Pääkirjoitukset

Löytyikö talouteen turbonappi? Tällä viikolla kuultu isoista in­ves­toin­neis­ta, joita Oulukin kaipaisi

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai (vas.) ja pääministeri Antti Rinne kertoivat perjantaina Googlen uusista jätti-investoinneista Suomeen. Haminan lisäksi myös Rauma on saanut tällä viikolla mittavia taloutta piristäviä uutisia.
Pääkirjoitukset 21.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Googlen jätti-investointi tuo pääministeri Antti Rinteen hallitukselle yllättävää vetoapua.

Haminan ohella hyviä uutisia on tällä viikolla ropissut myös Raumalle. Vastaavat hyvät uutiset kelpaisivat myös Oululle, joka uhkaa pudota kelkasta.

Ollaanko taloudessa painamassa nyt turbonappia? Amerikkalaisen teknologiajätti Googlen Suomeen suuntautuvat investoinnit puhaltavat pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitukselle yllättävää kiitoa.

Rinteellä oli syytä leveään hymyyn, kun hän hehkutti perjantain tiedotustilaisuudessa Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai rinnallaan, kuinka erinomainen uutinen oli Suomelle. Googlen investointipäätöksen toivotaan houkuttelevan lisää digitalisaatioon liittyviä sijoituksia.

Vaisun talouskasvun oloissa rakennetun valtion ensi vuoden budjettiehdotus ei ole perustuksiltaan vahva. Erityisesti on aihetta kyseenalaistaa hallituksen kertomien työllistämistoimien vaikuttavuutta.

Perjantain hyvien uutisten valossa ei ole ihme, että pääministeri Rinne uskalsi torstai-illan Ylen A Talkissa panna päänsä pantiksi siitä, että jo vuoden päästä on vähintään 30 000 uutta työllistä tai ainakin päätökset työllisistä.

Googlen ilmoitus jatkaa investointeja Haminan datakeskukseen 600 miljoonan euron edestä ensi vuonna on merkittävä piristysruiske talouteen. Laajennuksen myötä Haminan palvelinkeskuksen investoinnit nousevat yli kahteen miljardiin euroon. Datakeskus aloitti Stora Enson Summan vanhassa paperitehtaassa vuonna 2009.

Kestävää kehitystä ja datakeskusten päästöttömän sähkön käyttöä korostanut Pichai kertoi toisenkin ilouutisen, jonka mukaan Google sijoittaa Suomessa kahteen tuulivoimaprojektiin, jotka tuottavat 250 megawattia sähköä.

Toinen puistoista on llmatar Energyn Piiparinmäen tuulivoimapuisto, jonka tuotannosta Google ostaa 60 prosenttia. Tänä ja ensi vuonna rakennettava tuulivoimapuisto aloittaa sähköntuotannon ensi vuonna. Kajaanin ja Pyhännän alueella sijaitseva Piiparinmäen tuulivoimapuisto on osa Googlen mittavaa uusiutuvan energian investointiohjelmaa.

Aiemmin viikolla saatiin puolestaan hyvä uutisia Raumalle, kun kerrottiin, että Laivue 2020 -hankkeen uudet sotalaivat rakennetaan Rauman telakalla. Monitoimikorvettien taistelujärjestelmät tilataan ruotsalaiselta Saabilta.

Kyse on yhteensä 1,3 miljardin euron hankkeesta. Jättitilaus Rauman telakalle tuli kreivin aikaan, sillä UPM sulkee yhden kolmesta paperikoneestaan Raumalla.

Hyvät uutiset kelpaisivat Ouluunkin. Nokia-Microsoft -seikkailun jäljiltä Ouluun odoteltiin vuosikausia isoa datakeskusta. Sellaista ei ole tullut. Sen sijaan datakeskus on Kajaanissa, jonne rakennetaan ehkä koko maailman tehokkain supertietokone.

