Pääkirjoitukset

Linjan mukainen bud­jet­tie­si­tys

Pääkirjoitukset 10.8.2018 6:00
Pääkirjoitus

Valtionvarainministeriö esitteli yllätyksettömän talousarvioehdotuksen. Tuloverotus huojenee, mutta lompakossa se ei näy lisärahana.

Ensi vuodelle ei ole tulossa perinteistä löysää vaalibudjettia, jos hallituksen linja pitää myös budjettiriihessä.

Valtionvarainministeriön valtion talousarviossa ensi vuodelle ei ole suuria yllätyksiä. Suomen talous on edelleen kasvu-uralla, joka lisää verotuloja ja vähentää työttömyyttä.

Valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) esittelemää talouslinjausta ei voi pitää puhdasoppisena vaalibudjettina, vaikka menokiristyksiä ei entisessä laajuudessa enää tehdäkään. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen viimeinen budjetti on hallitusohjelman kehyssuunnitelman mukainen.

Vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa tuoreet hallituspuolueet sopivat, että valtion tuloja ja menoja tasapainotetaan ja velkaantumista vähennetään.

Taktiikkana oli etupainotteisuus. Hankalimmat menoleikkaukset rysäytetään parin ensimmäisen hallitusvuoden aikana, jolloin loppukausi on kevyempää.

Menokuri on tuntunut kuntien vyönkiristyksenä ja maksujen korotuksina. Monia kunnallisia palveluita on supistettu, mikä on näkynyt ihmisten arjessa.

Kilpailukykysopimus kiky on leikannut valtion ja kuntien työntekijöiden vuosilomarahoja 30 prosentilla. Lomarahaleikkuri on käytössä vielä vaalivuonna 2019. Jos hallitus olisi tahtonut tehdä klassisen vaalibudjetin, tästä olisi kenties jollakin tavalla luovuttu.

Tuloverotusta ei kiristetä ensi vuonna, mutta palkansaajan lompakkoon ei putoa lisää käyttörahaa. Kiky nostaa työntekijöiden työeläkemaksua verohuojennuksen verran.

Kevennykset katetaan kiristämällä muun muassa haitta- ja ympäristöveroja.

Tupakkaveron korotus on kansanterveydelle hyväksi, mutta eräät haittaverot tuntuvat epäoikeudenmukaisilta Pohjois-Suomessa. Oma auto on välttämättömyys maaseudulla. Lisäksi lämmityspolttoaineiden verotaso on noussut koko hallituskauden. Monella eläkeläisellä ei ole varaa vaihtaa asuntonsa lämmitysmuotoa.

Huomiota herättää, ettei Orpon esittelemässä talousarviossa ollut suunnattu lisätukia maatalouden ahdinkoon. Tiedotustilaisuudessa valtionvarainministeri sanoi tunnistavansa viime syksyn ennätysmärkyyden ja tämän kesän kuivuuden aiheuttaman taloudellisen tukaluuden maataloustuotannolle. Tuki jääkin budjettiriihen päätettäväksi elokuun lopulla.

Valtion velkaantumista on saatu taitettua neljän budjetin aikana, mutta ei aivan hallitusohjelman mukaisesti. Ensi vuoden budjetti on 1,7 miljardia alijäämäinen, eli valtio ottaa uutta velkaa tuon verran. Viime vuonna velkamäärä oli kolmisen miljardia.

Suunta on kuitenkin oikea, vaikka valtion velkaantuminen ei itsessään ole pahasta. Valtiontalous ei toimi kuten kotitaloudet, joissa liian suuri velka kangistaa kaiken taloudenhoidon ja voi jopa kaataa talouden. Päinvastoin valtionvelka on usein sijoituskohde, joka vaikuttaa kansantalouteen myönteisesti.

Kun talous kasvaa lainanhoitokuluja enemmän, Suomi pysyy korkealla luottoluokituksissa.

