Pääkirjoitukset

Lasten etu ensin – luvattu sub­jek­tii­vi­nen var­hais­kas­va­tusoi­keus palautetaan

Uusi hallitus on pannut tuulemaan. Uudistusten kärjessä on hallitusohjelmassa luvattu lasten subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttaminen. Asiaa koskeva lainmuutos lähti vastikään lausuntokierrokselle. KUVA: Vesa Joensuu
Pääkirjoitukset 19.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Uusi hallitus toteuttaa lupauksiaan - lasten subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus palautetaan.

Laadukas varhaiskasvatus tasaa tehokkaasti lasten kotitaustoista johtuvia eroja.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) on pannut tuulemaan toteuttaessaan hallitusohjelmassa luvattua lasten subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamista. Varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutosehdotus lähti vastikään lausuntokierrokselle.

Varhaiskasvatuslain muutoksella on tarkoitus palauttaa lapsille subjektiivinen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. Täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen keskeisiä lapsiperheitä koskevia vaalilupauksia.

Subjektiivinen oikeus joutui edellisen hallituksen leikkuriin, kun varhaiskasvatusoikeutta rajattiin. Varhaiskasvatuksen tarveharkintaisuus on ollut voimassa lähes kolme vuotta. Sitä ennen kaikilla lapsilla oli subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen. Kokoaikainen subjektiivinen oikeus on tarkoitus palauttaa elokuusta 2020 lukien.

Tällä hetkellä varhaiskasvatusoikeus on rajattu 20 tuntiin viikossa ja se koskee lapsia, joiden vanhemmat eivät työskentele tai opiskele kokopäiväisesti.

Päivähoito-oikeuden rajoituksessa on ollut kyse säästötoimista, mutta taustalla on nähty myös ideologisia painotuksia siitä, missä ja kenen pitäisi hoitaa lapset. Keskustelupalstoilla on taivasteltu, miksi perheen lapsi tai lapset ovat päiväkodissa, jos toinen tai molemmat vanhemmista ovat kotona.

Asia on kuitenkin moniulotteisempi, sillä kyse on nimenomaan lapsen edusta ja oikeudesta. Arvokasta on, että universaali oikeus asettaa lapset samanarvoiseen asemaan riippumatta vanhempien perhetilanteesta, taustoista, työmarkkina-asemasta ja asuinpaikasta.

Varhaiskasvatusta on voitu nytkin järjestää kokopäiväisesti, jos se on katsottu tarpeelliseksi lapsen kehityksen tai perheen olosuhteiden kannalta. Tarveharkintaan perustuvaa arviointia voi kuitenkin pitää perhettä ja lasta leimaavana.

Kunnat ovat käyttäneet tarveharkintaa vaihtelevasti. Kuntien erilaiset käytännöt johtavat siihen, että lapset ja perheet ovat eriarvoisessa asemassa. Lapsiin kohdistuneista lyhytnäköisistä säästöistä voi koitua myöhemmin vielä kallis lasku. Muun muassa Oulussa päivähoidon rajaus on voimassa.

Kattava varhaiskasvatus tasaa tehokkaasti lasten kotitaustoista johtuvia eroja. Päivähoidosta ja varhaiskasvatuksesta hyötyvät eniten vähäosaisten ja syrjäytyneiden perheiden lapset.

