Pääkirjoitukset

Kotoutukseen uutta tehoa

Pääkirjoitukset 24.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Maahanmuuttajien kotouttaminen toimii luvattoman heikosti. Tähän on saatava tuntuvia muutoksia.

Turvapaikanhakijoille kaavaillut tiukemmat velvoitteet ovat yhteiskuntamoraalin kannalta hyvä asia.

Maahanmuuttajien kotouttaminen nykymuodossaan toimii luvattoman heikosti. Tähän on tulossa muutoksia, sillä kotouttamista edistävät esitykset ovat vahvassa myötätuulessa.

Toimenpiteitä on lupa odottaa, sillä eduskunta käsitteli keskiviikkona varsin yksituumaisissa tunnelmissa tarkastusvaliokunnan kotouttamismietintöä ja sen pohjalta tehtyä kannanottoa. Tarjolla on nippu kotouttamista nopeuttavia ja tehostavia ehdotuksia, jotka seuraava hallitus voi ottaa ohjelmaansa.

Viime vuosina on käynyt ilmeiseksi, että kotouttamisen tulee olla nykyistä tehokkaampaa ja että tulosten pitää vastata kotouttamiselle asetettuja tavoitteita.

Ehdotukset, joilla parannetaan maahanmuuttajien työelämään siirtymistä, nopeutetaan turvapaikkaprosesseja ja lisätään kotouttamistoimiin osallistumisen velvoittavuutta, ovat kaikki perusteltuja. Vuosien vatulointi turvapaikkaprosessissa ja vaatimattomat tulokset kotouttamisessa eivät ole kenenkään etu.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan yksimielinen mietintö valmistui otolliseen aikaan, sillä seksuaalirikosvyyhti Oulussa on saanut ihmiset kysymään, miksi kotouttamisen tulokset ovat huonoja, miksi maahanmuuttajat eivät sopeudu eivätkä tunne suomalaisen yhteiskunnan arvoja ja pelisääntöjä.

Mietintö esittää sekä kielitaito- että yhteiskuntatuntemuskoetta. Nämä vaatimukset olisi helppo linkittää kansalaisuuden saannin ehdoiksi monien muiden maiden suuntaviivojen mukaan.

Tanskassa kansalaisuuden ehtona on yhteiskunnallisen tuntemuksen lisäksi kielitaito ja taloudellinen itsenäisyys. Ruotsin uudessa hallitusohjelmassa linjataan, että kieli- ja yhteiskuntakokeen on oltava kansalaisuuden saannin ehtona.

Meilläkin on syytä korostaa suomalaisten arvojen kunnioittamista ja omaksumista. Nämä ovat ajankohtaisia asioita menossa olevassa eduskuntavaalien kampanjoinnissa ja todennäköisesti löytävät tiensä tulevaan hallitusohjelmaan.

Yhteiskuntaan sopeutumisen perusteella on järkevä edellyttää, että kotouttamista tehdään nykyistä enemmän työllistämisen näkökulmasta. Erityishuomio pitää kiinnittää siihen, että maahanmuuttajataustaiset naiset pääsevät osallisiksi työelämään, eivätkä jää kotiensa vangeiksi.

Maahanmuuttajien kotouttamista pitääkin nopeutta kaikissa sen vaiheissa, jotta ihmiset välttävät vuosikausien välitilan. Arkijärkikin sanoo, että viiden vuoden kotouttamisprosessi on liian pitkä jatkossa tavoitellun vuoden sijaan.

Kotouttamiskoulutuksen ja opintojen velvoittavuutta on syytä lisätä. Kieliopintojen on oltava niin tehokkaita, että nykyistä useampi läpäisee kielitaitoa mittaavan kokeen ja pärjää hankitulla kielitaidolla työelämässä.

Kotouttamista tehostavat toimet maksavat itsensä ajan mittaan takaisin. Koko yhteiskunnan edun mukaista on, että turvapaikanhakijat oppivat kielen, pääsevät koulutukseen ja töihin. Näin maahanmuuttajat kiinnittyvät luontevaksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

MAINOS

Kommentoi

Erittäin hyvä ja ajankohtainen kirjoitus.

Juuriongelma on, että vastuullisilla päättäjillä ei ole syvällistä tietoa ulkomaalaisen integroitumisprosesseista. En tiedä onko sitä kenelläkään, edes tutkijoilla, koska en ole nähnyt suomalaisia julkaisuja. Jos tutkittua tietoa on, sitä salataan - ainakaan virallisissa dokumenteissä ei esiinny viitteitä, vaan ne näyttävät perustuvan kirjoittajien mutunäkemyksiin. Kuka tietää, mitkä psykologiset tekijät vaikuttavat sopeutumiseen?

Päätökset ovat siksi satunnaisia ja epäjohdonmukaisia. Osa päättäjistä jopa tahallaan pyrkii sabotoimaan kotoutumista, jotta voisi sanoa, että eivät ne sopeudu. Käytännön tehtävät on delegoitu viranomaisille, joiden pätevyysalue on ihan toisaalla. Heillä ei ole riittävää osaamista ostaa kotouttamiseen liittyviä palveluita kuten kielikoulutusta - itse he eivät saa tuottaa, vaan pitää kilpailuttaa kaikkien EU-sääntöjen mukaan - ja kun ei tiedetä, mitä on laatu, ainoaksi kriteeriksi jää hinta.

Turvapaikanhakijoiden kouluttaminen ja kotouttaminen on pääosin jätetty vapaaehtoistoiminnan varaan. Into saattaa korvata ammattitaidon, mutta käytännössä turvapaikanhakijat ovat kotouttamisen suhteen vähän heitteillä - ajatus on, että ei heitä tarvitse kotouttaa, koska suurin osa saa kielteisen päätöksen. Jos päätökset tehtäisiin ajallaan - muutamassa viikossa - se ei olisi ongelma, mutta monen prosessi kestää vuosia.

Eli ennen kuin pakotetaan yhtään mitään - pakko tuntuu olevan hallituksen mieliteko - pitää saada mahdollisuudet kuntoon.

Kenties kotouttamisen siirto kuntien vastuulle auttaisi, jos valtiolla ei ole halua. Pääasia on, että olisi yksi toimija, joka pystyy pitkäjänteiseen suunnitteluun ja kehittämiseen, saa pätevää henkilöstöä ja pystyy perustamaan päätöksensä luotettavalle tiedolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image