Pääkirjoitukset

Kou­lu­kir­kois­ta taas kiista – apu­lai­soi­keus­asia­mie­hen tulkinta kirkosta on­gel­mal­li­se­na juhlatilana on ylikireä

Oulun tuomiokirkossa on järjestetty Oulun lyseon lakkiaistilaisuuksia, sillä koululla ei ole riittävän suurta salia, johon myös opiskelijoiden omaiset mahtuisivat. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 12.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kouluopetuksen pitää pyrkiä kunnioittamaan erilaisia vakaumuksia. Se on käytännössä hyvin vaikeaa.

Apulaisoikeusasiamiehen näkemys siitä, ettei koulun juhlia voisi järjestää kirkossa, ampuu yli.

Nykyinen perustuslaki takaa Suomessa uskonnonvapauden. Siihen kuuluvat yhtä lailla sekä oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa että oikeus olla tunnustamatta ja harjoittamatta.

Virallista Suomea voi kutsua pitkälle uskontoneutraaliksi. Kansalaisten Suomessa uskonnolla on kuitenkin yhä merkitystä.

Tästä jännitteestä nousevat törmäykset ovat viime vuosina olleet yleisiä. Kiistaa skonnon ja koulun suhteesta käydään jälleen.

Tuorein keskustelu roihahti eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen tuoreesta päätöksestä. Hän katsoi, että kouvolalainen yhtenäiskoulu oli menetellyt lainvastaisesti järjestämällä koulun joulujuhlan uskonnollisena tilaisuutena.

Kirkossa oli esitetty jouluevankeliumi, oli ollut kynttiläkulkue ja oli laulettu virsiä. Myös pappi oli puhunut. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tällainen tilaisuus on voinut loukata oppilaiden ja heidän huoltajiensa omantunnonvapautta.

Kiistan ytimessä näyttää nyt olevan muun muassa se, oliko kyseessä joulujuhla vai joulukirkko. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kyseessä oli koulun yhteinen joulujuhla, jonka tulee olla katsomuksellisesti sitoutumaton. Joulukirkko ei voi siis olla koulun joulujuhla.

Perustavimmat linjat koulun ja uskonnon suhteesta on meillä vetänyt eduskunnan perustuslakivaliokunta. Sen mukaan koulun vuotuisjuhlia ei voida esimerkiksi yksittäisen virren laulamisen takia pitää uskonnon harjoittamiseen liittyvänä tilaisuutena.

Myös joulukirkot ja muut juhlapyhien viettoon liittyvät jumalanpalvelukset ovat kouluissa yhä mahdollisia, mutta niistä on tiedotettava etukäteen ja niihin osallistumisen on oltava vapaaehtoista.

Kouvolassa asia olisi siis perustuslakivaliokunnan linjausta tulkiten voitu järjestää yhteinen joulujuhla kirkossa, jos siinä olisi ollut niukemmin uskontoon liittyviä elementtejä.

Viime tiistaina annettuun apulaisoikeusasiamiehen päätökseen sisältyy kuitenkin yllättävä tulkinta myös juhlatilasta. Päätöksessä moititaan juhlan pitämistä kirkossa ylipäätään. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan paikasta välittyy jo "itsessään uskonnollisia merkityksiä".

Ilmaus on hatara ja siitä nouseva tulkinta ylikireä ja arjelle vieras. Esimerkiksi Oulun tuomiokirkossa on järjestetty Oulun lyseon lakkiaistilaisuuksia. Näin siksi, että koululla ei ole riittävän suurta salia, johon myös opiskelijoiden omaiset mahtuisivat.

Ainakaan julkisuuteen ei ole noussut tapauksia, joissa juhlatila olisi koettu jonkun osallistujan vakaumusta loukkaavaksi. Samasta syystä lakkiaisjuhlia on järjestetty kirkossa myös muualla Suomessa.

