Pääkirjoitukset

Kova palaute tukkii suut

Pääkirjoitukset 30.5.2012 0:00
Pääkirjoitus

Poliitikkojen ja tutkijoiden niskaansa saama vihaposti toimii ikävällä tavalla. Entistä useampi välttää ottamasta kantaa maahanmuuttokeskusteluun.

Politiikan keskustelukulttuurin muuttuminen entistä aggressiivisemmaksi on demokratian toimivuuden  kannalta uhka. Tämän ovat saaneet kokea erityisesti monikulttuurisuutta puolustavat poliitikot ja tutkijat, jotka lähes poikkeuksetta saavat esiintymisistään aggressiivisen ja manipuloidun tuntuisen palauteryöpyn niskaansa.

Uhkailu ja aggressio johtavat tuoreen politiikan julkisuutta käsittelevän Media iholla -tutkimuksen mukaan jopa siihen, että ihmiset eivät enää uskalla tai halua esittää näkemyksiään julkisesti, koska seurauksena on vihapostia ja uhkailua.

Tässä suhteessa vihapuhe on toiminut.  Mediatutkimuksen mukaan moni poliitikko ja tutkija on  aggressiivisen palautteen takia vähentänyt osallistumistaan juuri maahanmuuttokeskusteluun. Myös kielikysymys ja seksuaalinen suuntautuminen ovat aiheita, joissa voimakas palaute uhkaa vaimentaa keskustelua.

Aggressiivisessa palautteessa on se huolestuttava piirre, että se vaikuttaa keskustelukulttuuriin. Moniäänisyys vaimenee ja äänitilan valtaa yksioikoinen ja kovaääninen joukko. Muutamassa vuodessa on tapahtunut selvä ja valitettava muutos. Aiemmin poliittista keskustelukulttuuria leimasi toisen mielipiteen kunnioittaminen ilman, että perässä seurasi ruokoton palauteryöppy sähköpostiin tai nettikeskusteluun.

Kukapa ala-arvoisen palautteen ja persoonaan menevän kommentoinnin jälkeen olisi erityisen halukas heittäytymään vapaaehtoisesti sylkykupiksi. Keskustelusta vetäytyvä reaktio on luonnollinen, mutta demokratian ja moniarvoisen yhteiskunnan  kannalta valitettava ja väärä. Varsinkin kun puolustautuminen on vaikeaa ja aiheuttaa vain uuden ryöpytyksen.

Viime eduskuntavaalien aikaan moni ehdokas kertoi tilaisuuksiin tunkeutuvista  aggressiivisista riidanhaastajista,  joilla oli poikkeuksellisen kovasanaista palautetta. Rotuaarilla jouduttiin jopa käsikähmään, kun väkijoukosta käytiin ehdokkaiden kimppuun.

Poliitikot pystyvät yleensä ohittamaan asiattoman, solvaavan ja härskin palautteen jättämällä sen omaan arvoonsa. Vaikeinta  tuntuu olevan palaute,  joka osuu maaliin eli kertoo todellisista epäonnistumisista.  On luonnollista, että  myönteinen palaute kannustaa ja kielteinen latistaa.

Jotkut ovat palautteelle herkempiä kuin toiset. Mediatutkimuksen kommentaattoreina maanantaina esiintyneet keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja toimittaja Timo Haapala kertoivat perussuomalaisten alhaisesta palautteen sietokyvystä,  vaikka perussuomalaiset itse katsovat oikeudekseen arvioida muita kovallakin äänellä.

Poikkipuolinen sana perussuomalaisista saa sähköpostin ja netin hehkumaan. Perussuomalaiset vaativat kerkeästi muita noudattamaan kansan tahtoa, ikään kuin viidenneksen äänisaalis oikeuttaisi puhumaan koko kansan nimissä.

