Pääkirjoitukset

Libyan katastrofi tuntuu EU:ssa – uhkana uusi Syyria

Pääkirjoitukset 18.4.2019 8:52
Pääkirjoitus

Libyan vuosikausia kestänyt sekasorto on kärjistynyt kevään aikana. Maa on luisumassa kohti sisällissotaa.

Kulman takana saattaa odottaa Syyrian sodan kaltainen humanitaarinen katastrofi.

Eurooppa on ryhtynyt katselemaan entistä huolestuneempana Välimeren yli Libyaan. Maa on ajautunut räjähdyspisteeseen lähes kymmenen vuotta kestäneen sekasortonsa vuoksi.

Libyassa valtaa yrittää pitää parikin eri puolelle maata asettunutta hallitusta. YK:n tunnustama, pääkaupungissa Tripolissa istuva hallitus ei ole kyennyt valvomaan tai estämään keskenään riitelevien eri asejoukkojen väkivaltaa.

Pahimmillaan tilanne voi viedä raakaan sisällissotaan, joka ajaa ihmiset pakosalle – ja erittäin todennäköisesti kohti Eurooppaa. Näkymät ovat hälyttävät.

Libyan nykyinen sisäinen hajanaisuus on vuoden 2011 Arabikevään perua. Tuolloin kansa lähti kaduille protestoimaan maata yksinvaltaisesti hallinnutta Muammar Gaddafia vastaan. Valtias kukistui, mutta olot eivät rauhoittuneet syrjäyttämisen jälkeen.

Viisi vuotta sitten sotamarsalkka Khalifa Haftar kaappasi vallan ja perusti oman hallituksensa maan itäosiin. Haftar ei ollut hyväksynyt parlamenttivaalien tulosta.

Kapinalliskenraali on tänä keväänä kärjistänyt tilanteen määrätessään joukkonsa etenemään länteen. Kohteena on Tripoli ja päämääränä syrjäyttää siellä majaansa pitävä pääministeri Fayez al-Sarrajin hallitus. Haftar tosin sanoo taistelevansa islamistiterroristeja vastaan.

Kahden hallituksen joukot ottivat ensimmäisen kerran verisesti yhteen Tripolin lähellä huhtikuun alussa.

Haftar ei toimi yksin joukkojensa kanssa. Ilman ennalta sovittuja ase- ja materiaalitoimituksia 75-vuotias Haftar ei olisi ryhtynyt koko maan valloittamiseen tähtäävään aseelliseen taisteluun.

Haftarilla on tukenaan Egyptin ja Arabiemiraattien lisäksi ilmeisesti myös Venäjä. Vladimir Putinin hallinnon rooli Libyan sekasotkussa on epäselvä, mutta Haftar on vieraillut Moskovassa usein tapaamassa ainakin sotilasviranomaisia. Tapaamisista ei ole tiedotettu julkisuuteen.

Venäjä on kieltänyt antavansa suoraa aseapua Haftarille, mikä pitänee paikkansa. Mutta Venäjä myy aseistusta ja asejärjestelmiä kuitenkin Egyptiin. Tuskin on aivan mahdotonta päätellä, että Haftarin sotilaiden tarvitsema kauppatavara liikkuu Egyptistä rajan yli Libyaan.

Taistelut voivat laajeta milloin tahansa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Tripolissa on tehty muun muassa raketti-iskuja.

EU:lle kehitys on mahdollisimman huono. Kulman takana saattaa odottaa lähes Syyrian sodan kaltainen humanitaarinen katastrofi.

Varovaisten arvioiden mukaan Libyasta saattaisi lähteä sotaa karkuun noin 800 000 ihmistä. YK on tiedottanut tähän mennessä noin 18 000 paenneen taisteluita.

Eurooppa kohtasi syksyllä 2015 historiansa pahimman pakolaiskriisin. Tilannetta pahensi EU:n täydellinen valmistautumattomuus vastaanottamaan yli miljoona turvapaikanhakijaa.

EU-komission on otettava nyt aktiivinen rooli, jotta kriisi voidaan estää. Samalla YK:n on tartuttava rauhanvälittäjän tehtävään.

MAINOS

Kommentoi

"EU:lle kehitys on mahdollisimman huono. Kulman takana saattaa odottaa lähes Syyrian sodan kaltainen humanitaarinen katastrofi."

Ja jos Libyaa kohtaa Syyrian kaltainen humanitäärinen katastrofi, niin suurimpia kärsijöitäkö olemme me eurooppalaiset? Ei, vaan suurimpia kärsijöitä ovat libyalaiset siviilit, joita arvatenkin tulee menehtymää valtavia määriä, aivan niin kuin on tapahtunut (siviileille) Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa jne. Mutta olisiko niin, ettei heillä ole niin väliä, kunhan eivät tänne tule..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei oikeasta tämänkin sodan alullepanijasta ja tukijasta puhuta tässäkään jutussa mitää. Alulle panija ja siviileitä murhaavien joukkoja tukeva maa on Yhdysvallat. Suhteellisesti rauhallisen maan elämä muuttui Yhdysvaltain järjestämän vallanvaihdon jälkeen sekasortoiseksi. Mikä estää tästä puhumasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
23
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
6
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
5
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image