Pääkirjoitukset

Lapin matkailulla hankala jarru

Pääkirjoitukset 13.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Vakava työvoimapula hidastaa jo Lapin matkailun kasvua.

Kohtuullinen palkka lienee tärkein keino saada kausityöntekijät liikkeelle. Työolojen pitää muutenkin olla kunnossa. Myös Lapin matkailusesonkia pitäisi saada jatketuksi.

Hyviä uutisia Lapin matkailusta kerrotaan kiihtyvällä tahdilla. Lentoliikenne pohjoisille kentille on nopeassa kasvussa ja sen myötä matkailijamäärät turistikohteissa.

Näkymät tästä eteenkin päin ovat erinomaiset. Matkailijat antavat yhä enemmän painoa kohteiden turvallisuudelle. Lappi pystyy sen ohella tarjoamaan sekä luontoelämyksiä että mahdollisuuden viettää toiminnallista lomaa.

Kasvun tielle on kuitenkin noussut vakava uhka: palveluihin ei saada riittävästi työvoimaa. Pulaa on ainakin tarjoilijoista, kokeista ja ohjelmapalvelutyöntekijöistä mutta myös rakennusmiehistä.

Pahimmillaan jo nyt joitakin palveluja on jouduttu pitämään kiinni, kun väkeä ei ole löytynyt töihin. Tilanne, jossa investoinnit jäävät hukkakäytölle ja tarjolla oleva matkailutulo saamatta, on toimialalle ja maakunnalle onneton.

Ongelmaan on osoitettu sekä syitä että syyllisiä. Tilannetta pahentaa se, että säällisiä asuntoja ei ole tarjolla tulijoille riittävästi.

Karumpikin asuminen muutamien kuukausien ajan silti käy monelle työntekijälle, jos palkka on kilpailukykyinen ja jos työskentelyolot ovat kunnossa. Nämä asiat näyttävät olevan työvoimapulan ytimessä.

Nyt kokenutkin työntekijä voi saada matalinta taulukkopalkkaa. Moni kausityöläinen tekee myös työtä niin sanotulla nollatuntisopimuksella: työtuntien minimimäärä lähtee siis nollasta.

Toisaalta työputket voivat venyä 10–12 päivään, ja ainakin Palvelualan ammattiliiton tietojen mukaan töistä ei uskalleta kieltäytyä aina sairaanakaan (Kaleva 10.2.). Myös työterveysjärjestelyt ovat usein retuperällä.

Epäilemättä iso osa matkailualan työnantajista hoitaa velvoitteensa mallikkaasti, mutta ongelmat näyttävät kuitenkin valitettavan yleisiltä. Kielteiset kokemukset leviävät nopeasti niille, jotka miettivät lähtöä kausitöihin Lappiin tai muualle Pohjois-Suomeen.

Vyyhden purku ei ole helppoa, ja tilanne voi kaiken lisäksi jo tulevan talven aikana olla tämänhetkistäkin pahempi. Matkailijamäärienhän arvioidaan edelleen kasvavan.

Alempaa alueellista palkkaverotusta on jo huudettu lääkkeeksi ja työntekijöiden houkuttelemiseksi. Sen tien avautuminen ei vain taida olla todennäköistä, kun talouden näkymät ovat pohjoisessakin paremmat kuin aikoihin.

Perussyy työvoimaongelmien pohjalla näyttää olevan Lapin matkailun sesonkiluonne: talvi vetää mutta kesä ei vielä toivotusti.

Siksi yrittäjien on koottava iso osa tuloistaan noin puolen vuoden aikana. Ja siksi palkkamenot halutaan pitää matalina. Kun työtkin ovat kausiluonteisia, etenkin perheellisten halu muuttaa Lappiin pysyvästi jää syttymättä.

Kun uudet matkailijaryhmät ovat nyt löytäneet talvisen Lapin, vielä nykyistä isompia ponnistuksia kannattaa suunnata sesongin jatkumiseen. Jos tuo joukko on tyytyväinen lumilomalla saamaansa palveluun ja kokemiinsa elämyksiin, halu suunnata pohjoiseen Suomeen myös kesällä on valmiiksi viritetty.

MAINOS

Kommentoi

Miekin alkaisin yrittäjäksi, jos ei tarvitsisi maksaa palkkoja, joilla työntekijät elävät ja turvaavat eläketurvansa. Sitten pitää olla työterveyshuoltokin ja turvalliset sekä muutenkin lainmukaiset työolosuhteet. Asuntojakin pitäisi olla työntekijöille, millä rahalla niitä hankin. Mahdolliset työntekijät kertovat olevansa niin köyhiä, että eivät pysty vuokraamaan asuntoja itse. Kuntakin on niin köyhä ja saamaton, että ei rakenna eikä anna vuokra-asuntoja. Kovaa elämää Suomessa, yrittäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähden Lappiin keikkatyöhön heti huomenna, jos saan asiallisen majoituksen - yhden hengen huone - ja pakollisten paikallisten kulujen (majoitus ja ruoka Lapin lisällä) sekä viikottaisten kotimatkakulujen jälkeen käteen jää enemmän kuin työttömyyskorvaus. Sen ei pitäisi olla liikaa vaadittu.

Nollatuntisopimuksella en liikahda. Takuupalkka pitää saada. Tai jos kannan riskin, vaadin myös osuutta voitosta eli yli 20 €/h palkkaa.

Meikäläisiä varmaan on iso liuta, tosin suurin osa keski-ikäisiä miehiä, jotka eivät ole hirmuisen haluttuja matkailualalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti sokea toimittajakin joskus jyvän löytää. Kirjoituksessa esitetyt asiat ovat olleet hyvin tiedossa jo 1960-luvulta lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on olemassa hyvin vapaavuorelainen ratkaisu! Siirretään Lappi kokonaisuudessaan kehä 3:n sisäpuolelle. Siihen loppuu työvoimapula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
14
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
11
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
8
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
6
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta
5
Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalosta Oulun hiippakunnan uusi piispa – sai 59,4 prosenttia äänistä
5
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image