Pääkirjoitukset

Kulmunilla kovat paineet – nuoren emännän on otettava puolueen ykkössalkku

Keskustan uusi puheenjohtaja ja elinkeinoministeri, torniolainen Katri Kulmuni on eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden puheenjohtajista ainoa, joka on Pohjois-Suomesta.
Pääkirjoitukset 10.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Keskustan uuden puheenjohtajan Katri Kulmunin pitäisi ottaa aikailematta valtiovarainministerin salkku käsiinsä.

Jatkossa keskustan on kyettävä puhuttelemaan huomattavasti laajempaa joukkoa kuin ydinkannattajiaan.

Voitonjuhlien jälkeen keskustan uudella puheenjohtaja Katri Kulmunilla on edessään politiikan karu arki. Puheenjohtajakampanjan aatteellinen retoriikka upposi perinteiseen keskustaväkeen ja puoluekokousedustajiin selvin numeroin. Puolueella on silti edessään kova työ, jos se mielii takaisin entisiin kannatuslukuihin.

Menestyäkseen keskusta tarvitsee epäilemättä uuden alun, ja uusi puheenjohtaja tarjoaa siihen tuoreet kasvot. Kasvot kuitenkin kuluvat nopeasti, siksi ensimmäiset teot puoluejohtajana ovat tärkeitä.

Kulmunin on osoitettava olevansa keskustan johtaja ja puolueensa ykköstykki hallituksessa. Siksi valtiovarainministerin salkun vaihtamisessa on turha aikailla. Hallituksen toiselle pääpuolueelle sopii huonosti, että uusi puheenjohtaja jäisi kovin pitkäksi aikaa osaksi muuta ministeriletkaa. Vallan logiikka ei yksinkertaisesti toimi niin, vaikka Kulmuni ottikin jo paikkansa keskustan ministeriryhmän johdossa.

Hallitusyhteistyön onnistumisen kannalta on keskeistä, että SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni muodostavat hallituksen keskeisen ja toimivan työparin.

Siksi Kulmunin olisi uutena emäntänä syytä ripustaa talon avaimet viivyttelemättä vyölleen. Isäntärenkinä toiminut Mika Lintilä sujahtaisi helposti takaisin elinkeinoministeriksi.

Luontevia selityksiä ministerivaihdoksen siirtämiselle ovat ensi vuoden budjetin valmistelu ja Suomen EU-puheenjohtajuus. Jälkimmäinenkin näistä perusteluista vanhenee kuitenkin viimeistään vuodenvaihteessa.

Lisäksi vaihdoksen ajankohdan jatkuva arvuuttelu pitkittää epävarmuutta Kulmunia kohtaan. Mitä nopeammin Kulmuni ilmoittaa salkunvaihdosta, sitä parempi hänen alulleen puheenjohtajana.

Puolueen kannatus eduskuntavaaleissa oli alhaisempi kuin kertaakaan itsenäisyyden aikana. Edes laajaa mediahuomiota saanut johtajakisa ei ole nostanut katastrofaalisen alas vajonnutta suosiota. Pohjamudista pitäisi päästä väljemmille vesille kunnon rykäisyllä.

Keskusta hakee kannatusta puoluekentän keskeltä, missä riittää tungosta. Keskustan ydinalueiden kannattajat on pidettävä pilttuussa, karanneet houkuteltava takaisin ja laumaa laajennettava tilusten ulkopuolelle. Siksi ei riitä, että asiat perikeskustalaiseen tapaan selitetään jatkuvasti parhain päin.

Aikaisemmin väkeä virtasi SDP:stä perussuomalaisiin, nyt sama ilmiö toistuu keskustassa. Saadakseen tulvan perussuomalaisiin tukituksi keskusta joutuu haastamaan perussuomalaiset, jotka ovat onnistuneet laajentamaan kannatustaan kaupungeissa ja asutuskeskuksissa. Toisaalla vihreät pyrkivät vimmatusti muuallekin kuin kaupunkeihin. Keskustan on siten puhuttava aiempaa terävämmin maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta.

Keskustan kannatukseen kohdistuu paineita monelta suunnalta. Kulmunin torstaiseen linjapuheeseen latautuu juuri siksi suuria, jopa ylimitoitettuja odotuksia.

