Pääkirjoitukset

Kylmä sota palaa jääkylmänä

Pääkirjoitukset 18.10.2014 0:00
Pääkirjoitus

Euroopan turvallisuustasapaino on järkkynyt alle vuodessa. Jännityksen polttopiste sijaitsee Venäjän rajalla. Uusi kylmä sota voi olla vaarallisempi kuin aiempi.

Kansainvälisen poliittisen ilmapiirin pelätään viilenevän jäätymispisteeseen lännen ja Venäjän välisissä suhteissa. Krimin niemimaan venäläismiehityksestä helmikuussa käynnistynyt kehitys tuo ikäviä muistumia kylmän sodan ajoilta.

Presidentti Sauli Niinistö huomautti valtiovierailullaan Kanadassa viime viikonvaihteessa, että Ukrainasta alkanut kriisi saattaa ajautua kylmää sotaa muistuttavaksi vastakkainasetteluksi. Nato on joutunut tuomaan muun muassa panssaripelotteensa takaisin Eurooppaan parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Tilanne on muuttunut vuosien 1945–1991 asetelmista todennäköisesti huonompaan suuntaan. Vastakkain eivät ole selkeät kapitalismin ja kommunismin kaltaiset ideologiat, vaan aivan toisenlaiset näkemyserot ja tavat tulkita todellisuutta.

Uuden kylmän sodan tekee ennalta-arvaamattomaksi, että mukana on omia poliittisia pinttymiään ajavia henkilöitä kuten Venäjän presidentti Vladimir Putin. Suurvaltahaaveiden tukena on tehokas sotavoima.

Jännityksen polttopiste on siirtynyt alle vuodessa Venäjän rajalle. Ukraina teki presidentti Viktor Janukovytšin syrjäyttämisen jälkeen poliittisia virhearvioita, joista Venäjä provosoitui ennen kuulumattomasti, mutta ilmeisen suunnitellusti.

Kun asioista ei neuvoteltu, etupiiriajattelu nousi pintaan. Tuloksena oli Krimin miehitys, sota Itä-Ukrainassa ja malesialaisen matkustajakoneen alas ampuminen.

Princetonin yliopiston emeritusprofessori, usein Putinin puolustajaksi mainittu Stephen F. Cohen on Le Monde Diplomatique -lehdessä (5/2014) huolissaan siitä, että tarvittava itsehillintä kaatuu epäilyihin ja virheellisiin tulkintoihin. Luottamuksen puuttuessa keskustelua on vaikea avata. Venäjä on torjunut keskustelun sanomalla, ettei ole sodan osapuoli.

Cohen kirjoittaa, että myös käytännön osaaminen puuttuu. Käytössä ei enää ole yhteisesti sovittuja menettelytapoja jännitteiden purkamiseksi kuten aiemman kylmän sodan aikana.

Samasta asiasta esitti huolensa presidentti Niinistö Torontossa ilmestyvän Globe and Mail -lehden haastattelussa (12.10.).  Niinistö huomautti, että uuden kylmän vaiheen seurauksena turvallisuustasapaino voi järkkyä ja maailmantalous rapautua kohtalokkain seurauksin. Molemmista on ensimmäiset oireet nähtävillä.

Lännen ja Venäjän välinen dialogi on Niinistöstä tärkeää. Vain sillä voidaan estää juuttuminen kylmän sodan poteroihin.

Keskusteluyhteyden käynnistäjä voisi olla Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, jolla on Cohenin peräämää osaamista poliittis-sotilaallisista kysymyksistä. Etyj olisi oikea toimija tuomaan samaan pöytään eri näkemykset ja varsinkin kriisiin johtaneet venäläiset lähtökohdat. Vain siten Venäjä voidaan saada toimimaan rakentavasti ja tilanne laukeamaan.