Perustuslakivaliokunta arvioi mietinnössään niin ikään, että pitkälle viety uskonnollista alkuperää olevien perinteiden välttäminen ei edistä uskonnollista suvaitsevaisuutta. Kirkkorakennukset ovat toki uskonnolliseen käyttöön rakennettuja mutta samalla osa kulttuuriperintöä. Tämän perinteen tuntemista voi pitää osana yleissivistystä, vakaumuksesta riippumatta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Olin hämmästynyt ja vähän kauhistunutkin uutisesta. Ensimmäisen kerran kuulin koulun juhlia vietettävän kirkossa. Omana kouluaikanani 60-70-luvuilla ko juhlat olivat aina koululla ja aika neutraaleja enkelitaivasta lukuunottamatta. Samoin lasteni kouluaikana neljännesvuosisata myöhemmin. Miten voi olla 2000-luvulla tälläistä? Muuten 2018- vuoden lopussa oli maassamme ev.lut seurakuntiin kuuluvia kansasta 69.7 prosenttia ja määrä laskee koko ajan. Jos kohta kolmasosa on uskonnottomia tai muihin uskontoihin (n. 3 pros.) kuuluvia niin ei enää ole kysymys mienestä vähemmistöstä. Oikeusasiamies on oikeassa. Kirkoissa käytäköön omalla ajalla, ei kouluajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin tänä päivänä laki kieltää tunnustuksellisen uskonnonopetuksen kouluissa. Tämä on ollut monelle vaikea asia hyväksyä. Mm. opettajatkaan kaikki eivät ole halunneet luopua menneestä, ennen kuin uusi laki on heille rautalangasta väännetty. Joulukirkot ja muut vastaavat uskonnolliset tilaisuudet ovat kodin ja kirkon asia, ei koulun. On aivan selvää, että tilaisuus kirkossa on aina luonteeltaan erilainen kuin muu neutraali juhlatila. On äärimmäisen harvoin tilanne, että riittävän suuria tiloja ei löydy. Mm. koulullamme joulujuhla järjestettiin kahtena iltana: 1-3 -luokkalaisille oma ja toinen 4-6 -luokkalaisille. Lisäksi oli vielä oppilaiden oma juhla kouluaikana. Kun on kyseessä koulun syksyn tai kevään päätösjuhla, se tulee ilman muuta järjestää koululla tai muussa neutraalissa tilassa, josta ketään ei tarvitse jättää pois. Monet vanhemmat pelkäävät, että heidän kirkkojuhlista pois jääviä lapsiaan kiusataan, mikä ei ole ihme nykypäivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulu on uskonnollinen juhla. Siksi kirkko on väärä paikka. Lakkiaiset on uskoneutraali tilaisuus ja sen voi järjestää tilassa kuin tilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kireä? Minua on ihmetyttänyt mistä lähtien kirkot ovat ylipäätänsä kelvanneet koulun juhlapaikoiksi? 1980-luvulla omina kouluaikoina juhlat järjestettiin kyllä aina koululla. Sitten saattoi olla lisänä kirkossa käynti josta saattoi kieltäytyä kotoa saadulla lupalapulla. Tuohon aikaanhan ei kirkoissa järjestetty edes konsertteja kuten nykyisin. Ne olivat vain jumalanpalveluksia, häitä ja hautajaisia varten.

