Pääkirjoitukset

Kunnallisvero kohti kipurajaa

Pääkirjoitukset 29.9.2013 0:20
Pääkirjoitus

Kunnallisveroon kohdistuu kovia paineita. Näin on tapahtunut jo pidemmän aikaa. Vähintään kolmannes kunnista on korottamassa veroprosenttiaan ensi vuonna. Keskimääräinen vero hipoo jo ennätyksellistä 20 prosentin rajaa. Pohjois-Pohjanmaalla veroa aikoo nostaa ainakin 11 kuntaa.

Tilanteeseen ei ole luvassa parannusta lähivuosina, vaikka Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen elokuussa tekemät päätökset rakenneuudistuksista pantaisiinkin täytäntöön. Helpotus tätä kautta näkyy kuntien kukkarossa vasta vuosien päästä, jos sittenkään.

Keskimääräinen kunnallisvero on noussut tasaiseen tahtiin kolme viime vuosikymmentä. Osasyynä tähän on se, että valtio on sälyttänyt kunnille uusia tehtäviä koko ajan ilman, että niiden täysimääräinen rahoitus olisi varmistettu.

Kunnilla lasketaan olevan jo 535 lakisääteistä tehtävää ja muuta velvoitetta. Suurin osa liittyy sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä koulutukseen.

Kunnallisveroprosentti on kussakin kunnassa kaikille samansuuruinen, ja siitä päättää valtuusto. Veroprosentit kuntien kesken sen sijaan saattavat vaihdella huomattavasti; jopa yli viisi prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa sitä, että kalliimman veron kunnassa 3 000 euroa kuukaudessa ansaitseva keskituloinen maksaa noin 150 euroa kuussa enemmän veroa kuin alemman veroprosentin kunnassa asuva.

Korkeimmat veroprosentit ovat useimmiten siellä, missä tulotaso muutenkin on alhaisin. Paine veronkorotuksiin on niinikään suurin vähävaraisimmilla alueilla. Ellei menojen lisäysautomaattia saada tukituksi, kuntien väliset erot kasvavat nykyisestään.

Hallitus tähtää rakenneuudistuksellaan siihen, että kuntien menoja leikataan vähentämällä niiden tehtäviä.
Miljardiluokan menoleikkaus on kuitenkin niin suuri, ettei se voi olla vaikuttamatta palveluihin.

Kunnilta vaatii melkoista luovuutta kyetä järjestämään palvelut uudella tavalla ilman, ettei niitä yksinkertaisesti vain lopeteta tarjoamasta. Suurin osa tehtävistä on sellaisia, että ne on joka tapauksessa järjestettävä tavalla tai toisella.

On helppo sanoa, että leikataan kunnallista byrokratiaa ja turhia menoja. Hallinnolliset menot varsinkin pienemmissä kunnissa ovat jo niin mitättömät, että vaikka koko hallinto lopetettaisiin, tulojen ja menojen epäsuhtaa sillä ei korjattaisi. Täytyy muistaa, että hallintoakin tarvitaan tehtävien hoidossa.

Kuntien taloustilanteeseen ei ole luvassa helpotusta lähiaikoina. Päinvastoin, menot kasvavat väestön ikääntyessä. Kunnalliset verot ovat jo niin korkeat, ettei toimintoja voida rakentaa niiden korottamisen varaan.

Muutos voi tapahtua vain sitä kautta, että palvelurakenteita uudistetaan. Tämä tie puolestaan on hidas ja tulee nostattamaan vastarintaa.

Tulevaisuudessa kansalaiset joutunevat ottamaan itse lisää vastuuta hyvinvoinnistaan. Tämä tarkoittaa, että ihmisten täytyy maksaa lisää tarvitsemistaan palveluista huolimatta siitä, kuka ne tuottaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Valtio ja kunnat ovat keksineet mitä ihmeellisempiä menoja ja kansalaisia suojelevia lakeja joista tulee yhteiskunnalle ylimääräisiä kustannuksia. Suomessa on turhaa byrokratiaa joka syntyy juuri näiden lakien ja pykälien takia. (esim. rakennusvalvonta, 3-vaiheinen autokortti). Suomessa pitäisi alkaa kovalla kädellä karsimaan kaikkea turhaa byrokratiaa ja kansalaisia suojelevia lakeja koska silloin jäisi enemmän verotuloja terveydenhoitoon ja muihin pakollisiin yhteiskunnan menoihin. Sitten on näitä "vaalilupauksia" kuten kotihoidontuki jotka lisäävät valtion menoja. Tarkoitus on hyvä mutta joudumme kustantamaan tämän velalla, Suomella ei todellakaan ole enään varaa näihin "vaalilupauksiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20000 euron vuosiansiosta verot ja maksut olisi yhteensä n.6000€,Ansiotulo- perus.ym. vähennyksien jälkeen ,jotka verottaja tekee virkansa puolesta,maksettavaa jää n.3000€.Todellinen veroprosentti on siis korkeintaan kaksi kolmasosaa.Mahtanee olla kun kunnanveroksi sovitaan 20 todellinen prosentti onkin 12-13.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuttakaa kunnalisvero progressiviseksi ja vastaamaan vamuutenkin valtion verotusta, niin rasitus ainakin jakautuu kuntalaisten kantokyvyn mukaan oikeudenmukaisemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi on, että varakkaat eläkeläiset saisivat maksaa hoitokustannuksensa. Suomen eläkejärjestelmä on ylimitoitettu niiden osalta, jotka ovat saaneet olla töissä koko elämänsä ajan. Erityisesti valtion, kuntien ja julkisluonteisten laitosten eläkkeet ovat aivan liian suuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikein, valitettavasti. Toivottavasti valtio saa määritettyä pikaisesti ne tehtävät / palvelut, joita kuntien ei tarvitse enää pakolla tuottaa. Mutta samalla kuntien omien päättäjien tulee olla luovia ja rohkeita kunnan palveluiden uudelleen järjestämiseksi, aikaa viivyttelyyn ei ole yhtään. Järjestöjen ja yksityisten hyödyntämistä palvelutuotannossa tulee lisätä niillä sektoreilla, joilla on aidosti toimivat markkinat. Myös palvelumaksujen käyttöönottoa ja korottamista on pakko miettiä kunnan rahoituskeinona; esim. kirjastoon voisi hyvin tulla pieni lainausmaksu/teos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image