Pääkirjoitukset

Liian moni vailla asuntoa – erityisesti asunnottomat naiset ovat vaarassa joutua hy­väk­si­käy­te­tyk­si

Asunnottomat eivät nykyään ole pelkästään alkoholisoituneita rantojen miehiä. Erityisen haavoittuvaisessa asemassa ovat entistä useammat asunnottomat naiset, jotka altistuvat hyväksikäytölle ja väkivallalle. Viime vuosikymmeninä asunnottomuutta on Suomessa kuitenkin onnistuttu vähentämään merkittävästi. Oulussa sosiaalitoimi sijoitti asunnottomia vuonna 1997 Nallikarin lomamökkeihin. KUVA: Maikkola Tapio
Pääkirjoitukset 18.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Asunnottomuus on kohtalokasta erityisesti naisille, koska hyväksikäytön kohteeksi joutumisen riski kasvaa.

Matalan kynnyksen palvelupaikoissa, kuten Huilissa, asunnottomat voivat käydä peseytymässä ja levähtämässä.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi kuuluu niihin harvoihin EU-maihin, jotka ovat taloudellisesti vaikeissakin oloissa onnistuneet vähentämään asunnottomuutta. Viime vuosikymmeninä merkittävästi kaunistuneet tilastot eivät kuitenkaan lohduta niitä, joiden elämää asunnottomuus piinaa.

Asunnottomuus mielletään yhä alkoholisoituneiden rantojen miesten ongelmaksi. Todellisuus on kuitenkin moniulotteisempi, vaikka valtaosa asunnottomista onkin miehiä. Erityisesti asunnottomat naiset ovat haavoittuvassa asemassa ja tarvitsevat erityishuomiota.

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus, ARA, on tilastoinut asunnottomuutta vuodesta 1987, jolloin asunnottomana oli lähes 20 000 ihmistä. Nyt asunnottomien määrä on noin 5 500. Joukossa on miehiä, naisia, yksinhuoltajaperheitä ja maahanmuuttajia.

Asunnottomuus ei välttämättä näy katukuvassa, sillä yli 70 prosenttia asunnottomista saa katon yöksi päänsä päälle, koska he majoittuvat sukulaisten, ystävien, tuttavien ja tuntemattomien luona. Tilanteet vaihtelevat, eikä tilapäisistä yöpymispaikoista ole pitkä matkaa ensisuojaan, rappukäytävään, metsiin ja kadulle.

Asunnottomia on eniten pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa. Viime vuonna asunnottomia oli kuitenkin noin sadassa kunnassa.

Pitkällä aikavälillä kohentuneesta tilanteesta huolimatta naisten, nuorten ja maahanmuuttajien osuus asunnottomista on viime vuosina ollut kasvussa. Paperittomien kohtaloista ei ole tilastoja, joten heidän määräänsä voidaan vain arvailla.

Asunnottomuus johtuu monesta tekijästä. Eriarvoisuuden lisäksi taustalla on päihde- ja mielenterveysongelmia. Pienituloisuus, sairastuminen ja korkeat vuokrat ovat asunnottomuudelle altistava yhdistelmä. Jos kriittiseen tilanteeseen liittyy vielä ylisukupolvista huono-osaisuutta ja elämänhallintaongelmia, on suuri vaara, että elämä suistuu raiteiltaan.

Naisille asunnottomuus on kohtalokasta, koska silloin hyväksikäytön kohteeksi joutumisen riski moninkertaistuu. Moni vaikeassa elämäntilanteessa oleva nainen jää väkivaltaiseen parisuhteeseen välttääkseen kadulle joutumisen. Tuttavien nurkissa majailevat naiset ovat usein piiloasunnottomia. Asunnottomat naiset tarvitsevat kipeästi pelkästään naisille tarkoitettuja matalan kynnyksen tiloja ja asumisratkaisuja.

Oulussa asunnottomille on tarjolla matalan kynnyksen palveluja. Myllytulliin avattiin viime kuussa Kenttätien palvelukeskuksen yhteyteen asunnottomille tarkoitettu päiväkeskus Huili, jossa saa opastusta ja neuvontaa asioiden hoitamiseen. Siellä voi myös pestä pyykkiä, peseytyä, saunoa ja levähtää.

