Pääkirjoitukset

Liituraidasta maripaitaan

Marimekon pääomistaja Kirsti Paakkanen myy osuutensa yhtiöstä. KUVA: Markku Ulander
Pääkirjoitukset 2.11.2007 0:00
Unknown
Suomalaisen designin keskeisimpiin käsitteisiin kuuluva Marimekko sai uuden toimitusjohtajan ja omistajan pankkimaailmasta. Mika Ihamuotila aikoo kansainvälistää yhtiön isänmaallisin menetelmin. Tavoite on vaativa.
Marimekko kuuluu suomalaisen teollisuushistorian kiehtovimpiin tarinoihin. Yrityksen elämään mahtuu yhtä lailla huiman menestyksen vuosia ja syvien tappioiden kausia, vahvoja persoonia ja kasvotonta omistajuutta, skandaaleja ja sankaritekoja, ajatonta huippusuunnittelua ja epäonnistuneita kokeiluja. Näistä aineksista on syntynyt yrityslegenda, jonka johtajat ja suunnittelijat muistetaan ja jonka tuotteista melkein jokaisella on mielipide. Yrityksen luonteen takia ei ole lainkaan yhdentekevää, millainen hahmo sen keulakuvana on.

Marimekko sai alkunsa 1950-luvun vaihteessa. Lähes kolmen vuosikymmenen ajan se henkilöityi sen perustajaan Armi Ratiaan, mutta yrityksen nousua lentoon tukivat myös etevät suunnittelijat, kuten Maija Isola ja Vuokko Nurmesniemi. Suomalaisfirman kansainvälinen tunnettuus nousi uusille lukemille, kun Yhdysvaltain presidentin puoliso Jacqueline Kennedy esiintyi miljoonalevikkisessä Life-lehdessä Marimekon vaatteissa. Seurasi huumaavien menestysvuosien jakso, joka päättyi kriisiin yrityksen holtittoman rahankäytön takia. Sitten tervehdyttäminen ja uusi nousu - ja taas 1980-luvulla uusi kriisi.

Vuodesta 1985 Marimekko oli kuuden vuoden ajan osa Amer-konsernia, joka ei kaikista yritystalouden ammattilaisistaan huolimatta saanut tytärtään menestymään. Päinvastoin, Marimekko ajautui konkurssin partaalle. Yrityksen taru jatkui kuitenkin kuten sen legendaan sopiikin: vuonna 1991 löytyi rohkea nainen Kirsti Paakkanen, joka ymmärsi, kuinka luovaan työhön perustuvaa taloa johdetaan. Kaikista epäluuloista huolimatta hän sai yrityksen taas vauhtiin, joka on jatkunut näihin päiviin asti.

Luovalla työllä menestymiseen vaaditaan yllätyksellisiä ratkaisuja. Se että Paakkanen valitsi seuraajakseen pankkimaailmassa kannuksensa hankkineen Mika Ihamuotilan, 43, löi suorastaan ällikällä. Entinen liituraitamies pankkimaailmasta kuulostaa Marimekkoon täysin väärältä valinnalta. Paakkasen ratkaisulle - johon kuului myös suuren omistusosuuden myynti Ihamuotilalle - voi kuitenkin löytää myös vankkoja perusteluja.

Tyylistään tarkalla kauppatieteiden tohtorilla on vankkoja näyttöjä liikkeenjohdosta, mutta hän ei ole kuka tahansa hyvin menestynyt bisnesmies. Olennainen osa Mika Ihamuotilan henkilöä on hänen sukutaustansa. Isä Risto on Helsingin yliopiston entinen kansleri, setä Jaakko Neste Oy:n entinen toimitusjohtaja, isoisä Veikko oli MTK:n puheenjohtaja ja äiti Kristiina tekstiilitaitelija. Marimekkoon tuollainen istuu kuin raita Jokapoika-paitaan.

Sekä tähdet että aurinko näyttävät nyt olevan Marimekon kannalta suotuisassa kulmassa. Silti Ihamuotilalle ei ole luvassa varmaa menestystä, ei vähiten hänen itselleen asettamien vaatimusten takia. Ihamuotilahan aikoo kansainvälistää ja kasvattaa yritystä, mutta samalla hän ilmoittautui patriootiksi ja piti tärkeänä tuotannon säilyttämistä Suomessa.

Yhtälö ei ole ollenkaan yksinkertainen, kun ottaa huomioon vielä alan luonteen. Asiakkaiden mieltymykset muuttuvat muodin mukaan, eikä se liity vain kuoseihin tai maljakkomalleihin vaan myös kokonaisiin tuotemerkkeihin. Uuden alansa erityispiirteet Ihamuotila epäilemättä tietää, mutta sekään ei takaa automaattista jatkoa yrityksen riemuvuosille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image