Pääkirjoitukset

Kova linja koki takaiskun Israelissa

Pääkirjoitukset 24.1.2013 0:00
Pääkirjoitus

Israelin sisäpolitiikka on siirtynyt viime vuodet huolestuttavan oikealle. Neuvottelut palestiinalaisten kanssa ovat suureksi osaksi siksi ajautuneet umpikujaan, ja Israel on vain kiihdyttänyt laittomien siirtokuntien rakentamista.

Oikeistopuhurin odoteltiin jatkuvan tiistain parlamenttivaaleissa, mutta toisin kävi. Pääministeri Benjamin Netanjahun johtamat oikeistopuolueet kokivat karvaan tappion.

Netanjahun Likud-puolue pysyi suurimpana, ja hän on todennäköisin pääministeri.

Keskustavasemmiston puolueiden yllättävän hyvä menestys takaa kuitenkin, että Netanjahun on haettava niiltä tukea muodostaakseen toimintakykyisen hallituksen. Knessetin 120 paikasta puolet meni oikeisto- ja uskontopuolueille ja puolet keskustavasemmistolle.

Kuninkaantekijäksi nousi puskista tullut, entisen tv-uutisankkuri Jair Lapidin johtama Jesh Atid -puolue, joka nousi kakkospuolueeksi. Puolue kannattaa rauhanneuvottelujen aloittamista uudelleen palestiinalaisten kanssa.

Oikeistopuolueiden vaalitappio on selvä äänestäjien protesti Netanjahun haukkamaiselle politiikalle. Hän on joutunut tekemään uskontopuolueille myönnytyksiä pitääkseen hallituksensa koossa.

Hallitusyhteistyö Jesh Atidin kanssa vähentäisi Netanjahun riippuvuutta uskontopuolueista, mutta hän joutuisi tinkimään kovasta linjastaan palestiinalaisia ja Irania kohtaan.

Netanjahu on hautonut omaa iskua Iranin mahdollisen ydinasekyvyn tuhoamiseksi, mutta nyt hän voi joutua peesaamaan Yhdysvaltain Iran-politiikkaa.

Vaalitulos avaa Yhdysvalloille ovia painostaa Israelia takaisin rauhanneuvotteluihin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näinhän tämä Israel-fanaatikkojen touhu etenee. Kiihkoisimmat fundamentalistit vetävät viimeisenä korttinaan mukaan raamatun sanan; Jumala on luvannut juutalaisille maan. Ei vain huomannut vetää rajoja kovin selkeästi, jolloin meidän maan matosten hommaksi jää kiistellä raadollisesti niistä.

Palestiinan kysymystä ei ratkaista koirien reviirikuseksinnan periaatteella, eli kuka on sattunut ensimmäisenä alueella taivaltamaan. Siinä olisikin tekemistä koto-Suomenkin osalta, jossa lappalaisilla saattaisi olla melkoiset aluevaatimukset maan uusjaossa. Ja juutalaistenkin osalta uusimmat geenitutkimukset osoittavat, että Itä-Euroopan juutalaiset ovat kasaarien jälkeläisiä, joiden esi-isillä taas ei ole mitään tekemistä Israelin ja Palestiinan alueiden kanssa. Mikä on heidän oikeutensa Israeliin, Palestiinasta puhumattakaan?

Juutalaisvaltio Israel on historiallinen tosiasia jolla on laaja kansainvälinen tuki, eikä sitä mikään muuksi muuta. Vetoaminen marginaalisiin erilaisiin näkemyksiin on vain Israelin sotaisan laajentumispolitiikan verukkeita. Palestiinan valtion syntymisen myötä kummallekin valtiolle tulee antaa täysi kansainvälinen tuki, ja turvata niiden olemassaolo.

Etniset puhdistukset ovat alueen arkea, alkaen Israelin suorittamasta arabien massiivisesta poisajamisesta välittömästi valtion synnyttämisen jälkeen. Ja paraikaa Israel puhdistaa etnisewsti omaa väestöään karkottamalla systemaattisesti afrikkalaista alkuperää olevat asukkaat.

Israelin valtion osalta lailliset rajat ovat harvinaisen selvät, eli ne ovat juuri ne jotka valtion synnyttämisen yhteydessä määriteltiin. Kaikki muut Israelin miehittämät alueet ovat sen väkivalloin hankkimia, joissa on voimassa miehitystä koskevat kansainväliset lait. Mutta niistähän Israel ei tunnetusti ole piitannut höykäsen pölähdyksen vertaa.

Toki juutalaiset saavat rakentaa vaikka Suomeen, kunhan ensin hankkivat laillisesti rakennusmaan ja sille rakennusluvan. Asein se ei onnistu Suomessa, miksi siis Palestiinassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puheet Israelin sotaisasta laajentumistpolitiikasta osoittavat melkoista tietämättömyyttä. Pinta-alallisesti Israel on luovuttanut jo 90 % vuonna 1967 valtaamistaan alueista: Siinain niemimaan Egyptille 1978 ja Gazan PA:lle 2005.

