Pääkirjoitukset

Lain henki ei nyt toteudu – vaalituki pysyy piilossa, kun se pilkotaan pieniin eriin

Näyttää siltä, että vaalirahoituslainsäädännön epätarkkuuksia käytetään surutta hyväksi. Suurten kampanjatukien pilkkominen pieniin eriin hämärtää vaalirahoituksen avoimuutta. KUVA: Vesa Joensuu
Pääkirjoitukset 27.7.2019 6:00
Kaleva

Vaalirahoituksen avoimuudessa ja läpinäkyvyydessä on paljastunut jälleen yllättäviä puutteita. Kampanjatuessa ei ole mitään paheksuttavaa, siksi on turhauttavaa, että lain henkeä kierretään erilaisin vippaskonstein.

Vaalirahoituksen läpinäkyvyydessä ja lainsäädännön noudattamisessa on yhä yllättäviä puutteita. Vaalirahoituslainsäädäntöä uudistettiin politiikkaa ravisuttaneiden vaalirahaskandaalien jälkeen kymmenen vuotta sitten.

Uudistuksella haluttiin lisätä rahoituksen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Tavat ovat siistiytyneet, mutta eivät riittävästi, sillä avoimuus on jäänyt puolitiehen. Läpinäkyvyyteen sopii huonosti, että niin paljon voidaan jättää hämärän peittoon.

Kansanedustajien ja varakansanedustajien vaalirahailmoituksista käy ilmi, että lain suomaa epätarkkuutta käytetään surutta hyväksi. Vaalitukea pilkotaan pieniin osiin, jotta tuen antajaa ei tarvitse kertoa. Tukikattoja kierretään kanavoimalla rahaa usean yrityksen tai yhdistyksen kautta.

Ilmoitusvelvollisuudessa on oikeastaan vain kolme muistettavaa asiaa. Vaalirahailmoituksessa on nimettävä tukija, jos lahjoitus on yli 1 500 euroa. Yhdeltä tukijalta voi vastaanottaa enintään 6 000 euroa. Lisäksi vain puolueet ja niiden jäsenyhdistykset voivat lahjoittaa yli 6 000 euroa.

Tukisummien paloittelu pieniin eriin on johtanut siihen, että merkittävä osa vaalirahoituksesta tulee piilossa pysyvistä lähteistä. Avoimuuden kannalta on huolestuttavaa, että lahjoituksista mahdollisesti syntyvät sidonnaisuudet ja kytkökset saadaan näin häivytetyiksi.

Viime eduskuntavaalien kampanjatuesta noin 40 prosenttia on sellaista, että sen antajasta ei ole tietoa. Esimerkiksi entisen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) yli 112 000 euron vaalibudjetti koostui pääosin tuntemattomista lähteistä eli alle 1 500 euron lahjoituksista (HS 24.7.). Menettely on laillinen, mutta voi kysyä, onko tällainen kiertely lain hengen mukaista.

Yhdistysten lahjoitukset saavat olla enintään 6 000 euroa. Oululainen Risto Kalliorinne (vas.) sai laitonta tukea, kun vasemmistoliittoa ja sen ehdokkaita tukeva yhdistys antoi 10 000 euron lahjoituksen.

Kuulostaa epäuskottavalta, että lainsäätäjiksi pyrkivät ehdokkaat ja heidän tukiryhmiensä vetäjät olisivat tietämättömiä vaalirahoituksen yksityiskodista. Vielä pahemmalta kuulostaa, jos vedotaan siihen, että laiton menettely ei ole sanktioitu.

Maan tavaksi näyttää vakiintuneen, että vaalirahoittajista kerrotaan vain se, mikä on pakko. Tuntemattomiksi jäävät lahjoittajat herättävät kysymyksiä siitä, keitä he ovat ja mitkä ovat heidän motiivinsa. Lahjoitusten takana on yleensä yksittäisiä ihmisiä, yrityksiä sekä puolueita lähellä olevia yhdistyksiä, säätiöitä ja etujärjestöjä.

Ehdoton vaatimus on, että lakia on noudatettava eikä kierrettävä. Epäselvissä tapauksissa soveltamisohjeita on selkeytettävä – esimerkiksi siinä, voiko yhden ehdokkaan tukiyhdistys tukea myös toista ehdokasta.

Äänestäjien on tärkeä tietää, mistä ehdokkaat saavat tukea ja minkälaisia kytköksiä se voi aiheuttaa. Kampanjatuki on laillista, eikä siinä ole mitään paheksuttavaa. Siksi on turhauttavaa, että lain henkeä kierretään erilaisin vippaskonstein.