MAINOS

Kommentoi

Kannatus voi nousta pari prosenttia, mutta sillä ei pitkälle potkita. Kepu tulee olemaan vain apupuolue, mutta suuruuden aika on lopullisesti ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä käy toteen vanha sananlasku, kolmaskerta toden sanoo.

Kok mieliset keskusta liberaalit ovat kolme kertaa romahduttaneet kannatuksen oikeistolaisella politiikalla hallituksessa ja viime hallituskausi oli tuhoisin niistä.

Jälleen toreilla ja tupailloissa koitetaan vakuuttaa keskustan olevan köyhänkin asialla, mutta nyt tilanne on erilainen, sillä nämä oikeistoliberaalit äänertivät jo Ek-vaaleissa oikeistoa jopa ääriöikeistoa ja osa kurmutusta saaneista vasemmistoa.
Puoluekokouksessa keskitytiin vain puheenjohtaja valintaan ja puolueenlinja jäi epäselväksi ainakin niille jota eivät olleet paikalla kouvolassa ja seuraavaan puoluekokoukseen on aikaa lähes vuosi.
Nähtäväksi jää ehtiikö "oppositiossa" oleva liberaalisiipi saada tahtonsa hallituksenkaadosta läpi ja uusien vaalien kautta PS, KoK, Kepu ja Kd hallituksen, jossa keskustalla on apupuolueen rooli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuni on hokenut pari kuukautta " emme voi olla pikkukokoomus tai vaaleanvihreä tai kevytversio persuista". Hän sanoo jostain tuosta välistä löytyvän äärikeskustan! Mitä se voikaan olla? Ei ehkä mitään määriteltävissä olevaa. Kaikella ollaan valmiit käymään kauppaa, kaikki on myytävänä, luonnosta ja ympäristöstä lähtien.
Aggregaatteja jakamalla päästään sähkösiirtoyhtiöt velvotteistaan. Tuolla keinolla maaseudun autioituminen varmistetaan lopullisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoituksessa kannetaan asiallisesti huolta Keskustapuolueen puheenjohtajan toimista. Puheenjohtajan on oltava puheenjohtaja kaikissa puolueensa näkyvissä toimissa. Valtiovarainministerin salkun kantajan vaihto lienee järkevintä tehdä siinä saumassa, jossa entinen työ päättyy ja uutta budjettia lähdetään rakentamaan. Keskustapuolue on puolue, jossa puheenjohtaja jotuu käyttämään teräviä kyynärpäitä varmistaessaan asemansa pitävyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katri Kulmunni on ihan emäntäainesta, joten nostetta tulee aluksi. Kestääkö hype, sen näkee myöhemmin. Kulmunni on jo nyt ottanut persujen taktiikan, eli joka kerta tuo puheessaan tietyt ja samat asiat esiin. Voi olla haastavaa pitää yllä maaseudun lumoa, kun siellä on katoava äänestäjäreservi. Mullan tuoksuisella politiikalla ei kaupunkien äänestäjiä tavoiteta paitsi niitä, jotka äänestävät kepua kaikissa vaaleissa olipa ehdokkaita tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka Kulmunin korvaan kuiskuttaa, taitaa olla ex-puheenjohtaja, joka ilmiselvästi ohjeistaa selän takana, niin on puheet kuin Sipilän papereista konsanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi aikoja, oi tapoja. Jatkuvaa jankutusta yhdestä salkusta , jonka päätökset hyväksyy ensin puh.joh ja sen jälkeen koko hallitus. Siis vihreät ja vasemmistoliitto mukana. Vai onko tässä toimittajilla jokin muu takana.... siltä haiskahtaa tämä touhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisainta olisi pysyä Elinkeinotteluministerinä ja keskittää omat voimavarat Puoluekuvan puhdistamiseen, sen ja Suomen tuomiseksi 2000-luvulle.
Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että pitäisi kääntää menneisyyteen taipuvaisen kansan melankolia uskallukseen tulevaisuudesta, visioimiseen ja tuoda tasaisin väliajoin uusia ajatuksia koko kansalle purtavaksi, myös muiden puolueiden ideoista. Uskaltaa alkaa puhua Suomesta Kansansa kotina, jossa kaikilla on hyvä olla ja jota eivät edes Ääriliikkeet halua purkaa, kuten Ruotsista on havaittavissa.