Ohjelmallisen Asunto ensin -periaatteen mukaan asunto ei ole palkkio nuhteettomasta ja päihteettömästä elämästä, vaan perusedellytys, jonka avulla voidaan rakentaa normaalia elämää. Kun pään päällä on katto, on helpompi ratkoa myös muita ongelmia.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa ei ole varsinaista asunnottomuutta. Jos ihminen haluaa elää yhteiskunnan sääntöjen mukaan, hänelle osoitetaan asunto ja maksetaan vuokra yhteiskunnan toimesta. Tilapäiseenkin asunnottomuuteen on yöpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vangeille riittää rahaa tarjoita täydet 5 tähden palvelut, mutta asunnottomille ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse jos oisin päättäjänä, niin pakottaisin valtion rakentamaan edullisia vuokra asuntoja. Vuokrato ois tyyliin yksiöistä 100 euroa ja kaksiosta 2 euroa ja kolmiosta 300 euroa. Rahat näihin otettas yksityisille vuokranantajille valuvista törkyasumistuista.
Lähtis työvoimakin liikkumaan, kun palkan hyötyä ei ulosmittais jälkeenjääneet vuokranantajat törkyvuokrineen. Tää ois helppo totetuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole sukupuolikysymys, vaan ihmisoikeuskysymys. Asunnottoman riski ennenaikaiseen kuolemaan on viisinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Että on se kohtalokasta miehellekin, ja miehiä sentään on asunnottomista nyt 80%.
Kaiken ytimessä on Suomen päihdepolitiikka, joka ei tällä hetkellä toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö sitä herätään ongelmaan kun on löydetty joku nainenkin sieltä joukosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tämä asunnottomuus kertoo vielä tämä ajan yhteiskunnan kehityksestä ja asenteista, suomi kriteereitä onnellisemmaksi maaksi,mikä on todellisuus kolikon toinen puoli, suomessa ei ole kykyjä huolehtia omanmaan huonompi osaisten edes ihmismäistä oikeutta omaan vakituiseen asuntoon, kyllä tämä maahanmuuton asuminen on haluttu järjestää ja kaikki sosiaalinen apu ja tuki. Ihmisellä ei ole missään nimessä halua joutua tuohon asemaan vapaaehtoisesti elämässään Suomessakaan. Onhan tuo ihmisen heitteille jättö ,eläintenkin suojelukin on hoidettu parempaan suojeluun ja lainpiiriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herää itse ! Meillä muilla on oikeus asua ja elää taloyhtiön järjestyssääntöjen mukaan, ei jonkun epäsosiaalisen päihdeongelmaisen ehtojen mukaan! Kyllä olen asunut sellaisen alapuolella jossa juopoteltiin ja juoppoja oli aamusta iltaan ja illasta aamuun siellä juhlimassa, voin sanoa että oli vaikeuksia herätä aamulla töihin. Joten se siitä ja sinun heräämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, totta tämäkin. Kun on yön kuunnellut juoppojen mellastusta, ja itse herää viideltä töihin vaikka ei ole saanut tuntiakaan nukuttua, ei koe että se juoppo siellä olisi se, jota pitäisi nyt urakalla sääliä. Hän sai valita millaisen yön vietti, minä en.
Mutta silti, yhteiskunnalle tulee halvemmaksi estää tilanteen paheneminen, ja päihdeongelma kuitenkin on lopulta sairaus. Asunnottomuus kärjistää myös kaikki muut ongelmat, ja lisää esimerkiksi erikoissairaanhoidon kuluja huomattavasti. On sittenkin halvempaa sammua omaan kotiin, kuin sammua kadulle ja mennä piipaalla päivystykseen useita kertoja viikossa.
Tarvitsemme ensisijiasesti tehokkaampaa päihdepolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmiten asunnottomuuteen ovat syypää päihteet. Myös hyväksikäytön uhriksi joutumista edesauttavat päihteet. Rautaa länsirajalle
ja rajavalvontaa, iso osa nykyajan kurjuudesta tulee Ruotsista. Levillä on kaman ketunlenkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tai toisinpäin. Ei tuolla ulkona viitsi selvinpäin lompsia päivät pitkät, ei ole mahdollisuutta raitistua jos vaikka haluaisikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image