Stora Enso on kertonut lakkauttavansa yhden paperikoneen Oulussa. Voisiko Oulu olla Haminan ja Kajaanin kaltainen paikka, jossa olisi hyvät olosuhteet datakeskukselle? Missä viipyvät muut Ouluun suunnitellut suuret hankkeet? Oulu uhkaa jäädä kelkasta, kun raidetoiveetkin ovat jäämässä haaveiksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Tulipa käytyä Krakovassa Puolassa. Puolahan on naapurimaa, meri vain välissä. Nyt kyllä naapurin elintaso vei mielenrauhan. Nehän elää siellä paljon paremmin kuin Suomessa. Kaikki on siistiä ja kunnossa. Omakotitalot on isoja ja hienoja. Kerjäläisiä tai leipäjonoja ei ole. Autot uusia ja siistejä. Ruoka on kaupoissa lähes ilmaista. Ravintolahinnat kolmasosa Suomen hinnoista (iso tuoppi kalleimmassa turistirysässä 2,5 e). Suomi näytti Puolan jälkeen suttuiselta, köyhältä ja kalliilta. Näillä hinnoilla ei tule koskaan yhtään turistia Puolasta Suomeen. No, Puola saakin EU:sta 11 miljardia vuodessa. Suomen nettomaksuosuus on ainakin 2 miljardia. Suomi on näivettymiskierteessä euron takia. Kaikki kurjistuu vaikka minkälaisia investointeja tulisi. Nyt on hyvät neuvot tarpeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei saa asiasta hiiskua: köyhdymme ja näivetymme EU:ssa, Suomi ei kykene olemaan nettomaksaja. Puolan pitää alkaa nettomaksajaksi EU:ssa ja EU:n pitää alkaa kehittää Suomea. Muutama miljardi tukieuroa vuosittain Suomeen nostaisi maamme jaloilleen. Suomi pitää julistaa EU:n erikoistukialueeksi, Euroopan köyhäksi arktiseksi maaksi. Kuka olikaan neuvottelemassa Suomen EU-jäsenyydestä, ei ole edustajamme onnistuneet, pieleen meni pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi Googlen palvelin Haminassa tuo ihmisten hakutuloksiin enemmän mainoksia eli Google rikastuu entisestään. Suomeen tuodaan ulkomailta tosiaankin serverilaitteet ja lisäksi Tanskasta ostetaan tuulivoimalat. Suomessa tehdään rakennuksia, puretaan laivoista ulkomailta tuodut tavarat ja suomalaisia kuljetusyrityksiä on mukana kuljettamassa tavaroita. Tuulivoimaloita varten hakataan metsät tieltä pois ja tehdään tieverkosto sekä muutamalla nosturilla ja työntekijällä pystytetään tuulivoimalat. Yhtään uutta työntekijää Suomessa ei tarvita, kaikki on valmista ja tuttua tekniikkaa. Suomalaiset etsivät Googlelta tietoa televisio-ohjelmista, säästä, ruokaresepteistä, laihtumisesta, ruskettumisesta, rikastumisesta, erosta ja työhaastatteluista. Mitään muuta ei Suomeen tule Googlesta kuin hyvä mieli, pärjäämme ilman sitäkin ihan hyvin. Eipä siinä mitään haittaa, jos suomalainen "älymystö" näyttää innokasta naamaa. Meitä taviksia huvittaa koko metakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vähän enemmän kunnianhimoa suomalainen media! 600 miljoonan datakeskusinvestointi ei todellakaan ole 600 miljoonan investointi Suomeen vaan valtaosa tuosta rahasta käytettään servereiden ym. laiteteknisten tuotteiden hankintaan, joita ei todellakaan Suomessa tehdä. Eli käytännössä tavarat tulevat Suomen ulkopuolelta ja meille jää lähinnä rakennuksen tarjoaminen.