Päivähoito-oikeus on konkreettinen palvelu, joka mahdollistaa naisten ja miesten kokoaikaisen työssäkäynnin ja palvelee modernia työ- ja elinkeinoelämää. Samaan aikaan puhe lastenhoidosta on tunneherkkä asia, jossa korostuu perheiden itsemääräämisoikeus.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttaminen antaa uskoa hyvinvointiyhteiskuntaan. Merkittävä työn ja perheen yhteensovittamisen este poistuu, kun subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus palautetaan. Laadukas varhaiskasvatus heijastuu pitkälle lasten tulevaisuuteen niin koulussa, opinnoissa kuin yhteiskunnassa pärjäämisessä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Pahoittelen, että joudun toteamaan mielestäni perustellusti, että keskustelussa ei ole yhtään aitoa perustelua subjektiivisen ph:n puolesta. Meistä aika moni tekee valmistelevaa työtä illalla, kun on saanut skidit nukkumaan ja monta muuta työtä. Jokin järki tässä täytyy oll.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään järkeä! Lasten vanhemmat ovat velvollisia hoitamaan lapsensa, eikä jälkikasvua pidä yhteiskunnan ohjaamaksi asettaa. Nämäkin resurssit pitäisi laittaa yksinäisten vanhusten hoivan järjestämiseen inhimillisesti. He kun eivät enää useinkaan voi muihin turvata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen vanhus on velvollinen hoitamaan eletyn elämänsä niin, että hänellä on varallisuutta vanhuuden tullen maksaa hoivastaan. Ei vanhuksia tule yhteiskunnan ruokoiksi ja ohjaamiksi asettaa. Vastuu on jokaisella itsellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole todellista. Ymmärrän kyllä, että lasten etu on tärkeä asia heidän tulevaisuuden ym. kannalta, mutta tätä en ymmärrä, että näitä vanhempia tässä hyysäätään, eikä se edistä tulevaisuudessakaan lasten etua. Vanhemmilta tulee vaatia vastuuta lastensa osalta ja jos he eivät oman etunsa vuoksi sitä halua, eikä kykene tekemään, niin silloin heitä kohtaan kovat otteet käyttöön ja jokainen voi mielessään miettiä, mitä ne otteet ovat !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20 tuntia ois todellakin riittänyt ! Vanhemmat ovat oman lapsensa parhaita hoitajia ja asian tuntijoita. En ymmärrä tätä muutosta millään tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläkin hetkellä esim. työttömien lapset saavat halutessaan 20 tuntia viikossa päivähoitoa. Se on riittävä määrä. Hoitotuntien määrän nostaminen ei tuo lisäarvoa lapselle.

