Pääkirjoitukset

Liikkuvat äänestäjät ratkaisevat vaalit – silti juuri ää­nes­tä­mät­tö­myys vaikuttaa merkittävästi lop­pu­tu­lok­seen

Rotuaarilla Oulussa käytiin eduskuntavaalikampanjaa näin hilpeissä tunnelmissa neljä vuotta sitten huhtikuussa. Tuolloin ehdokkaana ollut Eeva-Maria Parkkinen tarjoili Jenni Katajalle (vas.) ja Aino Rautiolle (oik.) itse tekemäänsä rieskaa ja hapanleipää. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Pääkirjoitukset 7.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kampanjointi pääsee vauhtiin, kun ehdokkaat jalkautuvat alueellisin tilaisuuksiin, kauppakeskuksiin ja tupailtoihin. Puolueiden pitäisi pystyä aktivoimaan kannattajiaan ja nostamaan listoille entistä monipuolisemmin ehdokkaita.

Eduskuntavaalien paras kampanja-aika alkaa olla kohta käsillä. Marssijärjestys voi huhtikuun eduskuntavaaleissa vielä muuttua gallupien ennakoimasta suunnasta, sillä viime hetken asiakysymysten ja loppukirin voimaa ei pidä aliarvioida.

Vielä viime syksynä julistettiin, että nyt käydään ilmastovaalit. Sitten näytti ilmiselvältä, että maahanmuutto, erityisesti Oulussa paljastuneiden seksuaalirikosepäilyjen takia, hallitsisi kampanjointia. Viime päivinä keskustelua on leimannut vanhustenhoito. Mikä seuraavaksi?

Kampanjointi kansan keskuudessa pääsee vauhtiin, kun ehdokkaat jalkautuvat alueellisiin tilaisuuksiin, kauppakeskuksiin ja tupailtoihin. Näyttävät kampanja-avaukset ja vaaliristeilyt ovat enemmän puolueaktiivien hengenkohotusta.

Tutkimusorganisaatio e2 Tutkimuksen keskiviikkona julkaisema, eduskuntavaaleja käsittelevä tietopaketti valottaa vaalien taustoja ja murtaa pari myyttiä.

Puolueuskollisuus on vauhdilla rapautuva ilmiö. Enemmistö äänestäjistä on liikkuvia, joten puolueiden on voitava tarjota entistä useammille äänestäjille tarttumapintaa. Puolueille tilanne on vaikea, sillä äänestäjät tekevät valintaa toisiaan lähellä olevien puolueiden kesken. Kokoomus ja keskusta kisaavat osin samoista äänestäjistä kuten SDP ja perussuomalaiset sekä vastaavasti vihreät ja vasemmistoliitto.

Pitkään on surkuteltu äänestysaktiivisuuden laskua. Äänestämässä on kuitenkin käyty lähes samaan tahtiin kolme viime vuosikymmentä. Ihanteellista olisi, jos äänestysaktiivisuus olisi nykyistä korkeampi, sillä politiikka kiinnostaa ihmisiä. Suotavaa olisi, että kiinnostus näytettäisiin äänestämällä, sillä äänestämättömyys vaikuttaa merkittävästi vaalien lopputulokseen.

e2 Tutkimuksen havaintojen mukaan perussuomalaisten vaalivoitto olisi kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa ollut merkittävästi suurempi, jos puolueen kannatuspotentiaali olisi realisoitunut.

Lisäksi vähemmän koulutettujen ja nuorten äänipotentiaalia jää paljon hyödyntämättä. Puolueiden pitäisi pystyä aktivoimaan kannattajiaan ja tarjoamaan monipuolisesti ehdokkaita, jotka vetoavat epävarmoihin äänestäjiin.

Vaalipiirien viimeisistä paikoista käydään vain harvoin tiukkaa kisaa puolueiden välillä, vaikka sellainen mielikuva vallitsee. Viimeinen paikka on ratkennut aiemmissa eduskuntavaaleissa vain puolenkymmentä kertaa muutaman sadan äänen erolla.

Edellisissä eduskuntavaaleissa keskusta sai kuudessa vaalipiirissä viimeisen paikan. Kaikissa niissä ensimmäinen ulosjäänyt oli jonkin muun puolueen ehdokas. Näin myös Oulun vaalipiirissä. Tilanne aiheuttaa keskustalle harmaita hiuksia, sillä hallitusvastuu rokottaa perinteisesti juuri pääministeripuoluetta samalla kun pääoppositiopuolue lihoo. Gallupit ovat lupailleet keskustalle miinusta, mutta hallitusvastuuta kantaneelle kokoomukselle plussaa.

