Pääkirjoitukset

Lentokentältä suoraan bussilla keskustaan

Pääkirjoitukset 24.9.2014 0:00
Pääkirjoitus

Oulunsalon lentoasemalta pääsee linja-autolla Oulun kaupungin keskustaan, mutta se vaatii matkustajalta aikaa ja pitkää pinnaa. Bussien aikataulut sopivat huonosti yksiin lentoaikataulujen kanssa. Lisäksi aikaa tuhraantuu siihen, kun linja-auto hoitaa muun paikallisliikenteen tarpeita.

Oulunsalon lentoasema on heti Helsinki-Vantaan jälkeen Suomen toiseksi vilkkain. Liikenne on sitä suuruusluokkaa, että nopean pääsyn bussilla keskustaan ja siellä sijaitseville rautatie- ja linja-autoasemille pitäisi olla itsestään selvää.

Huonosti järjestetty linja-autoyhteys pakottaa lentomatkustajat turvautumaan muihin kulkuvälineisiin. Tämä käy matkustajien kukkarolle. Näin syntyy myös kierre, joka johtaa bussiliikenteen kysynnän laskuun. Onnikalla kulkeminen on yksinkertaisesti tehty liian vaikeaksi.

Lento-aseman ja kaupungin välisen bussiliikenteen toimimattomuudesta on vieritetty syytä kaupunginvaltuustolle, jolta ei herunut riittävästi rahaa toimivien yhteyksien toteuttamiseen. Kokonaan tämä ei selitä ongelmaa. Pelkästään aikatauluja järjestelemällä on mahdollista päästä toimivampaan ratkaisuun.

Menneinä aikoina lentoaseman ja kaupungin välisestä bussiliikenteestä vastasi lentoyhtiö Finnair. Se on kuitenkin karsinut rönsyjään. Niinpä yhteysliikenne on jäänyt muiden hoidettavaksi.

On aiheellista kysyä, onko oikein, että oululaiset veronmaksajat maksavat yhteysliikenteensä. Näinhän tapahtuu, jos se hoidetaan osana kaupungin sisäistä liikennettä.

Yksi mahdollisuus ratkaista ongelma voisi olla se, että lentokentän ja keskustan välinen liikenne erotetaan paikallisliikenteestä ja annetaan yksityisen yrittäjän hoidettavaksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei paikallisliikennettä voi täsmäyttää lentoaikatauluihin. Paikallisliikenne kun kulkee säännöllisin väliajoin, mutta lennot eivät niin tee. Lennot ovat myös hyvin usein myöhässä, ja matkalaukun saamiseen menevä aika vaihtelee. Ei paikallisbussit voi ottaa tällaisia epäsäännöllisyyksiä huomioon. Ainoa vaihtoehto asian hoitamiseen olisi tihentää vuoroväliä, jolloin vielä suurempi osa busseista kulkisi tyhjänä. Lisäksi lentokentälle liikennöivissä busseissa tulisi olla enemmän matkatavarahyllyjä kuin perusonnikoissa. Helsingissä tämä toimii, koska siihen kannattaa siellä satsata matkustajamäärien ollessa ihan eri luokkaa kuin Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentokentän välittömään läheisyyteen pitäisi kaavoittaa enemmän muuta toimintaa, työpaikkoja ja palveluja, jotka tuottaisivat synergisesti liikennettä.

Vaikkapa iso ostoskeskus siihen terminaalin viereen tai pikemminkin sen yhteyteen. Hotelli ja ravintoloita. Kasino ja elokuvateatteri. Yleisiä liikuntatiloja, uima-, jää- ja tanssihallit.

Oulunsalon kuntakeskus voitaisiin siirtää kokonaan lentokentälle. Siinä olisi turisteillakin ihmettelemistä, kun kentällä on kirjasto, jumppasali, terveysasema, Halpahalli ja Lidl.

Hailuodon tie pitäisi vielä linjata kulkemaan lentokentän kautta, niin Hailuodon bussi tukisi lentokenttäliikennettä. Samoin pitää tehdä suora tietyhteys lentokentältä Liminkaan, niin parantaa kulkuyhteyksiä. Ihan huoltovarmuuden ja pelastustoimen vuoksi sinne pitäisi olla useampia riippumattomia yhteyksiä.

Toinen vaihtoehto sitten on siirtää lentokenttä sellaiseen paikkaan, josta liikenne kulkee luonnollisesti ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulisipa sille linjalle joku Koskilinjoista ja Oulun kaupungista riippumaton taho, niin voisi mennäkin bussilla. Kieltääkö joku laki yrittäjävetoisen liikenteen?

Minä boikotoin Oulun joukkoliikennettä, koska mitätöivät lippumme ilman perusteita eivätkä suostu maksamaan rahoja takaisin. Kait on mentävä käräjien kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vaan on niin, että tuo Oulun lentokenttä lakkautetaan tai ainakin liikennettä merkittävästi vähennetään, koska teollisuus on päässyt pakenemaan sieltä Perämeren pohjukasta isompiin metropoleihin ja tarvetta lennoille ei enää ole. Juna kuljettaa etelään muutamassa tunnissa, ei siihen lentokonetta tarvitse.

Oulunsalon kenttä voitaisiin pyhittää ilmailuharrastajille ja kehittää paikallista purjelentotoimintaa, johon työttömillä insinööreillä on aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin järjestämässä joukkoliikenteessä suurimmat häviäjät olivat Oulunsalo ja lentoasema. Esim Ritaharjusta lähtee 6 onnikkaa tunnissa, kun Oulunsalosta lähtee 2 autoa tunnissa. Ei taida olla reilua?

Lentoasema-keskusta 4,70e ja Ritaharjusta metsokankaalle 3,30e, vaikka matka on pitempi, ihme homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
51
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
40
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image