Pääkirjoitukset

Lindberg putsaa pöydän

Pääkirjoitukset 22.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Puolustusvoimien komentaja ei hae jatkokautta. Yhteys kohuihin kiistetään korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Riippumatta siitä, minkälaisissa olosuhteissa päätös siirtyä eläkkeelle syntyi, niin Lindberg tulee putsanneeksi pöydän seuraajalleen.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg jättää yllättäen tehtävänsä ja jää reserviin elokuun alusta lukien. Entisen hävittäjälentäjän komentajakausi jää yhteen viisivuotiskauteen. Lindbergin ilmoitus maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina oli mahdollisimman näyttävä paikka tuoda asia julki.

Valistunut arvaus olisi voinut olla, että Puolustusvoimissa viime kuukausina velloneet kohut olisivat vaikuttaneet Lindbergin ratkaisuun. Tällainen ajatus torjuttiin kuitenkin tuoreeltaan korkeimmalla mahdollisella tavalla.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi MTV:lle, että Lemmenjoella syyskuussa 2017 pidetty vapaaehtoinen kertausharjoitus ei vaikuttanut komentajan vaihtumiseen. Niinistön mukaan vaihdoksesta sovittiin huomattavasti ennen kuin syyttäjä päätti aloittaa esiselvityksen Lindbergin toiminnasta Lemmenjoen kertausharjoituksissa.

Riippumatta siitä, missä vaiheessa ja minkälaisessa yhteisymmärryksessä Lindberg päätti, ettei hae jatkokautta, kurinpitotoimien vastuuketju Puolustusvoimissa etenee komentoketjun loppuun saakka. Viime kädessä ylin esimies kantaa vastuun, jos alemmat esimiehet töppäilevät.

Kertausharjoitusten tapahtumilla oli seurauksia, kun Karjalan lennoston silloinen komentaja Markus Päiviö siirrettiin muihin tehtäviin. Päiviön kurinpitoesimiehenä toiminut Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen joutui myös tutkintaan. Sittemmin Eskelinen kertoi, ettei hae huhtikuussa päättyvälle komentajakaudelleen jatkoa. Seuraaja nimitettiin jo viime viikolla.

Valtakunnansyyttäjänvirasto nosti alkukuusta syytteet niin Karjalan lennoston ex-komentajaa kuin Ilmavoimien komentajaakin vastaan.

Lindberg ei pääse vielä eroon Lemmenjoen kiusallisista tapahtumista, sillä myös hänen osaltaan tutkitaan, onko asiassa syytä epäillä rikosta vai ei.

Lemmenjoen tapahtumat seuraavat Lindbergiä, kun kävi ilmi, että hän tiesi kahden korkean upseerin toiminnasta kyseenalaista mainetta saaneissa kertausharjoituksissa hyvissä ajoin. Viime kädessä Lindbergin olisi pitänyt huolehtia siitä, että esitutkinta toimitetaan viivytyksettä. Nyt esitutkinnan aloittamisessa nähtävästi viivyteltiin.

Viikkokausia otsikoissa pysynyt Lemmenjoen kertausharjoitus samoin kuin aiemmin Merivoimissa kuohuneet jääviysepäilyt ovat kiusallisia tahroja Puolustusvoimien muuten niin kirkkaassa kilvessä. Tilanne on herkkä, sillä lähivuosina on edessään merkittäviä hankintoja, kun Merivoimien ja Ilmavoimien pääjärjestelmät poistuvat käytöstä peräkkäin 2020-luvulla.

Kohuista huolimatta tapahtumat osoittavat, että Puolustusvoimissa toimitaan terveellä pohjalla, kun epäilykset jermumeiningistä ja henkilöstökikkailusta selvitetään. Lindbergin jälkeen Puolustusvoimien uusi komentaja pääsee joka tapauksessa aloittamaan puhtaalta pöydältä. Lindberg totesi itsekin, että ”sota ei yhtä miestä kaipaa”. Seuraajaksi on tarjolla kunnianhimoisia ja päteviä ehdokkaita aina jonoksi asti.

MAINOS

Kommentoi

Ja mitäkähän kamalaa siellä Lemmenjoella on tapahtunut? Asia on jotenkin kummallinen, kun mistään ei ilmene varsinaisia tapahtumia puolella sanallakaan. Kysymys ei siis ole ainakaan laittomuuksista. Ettei olisi media (taas) tehnyt kärpäsestä härkäsen?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi yrittää vakuuttaa maailmalle, että Suomella on vahva kyky puolustaa itseään omilla puolustusvoimilla. Ei ole tarvetta liittyä Natoon, Ruotsi on rinnallamme tarvittaessa, vahva luulo Suomessa päättäjillämme. Ei ole myöskään tarvetta kansanäänestykselle natojäsenyydestä, jossa Suomen kansa sanoisi mielipiteensä asiaan. "Vahva armeijamme" ei uskalla tulla esiin ja kertoa rehellisen suoraan Suomen kansalle, mitä Lemmenjoella on tapahtunut ja ketä kertausharjoituksiin osallistui. Korkeat upseerit luikkivat pakoon, jättävät virkansa noin vain huhujen ja juorujen siivittämänä. On otettu viinaa ja örvelletty, mitä muuta on tapahtunut, ihmettelee Suomen kansa. Miten käy oikeassa kriisissä eli sodassa, onko Suomen armeijan korkea johto jo luikkinut Ruotsiin ja jopa Yhdysvaltoihin kun taistelut alkavat."Ei askeltakaan taaksepäin", rohkeasti esiin julkisuuteen Suomen puolustusvoimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Korkeat upseerit luikkivat pakoon, jättävät virkansa noin vain huhujen ja juorujen siivittämänä. On otettu viinaa ja örvelletty, mitä muuta on tapahtunut, ihmettelee Suomen kansa. Miten käy oikeassa kriisissä eli sodassa, onko Suomen armeijan korkea johto jo luikkinut Ruotsiin ja jopa Yhdysvaltoihin kun taistelut alkavat."Ei askeltakaan taaksepäin", rohkeasti esiin julkisuuteen Suomen puolustusvoimat."

Onko Tiltu noussut haudastaan ? Tuohan on kuin uusi versio Tiltun propagandalähetyksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
48
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
39
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
22
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
18
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
14
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image