Pääkirjoitukset

Loppu löysille puheille – Hornetit korvataan kokonaan

Pääkirjoitukset 5.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Muodosteilla oleva viiden puolueen hallitus lupaa korvata Suomen hävittäjäkaluston kokonaisuudessaan.

Kansallisen puolustuksen ja EU:n tavoitteiden kannalta hallitus on tekemässä oikean ratkaisun.

Suomen hävittäjäkaluston uusiminen on seuraavien vuosien suurhanke, josta Antti Rinteen (sd.) muodosteilla oleva hallitus on päässyt ohjelmatasolla sopuun. Samalla tuli loppu löysille puheille.

Hallitusohjelmassa on selkeä kirjaus, että elinkaarensa loppupuolella olevan hävittäjälaivueen suorituskyky korvataan täysimääräisesti.

Lauseen perusteella Ilmavoimat voi lähteä siitä, että runsas 20 vuotta sitten hankittujen Hornetien määrä ja vähimmäislaatu ovat pohja seuraavalle hävittäjämallille. Uudenaikaisten monitoimihävittäjien kohentunut hinta-tehokkuus -suhde voi toisaalta vaikuttaa lopulliseen määrään.

Horneteille haetaan korvaaja viidestä vaihtoehdosta. Kauppa on merkittävä myös hävittäjävalmistajille, jotka lobbaavat painokkaasti omia tuotteitaan.

Tarjolla ovat yhdysvaltalaisen Boeingin Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale, monikansallinen Eurofighter Typhoon, amerikkalaisbrittiläisen Lockheed Martinin F35 ja ruotsalainen Gripen.

Alustavasti hankinnan on arveltu maksavan 5–10 miljardia euroa, mutta hinta voi olla muutakin riippuen kauppasopimuksen kirjattavista koulutus- varaosa-, huolto- ja aseistuskokonaisuuksista. Missään ei ole kielletty, etteikö Suomi voisi ottaa kahdenkinlaisia hävittäjiä.

Varsinainen hinta muodostuu koneiden käyttö- ja huoltokustannuksista. Koko 25–30 vuoden elinkaarelle laskettuna kustannukset helposti kaksin- tai kolminkertaistuvat.

Kymmenien miljardien kokonaiskustannus on mittava investointi, varsinkin jos sitä vertaa Suomen puolustusmenoihin. Armeija porskuttaa hieman yli kolmella miljardilla eurolla vuodessa.

Korkean hintansa vuoksi hankittavien koneiden lukumäärä aiheutti kevään eduskuntavaalikampanjoissa runsaasti keskustelua. Vaalipuheissa kuitenkin paistoi, että monesti poliitikkojen tietotaso jäi varsin matalaksi nykyaikaisen ilmapuolustuksen vaatimuksista.

Pienpuolueista esitettiin uusien hankintojen lykkäämistä ja vanhojen Hornetien nykyaikaistamista erilaisin remontein. Osa vasemmiston ehdokkaista tuntui olevan kalliin hankintahinnan vuoksi valmis kutistamaan ostoslistaa usealla kymmenellä hävittäjällä.

Kansallisen puolustuksen kannalta esitykset tuntuivat tuulesta temmatuilta. Suomi on pitkä maa, joten hävittäjien on pystyttävä tarvittaessa lentämään yhtä aikaa monessa ilmansuunnassa useammassa neljän koneen parvessa.

Se taas vaatii tietyn määrän koneita ja tehoa. Ilmapuolustus ei olisi uskottava, mikäli hävittäjiä jouduttaisiin nostamaan taivaalle vuorolistojen mukaan.

Ilmavoimien tuore komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen huomautti Ylen haastattelussa (4.6.), että maailmantilanteen muututtua arktinen alue on palannut sotilaspolitiikan painopisteeksi.

Siksi Puolustusvoimien on kyettävä toimimaan koko maassa – Etelä-Suomen hallintokeskusten lisäksi tärkeiksi ovat nousseet pohjoiset alueet.

