Pääkirjoitukset

Maa­han­muut­ta­jat muiden joukkoon

Pääkirjoitukset 21.2.2011 0:00
Pääkirjoitus
Monissa suomalaisissa kaupungeissa on jo lähiöitä, joille antaa leimansa maahanmuuttajien suuri määrä. Tällaisia on kymmeniä. Suurimmillaan lähes puolet jonkun lähiön asukkaista on tullut tänne muualta.

Asuinalueiden eriytyminen Suomessa on vielä melko alkutekijöissä, joskin viimeisimpien selvitysten mukaan asuinalueiden erot ovat selvästi kasvaneet parin vuosikymmenen aikana.

Maahanmuuttajien asuminen samassa lähiössä hidastaa heidän sopeutumistaan. He joutuvat vähemmän tekemisiin kantaväestön kanssa ja siten luonnollinen yhteydenpito vaikeutuu.

Sisäministeriössä tehtiin vuonna 2008 kartoitus maahanmuuttajien asuntotarpeesta. Jo tuolloin todettiin, ettei maahanmuuttajilla ei ole juurikaan mahdollisuuksia valita asuinpaikkaansa.

Useimmat heistä ovat riippuvaisia siitä, mitä heille tarjotaan. Tosin maahanmuuttajat ei ole mikään yksi ja yhtenäinen ryhmä. He eroavat valtavasti toisistaan lähtötaustansa vuoksi. Osa tulee köyhistä oloista ja sotaa pakoon, osa muuttaa työn tai muun syyn perässä tänne.

Huonoin asema asuntomarkkinoilla on niillä, joiden lähtötilanne on surkein. Köyhistä Afrikan, Lähi-idän ja Itä-Euroopan maista saapuvat joutuvat useimmiten asumaan samoille vuokra-asuntoalueille, joille heidän maamiehensä ovat tulleet aikaisemmin.

Sen sijaan vauraimmista maista - Pohjoismaista, Länsi-Euroopasta ja Yhdysvalloista - muuttavat saavat muita helpommin vuokrattua asunnon vapailta markkinoilta. Heillä on useimmin myös rahaa ostaa oma asunto.

Suomessa ja monissa muissa maissa maahanmuuttajia on tietoisesti asutettu kaupunkien vuokra-asuntoalueille. Toisin kuin usein väitetään, sisäministeriön selvityksen mukaan hakeutuminen asumaan omanmaalaisten keskuuteen, ei ole seurausta muuttajien tahdosta. Päinvastoin, useimmat heistä vastustavat ajatusta omaan ryhmään kuuluvien asumisen keskittämisestä samaan lähiöön. Toki muuttajissa on niitäkin, jotka kokevat olonsa kotoisammaksi omiensa joukossa.

Niissä maissa, missä maahanmuuttajia on huomattavasti enemmän kuin Suomessa, on jo kauan sitten todettu epäonnistuneeksi heidän asuttamisensa samaan paikkaan omana ryhmänä. Ongelmat kärjistyvät, jos alueelle keskittyy vielä huonossa asemassa olevaa kantaväestöä, niin kuin on käynyt.

Suomessa tilanne ei ole niin hälyttävä kuin Ruotsissa. Siellä vaikeudet ovat joillakin alueilla kärjistyneet hallitsemattomiksi. Jos ihmisille ei ole työtä eikä toimeentuloa, seuraa helposti ongelmien kasaantuminen ja syrjäytyminen. Syrjäytyminen puolestaan synnyttää välinpitämättömyyttä yhteiskunnan sääntöjä kohtaan ja sen myötä ruokkii rikollisuutta.

Maahanmuuttajien sullominen yksiin ja samoihin kaupunginosiin jatkuu, ellei asiaan puututa. On vielä tilaisuus muuttaa kurssia, kun ongelmat eivät ole räjähtäneet käsiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Niissä maissa, missä maahanmuuttajia on huomattavasti enemmän kuin Suomessa, on jo kauan sitten todettu koko monikulttuuri epäonnistuneeksi utopiaksi. Mainittakoon näistä Saksa, Englanti ja Ranska näin aluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image