Toivon mukaan penikkataudin oireet hioutuvat muutamassa vaalikaudessa ja päästään asialinjalle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Entinen vankila myytiin maku-hotelliksi yksityiselle(SPR) joka vuokraa tilat valtiolle ja saa 3v kuluessa ostohinnan vuokrana takaisin. Tässä on niin suuri kiinteistö-, vuokraus-, remontti-, kalustemyyntibisnes taustalla, että mukanaolijat (poliitikot, raksafirmat...)ovat äkkiä kroisoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi maahanmuuttajat on paremmin arvostettuja kuin Suomalainen? Onko oikein että ei puhuta totta Maahanmuutto asioista? Ja mitä hyötyvät virkamiehet näistä "turisteista" kun heille niinhyvin maksavat? Joku outo salattu asia tähän kuuluu, mutta mikä? Sen kun haluisi kaikki suomalaiset tietää? Vai mikä on syy ettei kohtelu ole samanarvoista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne kokoomuksen viidennes äänimäärästäkään ole välttämättä oikeita ratkaisuja vaikka he näyttävät ajavan vain ja ainoastaan omaa poliittista linjaansa.Hävetköön hekin jos osaavat.Tällä menolla kasvaa kyllä epäoikeudenmukaisuus omankin väen kesken ja ongellmia riittää.Joten yhdyn lopuksi "TÄLLÄ KERTAA NUIN"MIELIPITEESEEN.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun taas aitoa keskustelua ja moniäänisyyttä kovastikin edistävät esim. seuraavat asiat?

- Järjestelmälliset rasismisyytökset
- Demokratiaa puolustavien ryhmien/puolueiden leimaaminen "ääri"- tai "laita"liikkeiksi
- Täydellinen kieltäytyminen keskustelemasta yksinkertaisesti sulkemalla kommentointimahdollisuudet lehdissä ja blogeissa
- Yleisradion käyttäminen oman puolen propagandaan (laissa määritelty monikulttuurisuuden edistämistehtävä)
- Valehtelu omassa tiedotusvälineessä, joko itse tai hankitun ulkopuolisen lausunnon kautta
- Keskisttyminen sivuasioihin (vaikkapa Soinin aborttikanta)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmiten paha on vaan pahaa, eikä mitään muuta. Jos jonkun ihmisarvoa tai -oikeuksia loukataan, niin silloin ei olla enää sananvapauden tai demokratian piirissä. Moraalitonta, jopa rikollista toimintaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti pääkirjoitustoimittajat paneutuvat edelleenkin rohkeasti ajankohtaisiin ongelmiin välittämättä negatiivisista palautteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piti ihan lukea vimoseen kappaleeseen asti, että missä se päivän persuviha viipyy. No, tulihan se sieltä. Koko juttu sinänsä oli kyllä Kalevan pääkirjoitusten normi hölynpölyä, ei lopetettua edes muistanut mitä se käsitteli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot onkin demokratiassa kansan vaaleissa valitsemia edustajia. Eivät he voikaan ilman palautetta puhua omiaan, vastoin äänestäjiensä mielipiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmm. Kalevan pääkirjoituksia persuista, joista ei saisi aukoa Kalevalle päätä:
- Stefan Wallin on hieno ja rehellinen mies, jota ilkeät persut kiusaavat.
- Persut (oppositiopuolue) on syypää Suomen taloudelliseen ahdinkoon.

Eikö noista muka saisi edes ihan pikkuisen sanoa takaisin? Se herkkänahkainen taitaa olla Kalevan päätoimittaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän oli paras, kun on persujen vika että hallituspuolueet joutuvat ottamaan persuja äänestäneiden mielipiteen huomioon(maahanmuuton kiristäminen, talous...)eivätkä näinollen voi harjoittaa omaa politiikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan päätoimittaja kuuluu hyväveli orkesteriin!!!! Kannnattaa vaan olla hiljaa jos ei voita lotossa:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan se sieltä, vaikka kesti yllättävän kauan. Kokonaista 56 min. ennekuin päivystävä persuloukkaantuja sai sanaisen arkkunsa auki. Leka mitä teit melkein tunnin? Totuuden puhuminen on kiellettyä kaikilta paitsi jytkyilijöiltä. Sen Leka taas osoitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja olihan siellä lopussa Persujen mollausta. Ajattelinkin että voiko olla tällainen pääkirjoitus mutta tulihan sitä sitten ihan tuttuun tapaan. Kirjoitappa seuraava pääkirjoitus siitä kuinka ns. "puolueeton" lehti on ottanut elämäntehtäväkseen tietyn poliittisen puolueen mustamaalaamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa marttyyrointia Persuilta. Itse ovat kaikki kritiikin syyt keittäneet ja samalla raapineet itsensä valmiiksi vereslihalle kaiken kritiikin suhteen. Räksyttäminen ei ole rakentava tapa toimia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

171
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
35
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
25
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
17
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image