Lyhyesti sanottuna: Sivistää syrjäisessä Saaristossa elänyttä Suomilaista.

Vaikka toistossa on voimaa, niin 7 kertaa saman asian toistettuaan, voisi heittää sen omenan jo muille pureksittavaksi ja siirtyä uuteen eli seuraavaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liike Nyt toimii juuri tuolta pohjalta eli sillä saralla riittää kyntäjiä. Paluu aitovierille voisi pelastaa edes sen mitä pelastettavissa on. Katri on topakka emäntä mutta onko isännällä liian paljon valtaa talossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää uskaltaa olla erilainen, mennä tuoreen kansainvälisen koulutuksensa voimin, sillä kuolleet ja kuolevat eivät kauaa äänestä, vaikka heitä palvelutaloista kaulasankalla puolueen toimesta äänestämään kannettaisiinkin. Eläkeläiset ovat ahkerimpia äänestämään, mutta heidänkin maailmankatsomuksensa ja elämän kokemuksensa ovat tuoreempia kuin edellisen puoluejohdon.

Yli 50-vuotias on jo kehäraakki jonka " ns. tieto" on menneen maailman tietoa ja kokemus pohjautuu menneiden DDR-Suomen Bartel-kamppailujen tappioihin jotka voittoina esitettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiovarainministeri on yleensä hallituksen jarrupoljin. Sellainen pesti ei nyt vaan sovi kun pitäisi painaa kaasua puolueen hyväksi. Uskottavuudella ei tässä tilanteessa ole niin suurta merkitystä, koska kannatus kerätään haastamalla ja puhumalla mukavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta tulee kompastumaan tähän "kansallispuku-nuoriemäntä-maaseututakaisin" -imagoon. Hallituksen kannalta aika huono signaali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, ei tule olemaan helppoa. Vastustajia löytyy niin omasta puolueesta kuin kaikista muistakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennustan, että Katri Kulmunin johdolla Keskusta kärsii totaalisen kannatuksen kadon vaaleissa. Katri Kulmuni on älykäs ja asiat tietävä poliitikko, ei mitään vikaa ihmisenä. Suomen kansa on sellainen luonteeltaan, että kukaan ei saa olla muita ylempänä ja parempi, ei nuorien ihmisten ainakaan. "Läpille on annettava opetus, mikä se luulee olevansa", tällä teemalla käydään seuraavia vaaleja. Politiikka on joskus mielenkiintoistakin, nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maaseutuohjelma kuin keskustalla. Keskustan ikiaikainen muka "luonnon huomioiminen" ei mene enää läpi ihmisiin, koska keskusta näkee luonnossa pelkästään resurssiarvot eli pelkästään sen, että miten luonnosta mitataan hyötyjä, oikeastaan kaikesta muusta piittaamatta.
Tässä tulee käymään niin, että ainakin valistuneet viljelijät siirtyvät vihreisiin ja saattaa muutkin fiksut keskustalaiset vaihtaa puolueen vihreisiin, koska persuissa ei ole tulevaisuutta kellään. Sekin natisee pian hajoamispaineissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustasta siirrytään Kokoomukseen, Perus-Suomalaisiin ja SDP:hen, mutta vihreisiin ei ikinä. Ei ka kukaan tämmöiseen tuhopuolueeseen halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulla on edelleen tuo umpikepulainen mantra päällä. Tuossa sanotaankin, että valistuneet viljelijät ja fiksut keskustalaiset vaihtavat vihreisiin.
Keskustan ongelmat johtuvatkin aika pitkälle juuri siitä, että keskusta ON OLLUT se tuhopuolue. Turve, aukkohakkuut, kynnökset ja auraukset, teho, teho, teho- seurauksista piittaamatta. Ei jatkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sääliksi käy nuorta tyttöä. Tiesikö hän todella, mihin ryhtyi? Liian monta asiaa, liian isot saappaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image