Myöskään väitteelle "Israelin suorittamasta arabien massiivisesta poisajamisesta välittömästi valtion synnyttämisen jälkeen" ei löydy tukea historiasta. Vain muutamia tunteja Israelin itsenäisyysjulistuksen (1948) jälkeen sen kimppuun hyökkäsi viiden arabivaltion armeijat (Egypti, Syyria, Jordania, Libanon, Irak). Arabipakolaisia oli alueelta lähtenyt jo edellisenä vuonna kiihtyneen sisällisodan seurauksena, ja arabimaiden yhteishyökkäys vain kiihdytti pakolaisuutta. Israel ei ollut yksin syyllinen pakolaisuuteen, eikä sillä olisi edes riittänyt resursseja massiiviisiin karkotustoimiin, kun piti puolustatua viittä hyökkääjävaltiota vastaan (Israelissa oli tuolloin vain 650.000 asukasta).

Israelin valtion synnyttämisen yhteydessä ei määritelty rajoja. Tosin rdellisenä vuonna YK oli tehnyt jakoehdotuksen, mutta se ei arabien vastustuksesta johtuen koskaan toteutunut. Uudelle arabivaltiolle kaavaillut alueet päätyivät vastaperustettuun Israeliin hyökänneiden arabimaiden haltuun: Gaza Egyptin ja Länsiranta Jordanian. Myös Israelin hallintaan päätyi alueita.

Mitään valtionrajoja Israelin ja Länsirannan tai Israelin ja Jordanian välille ei sodassa 1948-49 muodostunut (eikä myöhemmissäkään). Ainoastaan sattumanvaraisesti mudostunut aselepolinja, jota nykyisin virheellisesti kutsutaan vuoden 1967 rajaksi.

Suomen ja Länsirannan vertaaminen sen suhteen, saavatko juutalaiset rakentaa ja millä perusteilla, ontuu pahasti . Suomi on itsenäinen suvereeni valtio, jolla ei ole minkäälaisia aluekiistoja tai muitakaan rajaepäselvyyksiä Israelin kanssa. Suomen alueella ei myöskään suorittettu etnistä puhdistusta juutalaisista 1948-49 eikä ylläpidetty sitä vuoteen 1967. Näin teki Jordania Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. Länsiranta on tällä hetkellä kiistanalainen alue, jossa juutalaisilla on vähintään yhtä suuri oikeus asua ja rakentaa kuin arabeillakin. Se mitä rajoista myöhemmin päätetään tai mitä joku toivoo rajojen paikaksi, on asia erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirtokuntarakentaminen ei ole pahin rauhan este, vaan arabien jyrkkä negatiivinen asenne Israelin olemassaoloa kohtaan. Arabiliiton 22 jäsenvaltiosta 90 % pitää edelleen kiinni vuonna 1967 tekemästään kolmen ein päätöksestä: ei Israelin tunnustamista, ei neuvotteluita Israelin kanssa, ei rauhaa Israelin kanssa. Tällä asenteella ei rauhaa tule.

PLO:n, jonka johtaja palestiinalaisten presidentti Abbas on, peruskirja vaatii edelleen Israelin tuhoa ja kieltää neuvottelut sen kanssa. Vielä jyrkemmällä linjalla on Gazaa diktatorisesti hallitsevan islamistijärjestö Hamasin peruskirja. Tämäkin huomattavasti siirtokuntia pahempi este rauhan saavuttamiselle. Peruskirjat löytyvät netistä hauilla Hamas Charter ja PLO Charter.

Arabiosapuoli siis pitää koko Israelia yhtenä laittomana siirtokuntana, joka on poistettava. Siksi Länsirannan siirtokunnilla ei ole rauhan saavuttamisessa mitään käytännön merkitystä.

Lähihistorian tuntemus auttaa ymmärtämään tilannetta lisää. Länsiranta ja Itä-Jerusalem ovat vanhaa juutalaisaluetta, jossa hyökkääjävaltio Jordania suoritti etnisen puhdistuksen 1948. On outoa väittää, että etninen puhdistus poistaisi juutalaisten oikeuden asua ja rakentaa näillä alueilla. Etnisen puhdistuksen lisäksi miehittäjä aloitti etenkin Itä-Jerusalemissa toimet juutalaisen historian hävittämiseksi; mm. yli 50 synagogaa tuhottiin. Juutalaiset eivät ole Jerusalemissa, Hebronissa tai Länsirannalla yleensäkään valloittajina ja miehittäjinä vaan yhtälailla omalla maallaan kuin arabit.

