Pääkirjoitukset

Kulmunilla on aidot mah­dol­li­suu­det keskustan johtoon – hän toisi puolueelle Kaikkosta selvemmin uudet kasvot

Pääkirjoitukset 27.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Keskustan puheenjohtajakisa selkiytyi keskiviikkona kahden kamppailuksi. Puoluetta alkaa vetää joko Antti Kaikkonen tai Katri Kulmuni.

Keskustan puheenjohtajuudesta nähdään syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa kiinnostava, ehkä kiivaskin kamppailu. Tämä selvisi keskiviikkona, kun kansanedustaja ja Rinteen hallituksen ministeri Katri Kulmuni, 31, ilmoittautui puheenjohtajakisaan.

Kulmuni on puolueessa nosteessa, mistä kertoo moni muukin asia kuin valinta ministeriksi. Kulmuni on kahdesti valittu eduskuntaan Lapin vaalipiirin ääniharavana ja hän on toiminut keskustan varapuheenjohtajana vuodesta 2016.

Yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinnon suorittanut torniolainen kertoo olevansa muun muassa "armoton aluepoliitikko" ja "aina köyhän asialla". Ne iskulauseet uppoavat takuuvarmasti keskustan peruskannattajakuntaan.

Vajaan kolmen kuukauden päästä edessä olevassa Kouvolan kokouksessa Kulmunia vastassa on ainakin kansanedustaja, puolustusministeri Antti Kaikkonen, 45. On mahdollista, että kisaan ilmoittautuu vielä ainakin kolmas nimi. Näillä näkymin kyseessä on kuitenkin kahden jo ilmoittautuneen kauppa.

Kaikkonen kuuluu jo keskustan konkariosastoon. Hän oli puoluehallituksessa jo 1990-luvun lopulla. Hän on muun muassa toiminut eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Kaikkonen on hakenut ja saanut näkyvyyttä myös politiikanteon ulkopuolelta esimerkiksi osallistumalla television tanssikisaan ja kertomalla perheasioistaan avoimesti julkisuudessa. Kulmuni ei ole yksityiselämäänsä juuri avannut.

Kulmuniin verrattuna Kaikkonen on ilman muuta kokeneempi. Se vetoaa moneen Kouvolaan saapuvaan puoluekokousedustajaan.

Toisaalta jos puolue hakee Juha Sipilän kauden jälkeen "uutta alkua" ja tuoretta ilmettä, voi kysyä, kuinka pitkälle Kaikkonen tämän toisi. Tässä Kulmuni olisi uskottavampi muutoksen tuoja.

Antti Kaikkosen rasitteena on myös hänen vuonna 2013 saamansa ehdollinen vankeusrangaistus luottamusaseman väärinkäytöstä. Tuomio liittyi Kaikkosen rooliin Nuorisosäätiön puheenjohtajana viime vuosikymmenellä.

Teosta on aikaa runsas vuosikymmen, tuomiosta yli puolenkymmentä vuotta. Se, että Kaikkonen sai viime kevään vaaleissa yli 11 000 ääntä, viittaa siihen, että moni kannattaja on vanhan synnin valmis unohtamaan. Edelleenkin tuomio kuitenkin nousi keskusteluun, kun Kaikkosesta povailtiin valtiovarainministeriä. Sama asia voisi tulla vastaan myös puolueen puheenjohtajaa.

Huomionarvoista syyskuun valinnassa on se, että seuraavan kerran puolue valitsee puheenjohtajaa jo ensi vuoden kesäkuussa. Silloin pidetään normaaliaikataulujen mukainen puoluekokous. Avoinna on se, onko puheenjohtajaksi tuolloin käytettävissä toisen lapsensa ensi syyskuussa saava Annika Saarikko.

Jos Saarikko olisi ehdolla nyt, hän olisi ylivoimainen ennakkosuosikki. Mitä Saarikko ensi kesänä tekeekin, Kulmunilla tai Kaikkosella on yhdeksän kuukauden aikana kiire antaa näytöt johtajankyvyistään.

