Pääkirjoitukset

Lindberg putsaa pöydän

Pääkirjoitukset 22.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Puolustusvoimien komentaja ei hae jatkokautta. Yhteys kohuihin kiistetään korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Riippumatta siitä, minkälaisissa olosuhteissa päätös siirtyä eläkkeelle syntyi, niin Lindberg tulee putsanneeksi pöydän seuraajalleen.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg jättää yllättäen tehtävänsä ja jää reserviin elokuun alusta lukien. Entisen hävittäjälentäjän komentajakausi jää yhteen viisivuotiskauteen. Lindbergin ilmoitus maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina oli mahdollisimman näyttävä paikka tuoda asia julki.

Valistunut arvaus olisi voinut olla, että Puolustusvoimissa viime kuukausina velloneet kohut olisivat vaikuttaneet Lindbergin ratkaisuun. Tällainen ajatus torjuttiin kuitenkin tuoreeltaan korkeimmalla mahdollisella tavalla.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi MTV:lle, että Lemmenjoella syyskuussa 2017 pidetty vapaaehtoinen kertausharjoitus ei vaikuttanut komentajan vaihtumiseen. Niinistön mukaan vaihdoksesta sovittiin huomattavasti ennen kuin syyttäjä päätti aloittaa esiselvityksen Lindbergin toiminnasta Lemmenjoen kertausharjoituksissa.

Riippumatta siitä, missä vaiheessa ja minkälaisessa yhteisymmärryksessä Lindberg päätti, ettei hae jatkokautta, kurinpitotoimien vastuuketju Puolustusvoimissa etenee komentoketjun loppuun saakka. Viime kädessä ylin esimies kantaa vastuun, jos alemmat esimiehet töppäilevät.

Kertausharjoitusten tapahtumilla oli seurauksia, kun Karjalan lennoston silloinen komentaja Markus Päiviö siirrettiin muihin tehtäviin. Päiviön kurinpitoesimiehenä toiminut Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen joutui myös tutkintaan. Sittemmin Eskelinen kertoi, ettei hae huhtikuussa päättyvälle komentajakaudelleen jatkoa. Seuraaja nimitettiin jo viime viikolla.

Valtakunnansyyttäjänvirasto nosti alkukuusta syytteet niin Karjalan lennoston ex-komentajaa kuin Ilmavoimien komentajaakin vastaan.

Lindberg ei pääse vielä eroon Lemmenjoen kiusallisista tapahtumista, sillä myös hänen osaltaan tutkitaan, onko asiassa syytä epäillä rikosta vai ei.

Lemmenjoen tapahtumat seuraavat Lindbergiä, kun kävi ilmi, että hän tiesi kahden korkean upseerin toiminnasta kyseenalaista mainetta saaneissa kertausharjoituksissa hyvissä ajoin. Viime kädessä Lindbergin olisi pitänyt huolehtia siitä, että esitutkinta toimitetaan viivytyksettä. Nyt esitutkinnan aloittamisessa nähtävästi viivyteltiin.

Viikkokausia otsikoissa pysynyt Lemmenjoen kertausharjoitus samoin kuin aiemmin Merivoimissa kuohuneet jääviysepäilyt ovat kiusallisia tahroja Puolustusvoimien muuten niin kirkkaassa kilvessä. Tilanne on herkkä, sillä lähivuosina on edessään merkittäviä hankintoja, kun Merivoimien ja Ilmavoimien pääjärjestelmät poistuvat käytöstä peräkkäin 2020-luvulla.

Kohuista huolimatta tapahtumat osoittavat, että Puolustusvoimissa toimitaan terveellä pohjalla, kun epäilykset jermumeiningistä ja henkilöstökikkailusta selvitetään. Lindbergin jälkeen Puolustusvoimien uusi komentaja pääsee joka tapauksessa aloittamaan puhtaalta pöydältä. Lindberg totesi itsekin, että ”sota ei yhtä miestä kaipaa”. Seuraajaksi on tarjolla kunnianhimoisia ja päteviä ehdokkaita aina jonoksi asti.

MAINOS

Kommentoi

Ja mitäkähän kamalaa siellä Lemmenjoella on tapahtunut? Asia on jotenkin kummallinen, kun mistään ei ilmene varsinaisia tapahtumia puolella sanallakaan. Kysymys ei siis ole ainakaan laittomuuksista. Ettei olisi media (taas) tehnyt kärpäsestä härkäsen?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi yrittää vakuuttaa maailmalle, että Suomella on vahva kyky puolustaa itseään omilla puolustusvoimilla. Ei ole tarvetta liittyä Natoon, Ruotsi on rinnallamme tarvittaessa, vahva luulo Suomessa päättäjillämme. Ei ole myöskään tarvetta kansanäänestykselle natojäsenyydestä, jossa Suomen kansa sanoisi mielipiteensä asiaan. "Vahva armeijamme" ei uskalla tulla esiin ja kertoa rehellisen suoraan Suomen kansalle, mitä Lemmenjoella on tapahtunut ja ketä kertausharjoituksiin osallistui. Korkeat upseerit luikkivat pakoon, jättävät virkansa noin vain huhujen ja juorujen siivittämänä. On otettu viinaa ja örvelletty, mitä muuta on tapahtunut, ihmettelee Suomen kansa. Miten käy oikeassa kriisissä eli sodassa, onko Suomen armeijan korkea johto jo luikkinut Ruotsiin ja jopa Yhdysvaltoihin kun taistelut alkavat."Ei askeltakaan taaksepäin", rohkeasti esiin julkisuuteen Suomen puolustusvoimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Korkeat upseerit luikkivat pakoon, jättävät virkansa noin vain huhujen ja juorujen siivittämänä. On otettu viinaa ja örvelletty, mitä muuta on tapahtunut, ihmettelee Suomen kansa. Miten käy oikeassa kriisissä eli sodassa, onko Suomen armeijan korkea johto jo luikkinut Ruotsiin ja jopa Yhdysvaltoihin kun taistelut alkavat."Ei askeltakaan taaksepäin", rohkeasti esiin julkisuuteen Suomen puolustusvoimat."

Onko Tiltu noussut haudastaan ? Tuohan on kuin uusi versio Tiltun propagandalähetyksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
91
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
69
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Siksihän tuo vaihtoon pitää saadakkin. Tärkein polittiinen tavoite on pudottaa ihmisten palkat ja tempputyöllistää tyött... Lue lisää...
Kikytetty

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image