Palestiinalaisarabit eivät ole koskaan omistaneet Länsirantaa, Jerusalemia tai Israelin aluetta muutenkaan. Heillä ei ole ollut siellä valtiota, jonka Israel olisi miehittänyt. Puhumattakaan että Israel rakentaisi heidän mailleen. Niinpä juutalaisilla vähintää yhtä suuri oikeus asua ja rakentaa Jerusalemissa ja Länsirannalla kuin arabeilla - Jordanian suorittama etninen puhdistus ei ole poistanut tätä oikeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Israelin sotahaukkojen kärsimä noin neljänneksen kannatusmenetys eli selkeä vaalitappio näyttää ottavan koville Suomenkin Israel-fanaatikoille.

Keskustavasemmiston vahva nousu Israelissa luo edellytyksiä koko Lähi-Idän rauhoittamiselle. Toivottavaa olisi, että hyökkäyskouhotus Iraniin loppuisi tykkänään.

Uskonnollinen fundamentalismi on järkiään sotakiihkon takana niin Lähi-idässä kuin muuallakin. Palestiinan ja Israelin väännössä tämä fundamentalismi on esiintynyt pääosin Israelin ortodoksijuutalaisissa, joiden sotaisa asenne on suuresti vaikuttanut Netanyahunkin politiikkaan.

Palestiinalaisia puolestaan ei juurikaan esiinny uskonsotureina (ainakaan uutisten mukaan), vaikka tilaisuuksia siihen alueella on runsaasti Syyriaa ja muita kriisipesäkkeitä myöten.

Palestiinan valtion perustaminen on pikainen ja ensiarvoisen tärkeä tehtävä. Obamakin on antanut sille tukensa, mutta käytännössä kuitenkin tukenut Israelin sotaisaa politiikkaa. Nyt kaivattaisiin Nobel-palkitulta Obamalta välillä rauhantekojakin, lennokkimurhaamisen ja hallitusten kaatamisen sijaan.

Pahin este sekä neuvottelujen aloittamiselle että itse valtioratkaisulle on Israelin suorittama laaja laiton siirtokuntarakentaminen miehittämillään alueilla. Palestiinan statuksen nyt noustua YKssa se voisi viedä nämä Israelin laittomuudet Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICCn käsittelyyn. ICCn langettava tuomio ja kansainvälisen yhteisön valvonta sen toteuttamiseksi kohentaisi tilannetta ratkaisevasti.

Suomenkin tulisi tukea aktiivisesti sekä siirtokuntarakentamisen purkamista että tulevia rauhanneuvotteluja. Palestiinan alueelle jo rakennetut talot tulee siirtää kansallistamisen myötä palestiinalaisten omistukseen korvauksena niistä kärsimyksistä, mitä Israel on miehitysalueillaan aiheuttanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on kiihkomielinen ja vaahtoava kirjoitus.Sotaisa asenne johtuu pelkästään palestiinalaisten tekemien terrori-iskujen aihettamasta itsepuolustuksen välttämättömyydestä.Milloinkahan Hamasin tekemät laittomuudet ja summittaiset raketti -iskut otetaan ICC:n käsittelyyn?Kohentaisi varmasti Israelin tilannetta,mutta vain jos hamasilaiset noudattaisivat tuomiota.Ja sitähän he eivät noudata.Tietenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perin tietämätön tilanteen taustoista täytyy toimittajan olla kaataessaan pääsyyn neuvotteluiden kariutumisesta Israelin niskaan. Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas johtaa myös PLO:ta, jonka peruskirja kieltää neuvottelemasta Israelin kanssa, pietäen aseellista taistelua ainoana oikeana tapana vapauttaa Palestiina (tarkoittaa peruskirjan mukaan koko Israelin aluetta).

PLO:n perustettiin 22 arabivaltion muodostaman Arabiliiton toimesta vuonna 1964, jolloin sen jäsenmaat miehittivät Gazaa Länsirantaa ja Itä-Jerusalemia. Arabiliiton jäsenvaltioista vain Egypti ja Jordania ovat tunnustaneet Israelin ja solmineet sen kanssa rauhan. Muut 20 perustajavaltiota jatkavat Arbiliiton kolmen ein politiikkaa: ei rauhaa Israelin kanssa, ei Israelin tunnustamista, ei neuvotteluja Israelin kanssa.

Palestiinalaisten presidentin on käytännössä mahdotonta poiketa Arabiliiton ja PLO:n linjasta. Tämä toimittajien olisi hyvä huomioida "analyyseissaan".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille
142
Hallitus vahvistaa koronakriisin johtamista – Pääministeri Marin " Tieto ei ole kulkenut sillä tavoin kuin olisi pitänyt "
99
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
72
Ei yhtään uutta koronakuolemaa Suomessa – tehohoidossa yli 60 ihmistä, heistä kolme Oulussa
58
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
57
Virustartunnat laskevat edelleen – vuorokaudessa tuli 62 varmistettua tapausta, testausten määrä kasvaa
47
Helsingin kautta ulkomailta tulleita ohjattu virheellisesti Oulun-koneisiin – Uusien ohjeistusten mukaan lennolle saa tulla vain, jos kone on riittävän iso
42
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image