Pääkirjoitukset

Kun kirkko katoaa tutusta maisemasta, heilahtaa myös mielen maisema

Pariisin Notre-Damen tulipalosta, jota sadat miljoonat ihmiset seurasivat suorana lähetyksenä, tuli järkyttävä sukupolvikokemus. KUVA: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA
Pääkirjoitukset 20.4.2019 6:00
Pääkirjoitus

Pariisin Notre-Dame ei ole vain iso kirkko Ranskassa. Tästä todistavat tulipalon aiheuttama tunteiden vyöry ja nopeasti syntynyt auttamisen aalto. Yhden maan kulttuuriperintö koetaan Euroopassa yhä laajemmin yhteisenä. Tätä perintöä pitää suojella tehokkaasti.

Pariisin Notre-Damen tulipalosta, jota sadat miljoonat ihmiset seurasivat suorana lähetyksenä, tuli järkyttävä sukupolvikokemus. Kaikkein pahin ei kuitenkaan ehtinyt tapahtua.

Tiedossa on nyt, että vaurioitunut kirkkorakennus voidaan pelastaa. Katedraali ei siis katoa historiaan vaan pysyy katolilaisten tärkeänä pyhäkkönä ja paikkana, joka vetää vastedeskin matkailijoita aistimaan ja ihailemaan menneiden sukupolvien taitoja ja kauneudentajua.

Paloa seuranneina päivinä kerrotut uutiset osoittavat myös, että hengelliseen käyttöön nousseilla rakennuksilla on merkitystä maallistuneellakin aikakaudella. Katedraalin kalliisiin korjaustöihin on luvattu lahjoittaa jo ainakin 700 miljoonaa euroa.

Tukikampanjaan voi osallistua Suomessakin. Keskiviikkona varoja kerättiin Suomen kansallispyhäkön Turun tuomiokirkon konsertissa.

Onnettomuudet tuovat kansakuntia lähemmäksi toisiaan, mutta silti nyt syntynyt liikehdintä maineikkaan kirkkorakennuksen puolesta on odottamattoman vahvaa.

Vahva auttamisen halu noussee useasta syystä. Katedraalissa on käynyt vuosittain miljoonia vieraita. Voi olettaa, että vaikuttavan kirkon on vuosien aikana nähnyt ja kokenut kuusinumeroinen määrä suomalaisiakin.

Kirkko on merkittävä osa eurooppalaista kulttuuriperintöä ja identiteettiä. Maanosa on vuosikymmenten mittaan yhdistynyt ihmisten mielissä, eikä vain EU:n takia vaan myös lisääntyneen liikkumisen ansiosta. Notre-Damen moni nyt keski-ikäinen suomalainen näki ensimmäisen kerran interrail-matkallaan.

Ja tietysti kirkko on lentävine tukikaarineen, torneineen ja ruusuikkunoineen lajityyppinsä ainutlaatuinen edustaja. Katolisessa maailmassa myös kirkon pyhäinjäännöksillä on iso merkitys.

Iso selittäjä on myös kirkon yli 800-vuotinen historia. Se, millaisia tuloksia kaukaisten vuosisatojen työkaluilla ja ihmiskäsillä on saatu aikaan, herättää vilpitöntä kunnioitusta.

Voi miettiä, olisiko vaikkapa Ranskan Versailles'n palatsin vaurioituminen nostanut vastaavan auttamisen vyöryn. Tuskin Ranskaa laajemmalla. Juuri kirkoilla on ihmisen mielissä yhä erityinen paikkansa.

Tämä on tullut ilmi myös suomalaisten kirkkopalojen kohdalla. Ylivieskan kirkon tuho kolme vuotta sitten pääsiäisenä ja Kiihtelysvaaran kirkon palo viime syksynä koskettivat ja järkyttivät niitäkin, joiden suhde kirkkoon ja sen toimintaan on arjessa etäinen.

Kun kirkko katoaa maisemasta, heilahtaa myös mielen maisema. Moni on verrannut oman kirkon palon herättämiä tunteita läheisen kuoleman aiheuttamaan suruun.

Notre-Damen tulipalo on meilläkin jo johtanut keskusteluun kirkkojemme ja muiden kulttuuriaarteittemme paloturvasta. Myös Pohjois-Pohjanmaalla näitä arvokohteita on lukuisia.

Paljon on jo tehty. Etenkään järkkyneen mielen aiheuttamia tuhopolttoja ei voi valitettavasti koskaan kokonaan estää.

MAINOS

Kommentoi

"Kun kirkko katoaa tutusta maisemasta, heilahtaa myös mielen maisema"

Eräälle mummolle kerrottiin, että maapallo pyörii.

Mummo vastasi: "Höpö, höpö! Aina meijän tuvan perälasista on kirkko näkyny."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko tulipaloon syynä ilmastonmuutos, rakennuksien puu kuivuu lämpenemisen vaikutuksesta ja herkästi syttyvät kaasut kerääntyvät umpinaiseen tilaan. Suomessa voisi asiaa tutkia Sitran rahoituksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lahoaminenkin on palamista. Vaikka se on hitaampaa, niin se on estettävissä. Merijalinrannassa lahoamista ei ole estetty, sillä rakennusliike aikoo muuttaa oululaisten arvokasta kulttuurimaisemaa kaupungin arvojen ja suojelumerkinnän vastaisesti, voitonsaanti mielessään. Hintana on Oulun kulttuuriperinnön murtuminen pala kerrallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko tämmöiset ihmeelliset oudot tulipalot sittenkin olla tuotettuja tekosia. Huolimattomuuskin on tahallinen teko. Ja varsinkin silloin, kun eläinsuojia palaa mukanaan eläimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tainnut muita EU - maita kiinnostaa mitenkään, kun Suomessa paloi kirkkoja. En ainakaan muista, että EU:ssa olisi kerätty rahaa noiden kirkkojen uudelleen rakentamiseksi, mutta Suomihan onkin nettomaksaja EU:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nettomaksaja-argumentti on väsynyttä pullaa. Ei näillä lakeuksilla ihan Notre Damen kaltaista pytinkiä ole pystytetty, uhosta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
29
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
6
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
6
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image