Pääkirjoitukset

Lindénin aika puhua

Pääkirjoitukset 23.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Entisen viestintäministeri Suvi Lindénin olisi korkea aika tulla esiin ja kertoa oma versionsa koko ajan uusia käänteitä saavasta Uganda-vyyhdestä.

Mediamyllytys ja villit johtopäätökset jatkuvat, kunnes avoinna oleviin kysymyksiin saadaan vastauksia.

Oululaisen entisen kokoomusministeri Suvi Lindénin olisi korkea aika tulla esiin ja kertoa oma näkemyksensä päiväkausia velloneesta Uganda-vyyhdestä. Mitä pikemmin hän vastaa kysymyksiin, sitä nopeammin hän pääsee eroon koko jupakasta.

Media, Kaleva mukaan lukien, on päivästä toiseen yrittänyt tavoittaa Lindéniä, jotta hän antaisi asioiden kulkuun lisävalaistusta. Kuurupiilo kuitenkin jatkuu. Kokeneena poliitikkona Lindén tietää, että jossain vaiheessa kysymyksiin on viisainta vastata. Pitkittyessään asiat nimittäin mutkistuvat.

Kohut saa yleensä sammutetuksi kertomalla asioista nopeasti ja avoimesti. Julkisuuden väistely tiettyyn mittaan on ollut toki ymmärrettävää Ugandan järkyttävien tapahtumien takia.

Ilmassa on silti kysymyksiä, jotka eivät hälvene ennen kuin niihin saadaan vastauksia. Paria Facebook-päivitystä lukuun ottamatta Lindén on ollut vaiti. Lindén on todennut olleensa Ugandassa liikkeellä tietoyhteiskunnan edistämiseen ja älypuhelimien käyttöön liittyvissä hankkeissa. Lisäksi hän on tarkentanut asemaansa kansainvälisen laajakaistakomission tehtävissä. Hänen roolistaan on liikkeellä myös toisenlaista tietoa.

Peruskysmys on, mitä hän teki dramaattisesti päättyneellä matkalla Ugandassa, mikä oli matkan tarkoitus ja keitä hänen oli määrä tavata. Miksi hän oli matkalla kyseisen liikemiehen kanssa?

Matkan outojen käänteiden ja olettamusten takia on selvää, että asialla on yleistä mielenkiintoa. Puhumalla suunsa puhtaaksi Lindénillä olisi tilaisuus hälventää hänen toimintaansa ja tarkoitusperiinsä kohdistuvia epäilyjä. Nyt johtopäätöksiä ex-ministerin tekemisistä tai tekemättä jättämisistä on tehty kuin villissä lännessä. Asiaa seurataan tiiviisti myös Ugandan mediassa.

Uganda-vyyhden jälkiselvittelyissä Patrian henkilöstöä on eronnut ja erotettu sen jälkeen kun sen esitteiden jakeluluvan saanut liikemies kuoli hämärissä olosuhteissa Kampalassa. Alkuhaparoinnin jälkeen Patria on selvittänyt asiaa myös valtion omistajaohjauksesta vastaavalle ministeri Mika Lintilälle (kesk.).

Lindén on todennut, että hän ei ollut Ugandassa Patrian asialla. Lintilä ja Patria ovat vahvistaneet tämän toteamalla, että entisellä viestintäministerillä ei ollut tekemistä Patrian kanssa.

Lindénin mediahiljaisuuden aikana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) esitti, ilmeisesti puolueensa maineenhallinta mielessään, pelisääntökeskustelua siitä, miten entiset ministerit voivat toimia maailmalla ja hyödyntää asemaansa.

Vaikka entiset poliitikot eivät enää ole vastuussa tekemisistään kansalaisille, on selvää, että entisillä kansanedustajilla ja erityisesti entisillä ministereillä on arvovaltaa, jota on osattava käyttää vastuullisesti.

Ministeritehtävät kartuttavat ainutlaatuista asiantuntemusta ja kontakteja, joita ei saa mistään muualta. Ex-ministerin titteli avaa ovia, ja siksi on käytettävä tarkkaa harkintaa, mille ja kenelle antaa arvovaltansa käyttöön.

