Pääkirjoitukset

Löperölle toiminnalle loppu

Pääkirjoitukset 12.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Pelkkä epäilys väärinkäytöksistä vahingoittaa etenkin jos on kyse henkilöistä, joiden toiminnalta on lupa odottaa tavallista korkeampaa nuhteettomuutta.

Luottamusta ei voi menettää kovin monta kertaa ilman seurauksia.

Ilmassa on nyt jo turhan paljon tapauksia, joissa korkeassa, luottamusta edellyttävässä tehtävässä olevat ovat joko selvästi tai mahdollisesti menetelleet niin moitittavalla tavalla, ettei tapauksia voida sivuuttaa olankohautuksella. Nämä henkilöt ovat valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen, Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen.

Kolmikosta Nissinen on jo saanut tuomion, Laajasalon luottokortin taannoisesta väärinkäytöstä on vahvoja epäilyksiä ja Hartikainen on syytteessä. Heiltä yksikään ei ole tavallinen kaduntallaaja, vaan tehtävässä, jonka hoitajalta on lupa odottaa vielä normaalia korkeampaa nuhteettomuutta ja lainkuuliaisuutta.

Helsingin piispalta Laajasalolta on viime päivinä vaadittu perustellusti vastauksia seurakunnan luottokortin käytöstä. Vielä kirkkoherrana ollessaan hänen väitetään vinguttaneen luottokorttia muuhunkin kuin pelkkien virkatehtävien hoitoon. Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen on kirjoittanut laajan muistion muun muassa Laajasalon korttiostosten epäselvyyksistä.

Työyhteisöissä on yleensä selkeät säännöt siitä, mihin työnantajan luottokorttia voi käyttää. Ohjeita on vaikea tulkita väärin.

Piispa on pyydellyt anteeksi taloudenpitonsa epätarkkuutta ja luvannut parantaa tapansa. Merkittävää on, että arkkipiispa Kari Mäkinen otti asiaan kantaa muistuttamalla, että kirkon varainkäytössä vain avoimuus luo luottamusta. Laajasalon tapauksessa varmasti selviää, voiko asian kuitata pelkällä anteeksipyynnöllä.

Tuoreen kyselyn mukaan syyttäjien luottamus virkarikostuomion saanutta valtakunnansyyttäjä Nissistä kohtaan horjuu niin pahasti, että hänen eroamistaan pidetään perusteltuna (HS 11.1). Ylin laillisuusvalvoja tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun hän oli vaikuttanut siihen, että syyttäjien koulutusta tilattiin hänen veljensä firmalta.

Oikeusministeriössä mietitään seuraamuksia, mitä virkaansa palanneelle Nissiselle tehdään. Oikeusministeri Antti Häkkäsestä (kok.) otetaan nyt mittaa, pystyykö hän erottamaan Nissisen, joka aikoinaan palkkasi Häkkäsen Itä-Suomen syyttäjänvirastoon harjoittelijaksi - jollei Nissinen älyä erota itse.

Tullin pääjohtaja Hartikainen on tauon jälkeen palannut takaisin otsikoihin. Hän on saanut syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytteen kiistävä Hartikainen oli läsnä kokouksessa, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta vuonna 2015.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on jo aiemmin todennut, että Hartikainen menetteli hallintolain vastaisesti, kun ei poistunut kokouksesta.

Kyse on epäilemättä osaavista ja pätevistä ihmisistä. Se ei kuitenkaan riitä. Mitä korkeampi tehtävä, sitä korkeammat vaatimukset on asetettava sitä hoitavan nuhteettomuudelle. Vauhtisokeilla koheltajillakin on esimiehet. Heidän tehtävänsä on pitää huolta siitä, että kansalaisten luottamus heidän edustamiinsa tahoihin palaa ennalleen.

MAINOS

Kommentoi

Nämä tapaukset ovat vain jäävuoden huippu. Länsimaisessa sivistysvaltioissa nämä herrat olisivat itse jo eronneet tehtävistään.

#mee too -kampanja oli varsin hyödyllinen, vaikkakin siihen todennäköisesti liittyi myös joitakin ylilyöntejä. Samanlainen kampanja pitäisi järjestää julkisten varojen väärinkäytöstä ja työpaikkakiusaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiippakuntaneuvoston jäsenet saavat hiippakunnan talousasioita koskevia raportteja ja käsittelevät niitä. Edistääköhän se hyvää yhteistyötä hiippakunnassa ja seurakunnissa, jos hiippakuntaneuvoston puheenjohtaja saattaa raportin tiedot julkisuuteen ylimitoitettujen väärinkäytössyytösten kanssa? Johanna Korhosella ja hiippakuntaneuvostolla ei ole ollut oikeutta vaatia erityistilintarkastusta Laajasalon omistamassa yhtiössä. Helsingin seurakuntayhtymän pitää itse selvittää luottokortttien käyttöä koskevat ohjensa ja niiden seuranta. Asia ei kuulu ensisijaisesti hiippakuntaneuvostolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ilmassa on nyt jo turhan paljon tapauksia, joissa korkeassa, luottamusta edellyttävässä tehtävässä olevat ovat joko selvästi tai mahdollisesti menetelleet niin moitittavalla tavalla, ettei tapauksia voida sivuuttaa olankohautuksella. Nämä henkilöt ovat valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen, Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen".
Onko tämänkaltaisista jutuista tullut uusi "maan tapa"?
Vaalirahasotkun tai Nuorisosäätiön kaltainen maan tapa.
Ovatko nämä kolme herraa johtaneet organisaatioitaan kuin yritystä?
Yritystä jonka omistajina he kuvittelevat olevansa ja sen varjolla tekevänsä mitä haluavat olematta tilivelvollisia organisaatioilleen.
Median on oltava tarpeeksi jämäkkä jotta tämä "maan tapa" saadaan kitkettyä juurineen heti alkuunsa jottei se paisu samoihin mittoihin kuin vaalirahasotkut ja Nuorisosäätiön jutut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se on myös tutkijan mielestä, Yle haastatteli tänään. Johtajat luulevat olevansa General Managereita, organisaationsa kaitsijoita ja muita ihmisiä parempia. Tuloksen tekijöitä ja organisaationsa isiä. Heillä on mielestään lupa ja oikeuskin hemmotella itseään ja nautiskella elämästä välillä oman organisaationsa laskuuun ja tehdä mitä haluaa. Hyviä analyysejä asiasta, tulee mielenrauha ainakin meikäläiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen ihminen pelkää mainettaan, esivaltaa ja Jumalaakin niin paljon, että ei uskalla tehdä mitään väärää. Yrittää tehdä työnsä hyvin ja suorittaa kaikki velvoitteet yhteiskunnalle moitteettomasti. Tavoitteena on pysyä hyvissä kirjoissa yhteiskunnassa ja kasvattaa jälkipolvensakin hyviksi kansalaisiksi. Kun lukee uutisia ja näkee näitä väärinkäytöksiä virkatoimissa, nousee mieleen sana "röyhkeys". Ei kunnioiteta toisia ihmisiä ja yhteiskuntaa. Miten joku uskaltaa toimia vastoin lakeja ja normeja pitkänkin aikaa, herää kysymys. Selitys voi olla se, että "rötösherralla" on suojelija tai suojelijat, jotka toimivat samalla periaatteella kuin väärinkäytöksistä kiinnijäänyt viranhaltija/työntekijä. Eipä siinä tavallinen ihminen voi todeta kuin: voi, voi. Korppi ei toisen korpin silmää noki, maantapa Suomessa. Onneksi on "korkea käsi", joka huolehtii, että vääryydellä ei ole siunausta elämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image