Pääkirjoitukset

Löfveniä seurasi ”Lööfven”

Pääkirjoitukset 28.1.2019 0:00 | Päivitetty 28.1.2019 13:20
Pääkirjoitus

Tänään Suomeen saapuva Ruotsin demaripääministeri Stefan Löfven johtaa nyt hallitusta, jonka ohjelmassa on porvaripainotuksia.

Suomi-tietämys on uudessa hallituskokoonpanossa edelleen vahva.

Ruotsin pääministeri Stefan Lövfen saapuu tänään Suomeen. Tänä iltana hän tapaa presidentti Sauli Niinistön ja huomenna pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Vierailun toteutuminen vain viikko sen jälkeen kun Löfvenin kakkoshallitus aloitti työnsä, kertoo naapureiden läheisestä suhteesta.

Se, että Suomeen saapuu pääministeri nimeltään Löfven, ei syyskuun jälkeen ollut itsestään selvää. Ruotsin demarit saivat vaaleissa heikoimman tuloksen yli vuosisataan, runsaat 28 prosenttia äänistä.

Lopputuloksena monivaiheisen väännön jälkeen oli, että Ruotsi sai sosiaalidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallituksen, jota ulkoa tukevat keskustapuolue ja liberaalit.

Vaikka kaksi porvaripuoluetta eivät ministerinpaikkoja saaneetkaan, ne piirsivät näkyvän jälkensä hallituksen ohjelmaan, ennen kaikkea verotukseen. Pienten ja keskisuurten yritysten verotus kevenee, ja Suomen ”solidaarisuusveroa” vastaava suurituloisten erityisvero poistuu.

Näiden lisäksi työnantajamaksuja lasketaan ja irtisanomisia helpotetaan. Ei siis järin perinteisestä vasemmistopolitiikkaa. Löfvenin hallituksen nimi onkin Ruotsissa jo väännetty keskustan johtajaan Annie Lööfiin viitaten muotoon ”Lööfvenin hallitus”. Pääministeri on saanut hallitusohjelman takia jo niskaansa entisen tukijansa vasemmistopuolueen ja ammattiliittojen keskusjärjestön LO:n.

Merkillepantavia Löfvenin viikon takaisessa hallitusjulistuksessa olivat myös vahvat, suorastaan mahtipontiset ilmastolupaukset. Pääministeri ilmoitti, että Ruotsi tulee olemaan ensimmäinen maa maailmassa, jossa ei käytetä fossiilisia polttoaineita lainkaan.

Jos Suomessa on säikytty hallituksen ja ilmastoasiantuntijoiden sähköautopuheita, niin Ruotsi aikoo panna kerralla paremmaksi. Bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan kieltää maassa vuonna 2030. Tämä päätös tulee väistämättä vaikuttamaan myös Suomen tuleviin ratkaisuihin.

Ruotsin uuden hallituksen Suomi-tietämyksen perusteella maiden suhteet pysyvät lähivuosina ongelmattomina. Löfven tuntee Suomen ja keskeiset suomalaiset päättäjät. Puolustusministerinä jatkaa äitinsä puolelta suomalainen Peter Hultqvist. Tämä vahvistaa lupaavasti edennyttä puolustusyhteistyötä.

Huomattavaa on sekin, että myös Löfven mainitsi julistuksessaan puolustusyhteistyön vahvistamisen juuri Suomen kanssa. Tästä teemasta hän epäilemättä keskustelee tänään ja huomenna Helsingissä. Nato-hakemusta ei Ruotsista tällä vaalikaudella pääministerin mukaan lähde. Se antaa suuntaviivoja myös Suomen tuleville ratkaisuille.

Vaikka haaparantalainen, suomentaitoinen Sven-Erik Bucht ei jatkakaan ministerinä, kolmaskin Suomen hyvin tunteva ministeri on myös uudessa hallituksessa. Hän on sisäministeri Mikael Damberg. Myös hänen äitinsä on suomalainen.

Kaikkiaan voi olettaa, että yllättävien käänteiden ja poliittisen kaupankäynnin jälkeen syntynyt Ruotsin hallitus on Suomelle vakaa yhteistyökumppani.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
37
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
36
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
22
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
20
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
14
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
13
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image