Pääkirjoitukset

Maa­kun­ta­vaa­leis­sa tulee kiire

Pääkirjoitukset 27.2.2018 6:33
Pääkirjoitus

Puolueissa valmistaudutaan täyttä päätä ensi syksynä pidettäviin historiallisiin maakuntavaaleihin.

Seuraavaksi myös kansalaiset pitäisi saada kiinnostumaan siitä, mistä maakuntien päätöksenteossa oikein on lopulta kysymys.

Puolueissa valmistaudutaan jo täyttä päätä ensi syksynä pidettäviin historiallisiin maakuntavaaleihin. Sen sijaan kansalaisten keskuudessa maakuntavaalit herättävät korkeintaan vaisua kiinnostusta.

Vaikka maakuntauudistuksesta on poliittisen valmistelun aikana puhuttu ja kirjoitettu paljon, on todennäköistä, että tavallisella kansalaisella on vielä hyvin epämääräinen kuva siitä, mihin asioihin hän ottaa kantaa äänestäessään maakuntavaaleissa.

Tärkeä kysymys on, minkälaista itsenäistä päätösvaltaa maakunnilla loppujen lopuksi on, kun itsehallintoon keskeisesti kuuluvaa verotusoikeutta ei anneta niille ainakaan heti. Tosin jos niillä olisi verotusoikeus, se todennäköisesti vain kasvattaisi kansalaisten verotaakkaa.

Epätietoisuus vaivaa todennäköisesti myös maakuntavaalien ehdokkuutta miettiviä. Toistaiseksi puolueet eivät ole kertoneet maakuntavaalikampanjoidensa teemoista saati että ehdokkaat olisivat päässeet kertomaan, minkälaisia asioita ajavat maakuntavaltuustossa.

Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään ensi syksynä, kun ja jos maakunta-sotelainsäädäntö saadaan hyväksytyksi eduskunnassa niin, että lainsäädäntö on voimassa heinäkuun alussa. Suurin osa maakuntalakiesityksistä on jo eduskunnan käsittelyssä, ja kovaa vääntöä aiheuttanut valinnanvapausesityskin on tulossa aivan lähiaikoina.

Kaiken on kuitenkin mentävä kerralla nappiin. Oikeusministeriöstä on tähdennetty, että viivytyksiin ei ole enää varaa, jos maakuntavaalit aiotaan järjestää lokakuussa. Maakuntavaaleja on jo jouduttu siirtämään pariin otteeseen.

Maakuntavaalien kiinnostavuuden lisäämiseksi on selvää, että ehdolle halutaan kansanedustajia ja muita vetovoimaisia henkilöitä. Kansanedustajat jos ketkä ovat niitä harvoja, joiden voi odottaa tietävän, mistä uudistuksessa on kysymys.

Maakuntauudistuksen sisäänajovaiheessa on tärkeää, että päättäjiksi saadaan henkilöitä, joilla on vahvaa asiaosaamista. Jos ja kun maakuntauudistus tulee, on tärkeää, että uusi hallintoporras saadaan toimimaan jouhevasti. Asiansa osaavat päättäjät ovat silloin kullan arvoisia.

Poliittiset nuorisojärjestöt ovat viritelleet keskustelua siitä, että valta uhkaa keskittyä liikaa, jos samat henkilöt voivat olla päättäjinä eduskunnassa, maakunnassa ja kunnissa. Nuorisojärjestöt esittävät mallia, jossa ehdolla voisi olla useammassa vaalissa, mutta päätäntävaltaa saisi käyttää vain kahdella tasolla.

Kynnyksen sille, että kansalaisten oikeutta asettua ehdolle lähdettäisiin rajoittamaan, pitää olla korkealla. Jokaisen ehdokkaan on kuitenkin harkittava tarkkaan, riittääkö aika ja energia hoitaa useampaa luottamustehtävää. Puolueissa on syytä miettiä ehdokasasettelua siitä näkökulmasta, että poliittiset ja juridiset vastuusuhteet pysyvät selkeinä.

Poliittista tahtoa laajempiin rajoituksiin ei juuri nyt ole näköpiirissä, eikä asia noussut esille maakuntalakipakettien valmistelussa. Asiaan on mahdollista palata ja tehdä korjausliike, jos näyttää siltä, että valta keskittyy harvojen käsiin.

MAINOS

Kommentoi

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kysyy maakuntauudistusta vastustavilta, miten se sote uudistus sitten tehdään jos ei maakuntapohjalle. Kuntayhtymämalli ja kuntavetoinen malli on perustuslakivaliokunnassa todettu perustuslain vastaiseksi edellisellä vaalikaudella. Jäljellä on Heinosen mukaan maakuntamalli ja valtiomalli. Ja valtiovetoista sotea tuskin haluaa muut kuin skp ja Li Anderson. Ja ainahan voi olla tekemättä mitään. Se tosiasiassa on lepomäkiläisten toivekin, sillä nyt koko ajan yksityinen sektori napsii täysin vapaasti pienten ja suurempienkin kuntien sote-toimintoja omistukseensa ja hoidettavakseen. Ihmiset käyvät yhä useammin yksityisessä hammashoidossa ja yksityisissä lääkärikeskuksissa ja tämä kehitys jatkuu ilman sote-uudistusta yhä kiihtyvällä tahdilla. Se jos mikä on markkinaliberaaleille lepomäkiläisille mannaa taivaasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä Elina Lepomäen ulostulon jälkeen maakuntavaaleja ei tule. Tähän tarvitaan se, että muutama kokoomuslainen hyppää hänen linjalleen. Se on aivan mahdollista. Petteri Orpo sekoilee monessa asiassa, kun hän ei niitä oikeasti ymmärrä. Se risoo monia kokoomuslaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä virkaa on kunnilla, joiden tuloista tulonsiirrot valtiolta ovat jopa 70 prosenttia? Kertokaa, hyvät kaverit ja toverit. Tosiasia on se, että kun noista "prosenttikunnista" lähtee oma sote-valta pois, niin jäljelle ei jää käytännössä juuri mitään. Kuntaturhakkeita syntyy suuri määrä ja niiden kohtalona on lopettaa itsensä. Maakuntauudistus lopettaa kolmisensataa, pääasiassa pienempää kuntien "omaa budjettia ja kirjanpitoa pyörittävää" kuntayhtymää. Suuria, nykyisiä kuntayhtymiä ovat sairaanhoitopiirit, joista käytännössä tulee se maakunnan suurin rahankäyttäjä, reilu 90 % kuluista. Minusta uudistus on terve ja tarpellinen. Ja kaiken lisäksi se tekee demarienkin toivoman kuntaremontin siinä sivussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VALTA- JA JÄÄVIYSKETJU

