Pääkirjoitukset

Luottamuspula yli Atlantin

Pääkirjoitukset 31.5.2017 0:00
Pääkirjoitus

Saksan liittokansleri Angela Merkel tunnetaan pidättyväisenä ja sanomisiaan tarkoin punnitsevana. Kokeneena ja vaikutusvaltaisena suuren EU-maan johtajana Merkel tietää, että hänen mielipiteillään on poikkeuksellinen painoarvo, eikä niitä siksi sovi nakella miten sattuu.

Viikonloppuna julkisuudessa esiintyi toisenlainen Merkel. Ylimaltillisuudesta ei ollut tietoakaan, kun Merkel kertoi pariin eri otteeseen tiukkasanaisesti, mitä ajattelee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tavasta suhtautua Eurooppaan.

EU:n puolustusajattelun kannalta Merkel saattoi pitää yhden tärkeimmistä puheenvuoroistaan sunnuntaina Münchenissä. Merkel ilmoitti, että "meidän eurooppalaisten täytyy todella ottaa kohtalomme nyt omiin käsiimme". Yhtenäinen EU on tärkeä voima epävarmoina aikoina.

Merkel kertoi huomanneensa keskinäisen luottamuksen ajan olevan ohitse. Tällä hän tarkoitti Euroopan ja Trumpin johtaman Yhdysvaltain kumppanuussuhdetta turvallisuuden takaamisessa. Nykyisellä otteella se viilenee taatusti.

Liittokanslerin sanat hätkäyttivät niin Euroopassa kuin valtameren toisella puolen. Viesti tuli selväksi. Merkel ei pidä Trumpia riittävän luotettavana hahmona johtamaan suurvaltaa tai ymmärtämään kansainvälistä politiikkaa.

Luottamuspula on syvä. Se ilmeni vielä maanantaina, kun Merkel puuskahti toisessa puheessaan, että kansallisiin silmälappuihin pukeutuva ei näe ympäröivää maailmaa ja jää ajatuksineen yksin.

Merkelin näkemykset Trumpin politiikasta ja euroatlanttisten suhteiden kehittymisestä ovat tarkkaan harkittuja ja oikeaan osuneita. Yhdysvalloissa asiantuntijat totesivat ulostulon jälkeen, että liittokanslerilla on vahvat perusteet puheelleen.

Trump on vienyt omalla erittäin harkitsemattomalla toiminnallaan suhteita huonompaan suuntaan. Näkemyseroja ei kyetty tasoittamaan viime viikon Nato-maiden kokouksessa eikä johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän tapaamisessa.

Merkelin voidaan nähdä valmistelevan saksalaisia siihen, että heidän on otettava merkittävämpi rooli Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa yhdessä Ranskan kanssa.

Myös suomalaisten on syytä havahtua mahdolliseen painopisteen muutokseen turvallisuusympäristössä. Näin voi käydä nopeastikin, jos Euroopan ja Yhdysvaltain näkemykset alkavat eriytyä yhä kauemmas.

Trump on kääntänyt kelkan aivan toiseen suuntaan mihin EU on pyrkimässä turvallisuuspolitiikassaan. Trump näyttäisi olevan hylkäämässä ajatuksen, että vahvat liittolaissuhteet Eurooppaan ovat tarpeen.

Merkelin puheenvuorot sopivat hyvin yhteen tasavallan presidentti Sauli Niinistön pohdiskelujen kanssa. Niinistö esitti joitakin vuosia sitten ajatuksen eurooppalaisesta Natosta. Se voi Trumpin vetämän linjan takia ajankohtaistua. Edessä voi olla myös kysymys Suomen roolista siinä.

MAINOS

Kommentoi

Pois kaikki sopimukset sotaisan Usa:n liitoista ja kaikista muistakin sotilaallisista liitoista. Suomi pärjää puolueettomana maana paremmin kuin hyvin. Ei anneta sotahullun sotaministerin eikä polittikkojen eikä kenraalien viedä Suomea sotatantereeksi. Vähemmän EU:ta ja euroa, Suomi itsenäisemmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi aivan hyvin kysyä että onko Yhdysvaltoihin koskaan edes ollut mitään luottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha kertyy Saksaan ja siksi sen on vaikka köyhemmän Ranskan ja vauraan Ruotsin ym kansssa kehitettävä EU puolustusvoimat ja panna mm toppi laittomille tulijoille. On luovuttava tomimattomasta Dublin sopimuksesta, kymmenistä kalliiksi tulleista direktiiveistä , paisuneesta Eu- byriokratiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko selvää alkaa olla, että tulevat Suomen presidentin vaalit tulevat painottumaan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Siinä keskustelussa ei enää pärjätä ikivanhoilla ja kuluneilla YYA -ajan hokemilla, eikä mielkikuvilla tai idealismeilla.

Suomella on tässä ajassa oma etsikkoaikansa, jota ei saa hukata. Suomessa hallituksen, presidentin ja eduskunnan pitää tarkkaan harkita mistä kannattaa luotettavat ystävät hakea ja mihin sitoutua vastavuoroisuusperiaatteella.

Tulee muistaa myös, että kartasta katsottuna Suomella on EU yhteisön näkökulmasta strategisesti avainalueita. Suomella on siis oma tärkeä roolinsa EU:n yhtenäisyyden kannalta oma tärkeä roolinsa nyt käytävässä pelissä.

Suomen päättäjillä tulee olla viisautta ja päätöksentekokykyä tulevissa koitoksissa ja Suomen kansan tulee heitä siinä tukea yhtenäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:39
Pääministeri Trudeaun Liberaalit voitti niukasti Kanadan vaalit – Kanadan arvioidaan menevän poliittisesti vasemmalle
7:18
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä Koillismaalla ja Kainuussa
7:00
Ilta on Peter von Baghin – hänen Kreivinsä kertoo naiselta toiselle kiertävästä Pertti Ylermi Lindgrenistä
7:00
Hirviö paljastuu glamourin takaa – Harvey Weinstein osoitti valtaansa alistamalla
7:00
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
7:00
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
7:00
Laitostaan laajentava Oulun Vesi työntää 60 vuotta Oulujokivarressa asunutta Onteron pariskuntaa kodistaan – "Voi sanoa, että on ollut huonoa hallintoa" Tilaajille
17
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
12
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
9
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
7
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
5
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
5
Teleoperaattori DNA:n kaapelitelevisio- ja kaapelilaajakaistapalveluissa oli pitkään kestänyt häiriö osassa Oulua
2
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Jos ei olisi rikkaita, jotka maksavat paljon veroa, köyhilläkin olisi kurjemmin. Monet hyvätuloiset yrittäjät työllistäv... Lue lisää...
Kiitos hyville veron...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image