Pääkirjoitukset

Kulmuni tai Kaikkonen – keskusta on lähivuodet joka tapauksessa suurissa vaikeuksissa

Keskustan uusi puheenjohtaja on joko puolustusministeri Antti Kaikkonen, 45, tai elinkeinoministeri Katri Kulmuni, 32. Ylimääräinen puoluekokous Kouvolassa tekee tänään valinnan, mutta huomenna puolueella on edessään samat vaikeudet kuin eilenkin. KUVA: Pekka Aho
Pääkirjoitukset 7.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kulmunin ja Kaikkosen on aika paljastaa kyntensä ja haastaa toisiaan räväkämmin. Puheenjohtajapeli koveni, kun Saarikko yllättäen heitti pyyhkeen kehään myös ensi kesän osalta. Uutta puheenjohtajaa odottavat vaikeat ajat, sillä keskusta ui syvällä.

Keskustan h-hetki on tänään. Ylimääräinen puoluekokous Kouvolassa päättää, kuka on keskustan uusi puheenjohtaja Juha Sipilän jälkeen. Puheenjohtajapeli koveni ratkaisevasti viime hetkillä, kun selvisi, että toisen lapsensa synnytykseen valmistautuva Annika Saarikko ei ole käytettävissä puheenjohtajaksi liioin vuoden kuluttua pidettävässä sääntömääräisessä puoluekokouksessa.

Aiemmin Saarikko kertoi tukevansa Antti Kaikkosta. Tämän arveltiin viittaavan siihen, että hän haluaisi ensi kesän puoluekokouksessa Vantaalla vastaansa mieluummin Kaikkosen kuin Katri Kulmunin. Näiltä spekulaatioilta putosi nyt pohja pois.

Puoluekokousedustajat joutuvat pätkäpuheenjohtajan valinnan sijaan miettimään kumpi, elinkeinoministeri Katri Kulmuni vai puolustusministeri Antti Kaikkonen, on se henkilö, joka pystyy luotsaamaan puoluetta 2020-luvulla. Kahden kärkiehdokkaan välillä ei ole nähty merkittäviä näkemyseroja.

Kulmunin katsotaan sijoittuvan mielipiteissään keskilinjasta hieman vasemmalle ja Kaikkosen oikealle. Kaikkonen on kuitenkin arvostellut varovaisesti Juha Sipilän pääministerikaudella harjoitettua politiikkaa. Kulmuni puolestaan on sirotellut aluepoliittisia täkyjä puheenjohtajakamppailun varrelle.

Siistinä pysynyttä kampanjaa on hallinnut Sipilän varjo. Pyykinpesua Sipilän kauteen on vältelty, ja siksi kisa on pysynyt laimeana. Muutostarve kuitenkin leijuu ilmassa.

Kenttäväki haluaa, että heitä kuunnellaan ja heidän mielipiteensä otetaan huomioon.

Tuoreen mielipidekyselyn (HS 6.9.) mukaan Kulmuni olisi kansalaisten keskuudessa lievä ennakkosuosikki. Tuoreena pidetty Kulmuni onkin viime metreillä näyttäytynyt nälkäisemmältä kokeneeksi luonnehditun joviaalin Kaikkosen rinnalla. Tänään Kulmunin ja Kaikkosen on pakko paljastaa kyntensä ja haastaa toisiaan räväkämmin niin, että kantaansa vielä miettivät puoluekokousedustajat pystyvät tekemään valinnan.

Nimekkäät keskustalaiset panttasivat pitkään ennen kuin ottivat kantaa jomman kumman puolesta. Kannattajat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään eli Kulmunia tukeviin ikämiehiin ja Kaikkosta suosiviin naisiin. Asetelmasta pilkistävät puolueen sisäiset linjaerot. Vaihtoehtona on nosteen hakeminen perinteisestä aluepolitiikasta tai yritys kurkottaa keskipuolueena väkirikkaille alueille kaupunkeihin.

Puolueella on huomenna edessä samat haasteet kuin eilen riippumatta siitä, kumpi valitaan tänään keskustan johtoon. Keskusta on nimittäin suurissa vaikeuksissa. Puolueen kannatus on historiallisen alhaalla kevään eduskuntavaalien rökäletappion jäljiltä. Väkeä on siirtynyt etenkin perussuomalaisten kannattajiin.

Keskustaa uhkaa putoaminen keskisuurten tai vielä pienempien puolueiden joukkoon. Tuhannen taalan kysymys on, millä keinolla keskusta voi yrittää paluuta, kuten Kulmuni ja Kaikkonen ovat luvanneet, takaisin suurten puolueiden joukkoon.

MAINOS

Kommentoi

Nyt maanantaina tiedämme tuloksen. Jännitin itse Kulmunin puolesta, vaikka hänen nimensä on vaikea lausua tai muistaa kirjaimelleen oikein. Ehkäpä sen ääneen lausumisen oppii pian.

Onnea valitulle puheenjohtajalle. Kaikkosen tanssi televisiossa muistetaan. Torniolainen vastaehdokas on asiallisempi vaihtoehto.

Myös naapurimme Venäjä tarvitsee sellaisen suomalaisen poliitikon, joka tietää ken kanssa neuvotellaan. Seuran puheenjohtajuus on minusta etu, ei haitta hänen tulevassa työssään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vaihtoehtona on nosteen hakeminen perinteisestä aluepolitiikasta tai yritys kurkottaa keskipuolueena väkirikkaille alueille kaupunkeihin."

Tai vaihtoehtona on tehdä tasa-arvoista, oikeudenmukaista ja inhimillistä politiikkaa kaikkialla Suomessa ja kaikille suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Pakotekausi päättyy, tämä kierros, tammikuussa, ja kysyisinkin pääministeriltä ja ulkoministeriltä, minkälaista valmistelua sitten käydään tammikuun jälkeisestä ajasta. Mitä pakotteille tapahtuu, ja koska niistä loppuviimein päästäisiin myös eroon?”, Kulmuni kysyi eduskunnassa vuonna 2015.

Kohta voi olla koko Suomi vaikeuksissa, eikä vain Suomen Keskusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutta alkua puolueelle ei voi saada hallituksesta käsin. Varsinkin kun tästä vihervasemmistolaisesta hallituksesta näyttää tulevan taloudellinen katastrofi Suomelle. Ja kepulainen rahaministerinä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerin työkö muka on rankkaa? Näyttäisi sille että ministeri ehtii vaivatta johtamaan puoluetta oman työnsä ohella ja istumaan ties missä valtuustoissa, hallitusneuvostoissa ja hallituksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta on menneen talven lumia, tämä hallitukseen meno avasi kaikkien äänestäjien silmät, sekavan hallitus ohjelman nähtyään. Sitä ei muodikkaasti nuori nais-puheenjohtaja pelasta ja Kanki on aivan liian löysä hommaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalle tekisi hyvää mennä oppositioon pohtimaan maakuntahimmeliään, koulutuslupauksen rikkomista ja oikeistolaista politiikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko opitt mitään edellisestä puheenjohtaja mittelöstä, silloinhan jäsenten suosikin kokousedustajat eli poulueen eliitti syrjäytti ja valitsi Sipilän.
Nyt Kulmuni on kansansuosikin asemassa ja olisi valitsijoiden hyvä se huomioida. Kaikkosella on rasitteensa jota kaikki eivät sulata noin vain.
Kulmuni toisi uutta raikkautta puolueeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image