Pääkirjoitukset

Löfveniä seurasi ”Lööfven”

Pääkirjoitukset 28.1.2019 0:00 | Päivitetty 28.1.2019 13:20
Pääkirjoitus

Tänään Suomeen saapuva Ruotsin demaripääministeri Stefan Löfven johtaa nyt hallitusta, jonka ohjelmassa on porvaripainotuksia.

Suomi-tietämys on uudessa hallituskokoonpanossa edelleen vahva.

Ruotsin pääministeri Stefan Lövfen saapuu tänään Suomeen. Tänä iltana hän tapaa presidentti Sauli Niinistön ja huomenna pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Vierailun toteutuminen vain viikko sen jälkeen kun Löfvenin kakkoshallitus aloitti työnsä, kertoo naapureiden läheisestä suhteesta.

Se, että Suomeen saapuu pääministeri nimeltään Löfven, ei syyskuun jälkeen ollut itsestään selvää. Ruotsin demarit saivat vaaleissa heikoimman tuloksen yli vuosisataan, runsaat 28 prosenttia äänistä.

Lopputuloksena monivaiheisen väännön jälkeen oli, että Ruotsi sai sosiaalidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallituksen, jota ulkoa tukevat keskustapuolue ja liberaalit.

Vaikka kaksi porvaripuoluetta eivät ministerinpaikkoja saaneetkaan, ne piirsivät näkyvän jälkensä hallituksen ohjelmaan, ennen kaikkea verotukseen. Pienten ja keskisuurten yritysten verotus kevenee, ja Suomen ”solidaarisuusveroa” vastaava suurituloisten erityisvero poistuu.

Näiden lisäksi työnantajamaksuja lasketaan ja irtisanomisia helpotetaan. Ei siis järin perinteisestä vasemmistopolitiikkaa. Löfvenin hallituksen nimi onkin Ruotsissa jo väännetty keskustan johtajaan Annie Lööfiin viitaten muotoon ”Lööfvenin hallitus”. Pääministeri on saanut hallitusohjelman takia jo niskaansa entisen tukijansa vasemmistopuolueen ja ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n.

Merkillepantavia Löfvenin viikon takaisessa hallitusjulistuksessa olivat myös vahvat, suorastaan mahtipontiset ilmastolupaukset. Pääministeri ilmoitti, että Ruotsi tulee olemaan ensimmäinen maa maailmassa, jossa ei käytetä fossiilisia polttoaineita lainkaan.

Jos Suomessa on säikytty hallituksen ja ilmastoasiantuntijoiden sähköautopuheita, niin Ruotsi aikoo panna kerralla paremmaksi. Bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan kieltää maassa vuonna 2030. Tämä päätös tulee väistämättä vaikuttamaan myös Suomen tuleviin ratkaisuihin.

Ruotsin uuden hallituksen Suomi-tietämyksen perusteella maiden suhteet pysyvät lähivuosina ongelmattomina. Löfven tuntee Suomen ja keskeiset suomalaiset päättäjät. Puolustusministerinä jatkaa äitinsä puolelta suomalainen Peter Hultqvist. Tämä vahvistaa lupaavasti edennyttä puolustusyhteistyötä.

Huomattavaa on sekin, että myös Löfven mainitsi julistuksessaan puolustusyhteistyön vahvistamisen juuri Suomen kanssa. Tästä teemasta hän epäilemättä keskustelee tänään ja huomenna Helsingissä. Nato-hakemusta ei Ruotsista tällä vaalikaudella pääministerin mukaan lähde. Se antaa suuntaviivoja myös Suomen tuleville ratkaisuille.

Vaikka haaparantalainen, suomentaitoinen Sven-Erik Bucht ei jatkakaan ministerinä, kolmaskin Suomen hyvin tunteva ministeri on myös uudessa hallituksessa. Hän on sisäministeri Mikael Damberg. Myös hänen äitinsä on suomalainen.

Kaikkiaan voi olettaa, että yllättävien käänteiden ja poliittisen kaupankäynnin jälkeen syntynyt Ruotsin hallitus on Suomelle vakaa yhteistyökumppani.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
67
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Tuota,voitko vähän raottaa niiitä salaisuuksia?Oli miten oli mutta tuosta tulee mieleen se satu keisarin uusista vaattei... Lue lisää...
paksu pertta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image