Kokonaan toinen asia on esim. Sellutehtaan investointi, joka aidosti hyödyttää kotimaista teollisuutta ja jonka investointihyödykkeet tehdään Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä, Mutta tätä tosiasiaa ei Herrat julkaise, patsastellaan vain että eikös ole hienoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Berner ohjasi merkittäviä väylähankkeita Oulun seudulle ja sai osakseen hakut niin oululaisilta kuin muiltakin. Uusi liikenneministeri ottaa oppia edeltäjänsä saaman palautteen perusteella ja jättää Oulun alueen ilman uusia väylärahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on nykyään vastenmielinen kaupunki jolle toivon kaikkea huonoa. Viimeaikaset YT neuvottelut ovat olleet parasta oulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla turponapilla työllistetään parhaimmillaankin 2 viikon irtisanotut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi kahmaisi jo suuremmat datakeskukset, siellähän sähkövero on niille paljon matalempi. Mitäpä niitä tänne laittelemaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sen sijaan datakeskus on Kajaanissa, jonne rakennetaan ehkä koko maailman tehokkain supertietokone." Jos nyt ensin Euroopan tehokkain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googlen investoinnin toteutumiseen ei sosialisti Rinteellä ole mitään tekemistä, vaikka niin antaa ymmärtää. Investointi tehdään venäjän läheisyyden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan uudella hallituksella on vaikutusta. Nyt ulkomaiset sijoittajat luottavat Suomeen. Edellinen porvarihallitus poukkoili joka suuntaan ja joutui vetämään lakialoitteitaan takaisin huonon valmistelun takia. Olisi kannattanut Sipilänkin pitää avustajat, kun nykyinen hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kylläkin Sipilän neuvottelema diili, Rinteellä ei ole mitään tekemistä Googlen sopimuksen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tämä hallitus ja Rinne ovat sekopäisin hallitus mitä ikinä. Yks sanoo yhtä ja toinen toista. Tästä ei varmuudella seuraa mitään hyvää. Velkaa yli 2miljardia, tajuutko että joudutaan velkavankeuteen. Sosialistit ei tajuu kansantalouden rahoituksesta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä tule, koska oululaiset poliitikot ja päättäjät eivät osaa lobata. Keitellään vain kahveja, ja seurustellaan "Kuutoskaupunkien" kanssa, vaikka viiteryhmä on jossain aivan muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlailla se Sipiläkin velkaannutti suomea. Hallitukset peräjälkeen on EKn sätkynukkeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeinkin hyvä homma, mutta miksihän on tunnelma, että kansalle ei taaskaan kerrota kaikkea. Tähän mennessä Suomeen ei ole tullut yhtään ainoaa (mainittavaa) yritystä ulkomailta ilman, että hallituksemme sopii mittavista yritystuista tavalla tai toisella. Google puolestaan on maailman menestynein yritys eli on aivan turha alkaa meille selittämään, että Google tulisi Suomeen vapaaehtoisesti maksamaan maailman korkeimpia sosialistisia veroja. Se on joko suora yritystuki Googlelle tai muita verohelpotuksia. Itse veikkaan, että siihen päälle me kansa maksamme ne Googlen tuulivoimaloiden kustannukset. Suomessa ei ole yhtään tuulimyllyä jota me kansa emme verojen kautta ylläpitäisi. Tuulivoima on maailman kalleinta energiaa eli kansa maksaa verojen kautta tuulivoimalle avustuksia jotta ne saadaan pyörimään ylipäätään ja sen jälkeen pitää maksaa vielä sähkölasku. Tuulivoima on siis tuplasti kalliimpaa kuin muut ja että Google tällä tuplakalliillaa sähköllä tuottaisi energian serverisaleihinsa.

Tässä pitäisi siis samaan aikaan uskoa kaksi uskomatonta tarinaa eli Google tulee maksamaan Suomeen maailman korkeimpia veroja ja käyttää saleissaan maailman kalleinta sähköä (Suomen sosialistinen sähkö on maailman kalleinta) joka tuotetaan tuulimyllyissä jotka puolestaan vaativat tuplahinnan pyöriäkseen ylipäätään. Sanoisin, että lentävään lehmään uskominen on helpompaa.

Asia on niin, että yllä olevalla perusteella on ilmeistä, että me kansa maksamme Googlen verot. Muuten se ei tänne tulisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomen sähkö ja ennen kaikkea sähkön siirto on hyvin kapitalistista. Siitä huolimatta se on halvempaa, kuin missään muussa maassa, jossa asunut olen. Ainakin kaupungeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image