Hoitotuntien lisäämisen sijaan olisi oleellista alentaa päivähoitomaksuja. Korkeat maksut ovat syynä siihen, että naiset jäävät kotiin hoitamaan lapsia, koska heillä on jo ennestään usein kehnompi palkka kuin miehillä. Tämä luo jatkuvan kierteen: naisten ennestään pieni tulotaso pysyy pienenä, koska he jäävät kotiin hoitamaan lapsia. Tämä taas vaikuttaa negatiivisesti urakehitykseen ja viime kädessä naisten eläkkeisiin. Kyseessä on naisten varallisuuteen vaikuttava seikka läpi elämän. Esim. lähihoitajan surkeasta palkasta on iso siivu laittaa 2 lapsen hoitomaksuihin: noin 500 euroa kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitän, että rahaa suurempi syy jäädä kotiin hoitamaan lapsia on ihan yksinkertaisesti rakkaus omaan lapseen. Naiset ovat hyvin pitkälti hoito - ja kasvatusalalla, joten oman lapsen hoitaminen, ohjaaminen ja kasvattaminen tuottaa suurta mielekkyyden tunnetta. Kun tietää, mitä se arki lapselle on, kun molemmat vanhemmat menevät töihin, tuntuu hyvältä, että lapsi saa esimerkiksi riittävästi yöunta herkkinä vuosina, jolloin keskushermosto kehittyy. On ihanaa, että elämässä on edes lyhyt aika, jolloin sekä lapsi että vanhemmat ovat yhtä aikaa virkeitä ja iloisia toistensa seurasta. Kun tietää, että lapsen arkipäivät alkavat kello viideltä aamulla sitten, kun äiti palaa töihin, tuntuu ihanalta katsoa omassa sängyssä rauhassa nukkuvaa pientä lasta, jota ei tarvi repiä sieltä kesken unien, vaikka lapsi on niin väsynyt, että raukkaa itkettää, paleltaa ja oksettaa. Ei se vaan voi olla hyväksi pienelle lapselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikenlaista sitä kuuleekaan, kyllä lapsen paras hoitopaikka on kotona ja piste. Tämä on tätä sosialistista perhepolitiikkaa mitä keskustakin nyt hallituksessa toteuttaa. On sitä neuvostoliitossa kokeiltu 70 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten määrä vähenee samalla, kun yksityinen päiväkotitoiminta laajenee aggressiivisesti. Onko tässä nyt kyse siitä, mikä on lapsen etu, vai onko kyse nyt siitä, että lapsia riittäisi päiväkoteihin ja sijoittajat saavat rahansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan omalla kokemuksella voin sanoa, että on ihan hyvä että palautetaan. Puolisoni oli töissä ja luin itse pääsykokeisiin ma-pe 8:30 - 16:30 ja kun en voinut viedä lasta hoitoon kärsi opiskelu ihan hurjasti. Ongelmana on kun porukka ei ole opiskellut isoihin pääsykokeisiin, kuten lääkikseen tai oikikseen, niin eivät ymmärrä millaista on lukea niihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän työvoimapulan kanssa painivat työnantajat ovat mieltä sinun ajatuksestasi, että vanhemmat hoitakoot lapset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orjuus on lopetettu. Ihminen saa tehdä valintoja elämässään. Hän saa opiskella, pitää perhevapaat, ottaa opintovapaata, vuorotteluvapaata, olla omaishoitaja ja lopulta jäädä eläkkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu-u, mutta kuka maksaa opiskelut, perhevapaidet pitämisen, opintovapaat, vuorotteluvapaat, omaishoitopalkkiot ja eläkkeet? No verokertymien kautta ne työnantajat, jotka pyörittävät koko talousjärjestelmää kaiken huipulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellainen turhan Suomi -tietouden tuputtaminen lapsille olisi loputtava.
"Maailman paras maa" -hokema tulee muuttaa "Ehkä juuri sinulle paras mahdollinen maa" - ajatteluun.
"Suomessa ei ole korruptiota" -jaarittelu on myös lasta vahingoittavaa ja valetta kuten tiedämme.
Ja mitä tulee maailman parhaiten koulutettuihin:
Teen töitä call centerissä.
Ainoana suomalaisena ei aina ole puhelimen tavoitettavissa.
Ruotsalaiset kolleegat vastaavat noihin puheluihin ja tarjoavat palvelua englanniksi.
yli 90% puheluista maailman korkeimmin koulutettu kansa suorastaan jäykistyy kalkkiviivoille.
Sitten alkavat äkisemään; "No, No..But Bat.." ja laittavat luurin alas.
... ministeriainesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoihin on eletty. Kuin olisi normaalia se, että lapsen on "parempi" olla vieraalla hoidossa kuin kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsi oppii päivähoidossa kuitenkin paljon sosiaalisia taitoja kun on tekemisissä muiden oman ikäistensä kanssa. Tiedän muutamat oman ikäiset (+30v), jotka olivat sosiaalisesti hyvin heikkoja kun kouluun tulivat. Eivät silminnäkemättömästi siitä kehittyneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän se on ideologian pakkosyöttöä, että kaikki lapset halutaan päivähoitoon nimenomaan päiväkotiin, joka on kallista hoitoa. Tonni per lapsi per kuukausi.
Varhaiskasvatusta voidaan tarjota myös kevyemmin ja paljon halvemmalla kerhotoiminnan muodossa. Silloin lapsen päivissä on tasapaino: on lepoa, aikaa vanhemman ja sisarusten kanssa, on aikaa leikkiä ystävien kanssa ja sen lisäksi saa laadukasta varhaiskasvatusta muutaman tunnin viikossa, pienessä ryhmässä rauhallisessa ympäristössä.
Jostain syystä tätä halpaa, kevyttä ja kaikille edullista varhaiskasvatuksen muotoa ei missään tuoda esille. Vaikka kyllähän me kaikki toki tiedämme, että minkä vuoksi lapset halutaan nimenomaan päiväkotiin. On aivan kaikille selvää, minkä vuoksi nyt yhtäkkiä ollaan niin peloissaan ja huolissaan siitä, että lapsi ei kasva osaksi yhteiskuntaa, jos hän ei vietä kaikkea valveillaoloaikaansa viranomaisten valvovien silmien alla. Se huoli on niin suurta, että se estää asiasta keskustelun. Se tuppaa tavallista kansalaista vähän huolestuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä en ymmärrä millä tapaa on lapsen etu, jos 2v laitetaan päiväkotiin kun perheeseen tulee toinen vauva ja vanhemmat täysin terveitä. Nuorin tietämäni ”virikehoitoon” tullut lapsi on ollut alle vuoden vanha. Vanhemmat halusivat omaa aikaa. Minusta subjektiivistakin oikeutta pitäisi rajata. Alle 3v harvoin hyötyy, jos kotona ja lapsessa kaikki ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion johtama ja huolella demaritaustaisten tätien suunnittelema, tasapäistävä päiväkoti on tunnetusti demareiden märkä päiväuni. Lapsen etu on kovin kyseenalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

119
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
82
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
50
92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto meni Siilinjärvelle – voitosta tuli 50 miljonääriä
49
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
40
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
37
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
29
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

155 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image