MAINOS

Kommentoi

Ei todellakaan Kulmunia Keskustan puheenjohtajaksi. On niin hyvin mielessä, kun oli lehdessä kirjoitus, että Kulmuni iloitsee tuulivoimaloiden verotuksen myötä siitä, että nyt kaikki kunnat saavat tuulivoimaa niin paljon kuin haluavat. Perusteena rahantulo. Eipä ole Kulmuni seurannut sitä, missä helvetissä ihmiset joutuvat elämään tuulivoimaloiden läheisyydessä. Tai paremminkin Kulmuni ei välitä. Ei missään nimessä tällaista rahanahnetta kylmää naista puolueen johtoon. Ei tosiaankaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan jo pari vuosikymmentä kestänyt harharetkeily hämmentää. Jo Esko Ahon ajoista lähtien on varoiteltu liian oikeistolaisesta politiikasta, mutta ne eivät vain usko! Ei mene viesti perille, sitten millään! Jatkavat viiden pennin kokoomuksena ja valitsevat kerta toisensa jälkeen puolueen johtoon oikeistolaisen uusliberaalin. Tietoisku: uusliberaali on talousliberaali, joka haluaa purkaa sääntelyn ja romuttaa julkisen sektorin. Arvoliberaali on eri asia, uusliberaali voi olla samanaikaisesti arvokonservatiivi.

Mikä erottaa keskustan kokoomuksesta? Kokoomuslaista ydintä yritetään peitellä ohuella turvekerroksella. Siis puheissa, mutta Sipilän keskusta ei ole parantanut maanviljelijöiden ahdinkoa eikä syrjäseutujen ihmisten asemaa. Taksiuudistus, postin alasajo, sote-palvelut melkein rahastettiin yksityisten käsiin jolloin syrjäseutujen palvelujen alasajo täysin varma, VR aiottiin mullistaa ja liikennöinti ruuhka-Suomen ulkopuolella lopettaa, nuohousalan sääntelyn poisto. Keskusta on ollut ja on edelleen markkinauskovaisten käsissä.