Kyllä minusta ajatus että koko juhla järjestetään kirkossa on ihan uusi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidetä minkäänlaisia juhlia niin ei ole kellään paha mieli.Todistukset käteen ja sillä selvä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjen käyttö ei ole kiellettyä. On ihmisiä, joilla on vaikutusvaltaa hämmästyttävästi mitä kummallisemmilla tavoilla. Määrätietoinen äiti päätteli, että hänen lapsi saa kuumetta joulukuusesta, joten koulun joulujuhlassa ei saanut olla aitoa kuusta. Olisi lapsi voinut olla sen päivän kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen heikoin kohta: yritetään toimia jottei kukaan vaan pahastuisi mistään, ainakaan mistään suomalaisesta asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt annetaan tämän asian olla.
Mielipiteitä on laidasta laitaan.
Kaikkien meidän olisi syytä hyväksyä tämäkin.
Kaikilla on omat arvonsa. Kivaa päivän jatkoa ihan kaikille. Olette kaikki oikeassa. Meidän on syytä elää sovussa😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeä linjaus ja tärkeä keskustelu.
tosiasiassa perusopetus tulisi järjestää siten, että kaikki pystyvät osallistumaan kaikkeen koulussa tapahtuvaan.
Jokainen saisi pitää oman vakaumuksensa omana tietonaan. Myös se että on tilaisuuksia, joissa sellaisen vakaumuksen omaavat menevät tuonne ja tällaisen vakaumuksen omaavat tulevat tänne, on ongelmallista ja opettaa lapsia luokittelemaan ihmisiä toisiksi.
Ihan sama mikä vakaumus tehdään edes koulusta kaikille yhteinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä juuri on kysymys! Ei pitäisi koulussa joutua tilanteeseen, että vakaumuksen pohjalta erotellaan oppilaita. Ylipäätään ei pitäisi koulussa joutua tilanteeseen missä vakaumus täytyy tuoda julki. Uskonnoista (yleisimmistä) voidaan puhua neutraalisti yleissivistyksen nimissä ilman, että kukaan joutuu erilleen ryhmästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajatellaan erottelujen kautta asioita, ei onnistuisi mikään, koska kouluissa on niin paljon erotteluja, vaatteet, pärjäävät, ei pärjäävät, ruoka, liikunta, näitä on paljon millä saadaan jaettua jos siihen lähdetään. Koulu on koulu ja toivottavasti pysyykin, se ei ole mikään politiikan ja uskonpuhdistuksen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maassa maan tavalla tai maasta. Kirkosta loukkaantujat ovat vapaita muuttmaan sellaiseen maahan, jossa joulua ei vietetä tai vietetään itselle sopivalla tavalla. Suomalaisuuteen kuuluu kristillisyys ja kristilliset arvot. Näiden pohjalle valtiomme on rakennettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan alle puolet suomalaisista uskoo kristinuskon Jumalaan, ja uskovistakin vain n. puolet siten, miten evankelis-luterilainen kirkko opettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun meillä paljon matkitaan USA:n toimintaa, niin otetaanpa oppia myös uskontoon.
USA:n koulussa on uskonnonopetus kielletty. Tämä laki sopisi hyvin myös suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea höpöä sitä kannellaan ja tutkitaankin eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen toimesta: erään koulun joulujuhlaa kirkossa. Tietenkin kirkossa järjestetystä joulujuhlasta saa valituksia aikaan, kukaan ei ole koskaan tyytyväinen. Sitten luterilaiset puolestaan nuhtelevat eduskunnan apulaisoikeusasiamiestä, olipa huono kantelun tulos. Ja mikä tässä "oikeusvaltiossa" tällä paranee: ei mikään, sama piilokorruptiokulttuurimme jatkuu. Jos koulun joulujuhlat eivät ole mielestään hyviä, niin niihin ei kannata mennä, jää pois. Tai menee juhliin ja näyttää innokasta naamaa, sopu ainakin säilyy kaikkien kanssa. Kyse on vain kohteliaisuudesta ja hyvistä käytöstavoista, järjen käytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole ylikireä. Ei juhlaa tarvitse järjestää kirkossa. Kirkko on yhden uskontokunnan palvontapaikka. Ei sinne kuulu neutraalit juhlat. Mikä tässä on vaikeaa käsittää? Mikä on myös vaikeaa käsittää siinä ettei kouluelämään kuulu uskonto muualle kuin uskonnon tunneille. Kristillistä vakaumusta voi toteuttaa kotona omalla ajalla niin paljon kuin haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä kirkon käyttäminen ole ongelma vaan että mihin se raja nyt halutaan vetää. Ja yleensä se raja on vain jokaisen ihmisen pään sisällä.

Jonkun mielestä koulu ei ole neutraali, jos siellä on tietyn puoluetaustan tai uskontotaustan jne. omaavia opettajia. Uimaan ei voi mennä kun "vääränlaiset" ovat pilanneet veden. Kauppaketjulla väärä aate, joten joudun menemään toiseen kauppaan.

Ja näitähän riittää. Että onnittelut ihmisen omalletunnolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vertailun vuoksi kääntäkääpä mielessänne tämä asia niinpäin, että koululaiset vietäisiinkin jonnekin saatananpalvojien luolaan pitämään joulujuhlaa. Kohun noustua asiaa perusteltaisiin, että "Sehän on vain tila. Ei siellä saatanaa palvottu, pari laulua vaan laulettiin ja jaettiin todistukset. Ei mahduttu muualle.".
Mielestäni koulujen juhlat on järjestettävä uskonnollisesti neutraaleissa tiloissa ilman uskonnollisia sävyjä – poislukien joku perinteeksi muodostunut suvivirsi, tms. Jokainen uskontokunta järjestäköön sitten omat joulukirkkonsa tms. tapahtumat niille, joita asia kiinnostaa/koskettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vertauksesi on nyt hieman kaukaa haettu. Parempi olisi verrata esim. siihen, että voisiko joulu- tai jonkun muun juhlan järjestää esim. synagoogassa tai moskeijassa ja ainakin minun vastaukseni olisi kyllä. Sitä en tiedä, antavatko ko. paikat järjestää tiloissaan muita juhlia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

23:52
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
129
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image