MAINOS

Kommentoi

Asiaa kannattaisi kysyä niiltä jotka olivat päättämässä että alle 1500 € lahjoituksista ei tarvitse julkistaa lahjoittajaa, nyt sitten ollaan syyttämässä lain kiertämisestä. Jos minä olen päätttänyt lahjoittaa jollekin ehdokkaalle kampanjaa varten mutta haluan jäädä vaalirahailmoituksessa anonyymiksi niin mitä tämä lainmukainen menettely kuuluu kaikenmaailman juornalisteille? Taas on neljäs valtiomahti ryhtynyt ylimmäksi tuomariksi, ja viides valtiomahti eli some siinä sivussa. Riittää että ehdokas tietää lahjoituksestani. Kun kyseessä ei ole luonnonlaki, niin rajan voi helposti laskea vaikkapa 100 €:on jos niin halutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki lait ovat samantasoisia, aina löytyy keino kiertää lakia. Häkkänen, edellisen, Sipilän hallituksen oikeusministeri on varmasti myös syyllistynyt vaalirahojen pilkkomiseen, Kalliorinne kirkkain silmin ilmoitti että ei tiennyt ottavansa vastaan liian suuren lahjoituksen vaalikampanjaansa. Varma asia on, että kansanedustajat ja muut politiikan tekijät pärjäävät taloudellisesti hyvin.
Miten yksityiset henkilöt ja kotitaloudet voivat kohentaa taloudellista tilannettaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häkkäselle annettu rahaa, että saa äänivyöryn ja pääsee ministeriksi. Sitten lahjoittaja saa omat asiat hoidettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unkari sen aloitti, Suomen epäkohtien ja päättäjiemme kaksinaamaisuuden kaivelun. Kun tarpeeksi asioiden taustoja kaivellaan, huomataan , että Suomi on korruption emämaa. Venäjälläkin ollaan kateellisia, kuinka helppo Suomessa on "jallittaa" kansaa sekä kahmia etuisuuksia lain ulkopuolelle. EU-tuomioistuin ja komissiokin kutsuu Suomea kohta puoliin kuultavaksi, mikä mikä on meininki siellä Euroopan pussinperällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko syytä myöntää, että meidän järjestelmämme ei pysty tuottamaan kelvollisia lakeja. Tekisivät vähemmän, parempi ja tarpeellisia, ja niiden noudattamista sitten myös valvottaisiin. Turhimmat lainsädäntösihteerit potkittaisiin oikeisiin töihin tai lentokoneisiin seisomaan, kuten tapana tuntuu muutenkin olevan
LAit ilman valvontaa ja rangaistuksia ovat haitallaiisa, koska ne murentavat tärkeiden lakien kunnioitusta. Tämä ei (sd-nais)oliitikko ymmärrä, vaan puhuu vahvasa signaalista, Naurettavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsy vallankäyttäjäksi koetaan niin tavoittelemisen arvoiseksi, ettei kysenalaisiakaan rahoituslähteitä jätetä hyödyntämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häkkänen oli hyvä Oikeusministeri, jopa Rinne olisi voinut lainata miestä omaan Hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti kuvan Häkkäsenkin mitä suurimmassa määrin tietää ja tuntee vaalirahoituslain säännöistä, mutta ei, vippaskonstein mennään ja hyväksytään laissa suotu porsaanreikä eli oma etu kaiken edelle, valitettavasti.
Vasemmiston Kalliorinne "myöntää" ettei vaalirahoitulakia ei ole tullut tutkittua, mutta mielestäni hänkin pyörinyt politiikassa niin kauan ja monet vaalit läpi käyneenä selitys varsin hutera ja täyttä diibadaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedättekö ihmiset, kuinka on mukava olla, kun en äänestänyt eurovaaleissa. Ei tarvitse miettiä ilmastonmuutosta, Unkaria, Puolaa, Suomea, Saksaa, Ranska, euroa, Ukrainaa, Krimiä, Venäjää, Kreikkaa ja Välimerellä kelluvia Eurooppaan pyrkiviä afrikkalaisia siirtolaisia. Ei ole minun murheita mitenkään, en ole osallistunut mihinkään, olen vapaa. Mietinkin nyt, vapautuuko mieleni, kun unohdan Suomen eduskunnan ja sen piirissä toimivat "piilokorruptoituneet" kansanedustajat. En äänestä enkä välitä. Tulkaa ja viekää tuhkatkin pesästä, jättäkää vanhukset heitteille, myykää koko Suomi, hakatkaa metsät lentokentiksi, pilatkaa vesistöt, täyttäkää koko Suomi työttömillä, köyhtyköön köyhät entisestään ja rikkaat rikastukoon, olkaa NATOn ulkopuolella ja Venäjän sekä EU:n juoksupoikia. Välinpitämättömyys on vapautta, suosittelen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole noussut (näilläkään palstoilla) asiasta hirveätä haloota. Miksiköhän? Ehkä siksi, että trollit käyvät erityisesti kepulaisten kimppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehellinen poliitikko on samanlainen satuolento kuin hammaskeiju tai joulupukki. Poliitikoilla on kaksi pahaa puutetta. Ne puutteet ovat omatunto ja selkäranka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
7:00
Limingassa puhaltaa kehityksen myötätuuli, mittarit ovat parhaalla puolella Lukijalta
7:00
Al-Holin leirin suomalaisten tilanteeseen uutta selvyyttä? – Koillis-Syyrian itsehallintoalueen "ulkoministerin" Suomen-vierailu alkaa
7:00
Unirytmin voi saada kuntoon helpoilla ohjeilla – Tiededokumentissa tavataan ihmisiä, joiden elämä on ristiriidassa sisäisen kellon kanssa
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hiljainen mies saa kyytiä – tarjoilija tempautuu tapahtumien keskiöön kreikkalaisessa jännityselokuvassa
7
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
6
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
2
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
2
Lapti irtisanoo 30 työntekijää – ratkaisujen taustalla on muuttunut markkinatilanne, yhtiö kertoo
2
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
1
Suomen pääministeri kerää ennennäkemätöntä mediahuomiota Davosissa – joutuu torppaamaan osan haastattelupyynnöistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image