Mikä keskustaa vaivaa? Mitkä voimat siellä vaikuttaa ja estävät politiikan tervehtymisen? Uskonnolliset piirit? Maakuntien bisnesmiehillä liikaa vaikutusvaltaa? Paremmin tietävät, kertokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöinen on ollut pitkään mielessäni isänmaamme kansanedustajistamme ja puolueista: "Kun annan vaaliavustusta eli riihikuivaa rahaa eduskuntavaaliehdokkaalle, hän on sen jälkeen Minun edustajani". Eräs tunnettu liikemies kertoi tämän tiedotusvälineissä häpeilemättä, laki sallii vaaliavustukset. Suomessa näkee tyhmempikin kansalainen, että bisnesmiehillä on valta Suomessa. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Eipä siinä mitään, kun sen tietää, huvittaa vain tämä suomalainen "piilokorruptio".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaa päätoimittajalta noin läpinäkyvä Kaikkosen väheksyminen. Kaikki mikä on hänen kannalta Kulmuniin nähden myönteistä jätetään kertomatta. Mm. iten 32 v nuori nainen ei ole saanut opintojaan valmiiksi. Ei puheenjohtajan tehtävässä Paavon perintöäänet ja silmien räpsyttely riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole raikas uusi kasvo. Suoltaa pokerinaamalla ylempää annettua käsikirjoitusta. Kriitikitön elinkeinoelämän edunvalvoja. Ei asettunut koskaan julkisuudessa poikkiteloin Sipilän julman kokoomuspolitiikan kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtajana valmis, kun käsky puolueen pääkonttorista tuli, lähettämään torniolaiset Rovaniemelle synnyttämään. Meri-Lapin kunnat olivat eri mieltä ja tekivän palvelusopimuksen yksityisen kanssa ja synnyttämismahdollisuus Länsi-Pohjan keskussairaalassa jatkuu. Imperiumin vastaisku ei-kulmunilaisille oli kieltää kunnilta tällaiset sopimukset ainakin määräajaksi. Tornilaiset kuitenkin ehtivät ennen direktiiviä tehdä tuon sopimuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulla kuulat niin sekaisin että aivan sama kuka uusi tai vanha kasvo valitaan puheenjohtajaksi.
Kepun linjasta ei ota selvää mikä se on. Puhutaan alkiolaisuudesta, köyhän asiasta, kuitenkin toimitaan toisin niin kepuvetoisissa kunnissa kuin nyt onneksi loppuneen hallitusvastuun veturina. Sipiläläinen talouspolitiikka, Berneriläinen liikennepolitiikka, Rehulalais-Saarikkolainen sosiaali ja terveyspolitiikka oli myrkkyä syrjä-, maaseudun ihmisille ja asukkaille. Muutoinkin kun toiminta oli ylimielistä, ihmisten, jopa omien kannattajien mielipiteiden kuuntelematonta ökyisäntä äänen käyttöä niin on vaikea kuvitella että kasvojen pesulla kepu kovin pian ponkaisee 3 suurimman puolueen joukkoon.
Voi vaan olla niin että kun alamäki alkanut se jatkuu alaspäin kuin lehmän häntä. Kepu saattaa kuihtua maksimissaan 10% kannatuksen puolueeksi. Pääosin kannattajat tulevat olemaan viljelijäväestöä jotka kepua kannattaessaan samanaikaisesti lukevat Maaseudun Menneisyys lehteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katri on nykyisin aluepoliitikko ja köyhien ystävä, sallikaa minun nauraa. Hiljaista on ollut viime hallituksessa, ei ei yhtään mitään Lapin kansanedustajilta ole kuulunut mistään puolueesta. Sinne häviävät muiden sekaan, vaalien alla keksivät jotakin äänestäjiä miellyttävää, Ajoksen sataman syventämistä, Outokummun "romurallin" kehumista ja tietenkin matkailun hyvyyttä Lapille. Hirvenpyytäjiä ja poromiehiäkin miellytetään joka välissä. Jos ei osaa vai eikö ole haluakaan koko Lapin asioita edistää, miten voi pärjätä Keskustan "kansanliikkeen" johdossa, eppäilyttää vähäsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hänestä ole keskustan puheenjohtajan vaativaan ja kovaan tehtävään. Hän on hyvin ujon ja aran oloinen sekä karisma puuttuu kokonaan. Puheenjohtajan pitää olla raudanluja ammattilainen ja kovakuorinen koska puheenjohtajan kampitus ja suistaminen pallilta alkaa samana päivänä kun hänet valitaan puheenjohtajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyajan politiikassa on tärkeintä, että on "uudet kasvot"! On ihan sama osaako mitään, onko syvällistä näkemystä tai elämänkemusta ylipäätään muustakin kuin politiikasta. Näitä broilereita kun valitaan riittävästi, niin ollaan sellaisessa suossa, ettei sieltä niinvaan noustakaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmunin valinta ainakin takaisi, ettei keskusta muuttuisi miksikään nykyisestä linjastaan. Saataisiin puolueelle vain uusi omaan pussiin pelaava päällikkö. Paljon porua, vähän villoja kuvaa hyvin hänen johtamistaitojaan. Ainakin mitä politiikan ulkopuolisista johtotehtävistä on huomattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuni puhui tv haastattelussa, kentän l. äänestäjän mahdollisuudesta vaikuttaa elinympäristönsä asioihin. Jaa, miten oli kun hallituksessa ollessa Tiilikaisen kanssa vietiin Länsilapin yrittäjien elinkeino? Vuosikymmenien lohen meripyynnin järkevä rajoittaminen toi lohen takaisin pohjoiseen Torniojokeen. Kulmuni ja Tiilikainen muutti meripyynnin aloittamisen niin, että "hyväveli" meren rysäpyynti vei lohen lähes kokonaan ja jo orastava matkailu Torniojoelle tyrehtyi lähes olemattomiin. Että tällaista mahdollisuutta vaikuttaa alueellisiin elioloihin!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuni ensimmäisen eduskunta kauden kokemuksella ministeriksi puolueen varapuheenjohtajan paikalta puheenjohtajaksi.

Poliitikoilta äärimmäisen harvoin saa suoraa vastausta kysymykseen, niin myös tässä tapauksessa mutta se on toinen
asia.

Kepu saa mahdollisuuden muuttua, jos puheenjohtajan
valinnassa onnistutaan ja
politiikka radikaalisti muuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitkaa vaan nuori säpäkkä nainen johtoon. Saa puolue uutta ilmettä ja uskottavuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumunista vain puheenjohtaja. Kauniskin on ja mikä parasta Väyrysen puoluepolitiikkaan mukaan opettama henkilö. Väyrynenhän itse olisi ylivoimaaisesti paras mutta Kulmunikin kelpaa. Kaikkonen on jo ryvettynyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image