Pääkirjoitukset

Laki, joka ei ole keneltäkään pois

Pääkirjoitukset 21.2.2014 0:00
Pääkirjoitus

Kaikkien suomalaisten tulisi olla samanarvoisia lain edessä. Nyt näin ei ole. Samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen hyväksyminen olisi tärkeä askel tasa-arvon tiellä.

Runsaan 166 000 kansalaisen allekirjoittama aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista kiihdyttää tunteita eduskunnassa. Kun asia oli edellisen kerran esillä eduskunnassa kansanedustajien tekemän aloitteen pohjalta vuosi sitten, se kaatui lakivaliokunnassa.

Toivottavasti kansalaisaloite saa nyt perusteellisen käsittelyn ja tulee myöhemmin eduskunnan päätettäväksi. On korkea aika saada asia pois päiväjärjestyksestä ja hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot samanarvoisiksi eri sukupuolta olevien liittojen kanssa.

Lain muuttaminen aloitteen esittämässä muodossa ei ole keneltäkään pois. Se ei horjuta nykyistä perhejärjestelmää, vaikka muutoksen vastustajat tätä väittävät. Tosiasiassa avioliiton roolihan vain korostuu, kun yhä useammalla parilla on siihen mahdollisuus.

Suomessa on äänekäs pieni joukko, jonka suhtautuminen samaa sukupuolta olevien liittoihin on yhä perinteinen. Taustalla kummittelee vanha asenne, jossa samaa sukupuolta olevien yhteiseloa pidetään jollain tapaa vinoutuneena.

Viime vuosina ihmiset ovat uskaltaneet tulla ulos kaapista ja olla välittämättä ahdasmielisestä ivasta. Ulostulolla on ollut valtava merkitys sille, että samaa sukupuolta olevien yhdessäolo tunnustetaan nyt laajalti täysin hyväksyttäväksi.

Mielipidemittausten mukaan kansalaisten selvä enemmistö kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista noin tuhannesta suomalaisesta peräti 58 prosenttia asettuu lainmuutoksen kannalle. Vastustajia on vain kolmannes kansasta.

Mielenkiintoista on, että puolueista vain perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat tasa-arvoista avioliittoa. Muissa puolueissa suhtautuminen kuuluu niin sanottuihin omantunnon kysymyksiin, joissa annetaan vapaat kädet. Mielipidemittauksen mukaan perussuomalaisten äänestäjistä kuitenkin useampi kannattaa kuin vastustaa avioliittolain muutosta.

Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat perustelevat kielteistä kantaansa vetoamalla siihen, että lainmuutos veisi lapselta isän tai äidin. Heidän mielestään lapsella tulee olla oikeus kumpaankin vanhempaan.

Tällainen tunteisiin vetoava ajattelu on täysin vailla pohjaa. Lapsen oikeutta vanhempiinsa lainmuutos ei poista.

Perhesuhteet ovat olleet melkoisessa myllerryksessä pidemmän aikaa. Yhä useammat perheet ovat muita kuin perinteisiä ydinperheitä. Avioerot ovat yleisiä, samoin uusien perheiden perustamiset ja myös niiden hajoamiset.

Lapsen oikeus molempiin vanhempiin ei toimi tällä hetkellä. Varsin usein perheriidoissa ja avioeroissa aikuiset käyttävät lapsia häikäilemättömästi pelinappuloina taistellessaan toisiaan vastaan. Tämä tapahtuu avioliittolaista huolimatta. 

Ei ole olemassa enää yhtä perhemallia. Ja vaikka pitäisimme yllä mielikuvaa jostakin ihanneperheen tyypistä, ihmiset elävät kuitenkin toisella tavalla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Nykyinen lainsäädäntö ei kohtele epätasa-arvoisesti eri suhteessa eläviä. Ainoa poikkeus on, ettei homot voij käyttää suhteestaan avioliitto-nimeä. Eikä pidäkään. Se loukkaisi syvästi ihmisiä, jotka perustavat mielipiteensä mm. Raamatun pohjalle. Onhan joissakin kirkollisissa ryhmissä avioliitto peräti sakramentti.

