Pääkirjoitukset

Linjaviivoja myllerrykseen

Pääkirjoitukset 13.10.2017 0:00
Pääkirjoitus

Nytkähtelemällä etenevät sote- ja maakuntauudistukset runnovat kuntien roolin uusiksi.

Oulu varautuu mylläykseen muutosohjelmalla, joka tarvitaan myös laukalle lähteneen velkaantumisen takia.

Maakunta- ja sote-uudistukset tulevat näillä näkymin voimaan porrastetusti vuoden 2020 alusta lähtien. Suomen runsaalle 300 kunnalle muutos on jättimäinen, kun niiden raskain vastuualue, sosiaali- ja perusterveydenhuollon tehtävät, siirtyy maakuntien hoitoon.

Oulun kohdalla muutos merkitsee noin 4 000 työntekijän lähtöä organisaatiosta. Perustava on muutos myös kaupungin talouteen. Kaupungin organisaation virtaavan rahan määrä putoaa 1,3 miljardista noin 600 miljoonaan euroon.


Tästä myllystä
selviämiseksi kaupungin virkamiesjohto on laatinut selviytymissuunnitelman nimeltään Muutosohjelma 2020. Sen tehtävä on kaksijakoinen: valmistaa kaupunki hallinnon suuruudistukseen sekä luoda linjat sille, miten kaupunki tasapainottaa taloutensa.

Keskiviikkona julkistetussa ohjelmassa tulee odotetusti vastaan sana yhteistoimintamenettely, siis yt-neuvottelujen aloittaminen. Sanan kaiku on kolkko, yt-neuvottelut ovat useimmiten irtisanomisneuvotteluja.

Oulussa neuvottelut käydään nyt myös siksi, että yli kolmannes työntekijöistä siirtyy soten takia uuden työnantajan palvelukseen. Neuvottelujen takana on kuitenkin muitakin perusteita, sekä tuotannollisia että taloudellisia. Vaikuttaa väistämättömältä, että kaupunki myös joutuu irtisanomisiin.

Oulun kaupungin työntekijöillä on ollut vuoden 2013 alusta alkaen viiden vuoden irtisanomissuoja. Se tuli lain takaamana huomenlahjana Oulun monikuntaliitoksen yhteydessä. Vaikka henkilöstömäärä väheni neljässä vuodessa nettomääräisesti runsaat 700 muun muassa eläköitymisen takia, vauhti ei nykyisessä tilanteessa riitä.

Säästöjä on saatava tiukempaan tahtiin. Vaikka Oulun velkamäärä asukasta kohden ei vielä ole erityisen ruma, velanottovauhti – ensi vuonna arviolta yli 90 miljoonaa euroa – on huolestuttava.


Vastuulliset
päättäjät eivät voi katsoa kehitystä läpi sormien. Muutos- ohjelmassa onkin asetettu kova tavoite: vuonna 2020 kaupungin vuosikatteen pitäisi olla 40 miljoonaa euroa nykyistä suurempi.

Vuosikate kertoo, paljonko kunnalle jää rahaa investointeihin. Kun Oulu kasvaa, niitä on pakko tehdä.

Muutosohjelmassa on listattu joukko kohteita, joista säästöjä pitäisi puristaa. Esimerkiksi sivistys- ja kulttuuripalvelujen menoja on tarpeen kutistaa viidellä miljoonalla eurolla vuodessa.

Toteuttamiseen on kaksi tietä: joko irtisanomiset tai rakenteelliset ratkaisut. Jälkimmäinen sisältäisi todennäköisesti jälleen lukioverkon tarkastelun. Näköpiirissä lienee siis jo kertaalleen nähdyn värikkään kamppailun jatko-osa.

Kaupungin luottamushenkilöiden tehtävänä on päättää, miten taloutta lähdetään oikaisemaan samalla kun luodaan elinvoiman kasvun edellytyksiä. Kun vaalikausi on vasta alussa, voi toivoa, että rohkeutta löytyy myös tehdä sellaisia päätöksiä, jotka nyt nostavat metelin mutta ovat pitkän päälle hyödyllisiä. Pään paneminen pensaaseen ei ole rehellinen ratkaisu.

MAINOS

Kommentoi

Aika on tullut laittaa myös poliitikot vastuuseen päätöksistä mitä nyt tehdään. Virkamiehet kantavat jonkinlaista vastuuta tekemisistään mutta poliitikot pääsevät kuin koira veräjästä jos vastuuta taas siirretään seuraavien kannettavaksi. Sivistys- ja kulttuuritoimen olisi aika nostaa kissa pöydälle, kun tarkastellaan palveluiden tuottamiseen käytettyjä rahoja, myös laitosten (orkesteri ja teatteri) osalta.
Lukioihin rinnastettavissa niillä on ainakin yhtä pitkä lomat ja tuokin on ihmeellistä tyhjäkäyntiä verovaroilla rahoitettavissa projekteissa. Hinnoittelun osalta kaikki projektit eivät kestä lähempää tarkastelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se taitaa mennä sekaisin koko terveyden huolto pitkäksi aikaa näiden muutosten takia.
Esim. Limingassa terveydenhuolto pelaa moitteetta hyvin ja ilman jonoja.
Tilat on uudet ja nykyaikaiset. On takuuvarmaa että palvelut tulevat huononemaan uudistuksen myötä kun päätösvalta siirtyy käytännössä oululaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin ei pidä säästää itseään kuoliaaksi varsinkaan laman aikana. Säästöt myös väistämättä heikentävät palveluita, todennäköisesti heikoimmassa asemassa olevilta. Taloutta voi korjata veroja korottamalla.

Oulun pitäisi myös investoida voimakkaammin - Oulun rakennusala ei ole vielä ylikuumentunut.

Toki valtuutettujen pitää pohtia perusteellisesti, mitkä ei-pakolliset toimet kuuluvat kaupungin rahoitettavaksi ja mitkä eivät (urheilu, kulttuuri jne).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

155
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
84
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
71
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
51
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
48
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
35
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
33
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

ei todista mitään..Käykää kattoon jonojen pituutta kun ilmaisia ämpäreitä jaetaan.. Lue lisää...
Leipäjonojen pituus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image