MAINOS

Kommentoi

pitäisi selvittää, että onko tapahtunut kuutamourakointia myynninedistämisessä sen kansanedustajan sopeutumiseläkkeen säilyttämiseksi. Onko kierretty veroja? Entä aikooko Suvi Linden vastaisuudessa asettua vaaleissa ehdolle? Vastausten hankkiminen kysymyksiin on median velvollisuus ja sen olemassaolon peruste; siitä lukijat maksavat - laadukkaasta journalismista, joka etsii kysymyksiä ja kaivaa niihin kelvokkaat vastaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkään kansanedustajana olleen entisen ministerin sopeutumiseläke voi olla jopa 5 000-6 000 euroa kuukaudessa. Yksi tällaisista henkilöistä on kokoomuksen entinen kansanedustaja ja ministeri Suvi Lindén, 55. (lähde: iltalehden artikkeli sopeutumiseläkkeistä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Lindén maksa veronsa kuten muutkin lainkuuliaiset kansalaiset ja hänellä on se veronumerokin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on taloudellisessa kriisissä, koska ulkomaan vienti ei vedä, hoetaan päivät pääskytysten. Eipä ihme, jos ei vedä, kun ei ole kunnon kauppamiehiä ja -naisiakin suomalaisilla yrityksillä. Ugandaan Patrian aseita ja sotilasajoneuvoja, ei kuulosta eikä tunnu kovin hyvältä asiakkaalta. Onko edes armeijaakaan kyseisellä maalla, taitaa olla Britannian takapiha ja sen valmistamien aseiden kotimarkkina-alue. "Mie en köyhille myy", pätee myös suomalaisille tuotteille. Kannattaa satsata avainasiakkaisiin, laadukkailla tuotteilla ja varsinkin tehdä hyvää myyntityötä. Hyvälle sotakalustolle on maailmalla kysyntää nykypäivinä ja tulevaisuudessakin, suomalaiselle teollisuudelle löytyy varmasti oma siivu markkinoilta ilman "kepulikonsteja", eikä varsinkaan kotikutoisten ex-ministerien ja muiden ex-pikkupoliitikoiden voimin. Suomessakaan heitä ei ole pidetty eikä pidetä nykyisinkään mitenkään ihmeidentekijöinä, miten sitten ulkomaillakaan saavat edistettyä kysyntää suomalaisille tuotteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän ei ole pelkästään Lindenistä kyse, vaan Suomen valtion maineesta/sopimuksista maailmalla.

Jos esim. SL on muka esiintynyt valtion osittainkaan omistaman yhtiön valtuuttamana, on kyseessä vakava rikos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos seuraa vähänkään mediaa, niin asia on selvä. Lindén ei ole esiintynyt Patrian edustajana eikä valtuuttamana. Eikö nyt kannattaisi ottaa ensin asioista selvää, ennen kuin alkaa "jossittelemaan" . Media jo ihan riittävästi kevein perustein "jossittelee".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuviossa on mielestäni laajemmassa mittakaavassa kyseessä myös kansalaisille tuleva epävarmuus siitä, miten Patria hoitaa kaupankäyntiä ja onko toiminta eettisesti kestävällä pohjalla. Myydäänkö aseita epäammattimaisesti hämärissä neuvottelupöydissä, henkilöiden kanssa, joiden taustoja ei tunneta? Onko jälleen niin, että vasta traagisten tapahtumien jälkeen päivänvalo loistaa hieman hämärään toimintaan? Tällaisia kysymyksiä herää. Sodasta kärsivien lasten hätää katsoessa todella toivoo, ettei sivistysvaltio” nimeltä Suomi tee asekauppaa eettisesti kyseenalaisella tavalla.

Lindenin avautuminen olisi tärkeää, jotta kansalaisten epävarmuutta saataisiin vähennettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mediamyllytys ja villit johtopäätökset jatkuvat, kunnes avoinna oleviin kysymyksiin saadaan vastauksia."

Mikä ihmeen "kansantuomioistuimien" kuulustelija Kalevastakin on tullut ?

Tätäkö se on median "sananvapaus", että vainotaan yksityistä ihmistä ja tätäkö kuuluisa median lähdesuoja ?

Lindénillä ei ole mitään velvoitetta kertoa mitään medialle. Olkoon Lindén miten entinen ministeri. Viranomaiset ovat erikseen. Media ei ole viranomainen.

Kyllä tulee median käytöksestä mieleen rakkikoirat jotka räksyttävät ja kuolaavat lööppejä, skuuppeja ja juttuja.

Jos nyt media keskittyisi oleellisempiin asioihin, sillä niitä on vaikka kuinka paljon. Mutta senhän ymmärtää, että kansalaisten ja lukijoiden kannalta oleellisiin asioihin liittyvien juttujen tekeminen vaatisi paneutumista ja panostusta. Helpompi on painostaa yksityistä ihmistä puhumaan, niin saa jutun ilmaiseksi ja helposti.

Taidan ostaa seuraavaksi 7-päivää-lehden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haloo! Etkö todella tiedä mikä median tehtävä on? Median tehtävä on juuri se mitä he ovat tehneet nämä viimeiset 2 viikkoa ja yrittäneet saada jonkun näköistä tolkkua tähän liikemiehen ja Lindeenin ugandan matkaan! Kenen asialla he siellä aikuisten oikeasti olivat? Mikä matkan tarkoitus oli? Kuka matkan maksoi jne. He ovat tehneet juuri sitä työtä mitä heidän tuleekin tehdä, olla vallan vahtikoiria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image