Olisiko aika satsata oikeaan avioliittoon? Ts. tukea lapsiperheitä. 90-luvun lamasta lähtien on lapsiperheiltä leikattu. Yhteiskuntatieteilijät ovat varoittaneet väestön vanhenemisesta ja sen aiheuttamista ongelmista. Pitäisi satsata nuoriin perheisiin. Yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta on perustellumpaa keskustella pajon muusta kuin homojen asemasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tasa-arvo vouhotus päättyy siihen, että jokaisella on pakkotyö ja leipäpalkka.
Pohjois-Koreahan on oikea tasa-arvon mallimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasa-arvoinen avioliittolaki? Se on nyt jo tasa-arvoinen. Avioliittoon mennessään miahellä ja naisella on samanlaiset tasa-arvoiset oikeudet avioliitossa. Se että tähän asiaan nyt pieni vähemmistö haluaa sotkea homouden ja lesbouden sekä homo ja lesbosuhteiden harjoittamisesta aiheutuvan epämukavan olon ja oman " erilaisuuden" hyväksytyksi hakemisen, huonon omantunnon siloittelun ja yrittää selvittää sitä luuden lain voimalla on kyllä tuulimyllyjä vastaan taistelua. Nämä asiat ovat niin syvällä ihmisessä, ettei asenteita laeilla muuteta eikä ihmistä kasvateta uuteen seksuaaliseen " totuuteen" ihmisestä. Neuvostoliitossa yritettiin väkipakolla kasvattaa " uutta neuvostoihmistä" vankileirien saaristojen avulla mutta miten kävi. Kun kommunismi kaatui, ensimmäisinä osingoille ryntäsivät ahneimmat, mihin katosi vuosikymmenien "kasvatus"? Jos homot ja lesbot kuvittelevat, että asenteet muuttuvat lakia muuttamalla ja sen lain rikkomista seuraavilla rangaistuksilla, he ovat pahemman kerran väärässä. Sen on historia todistanut useaan otteeseen ihmiskunnan aikana. Tässä lakimuutosyrityksessä puututaan sellaisiin asiioihin, joiden seuraukset yhteiskunnassa ovat kaaosmaiset. Jokaisen, joka lakimuutosta kannatta olisi hyvä pysähtyä miettimään niitä seurannaisvaikutuksia mitä se tuo mukanaan, ne oat laajat ja siihen nyt äänekkäät seksuaalivähemmistöjen edustajat pyrkivät. Siinä rytäkässä ei ajatella muita kuin itseään ja omia etujaan ja tarpeitaan. Se, että asiaan otetaan vielä lapset mukaan on hyvin kuvaavaa. Lasten oikeuksia molempiin vanhempiin ei kunnioiteta. Ajatellaanko miltä lapsesta kasvaessaan tuntuu, kun oppii ajattelemaan itsenäisesti ja huomaakin olevansa hetero lesbo/homo suhteessa elävien vanhempien kodissa. Mihin suuntaan " vanhemmat" silloin lasta tukevat ? Vain yksi esimerkki siitä mitä tulossa on, jos Suomeen tällainen laki tulee, toivottavasti ei tule. Valtaväestösta eritavoin seksuaalisesti suuntautuneet ihmiset sopivat elämään täällä kuten ennenkin, samanlaiset kansalaioikeudet on kuin muillakin suomalaisilla. Ei kaikkia lakeja tarvise muuttaa jos pienessä vähemmistössä nainen ei pysty rakastumaan mieheen ja mies ei pysty rakastumaan naiseen. Ihmettelen KALEVAN yksipuolista uutisointia tämän asian suhteen. Näyttää medialla muutoinkin olevan vain yksi totuus täässä asiassa. Kriittistä ajattelua ja asemointia tämän asian suhteen ei lehdistö eikä muukaan media uskalla harjoittaa. Mitähän pelkäävät. Vanha satu keisarin uusista vaatteista pitää tässäkin asiassa jälleen paikkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellä kerrottuun perustuen voi ihan perustellusti todeta, että eriarvoistava avioliittokäsite on muinaisaikainen jäänne, joka ei ole enää lainkaan sopiva nykyaikaan. Aina tulee väliinputoajia. Avioliittoon liittyvät lait ja säädökset tulisi kaikki kumota ja mitätöidä. Koko lain määrittämä avioliittoinstituutio tulisi poistaaa laista. Tasa-arvoa ei muutoin saavuteta koskaan. Aina on väliinputoajia, jotka kärsivät avioliiton eriarvoistavasta vaikutuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos kerran avioliitto on raamatullinen sakramentti, miehen ja naisen välinen sopimus, niin ei sitä laki voi muuttaa... muut vaihtoehdot voi vain muodollisesti hyväksyä... joissain maissa homoseksuaalisuus on vieläkin rikos tai sairaus. Mulla ei ole mitään homoja vastaan, mutta älkää tulko tyrkyttämään elämäntapaanne mulle, niin en mäkään teitä tuomitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on avioero perhe nii se ei ole enää normaali perhe. Normaali perhe on sellainen, missä on lasten äiti ja lasten isä ja he yhdessä kasvattavat perheen. Tällöin lapsi saa mahdollisimman tasapainoisen kasvatuksen. Ja lapsella on turvallinen koti. Tänä päivänä kun kaikki tehdään sallituksi nii ei kunnioiteta enää edes lapsen oikeutta saada oikianlaista turvaa ja kasvatusta. Itsekkäästi vain aikuiset ajattelee omaa polkua, omaa uraa, omia haluja ja himoja. Ja liian nopeilla itskkäillä ratkaisuilla hajoitetaan perhe ja koko ympärillä ollut elämä, missä on ollut rakkautta. Ei ymmärretä, että ihmissuhteet eivät ole kertakäyttö tavaraa vaan ne on läpi elämän kantava voimavara. Siinäpähä homot hippaskoon, mutta sinä päivänä ku ensimmäinen homopari kirkossa vihitään, nii eroan siitä. Vaikka kirkko on ollut läpi elämäni suuntaa antava auktoriteetti. Nämä on niin suuria kysymyksiä ja kaikkeen vouhotukseen ei piä lähtä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhekouluttaja Juhana Torkki kuvaa HS:ssa moraalipsykologi Jonathan Haidtin käsitystä ihmisen moraalisesta kannanmuodostuksesta: ihminen on kuin elefantti, jonka päällä istuu ratsastaja. Elefantti on moraalinen vaisto.
Tässä kommentoin edellä olevaa. Muistelkaamme Thaimaan tsunamia. Elefantit lähtivät terveen vaiston ohjaamina
pakoon korkeammalle paikalle turvaan välittömästi. Ihmiset, joiden vaistot olivat sivistyksen ja järkimaailman
(ratsastajan?) vaimentamat, saattoivat mennä merelle päin kohti lähestyvää tsunamiaaltoa kuvaamaan sitä.
Siellä oli myös meidän nykyinen presidenttimme, joka tosin pelastui. Uskon, että Sodoman ja Gomorran tapahtumat kuvaavat samankaltaista ihmisten liiallista luottamusta omaan järkeen. Jumala puhuu selvästi omassatunnossa niillä, jotka eivät ole vaientaneet sitä ääntä järjen ylpeillä päätelmillä. Mieluummin ratsastan elefantilla ajoissa tsunamia
pakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reilusta viidestä miljoonasta vain vajaa kaks sataa tuhatta kansalaista sen allekirjoittaneet esityksen . Esitystä EI pidä hyväksyä missään nimessä . Lailla voidaan muullakin tavoin tasa arvoisuutta ja oikeuksia edistää . Lapsen oikeutta EI pidä antaa homopareille koska asiassa lapsen oikeudet ajavat kirkaasti tämän ohi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö-höpö (lainaus Oinoselta) kirjaan vedotaan. Ihan sama kuin vedottaisiin vaikka Akun taskukirjaan. Onneksi eduskunnassa on puolella jo 108 edustajaa, jotka osoittavat olevansa ääniensä takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keneltä olisi pois jos myös moniavioisuus sallittaisiin. On aika julmaa jos mies tai nainen rakastaa useampaa miestä tai naista (tai sekä että) niin he ei voi mennä naimisiin. Moniavioisuuden salliminen olisi todellista tasa-arvoa, moniavioisuutta ei myös voi vastustaa raamatuun tai perinteisiin vetoamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille toisia parjaaville kommentoijille, hirsi pois silmästä kiitos.