Tulossa on kaikin puolin kiinnostavat vaalit, sillä puoluekenttä on murroksessa. Mitä tahansa voi ja ehtii vielä tapahtua.

MAINOS

Kommentoi

On se hyvä, että on niitä liikkuvia äänestäjiä ja tulevissa vaaleissa ne liikkuu Perussuomalaisiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan äänestänyt Perussuomalaisia enkä aio tehdä niin tälläkään kertaa. Sitten kun ne vaalikopperot taas ilmestyvät Rotuaarille, ajattelin kuitenkin piipahtaa kuuntelemassa heidänkin ajatuksiaan. Erityisesti kiinnostaa tarkemmin kuulla heidän mietteitään maahanmuuttoon liittyen, ja kuinka rakentavalla tavalla siitä voi heidän kanssaan keskustella. Olen siitä toki jo aika hyvin perillä, mutta siltikin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä taas olen jo ehtinyt lopettaa äänestämisen, mutta Oulun joukkoraiskaustapaukset pakottaa taas äänestämään. Ja luultavasti PS, kun ei muut puolueet edes aio tehdä mitään asialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla taas on monia ystäviä, joiden turvallisuudesta olen huolissani nykyään. He ovat siis tulleet Suomeen muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joukkoraiskaustapaukset ovat olleet järkyttäviä. Hyvä, että ovat tulleet ilmi, ja niitä tutkitaan ja tuomiot langetetaan tekijöille. Näiden tapausten jälkeen on noussut laaja keskustelu yleisemminkin seksuaalirikoksiin liittyen, esimerkiksi niistä langetettaviin tuomioihin jne. Tietyt piirit, mukaan lukien PS, haluavat pitää keskustelun pelkästään ulkomaalaisten, ja nimenomaan turvapaikanhakijoiden tekemissä seksuaalirikoksissa ajatellen, että tämä lisää heidän kannatustaan vaaleissa. Perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka noiden kamalien rikosten tultua ilmi, ei muiden puolueiden ja mm presidentin tapaan, muistuttanut kansalaisia siitä (sinällään itsestäänselvästä asiasta), ettei nyt tarvi alkaa kaikkia turvapaikanhakijoita syyttämään ja syyllistämään noista teoista. Kuitenkin tuntuu, että juuri PS:n kannattajat olisivat tuota muistutusta ehkä eniten tarvinneet. Oulussakin vallitsee tällä hetkellä erittäin ikävä ilmapiiri, jossa on pelkoa vähän puolin ja toisin. Vastuullisen toimijan, jollaisen eduskunnassa istuvan puolueen olettaisi olevan, ei mielestäni pitäisi enää tietoisesti pahentaa tilannetta entisestään, vaikkakin tämä tapahtuisi yksittäisten kannattajien/puolueen jäsenten toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täysin kyllästynyt vaalikampanjahöttöön, riitelyyn ja perusteettomiin lupauksiin. Näin vaalien alla median seuranta on hankalaa, koska vaalihöttö tunkee kaikkialle. Seuraan puolueiden ja edustajien tekemisiä ja tekemättä jättämisiä vaalikaudella. Aina on löytynyt ehdokas, jolle olen voinut ääneni antaa, vaikka kukaan ei ole tähän mennessä ollut kaikissa asioissa samaa mieltä kanssani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestän tietenkin. Vapiskaa Sipilä, Orpo ja Terho sekä siinä mukana Soini. Sinisten puolueen kannatuslukema on seuraavien vaalien helmi, häviääkö kokonaan. Helsinki ja Uusimaa nostaa eduskuntaan henkilöitä, joita muualla Suomessa ei kukaan äänestäisi ikinä eikä pitäisi kuin "pintasliippareina". Muutamalla henkilökohtaisella äänellä eli äänestyslipulla ollaan niin pollevia kansanedustajia vaikka kannatusta ei ole käytännössä yhtään. Suhteellinen äänestystapa eli jyvitetään vaalipiirissä puolueen saama äänimäärä kaikille puolueen ehdokkaille tuo eduskuntaan väkeä, joka on "harhalaukaus" kansakunnalle. Eduskunta on pullollaan "kumileimasimia" ja oman edun tavoittelijoita, näin syrjäseudun asukkaan näkökulmasta, anteeksi ihmiset mielipiteestäni. Pitäisi siis korjata vaalitapa sellaiseksi, jossa henkilökohtainen kannatus korostuu. Äänestysaktiivisuus varmasti kohenisi, kun isojen puolueiden valta murenisi Suomessa, pääsisivät uudistusvoimatkin ja varsinkin "hiljainen kansa" ääneen eduskunnassa. Suomessa on puoluediktatuuri nykyisin, onko kukaan muu huomannut tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tätä juhlaa, oi tätä köyhän onnen aikaa, sillä on koittanut aika jolloin on köyhällä ystäviä toreilla ja turuilla jopa pr.. tuulikaapissa.
Ihanaa, jopa rahan suunnalta lähestytään empatiaa julistaen, että kuulijaakin ihan hävettää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestämällä ei voi vaikuttaa. Siitä pitää huolen puoluekuri eli puolueen pikkuklikki johto määrää miten kansanedustajan pitää eduskuntaan päästyään äänestää. Suomessa tätä kutsutaan demokratiaksi. Ministereiksi nostetaan henkilöitä, joita kukaan ei änestänyt. Lisäksi ääntenlaskenta on hämärää eikä Suomi päästä ulkomaalaisia vaalitarkkailijoita seuraamaan ääntenlaskennan rehellisyyttä. Jos joku vähemmän demokraattinen maa estää ulkomaalaisten vaalitarkkailijoiden toiminnan niin Suomen lehdistö kirjoittelee, että vaalit eivät olleet rehelliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä olet saanut käsityksen, että vaaleja ei tarkkailtaisi suomessa? Muuten olen kanssasi samaa mieltä siitä, että on aivan liikaa asioita, joissa kansanedustajalle sanotaan ylhäältä päin miten pitää äänestää.