MAINOS

Kommentoi

Asetelma ei ole lähimainkaan klassinen, sillä hallitus on noudattanut kehysohjelmaa jopa tunnon tarkasti, vaikka se onkin kourinut kansalaisia. Vaalitäkyjä ei ole budjetissa annettu. Budjetista käytävä kansalaiskeskustelu sen sijaan noudatta samaa retoriikkaa tai diskurssia kuin ennenkin. "Köyhät köyhtyy, hallitus suosii jyväjemmareita, hallituksen pitäisi kaatua, Orpo valhtelee..." jne. Pääkirjoittajalle kysymyksenä, milloin valtiovelka on olltu sijoituskohde? Ei ainakaan Suomessa pitkään aikaan, kun velkaa on otettu hyvinvointivaltion ylläpitämiseen, ei investointeihin. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, milloin vaalitaistelu toden teolla alkaa.Silloin puolueiden uskottavuus punnitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon paremmin talouden pitäisi pyöriä, jotta budjetti ei olisi alijäämäinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos linja on se, että raikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy niin arvio on enempi kuin totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se keskusta huolehtii maanviljelijöille tuet. Orpo jätti ne vain tahallaan pois esityksestä. Näin kokoomus voi kiristää keskustalta vastineeksi vaikkapa Sote-neuvotteluihin niitä jo keskustan hylkäämiä valinnanvapausosia. Hyvinhän tämä menee. Hallitus ampuu omaan jalkaansa ja toivottavasti kaatuu syksyn aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on rosvojen ja verojakiertävien puolella. Äänestäkää jatkossakin näitä tunareita, niin epäoikeudenmukaisuus jatkuu maailman tappiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhiä kurittava budjetti tämä on. Elämä kallistuu haittaverojen myötä ja verotus ei köyhillä huojennu mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:24
Ihmiskunta elää broilerin aikakautta – tulevaisuuden arkeologit voivat päätellä paljon fossiloituneista kananluista
12:24
Rikkoutunut raskas ajoneuvo häiritsi liikennettä Pohjantiellä
12:21
Lumikylttikiistaan ajautuneet poliisi ja professori laativat puhelinkeskustelun päätteeksi yhteisen tiedotteen: kokevatkin olevansa samaa mieltä
12:21
Ruotsi pidätti yhden epäiltynä terroriteon suunnittelusta, turvallisuuspoliisiin mukaan tapaus ei liity Strasbourgin ampumistapaukseen
12:17
Suurin osa joulun yöjunista on jo myyty loppuun, tungosta eritoten Helsinki-Rovaniemi-reitillä
10:49
Mies sai aikanaan raiskauksesta tuomion, johon korkein oikeuskaan ei myöntänyt valituslupaa – naisen tunnustus johti lopulta tuomion purkuun
10:46
Vihreiltä noin 14 miljardin euron ratapaketti – rahoitus ruuhkamaksuilla ja lentoverolla, hankeyhtiö myös mahdollinen
58
EU:lta tulee kymmenien miljoonien vuosipotti Helsinki-Tornio -radan parantamiseen – pääradan varrella asuu puolet suomalaisista
50
Päätös syntyi: Oulu saa kaupunkipyörät jo ensi kesäksi – 600 polkupyörää, 60 asemaa eri puolille kaupunkia ja hintalappu 6,7 miljoonaa: "Selkeä panostus pyöräilyn kehittämiseen"
44
Oulun kauppahallin remontille ei myönnetty rakennuslupaa – laajennuksen julkisivut eivät sovellu kaupunkikuvaan
19
DNA purkaa lankaverkkoja Oulun seudulla ja Lapissa – lankaliittymä tuskin katkeaa ilmoittamatta
18
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
11
Kärpät purki kiukkunsa kouvolalaisiin – Vt. Päävalmentaja Mikkola: "Meillä oli tänään hirveä halu hyökätä ja tehdä maaleja"
9
Vihreiltä noin 14 miljardin euron ratapaketti – rahoitus ruuhkamaksuilla ja lentoverolla, hankeyhtiö myös mahdollinen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

RANSKAN LEVOTTOMUUDET JA SIPILÄ

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

" Toinen on ”yhden ajatuksen -syndrooma”: siinä ihminen on niin tarrautunut johonkin kantaan (usein ajasta jäljessä olev... Lue lisää...
Hihiii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image