Pääkirjoitukset

Lindberg putsaa pöydän

Pääkirjoitukset 22.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Puolustusvoimien komentaja ei hae jatkokautta. Yhteys kohuihin kiistetään korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Riippumatta siitä, minkälaisissa olosuhteissa päätös siirtyä eläkkeelle syntyi, niin Lindberg tulee putsanneeksi pöydän seuraajalleen.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg jättää yllättäen tehtävänsä ja jää reserviin elokuun alusta lukien. Entisen hävittäjälentäjän komentajakausi jää yhteen viisivuotiskauteen. Lindbergin ilmoitus maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina oli mahdollisimman näyttävä paikka tuoda asia julki.

Valistunut arvaus olisi voinut olla, että Puolustusvoimissa viime kuukausina velloneet kohut olisivat vaikuttaneet Lindbergin ratkaisuun. Tällainen ajatus torjuttiin kuitenkin tuoreeltaan korkeimmalla mahdollisella tavalla.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi MTV:lle, että Lemmenjoella syyskuussa 2017 pidetty vapaaehtoinen kertausharjoitus ei vaikuttanut komentajan vaihtumiseen. Niinistön mukaan vaihdoksesta sovittiin huomattavasti ennen kuin syyttäjä päätti aloittaa esiselvityksen Lindbergin toiminnasta Lemmenjoen kertausharjoituksissa.

Riippumatta siitä, missä vaiheessa ja minkälaisessa yhteisymmärryksessä Lindberg päätti, ettei hae jatkokautta, kurinpitotoimien vastuuketju Puolustusvoimissa etenee komentoketjun loppuun saakka. Viime kädessä ylin esimies kantaa vastuun, jos alemmat esimiehet töppäilevät.

Kertausharjoitusten tapahtumilla oli seurauksia, kun Karjalan lennoston silloinen komentaja Markus Päiviö siirrettiin muihin tehtäviin. Päiviön kurinpitoesimiehenä toiminut Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen joutui myös tutkintaan. Sittemmin Eskelinen kertoi, ettei hae huhtikuussa päättyvälle komentajakaudelleen jatkoa. Seuraaja nimitettiin jo viime viikolla.

Valtakunnansyyttäjänvirasto nosti alkukuusta syytteet niin Karjalan lennoston ex-komentajaa kuin Ilmavoimien komentajaakin vastaan.

Lindberg ei pääse vielä eroon Lemmenjoen kiusallisista tapahtumista, sillä myös hänen osaltaan tutkitaan, onko asiassa syytä epäillä rikosta vai ei.

Lemmenjoen tapahtumat seuraavat Lindbergiä, kun kävi ilmi, että hän tiesi kahden korkean upseerin toiminnasta kyseenalaista mainetta saaneissa kertausharjoituksissa hyvissä ajoin. Viime kädessä Lindbergin olisi pitänyt huolehtia siitä, että esitutkinta toimitetaan viivytyksettä. Nyt esitutkinnan aloittamisessa nähtävästi viivyteltiin.

Viikkokausia otsikoissa pysynyt Lemmenjoen kertausharjoitus samoin kuin aiemmin Merivoimissa kuohuneet jääviysepäilyt ovat kiusallisia tahroja Puolustusvoimien muuten niin kirkkaassa kilvessä. Tilanne on herkkä, sillä lähivuosina on edessään merkittäviä hankintoja, kun Merivoimien ja Ilmavoimien pääjärjestelmät poistuvat käytöstä peräkkäin 2020-luvulla.

Kohuista huolimatta tapahtumat osoittavat, että Puolustusvoimissa toimitaan terveellä pohjalla, kun epäilykset jermumeiningistä ja henkilöstökikkailusta selvitetään. Lindbergin jälkeen Puolustusvoimien uusi komentaja pääsee joka tapauksessa aloittamaan puhtaalta pöydältä. Lindberg totesi itsekin, että ”sota ei yhtä miestä kaipaa”. Seuraajaksi on tarjolla kunnianhimoisia ja päteviä ehdokkaita aina jonoksi asti.

MAINOS

Kommentoi

Ja mitäkähän kamalaa siellä Lemmenjoella on tapahtunut? Asia on jotenkin kummallinen, kun mistään ei ilmene varsinaisia tapahtumia puolella sanallakaan. Kysymys ei siis ole ainakaan laittomuuksista. Ettei olisi media (taas) tehnyt kärpäsestä härkäsen?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi yrittää vakuuttaa maailmalle, että Suomella on vahva kyky puolustaa itseään omilla puolustusvoimilla. Ei ole tarvetta liittyä Natoon, Ruotsi on rinnallamme tarvittaessa, vahva luulo Suomessa päättäjillämme. Ei ole myöskään tarvetta kansanäänestykselle natojäsenyydestä, jossa Suomen kansa sanoisi mielipiteensä asiaan. "Vahva armeijamme" ei uskalla tulla esiin ja kertoa rehellisen suoraan Suomen kansalle, mitä Lemmenjoella on tapahtunut ja ketä kertausharjoituksiin osallistui. Korkeat upseerit luikkivat pakoon, jättävät virkansa noin vain huhujen ja juorujen siivittämänä. On otettu viinaa ja örvelletty, mitä muuta on tapahtunut, ihmettelee Suomen kansa. Miten käy oikeassa kriisissä eli sodassa, onko Suomen armeijan korkea johto jo luikkinut Ruotsiin ja jopa Yhdysvaltoihin kun taistelut alkavat."Ei askeltakaan taaksepäin", rohkeasti esiin julkisuuteen Suomen puolustusvoimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Korkeat upseerit luikkivat pakoon, jättävät virkansa noin vain huhujen ja juorujen siivittämänä. On otettu viinaa ja örvelletty, mitä muuta on tapahtunut, ihmettelee Suomen kansa. Miten käy oikeassa kriisissä eli sodassa, onko Suomen armeijan korkea johto jo luikkinut Ruotsiin ja jopa Yhdysvaltoihin kun taistelut alkavat."Ei askeltakaan taaksepäin", rohkeasti esiin julkisuuteen Suomen puolustusvoimat."

Onko Tiltu noussut haudastaan ? Tuohan on kuin uusi versio Tiltun propagandalähetyksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image