Valta turmelee sanotaan ja jääviys koskee toisia, ei minua. Nyt ei kannata olla sinisilmäisiä ulkopolitiikassa, entä sisäpolitiikassa. Lakeja laaditaan nyt kovalla kädellä ja kiirettä pitäen. Mihin valta asemoituu kun kaikki on, vain korjausta vaille valmista.

Voittaako Suomessa demokratia automaattisesti, vai tarvitaanko siihenkin laki. Edustuksellinen demokratia monella jakkaralla keikkuen, on selkärangalle pahasta, voi tulla ryhtivika.
Nuorisossa on tulevaisuus, annetaan heidän ajatuksilleen arvoa, hehän tulevaisuudessa maksavat edustajiemme kulut.

Uskon, että maakuntavaaleista tulee mielenkiintoisemmat kun siinä on tuoreemmat pelaajat. Pelko pois, kyllä virkamiehet saavat uudet tulokkaat ruotuun ja kokemus karttuu, heistäkin tulee edustuksellisen demokraattisia.
Lopuksi sidosryhmät huolehtivat edustajien loppukoulutuksesta, niin että kaikilla on mukavaa.

Jäävään itseni ja lähden kohti maakuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on ollut aluehallinto 1860-luvulta lähtien, jolloin valtiopäivät ja keisari Aleksanteri II säätivät lait ja asetukset kunnallisesta itsehallinnosta.
Sipilä haluaa lopettaa kuntien itsehallinnon ja lopulta kunnatkin siirtämällä tehtävät 18 jättialueelle.
Haikaillut sote-aluuet eivät olisi maakuntia vaan valtionhallinnon alueyksiköitä - kuten entiset läänit.
Läämit lopetettiin 31.12.2009. Läänit toimivat valtion keskushallinnon toimeenpanoeliminä ja valvoivat, että kunnat panivat toimeen valtionhallinnon päätökset alueilla.
SOS-hallituksen järjettömän suunniitelman mukaan alueyksiköt vain tuhlaisivat valtion niille antamat rahat tuhansien sivujen mittaisten ohjeiden mukaan.
Mitään sote-uudistusta ei ehditä tehdä tämän hallituskauden aikana, koska hallitus ei halua luopua keskustan "maakuntamallista" eikä kokoomus kilpailuttamisesta eli yksityistämisestä.
Näinolen ensi lokakuussa ei järjestetä maakuntavaaleja. Niiden sijasta silloin voisi järjestää eduskuntavaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Sipilän pitänyt ryhtyä byrokratian purkutalkoisiin eikä rakentamaan sitä lisää. Nyt tulee kokonainen uusi hallintoporras jonka tehtävät on suurimmalle osalle hämärän peitossa. Se on kuitenkin täysin varmaa että mitään säästöjä tai toimivuuden parantumista tällä ei saavuteta.
Lisää väkeä johtajan palleille istumaan kylläkin, paraneehan se työllisyys sitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo kansanedustajien - pahimmassa tapauksessa ministerien - häärääminen kunnanvaltuustoissa vaarantaa demokratiaa. Minä en tunne yhtäkään poliitikkoa, jonka kalenterissa olisi enemmän kuin 24 tuntia, jolla olisi kyky olla kahdessa paikassa yhtä aikaa tai joka pystyisi edes ajattelemaan tehokkaasti kahta asiaa (hyvä, jos yhtä). Vallan keskittyminen muutenkin rikkoo demokratian periaatteita.

Perustuslailla pitäisi kieltää - sitä alempi tuskin on lainvoimainen - että kansanedustaja ei voi toimia missään muussa luottamustehtävässä, joka ei liity suoraan kansanedustajan tehtävään eikä edes asettua ehdolle vaaleihin (paitsi eurovaalit ja presidentinvaalit).

Samoin pitää kieltää saman henkilön toimiminen samanaikaisesti maakunnan ja kunnan luottamustehtävissä. Vaikka ne ovat sivutoimisia, niin tavallisella työssäkäyvällä perheellisellä ihmisellä ei ole aikaa molempiin, joten väistämättä molempien tehtävien hoito vaarantuu.

Kielto toki voi johtaa vaalishoppailuun, kuten europarlamentista eduskuntaan vuorottelevat edustajat, mikä kuitenkin on pienempi paha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

58
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
30
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
19
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
16
Oulun keskustan joulutorikokonaisuus levittäytyy Rotuaarilta kesäkadulle – myyjiä haetaan jo

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image