Niinistö kuitenkin painotti, ettei sovi unohtaa, kuka aloitti kriisin valtaamalla laittomasti Krimin niemimaan. Se on Venäjä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Eipä kestänyt kirjoittaa Eu:n osuudesta Ukrainan kriisiin. Taisi olla liian paikkaansapitävää tekstiä että tuli mahtikäsky joltakin taholta poistaa kirjoitus. Täällä saa näköjään kirjoitella vain yhtä totuutta. Kirjoitus sai olla päivän näkyvillä ennenkuin sensuuri iski. Olisi mielenkiintoista tietää mikä on se taho joka rajoittaa mielipiteen vapautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lännen tiedotuksessa jatkuvasti pientä "totuuden hajontaa esim keskiviikkona Kerry sanoi Usan tiedusteluun nojaten Venäjän vetäneen joukkonsa pois Ukrainan rajantuntumasta torstaina ja perjantaina EU johtajat väittivät aivan päinvastaista, samanlaista viestien sekavuutta tuli Italian kokouksen uutisoinnissa jopa eri EU maiden edustajien suusta, kannattaa kuunnella sanatarkasti mitä sanotaan sillä otsikot eivät kerro totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On blokkiutumisessa omat hyvätkin puolensa. Läntisen-Euroopan varallisuus ei ole koskaan ollut niin korkea, kuin kylmän-sodan aikana. Selkeät markkinat ja etuasema markkinoilla. Esimerkiksi kylmänsodanaikainen Saksan Liittotasavalta oli aika hauska paikka asua ja elää. Se vapauden tunne oli miltei käsinkosketeltavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja perinteiseen tapaan pääkirjoitus jauhaa rivien välistä kirjoittajan nato-intoilua. Alkaa olla jo aika mautonta Venäjä-lietsontaa. Koittaisit toimia hiukan vastuullisemmin, ammatin edellyttävällä tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama ukko päättää miten asiat ovat tai tulevat olemaan. Porukalla sitten voivotellaan eikä asioille tehdä mitään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on täysin neuvoteltavissa oleva kriisi, jota lehdistö epätoivoisesti pitää tulilla
lietsoakseen paniikkia ja epävarmuutta.Hyvin olette onnistuneet ja osa murheesta
olisi vältetty asiallisella ja kiihkottomalta uutisoinnilla.
Kaleva etunenässä nostamassa venäjän pelkoa, aivan turhaan jälleen kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin on Nato joutunut tuomaan kalustoa Eurooppaan? Antaa Venäjän ja Ukrainan kähistä keskenään, mikä on pakko tuohon ulkopuolisten sekaantua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sovi unohtaa lähtökohtaa, Kiovan EU:n ja USA:n lietsomia tapahtumia joktka johtivat nykytilanteeseen, siitä on osoituksena mm. Naton voimistunut läsnäolo koko euroopassa ja joka on osaltaan lisännyt sotilaallista toimintaa rajojemme tuntumassa etenkin itämerellä. Länsimaat tuovat Ukrainan hajanaiselle "armeijalle jatkuvasti aseistusta josta ei julkisesti ole puhunut kuin Ukrainen presidentti Porosenko lännen ollessa suut supussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjästä tehdään aina todellisuutta suurempi mörkö ja samaan aikaan USAn jatkuvat laittomuudet lakaistaan hymyssäsuin maton alle... Oliko jenkkien toiminta Koreassa, Vietnamissa, Irak I & II tai Afganistanissa laillista tai perusteltua!?! Kyllä vastaajat voivat pestä suunsa saippualla ja mennä nurkkaan häpeämään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä Venäjän toimet Afganistanissa, Tsetseniassa, Georgiassa jne.? Ihan yhtä suuria mörköjä ne molemmat ovat, toinen vaan sattuu olemaan tuossa naapurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakotepolitiikka Venäjää vastaan oli virhe. Toinen maailmansotakin alkoi siitä, että ensimmäisen maailmansodan hävinnyt Saksa yritettiin eristää ja sille määrättiin kohtuuttomat sotakorvaukset. Toisen maailmansodan jälkeen samaa virhettä ei toistettu, vaan senkin hävinnyt Saksa otettiin nopeasti mukaan kansainväliseen yhteityöhön. Nyt kuitenkin historia unohtui ja Venäjän kohdalla aloitettiin tämä katkeruutta aiheuttava pakotepolitiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän suurvaltahaaveet jäävät käytännössä haaveiksi. USAn ja Naton yksinapainen USAn johtama suurvalta on jo tätä päivää. USA tekee sen vain fiksummin kuin muut. USA eliminoi yleensä keksityn (esim. Irak) syyn hyökätä itsenäiseen valtioon ja istuttaa sitten oman nukkehallituksensa maan "itsenäiseen" johtoon. Washingtonista ohjataan ja hallitaan jo suurinta osaa maailman "itsenäisistä" valtioista. Suomessa kokoomus, rkp, valtamedia ja armeijan ylin johto ovat jo Washingtonin talutusnuorassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee lyhytaikainen kylmäsota. USA painaa arabiökymaiden tuella öljyn maailmanmarkkinahinnan alas.Loppuu Putinilta pelimerkit.Neuvostoliittokin sortui näin, toisaalta uusi Venäjä nostettiin jaloilleen korkealla öljyn hinnalla. Lyhyt on ihmisen muisti ja kiittämättömyys Venäjän antama palkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä sanotaan, että sodan ensimmäinen uhri on totuus. Tässä tapauksessa sodan suurin uhri lienee se, että ajatus länsimaisesta, demokraattisesta Venäjästä saadaan unohtaa vuosikymmeniksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Tarkasteleppa nyt kun Usan talous kasvaa 3-4% kuinka kivasti konkurssikypsä maa tekee pelimerkkejä sisään ;) voi mussukat teitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image