Pääkirjoitukset

Löfveniä seurasi ”Lööfven”

Pääkirjoitukset 28.1.2019 0:00 | Päivitetty 28.1.2019 13:20
Pääkirjoitus

Tänään Suomeen saapuva Ruotsin demaripääministeri Stefan Löfven johtaa nyt hallitusta, jonka ohjelmassa on porvaripainotuksia.

Suomi-tietämys on uudessa hallituskokoonpanossa edelleen vahva.

Ruotsin pääministeri Stefan Lövfen saapuu tänään Suomeen. Tänä iltana hän tapaa presidentti Sauli Niinistön ja huomenna pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Vierailun toteutuminen vain viikko sen jälkeen kun Löfvenin kakkoshallitus aloitti työnsä, kertoo naapureiden läheisestä suhteesta.

Se, että Suomeen saapuu pääministeri nimeltään Löfven, ei syyskuun jälkeen ollut itsestään selvää. Ruotsin demarit saivat vaaleissa heikoimman tuloksen yli vuosisataan, runsaat 28 prosenttia äänistä.

Lopputuloksena monivaiheisen väännön jälkeen oli, että Ruotsi sai sosiaalidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallituksen, jota ulkoa tukevat keskustapuolue ja liberaalit.

Vaikka kaksi porvaripuoluetta eivät ministerinpaikkoja saaneetkaan, ne piirsivät näkyvän jälkensä hallituksen ohjelmaan, ennen kaikkea verotukseen. Pienten ja keskisuurten yritysten verotus kevenee, ja Suomen ”solidaarisuusveroa” vastaava suurituloisten erityisvero poistuu.

Näiden lisäksi työnantajamaksuja lasketaan ja irtisanomisia helpotetaan. Ei siis järin perinteisestä vasemmistopolitiikkaa. Löfvenin hallituksen nimi onkin Ruotsissa jo väännetty keskustan johtajaan Annie Lööfiin viitaten muotoon ”Lööfvenin hallitus”. Pääministeri on saanut hallitusohjelman takia jo niskaansa entisen tukijansa vasemmistopuolueen ja ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n.

Merkillepantavia Löfvenin viikon takaisessa hallitusjulistuksessa olivat myös vahvat, suorastaan mahtipontiset ilmastolupaukset. Pääministeri ilmoitti, että Ruotsi tulee olemaan ensimmäinen maa maailmassa, jossa ei käytetä fossiilisia polttoaineita lainkaan.

Jos Suomessa on säikytty hallituksen ja ilmastoasiantuntijoiden sähköautopuheita, niin Ruotsi aikoo panna kerralla paremmaksi. Bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan kieltää maassa vuonna 2030. Tämä päätös tulee väistämättä vaikuttamaan myös Suomen tuleviin ratkaisuihin.

Ruotsin uuden hallituksen Suomi-tietämyksen perusteella maiden suhteet pysyvät lähivuosina ongelmattomina. Löfven tuntee Suomen ja keskeiset suomalaiset päättäjät. Puolustusministerinä jatkaa äitinsä puolelta suomalainen Peter Hultqvist. Tämä vahvistaa lupaavasti edennyttä puolustusyhteistyötä.

Huomattavaa on sekin, että myös Löfven mainitsi julistuksessaan puolustusyhteistyön vahvistamisen juuri Suomen kanssa. Tästä teemasta hän epäilemättä keskustelee tänään ja huomenna Helsingissä. Nato-hakemusta ei Ruotsista tällä vaalikaudella pääministerin mukaan lähde. Se antaa suuntaviivoja myös Suomen tuleville ratkaisuille.

Vaikka haaparantalainen, suomentaitoinen Sven-Erik Bucht ei jatkakaan ministerinä, kolmaskin Suomen hyvin tunteva ministeri on myös uudessa hallituksessa. Hän on sisäministeri Mikael Damberg. Myös hänen äitinsä on suomalainen.

Kaikkiaan voi olettaa, että yllättävien käänteiden ja poliittisen kaupankäynnin jälkeen syntynyt Ruotsin hallitus on Suomelle vakaa yhteistyökumppani.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image