Pääkirjoitukset

Linjan mukainen bud­jet­tie­si­tys

Pääkirjoitukset 10.8.2018 6:00
Pääkirjoitus

Valtionvarainministeriö esitteli yllätyksettömän talousarvioehdotuksen. Tuloverotus huojenee, mutta lompakossa se ei näy lisärahana.

Ensi vuodelle ei ole tulossa perinteistä löysää vaalibudjettia, jos hallituksen linja pitää myös budjettiriihessä.

Valtionvarainministeriön valtion talousarviossa ensi vuodelle ei ole suuria yllätyksiä. Suomen talous on edelleen kasvu-uralla, joka lisää verotuloja ja vähentää työttömyyttä.

Valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) esittelemää talouslinjausta ei voi pitää puhdasoppisena vaalibudjettina, vaikka menokiristyksiä ei entisessä laajuudessa enää tehdäkään. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen viimeinen budjetti on hallitusohjelman kehyssuunnitelman mukainen.

Vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa tuoreet hallituspuolueet sopivat, että valtion tuloja ja menoja tasapainotetaan ja velkaantumista vähennetään.

Taktiikkana oli etupainotteisuus. Hankalimmat menoleikkaukset rysäytetään parin ensimmäisen hallitusvuoden aikana, jolloin loppukausi on kevyempää.

Menokuri on tuntunut kuntien vyönkiristyksenä ja maksujen korotuksina. Monia kunnallisia palveluita on supistettu, mikä on näkynyt ihmisten arjessa.

Kilpailukykysopimus kiky on leikannut valtion ja kuntien työntekijöiden vuosilomarahoja 30 prosentilla. Lomarahaleikkuri on käytössä vielä vaalivuonna 2019. Jos hallitus olisi tahtonut tehdä klassisen vaalibudjetin, tästä olisi kenties jollakin tavalla luovuttu.

Tuloverotusta ei kiristetä ensi vuonna, mutta palkansaajan lompakkoon ei putoa lisää käyttörahaa. Kiky nostaa työntekijöiden työeläkemaksua verohuojennuksen verran.

Kevennykset katetaan kiristämällä muun muassa haitta- ja ympäristöveroja.

Tupakkaveron korotus on kansanterveydelle hyväksi, mutta eräät haittaverot tuntuvat epäoikeudenmukaisilta Pohjois-Suomessa. Oma auto on välttämättömyys maaseudulla. Lisäksi lämmityspolttoaineiden verotaso on noussut koko hallituskauden. Monella eläkeläisellä ei ole varaa vaihtaa asuntonsa lämmitysmuotoa.

Huomiota herättää, ettei Orpon esittelemässä talousarviossa ollut suunnattu lisätukia maatalouden ahdinkoon. Tiedotustilaisuudessa valtionvarainministeri sanoi tunnistavansa viime syksyn ennätysmärkyyden ja tämän kesän kuivuuden aiheuttaman taloudellisen tukaluuden maataloustuotannolle. Tuki jääkin budjettiriihen päätettäväksi elokuun lopulla.

Valtion velkaantumista on saatu taitettua neljän budjetin aikana, mutta ei aivan hallitusohjelman mukaisesti. Ensi vuoden budjetti on 1,7 miljardia alijäämäinen, eli valtio ottaa uutta velkaa tuon verran. Viime vuonna velkamäärä oli kolmisen miljardia.

Suunta on kuitenkin oikea, vaikka valtion velkaantuminen ei itsessään ole pahasta. Valtiontalous ei toimi kuten kotitaloudet, joissa liian suuri velka kangistaa kaiken taloudenhoidon ja voi jopa kaataa talouden. Päinvastoin valtionvelka on usein sijoituskohde, joka vaikuttaa kansantalouteen myönteisesti.

Kun talous kasvaa lainanhoitokuluja enemmän, Suomi pysyy korkealla luottoluokituksissa.

MAINOS

Kommentoi

Asetelma ei ole lähimainkaan klassinen, sillä hallitus on noudattanut kehysohjelmaa jopa tunnon tarkasti, vaikka se onkin kourinut kansalaisia. Vaalitäkyjä ei ole budjetissa annettu. Budjetista käytävä kansalaiskeskustelu sen sijaan noudatta samaa retoriikkaa tai diskurssia kuin ennenkin. "Köyhät köyhtyy, hallitus suosii jyväjemmareita, hallituksen pitäisi kaatua, Orpo valhtelee..." jne. Pääkirjoittajalle kysymyksenä, milloin valtiovelka on olltu sijoituskohde? Ei ainakaan Suomessa pitkään aikaan, kun velkaa on otettu hyvinvointivaltion ylläpitämiseen, ei investointeihin. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, milloin vaalitaistelu toden teolla alkaa.Silloin puolueiden uskottavuus punnitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon paremmin talouden pitäisi pyöriä, jotta budjetti ei olisi alijäämäinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos linja on se, että raikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy niin arvio on enempi kuin totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se keskusta huolehtii maanviljelijöille tuet. Orpo jätti ne vain tahallaan pois esityksestä. Näin kokoomus voi kiristää keskustalta vastineeksi vaikkapa Sote-neuvotteluihin niitä jo keskustan hylkäämiä valinnanvapausosia. Hyvinhän tämä menee. Hallitus ampuu omaan jalkaansa ja toivottavasti kaatuu syksyn aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on rosvojen ja verojakiertävien puolella. Äänestäkää jatkossakin näitä tunareita, niin epäoikeudenmukaisuus jatkuu maailman tappiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhiä kurittava budjetti tämä on. Elämä kallistuu haittaverojen myötä ja verotus ei köyhillä huojennu mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

109
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
97
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
82
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
38
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
30
Fortumin hallituksen ex-puheenjohtaja Sari Baldauf: En koe, että Niinistö olisi painostanut Fortumia Fennovoima-asiassa
23
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image