MAINOS

Kommentoi

se on aivan sama kuinka monta "hävittäjää" suomella on, ja minkä ikäisiä ne ovat. jos "vihollinen" haluaa hyökätä Suomeen niin se hyökkää, ei siinä muutamat hävittäjät tunnu MISSÄÄN, jos jotain pitää tehdä niin päivitetään nykyiset Hornetit, ja käytetään "säästyneet" eurot tän persaukisen maan (ja kansalaisten) hyvinvointiin!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Muodosteilla oleva viiden puolueen hallitus lupaa korvata Suomen hävittäjäkaluston kokonaisuudessaan." toivottavasti vaikka Cesnoilla, jos kerran hiilidioksidipäästöt on niin kovin tärkeitä kriteereitä: Vertailun vuoksi: tunti henkilöautolla- päästöt noin 5kg, tunti Hornetilla-päästöt noin 8000-9000kg.
Ja kumpi on tärkeämpi, Hornet kuitenkin on vain leikkikalu aikuisten oikeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen yhä sitä mieltä, että Suomen veronmaksajille tulee antaa tieto siitä:
Mikä on arvio;
Montako minuuttia nuo miljardihankinnat pysyvät ilmassa kriisitilanteessa?
En ole koskaan edes kuullut sanottavan, että sotatilanteen elinaika ylittäisi edes 60 minuuttia, kun yksin tapellaan ja maata puolustetaan.
Lukekaa myös tuo alla oleva "Missä Hornetit olivat" -kommentti.
Jokin tässä "mättää" .. ja olen sama mieltä " ... Vaikea uskoa super kalliiden hävittäjien hyötyjä .. "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne yleensä pysyvät ilmassa niin kauan kuin lentokonebensaa riittää, eli tunnin tai kaksi menotehosta riippuen.

Ainoastaan amerikkalaisilla on koneita, jotka pystyisivät haastamaan Suomelle hankittavat lentokoneet Suomen kamaralla. Vanhat Mig-29 koneet tuskin edes pääsevät lähelle. Amerikkalaisiltakin kestää tulla tänne, eivätkä F-22 koneet edes pysty operoimaan lentotukialuksista eli jos eurooppalaiset eivät anna käyttää tukikohtia, ei heilläkään ole riittävää hyökkäyskapasiteettia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemellä lippujuhlassa tiistaina ylilennon teki ihmisten näkösällä vain lokki, Yksi Hornet jyrisi pilvien yläpuolella aurinkoisessa säässä. Tuntuu ihmeelliseltä, että satojen miljoonien arvoiset sotakoneet eivät pysty lentämään paraatin yli näkösällä, sodassakin pitää iskeä lähellä maan ja meren pintaa. Kuopion paraatissa viimeksi Hornetit eivät löytäneet paraatia, lensivät ohi väärän kadun päällä. Vaikea uskoa super kalliiden hävittäjien hyötyjä, jos niillä ei saa lentää edes paraatin yli näkösällä, miettikääpä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi:

Kyllä ne Hornetit ja niiden lentäjät pystyvät lentämään ja taistelemaan myös pilven sisässä ja pimeässä. Mutta kannattaako montaa konetta lennättää yleisön päällä kun kukaan ei niitä maasta näe. Säästetään nekin polttoainelitrat paremman näytössään varalle. Ilmavoimilla ei ole liikaa polttoainetta pelkästään äänivaikutelman luomiseksi.

Ja vielä tiedoksi, rauhan ajan ilmailumääräykset, jotka koskevat myös Ilmavoimia, kieltävät liian matalalla lentämisen. Kyllä Ilmavoimien lentäjän osaavat lentää myös matalalla, mutta sitä ei tehdä yleisön ja kaupunkien päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankintojen myötä ylitämme Naton 2 % kansallisen suosituksen puolustusmenoille vuosiksi tai pikemminkin vuosikymmeniksi eteenpäin. Lisäksi tulisivat luokkaa 50 miljoonan vuotuiset kulut (infra ja henkilöstö). Vertailun vuoksi todettakoon, että puoluetuet ovat 30 miljoonaa. Eli Naton jäsenyys ei käytännössä maksa mitään. Olemme jo nyt käytännössä täysin Nato-yhteensopiva, mikä täydentyy oikeiden hävittäjähankintojen myötä. Silti olemme ilman Naton turvaa mikä on äärimmäisen ja kenties kohtalokkaan edesvastuutonta.

Nato vahvistaisi nykyistä puolustustamme. Olisimme mukana päättämässä, olisimme Naton ohjuskilven suojassa, käytettävissämme olisi moderneinta puolustustekniikkaa, jota yksin emme pysyy kalleutensa talia hankkimaan tai joka on pelkästään Naton jäsenten saatavilla. Kaikki Natomaat ovat Naton ydinasepelotteen sisällä. Venäjä on ottanut juurikin lyhyen kantaman ydinaseet Zapad-harjoituksiinsa perustavaa laatua olevaksi aseeksi. Zapad-harjoituksissa venäjä on harjoitellut ja harjoittelee hyökkäystä myös Suomeen.

Myönteistä, että myös vasemmistolaiset ovat nyt täysin sitoutuneet täysimääräisiin hankintoihin. Loppuu heidänkin itkeminen konemääristä näilläkin palstoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image