Pääkirjoitukset

Markkinat purkivat ylipainetta

Pääkirjoitukset 7.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Osakekurssien reiluun alenemiseen on monenlaisia syitä. Viime päivien notkahdus ei kerro talouden näkymien dramaattisesta heikentymisestä.

Sijoittajat saivat kuitenkin muistutuksen siitä, ettei mikään puu kasva taivaaseen.

Tänään keskiviikkona tiedämme, onko Yhdysvalloista maanantaina alkanut kurssisyöksy jo päättynyt. Kurssien äkkinäinen notkahdushan tempaisi mukaansa niin Aasian kuin Euroopankin pörssit. Aallot ulottuivat Helsinkiin asti.

Muutaman viime vuoden aikana markkinoille tulleille sijoittajille – joita on paljon – käänne saattoi tulla karvaana yllätyksenä. Sijoitusalan konkarit tiesivät nyt koettua odottaa. Ajankohta vain oli avoin.

Syyt kurssien valahtamiselle ovat ilmeisiä. Yhdysvaltojen keskeinen Dow Jones -osakeindeksi ehti ennen tätä nousta lähes yhtäjaksoisesti yhdeksän vuoden ajan. Helsingissä pitkä nousu alkoi kuutisen vuotta sitten.

Kurssikuplasta on varoiteltu jo jonkin aikaa, ja sellaisen merkkejä on ollut ainakin Yhdysvaltojen teknologiaosakkeissa.

Toisaalta monella yrityksellä on mennyt todella lujaa. Esimerkiksi teknologiayhtiö Apple teki viime vuoden viimeisellä neljänneksellä käsittämättömän 16 miljardin euron tuloksen.

Sijoitusmarkkinoiden merkillisistä lainalaisuuksista kuitenkin kertoo se, että myyntivimmankin taustalla ovat oikeastaan hyvät uutiset.

Yhdysvalloissa julkistettiin viime viikolla tietoja yksityisten työpaikkojen määrän nopeasta kasvusta. Tämän myönteisen uutisen arveltiin kuitenkin kasvattavan inflaation ja sen myötä korkojen nousun uhkaa. Korkojen nousu taas tapaa jäähdyttää tehokkaasti osakemarkkinoita.

Tämän hetken tilanne poikkeaa selvästi esimerkiksi kymmenen vuoden takaisen finanssikriisin alusta. Silloin Yhdysvaltain pääomamarkkinoiden pohja oli mätä asuntomarkkinoiden holtittoman lainoituksen takia. Nyt samanlaista miinaa ei pitäisi olla ainakaan Yhdysvalloissa.

Sekä talouden tilaa että pörssikurssien liikkeitä kannattaa arvioida riittävän pitkällä jaksolla. Muutama päivä tai viikko on aivan liian lyhyt aika.

Esimerkiksi Dow Jones -teollisuusindeksi oli tiistaina iltapäivällä valunut lukemaan, jossa se oli joulukuun puolivälissä, ei sen alemmaksi. Helsingissä palattiin vain pari kuukautta taaksepäin.

Sen suuremmasta romahduksesta ei ainakaan tässä vaiheessa ole kysymys. Parempi sana olisikin kurssien korjausliike.

Esimerkiksi suomalaisten yritysten näkymät eivät ole alkuviikon jälkeen muuttuneet miksikään. Talouskasvua ei ole peruttu.

Yksi sijoittamisen koettu viisaus kuitenkin on, että osakekurssien nousua seuraa aina lasku. Toinen on, että osakesijoittaminen on riskisijoittamista. Se voi tuoda myös tappioita.

Alkuviikon käänne aiheutti Suomessakin osassa sijoittajia pienimuotoista paniikkia. Kylmähermoisempi sijoittajajoukko käytti kuitenkin jo tiistaina pudonneita hintoja hyödykseen ja täydensi salkkujaan halventuneilla osakkeilla.

Valistuneissa arvioissa kurssien heilunnan arvioidaan kuitenkin lähiaikoina jatkuvan. Jatkuvan kurssinousun aika saattaa olla nyt ohi.

MAINOS

Kommentoi

Googleta ja katso : Shiller - S&P 500 PE Ratio, emme vielä ole 140 huipulla, vasta toisella sijalla. Näyttää siltä, että USA:n 500 suurimman osakkeen hinta tuottoon nähden olisi liian korkea ja kaukana keskiarvosta. Kun vielä ottaa huomioon sen,että osakkeita on lähes ilmaisella rahalla ostettu pois markkinoilta ja saatu näin tunnuslukuja kauniimmiksi, ei auvo ole niin kaunis kuin miltä se äkikseltään näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image