Olisi tietysti helpompaa jos valituksi tulisi 200 eniten ääniä saanutta, mutta suomessa on käytössä suhteellinen vaali ja sen muuttaminen saattaa olla helpompi sanottu kuin tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien lopullisyen äänten laskentahuoneeseen ei päästetä ulkopuolisia valvomaan. Mielenkiintoista, eikö totta. Koko ketjuahan pitäisi valvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin, äänestäkää ihmiset, vaikka sitä tyhjää ihan vain siksi että voi sanoa että ihmisiä kiinnostaa äänestää ja vaikuttaa. (tai antakaa ääni marginaaliehdokkaalle joka edustaa marginaalipuoluetta joka ei varmana mene läpi, pois lukien siniset tietenkin :D )

Sitten pyyntö ehdokkaille, kun teidän kannattajat jakavat tätä mainospapereita postilaatikoihin niin jos laatikossa kielletään jollain tavalla mainokset ja ilmaisjakelut tai jopa vaalimainokset niin he eivät jakaisi näihin postilaatikoihin pamflettejaan. Itse olen tehnyt vaalilupauksen että näiden vaalimainosten ehdokkaat eivät ainakaan saa ääntäni ja voi harmitus kun se ehdokas jolle olisin halunnut antaa ääneni ja hänellä lukutaidottomat tukijoukot, näin on käynyt kunnallisvaalien aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen jo päättänyt jättää äänestämättä, koska puolueet ja päättäjät eivät pidä minua ihmisenä.

Osoitan mieleni toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ihmiset joiden olisi tärkeää äänestää jättävät valitettavasti äänestämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei ole tarjolla yhtä ainoaa rehellistä ehdokasta asiallisesta puolueesta, joka oikeasti haluaisi panna maan asiat kuntoon ja ensitöikseen poistaa työttömyyden. On infernaalista olla nollaihminen vailla töitä, keräten kaiken halveksunnan maan eliitiltä. Valitkoon eliitti keskuudestaan edustajansa tappelemaan, mikä eliittiryhmä saa eniten etuja toisten kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hyväosaiset äänestävät varmimmin. Kokoomus hyötyy tästä ja jatkaa samaa politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ihanteellista olisi, jos äänestysaktiivisuus olisi nykyistä korkeampi, sillä politiikka kiinnostaa ihmisiä. "

Eiköhän siellä äänestämässä ne joita politiikka kiinnostaa. Ja on vain parempi että vain ne äänestää jotka edes jollakin tasolla ovat asioista perillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image