"Kielellä me kiitämme Herraa ja Isää, ja sillä me kiroamme ihmisiä, Jumalan kaltaisiksi luotuja;
samasta suusta lähtee kiitos ja kirous.
Näin ei saa olla, veljeni.
Uhkuuko lähde samasta silmästä makeaa
ja karvasta vettä?"
Jaakob 3:9-11

Siunausta kaikille toivottaa kakkosluokan kansalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taas hyvin näkee mikä on ainoa vastustuksen syy. Pari tuhatta vuotta vanha satukirja. Kamalaa että moinen voi vieläkin vaikuttaa oikeaan maailmaan ja siinä tehtäviin ratkaisuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä siihen mitään kirjaa tarvi. En vain halua kenenkään sukupuoltaan vaihtelevan adoptoivan lapsia. Siihenhän tuo laki pyrkii, vaikka sitä vaan kaupataan dingdong häillä. Minusta on kamalaa kuinka pieni vähemmistö saa noin monta ihmistä ajamaan jotain noin typerää asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sukupuoltaan vaihtelevan? Paree olla hiljaa ku huudella sivistymättömyyttään täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskontojen pohjaltako mielipiteet pitäisi perustella? Miten jos vaikka ihan järjellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sitten järjellä perustellaan, niin on aivan järjetöntä että kaksi naista ja kaksi miestä menevät keskenään AVIOLIITTOON. Sitä ei voi järjellä selittää:

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy tietysti ottaa huomioon, ettei kaikille ole suotu järkeä riittävästi. Siis ymmärtämään, että kaksi samaa sukupuolta olevaa voivat aivan hyvin muodostaa parin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän parin voi muodostaa ketkä tahansa, mutta AVIOLIITTO onkin aivan eri juttu ja se on miehen ja naisen välinen liitto sanoohan se jo terve järkikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image