Pääkirjoitukset

Kotoutukseen uutta tehoa

Pääkirjoitukset 24.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Maahanmuuttajien kotouttaminen toimii luvattoman heikosti. Tähän on saatava tuntuvia muutoksia.

Turvapaikanhakijoille kaavaillut tiukemmat velvoitteet ovat yhteiskuntamoraalin kannalta hyvä asia.

Maahanmuuttajien kotouttaminen nykymuodossaan toimii luvattoman heikosti. Tähän on tulossa muutoksia, sillä kotouttamista edistävät esitykset ovat vahvassa myötätuulessa.

Toimenpiteitä on lupa odottaa, sillä eduskunta käsitteli keskiviikkona varsin yksituumaisissa tunnelmissa tarkastusvaliokunnan kotouttamismietintöä ja sen pohjalta tehtyä kannanottoa. Tarjolla on nippu kotouttamista nopeuttavia ja tehostavia ehdotuksia, jotka seuraava hallitus voi ottaa ohjelmaansa.

Viime vuosina on käynyt ilmeiseksi, että kotouttamisen tulee olla nykyistä tehokkaampaa ja että tulosten pitää vastata kotouttamiselle asetettuja tavoitteita.

Ehdotukset, joilla parannetaan maahanmuuttajien työelämään siirtymistä, nopeutetaan turvapaikkaprosesseja ja lisätään kotouttamistoimiin osallistumisen velvoittavuutta, ovat kaikki perusteltuja. Vuosien vatulointi turvapaikkaprosessissa ja vaatimattomat tulokset kotouttamisessa eivät ole kenenkään etu.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan yksimielinen mietintö valmistui otolliseen aikaan, sillä seksuaalirikosvyyhti Oulussa on saanut ihmiset kysymään, miksi kotouttamisen tulokset ovat huonoja, miksi maahanmuuttajat eivät sopeudu eivätkä tunne suomalaisen yhteiskunnan arvoja ja pelisääntöjä.

Mietintö esittää sekä kielitaito- että yhteiskuntatuntemuskoetta. Nämä vaatimukset olisi helppo linkittää kansalaisuuden saannin ehdoiksi monien muiden maiden suuntaviivojen mukaan.

Tanskassa kansalaisuuden ehtona on yhteiskunnallisen tuntemuksen lisäksi kielitaito ja taloudellinen itsenäisyys. Ruotsin uudessa hallitusohjelmassa linjataan, että kieli- ja yhteiskuntakokeen on oltava kansalaisuuden saannin ehtona.

Meilläkin on syytä korostaa suomalaisten arvojen kunnioittamista ja omaksumista. Nämä ovat ajankohtaisia asioita menossa olevassa eduskuntavaalien kampanjoinnissa ja todennäköisesti löytävät tiensä tulevaan hallitusohjelmaan.

Yhteiskuntaan sopeutumisen perusteella on järkevä edellyttää, että kotouttamista tehdään nykyistä enemmän työllistämisen näkökulmasta. Erityishuomio pitää kiinnittää siihen, että maahanmuuttajataustaiset naiset pääsevät osallisiksi työelämään, eivätkä jää kotiensa vangeiksi.

Maahanmuuttajien kotouttamista pitääkin nopeutta kaikissa sen vaiheissa, jotta ihmiset välttävät vuosikausien välitilan. Arkijärkikin sanoo, että viiden vuoden kotouttamisprosessi on liian pitkä jatkossa tavoitellun vuoden sijaan.

Kotouttamiskoulutuksen ja opintojen velvoittavuutta on syytä lisätä. Kieliopintojen on oltava niin tehokkaita, että nykyistä useampi läpäisee kielitaitoa mittaavan kokeen ja pärjää hankitulla kielitaidolla työelämässä.

Kotouttamista tehostavat toimet maksavat itsensä ajan mittaan takaisin. Koko yhteiskunnan edun mukaista on, että turvapaikanhakijat oppivat kielen, pääsevät koulutukseen ja töihin. Näin maahanmuuttajat kiinnittyvät luontevaksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

MAINOS

Kommentoi

Erittäin hyvä ja ajankohtainen kirjoitus.

Juuriongelma on, että vastuullisilla päättäjillä ei ole syvällistä tietoa ulkomaalaisen integroitumisprosesseista. En tiedä onko sitä kenelläkään, edes tutkijoilla, koska en ole nähnyt suomalaisia julkaisuja. Jos tutkittua tietoa on, sitä salataan - ainakaan virallisissa dokumenteissä ei esiinny viitteitä, vaan ne näyttävät perustuvan kirjoittajien mutunäkemyksiin. Kuka tietää, mitkä psykologiset tekijät vaikuttavat sopeutumiseen?

Päätökset ovat siksi satunnaisia ja epäjohdonmukaisia. Osa päättäjistä jopa tahallaan pyrkii sabotoimaan kotoutumista, jotta voisi sanoa, että eivät ne sopeudu. Käytännön tehtävät on delegoitu viranomaisille, joiden pätevyysalue on ihan toisaalla. Heillä ei ole riittävää osaamista ostaa kotouttamiseen liittyviä palveluita kuten kielikoulutusta - itse he eivät saa tuottaa, vaan pitää kilpailuttaa kaikkien EU-sääntöjen mukaan - ja kun ei tiedetä, mitä on laatu, ainoaksi kriteeriksi jää hinta.

Turvapaikanhakijoiden kouluttaminen ja kotouttaminen on pääosin jätetty vapaaehtoistoiminnan varaan. Into saattaa korvata ammattitaidon, mutta käytännössä turvapaikanhakijat ovat kotouttamisen suhteen vähän heitteillä - ajatus on, että ei heitä tarvitse kotouttaa, koska suurin osa saa kielteisen päätöksen. Jos päätökset tehtäisiin ajallaan - muutamassa viikossa - se ei olisi ongelma, mutta monen prosessi kestää vuosia.

Eli ennen kuin pakotetaan yhtään mitään - pakko tuntuu olevan hallituksen mieliteko - pitää saada mahdollisuudet kuntoon.

Kenties kotouttamisen siirto kuntien vastuulle auttaisi, jos valtiolla ei ole halua. Pääasia on, että olisi yksi toimija, joka pystyy pitkäjänteiseen suunnitteluun ja kehittämiseen, saa pätevää henkilöstöä ja pystyy perustamaan päätöksensä luotettavalle tiedolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
91
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
67
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Eli kaikki 65+ eläkeläispariskunnat saavat valtiolta tukia yli 30 000 euroa? He saavat mielestäsi valtiolta tukia-....r... Lue lisää...
Hmmmmmm

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image