Pääkirjoitukset

Liituraidasta maripaitaan

Marimekon pääomistaja Kirsti Paakkanen myy osuutensa yhtiöstä. KUVA: Markku Ulander
Pääkirjoitukset 2.11.2007 0:00
Unknown
Suomalaisen designin keskeisimpiin käsitteisiin kuuluva Marimekko sai uuden toimitusjohtajan ja omistajan pankkimaailmasta. Mika Ihamuotila aikoo kansainvälistää yhtiön isänmaallisin menetelmin. Tavoite on vaativa.
Marimekko kuuluu suomalaisen teollisuushistorian kiehtovimpiin tarinoihin. Yrityksen elämään mahtuu yhtä lailla huiman menestyksen vuosia ja syvien tappioiden kausia, vahvoja persoonia ja kasvotonta omistajuutta, skandaaleja ja sankaritekoja, ajatonta huippusuunnittelua ja epäonnistuneita kokeiluja. Näistä aineksista on syntynyt yrityslegenda, jonka johtajat ja suunnittelijat muistetaan ja jonka tuotteista melkein jokaisella on mielipide. Yrityksen luonteen takia ei ole lainkaan yhdentekevää, millainen hahmo sen keulakuvana on.

Marimekko sai alkunsa 1950-luvun vaihteessa. Lähes kolmen vuosikymmenen ajan se henkilöityi sen perustajaan Armi Ratiaan, mutta yrityksen nousua lentoon tukivat myös etevät suunnittelijat, kuten Maija Isola ja Vuokko Nurmesniemi. Suomalaisfirman kansainvälinen tunnettuus nousi uusille lukemille, kun Yhdysvaltain presidentin puoliso Jacqueline Kennedy esiintyi miljoonalevikkisessä Life-lehdessä Marimekon vaatteissa. Seurasi huumaavien menestysvuosien jakso, joka päättyi kriisiin yrityksen holtittoman rahankäytön takia. Sitten tervehdyttäminen ja uusi nousu - ja taas 1980-luvulla uusi kriisi.

Vuodesta 1985 Marimekko oli kuuden vuoden ajan osa Amer-konsernia, joka ei kaikista yritystalouden ammattilaisistaan huolimatta saanut tytärtään menestymään. Päinvastoin, Marimekko ajautui konkurssin partaalle. Yrityksen taru jatkui kuitenkin kuten sen legendaan sopiikin: vuonna 1991 löytyi rohkea nainen Kirsti Paakkanen, joka ymmärsi, kuinka luovaan työhön perustuvaa taloa johdetaan. Kaikista epäluuloista huolimatta hän sai yrityksen taas vauhtiin, joka on jatkunut näihin päiviin asti.

Luovalla työllä menestymiseen vaaditaan yllätyksellisiä ratkaisuja. Se että Paakkanen valitsi seuraajakseen pankkimaailmassa kannuksensa hankkineen Mika Ihamuotilan, 43, löi suorastaan ällikällä. Entinen liituraitamies pankkimaailmasta kuulostaa Marimekkoon täysin väärältä valinnalta. Paakkasen ratkaisulle - johon kuului myös suuren omistusosuuden myynti Ihamuotilalle - voi kuitenkin löytää myös vankkoja perusteluja.

Tyylistään tarkalla kauppatieteiden tohtorilla on vankkoja näyttöjä liikkeenjohdosta, mutta hän ei ole kuka tahansa hyvin menestynyt bisnesmies. Olennainen osa Mika Ihamuotilan henkilöä on hänen sukutaustansa. Isä Risto on Helsingin yliopiston entinen kansleri, setä Jaakko Neste Oy:n entinen toimitusjohtaja, isoisä Veikko oli MTK:n puheenjohtaja ja äiti Kristiina tekstiilitaitelija. Marimekkoon tuollainen istuu kuin raita Jokapoika-paitaan.

Sekä tähdet että aurinko näyttävät nyt olevan Marimekon kannalta suotuisassa kulmassa. Silti Ihamuotilalle ei ole luvassa varmaa menestystä, ei vähiten hänen itselleen asettamien vaatimusten takia. Ihamuotilahan aikoo kansainvälistää ja kasvattaa yritystä, mutta samalla hän ilmoittautui patriootiksi ja piti tärkeänä tuotannon säilyttämistä Suomessa.

Yhtälö ei ole ollenkaan yksinkertainen, kun ottaa huomioon vielä alan luonteen. Asiakkaiden mieltymykset muuttuvat muodin mukaan, eikä se liity vain kuoseihin tai maljakkomalleihin vaan myös kokonaisiin tuotemerkkeihin. Uuden alansa erityispiirteet Ihamuotila epäilemättä tietää, mutta sekään ei takaa automaattista jatkoa yrityksen riemuvuosille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image