Pääkirjoitukset

Koontileiri ei ole pysyvä ratkaisu

Pääkirjoitukset 10.6.2018 6:00
Pääkirjoitus

EU:n ulkopuolelle perustettavasta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännytysleiristä pitää voida keskustella. Hanketta on kuitenkin tarkasteltava viileän realistisesti uhkat ja mahdollisuudet tunnustaen.

Heinäkuussa alkavan Itävallan EU-puheenjohtajakauden todennäköinen pääpuheenaihe on noussut eurooppalaiseen keskusteluun jo nyt.

Itävalta on yhdessä Tanskan kanssa ryhtynyt tunnustelemaan EU:n ulkopuolelle perustettavaa käännytysleiriä, jonne jäsenmaat voisivat halutessaan palauttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita maahanmuuttajia.

Ajatus pakolaisten koontileiristä EU-maiden ulkopuolella ei ole uusi. Vastaava pakolaisleiri on olemassa muun muassa Turkin alueella. Käytännössä Turkki veloittaa ylläpidosta EU:ta.

Vaikuttaa siltä, että Itävalta ja Tanska ovat saaneet hankkeeseen ainakin jollakin tasolla mukaan myös Saksan ja Hollannin, joten tuleva puheenjohtajamaa pyrkii runnaamaan leirisuunnitelmaa läpi EU:ssa.

On totta, että miljoonat siirtolaiset painavat raskaasti EU-maiden sosiaaliturvarakennetta. EU:n perusarvoista vapaa liikkuvuus on kyseenalaistettu monessa maassa, ja se on vaikuttanut sisämarkkinoihin.

Esitetty käännytysleiri on yksi ratkaisu Eurooppaa koetelleeseen pakolaistulvaan, mutta sen kanssa on syytä edetä harkiten. Pysyvä patenttiratkaisu se ei ole.

Leiriajatusta ajanut Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on ennättänyt jopa esittää, että pakolaiset koottaisiin joko Egyptiin, Georgiaan, Kreikan saarille tai Balkanille. Aivan niin pitkälle ei kannata vielä pötkiä. Osa näistä maista on aivan liian turvattomia ja alttiita pakolaisten sortotoimille.

Toisin kuin Itävallan hallinnossa tunnutaan ajattelevan leirityshanke ei ole suorasukainen joko–tai-ratkaisu. Sitä kannattaa arvioida viileästi ja monipuolisesti – myös mahdolliselle leirille joutuvien ihmisten kannalta.

Avoimia kysymyksiä on paljon. Leiristä ei saa muodostua pakolaisten valtiota, jossa asutaan koko ihmiselämä. Valvonta on ratkaistava siten, ettei alueelle synny rankaisu- ja hyväksikäyttökoneistoa. Tehtäisiinkö leirillä palkkatyötä? Mitkä yhtiöt saisivat työvoiman ja tehdyt tuotteet käyttönsä? Miten palkkatasosta sovitaan?

Pitää muistaa, että EU:lla ei arvoyhteisönä ole varaa lipsua ihmisoikeuskysymyksissä tuumaakaan. Euroopan historia keskitysleireineen kannattaa ottaa puheenvuoroissa huomioon. EU:lla ei ole varaa oppimestarointiin.

Vakavasti otettava avoin keskustelu on paikallaan käydä järkevissä puitteissa. On nimittäin mahdollista, että pelkästä julkisuudesta voi olla hyötyä tavoitteiden saavuttamisessa.

Maahanmuuton asiantuntijat ovat arvelleet, että yksistään käännytysleirien nostaminen keskusteluun saattaa riittää vaimentamaan sellaisten ei-hengenvaarassa kotimaassaan olevien lähtöhaluja, jotka tietävät saavansa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Toivottavasti ehdotus leiristä hiljentää asiakasvirtoja miljardien eurojen suuruiselta rikolliselta kuljetusliiketoiminnalta, joka hyötyy pakolaisten hädästä.

MAINOS

Kommentoi

Suomen johto voisi pohtia asiaa ja tehdä tarjouksen EU:lle. Voisimme tarjota esim. Ahvenmaata tällaiseen tarkoitukseen. Ahvenmaalaiset ovat hyvin ystävällisiä ihmisiä, suvaitsevaisia ja rakentavia. Muut EU-maat varmasti kustantaisivat järjestelyn. Tämä oli paljon parempi ratkaisu kuin lähettää henkilöt epämääräisiin oloihin EU:n ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Sitä kannattaa arvioida viileästi ja monipuolisesti – myös mahdolliselle leirille joutuvien ihmisten kannalta."

Tuopas olisikin jotain ihan uutta. Kun seuraa keskustelua pakolaisiin/turvapaikanhakijoihin liittyen, täytyy oikein muistuttaa itseään, että siinä on kyse ihmisistä. Siinä keskustelussa se ei ilmene mitenkään ja heistä puhutaan vain "taakkana" ja "ongelmana, joka pitää ratkaista". Inhimillisyys puuttuu kokonaan.
Koontileiri on jo sanana kammottava. Mutta onhan meillä Euroopassa ennenkin ollut leirejä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Tärkein peruste leireille lienee "out of sight, out of mind".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin yksi suuri leiri on jo ajatuksena tuhoon tuomittu, sillä liian suuri leiri on sisäisesti turvaton. Lähtökohta täytyy olla siis "sopivan kokoisia leirejä tarvittava määrä sopiviin paikkoihin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotus itsessään on ikivanha ja sitä on kokeiltukin. Nykyaika vaan asettaa toisenlaisia vaatimuksia.

Ihan ensiksi, mikä maa suostuu vastaanottamaan ja millä hinnalla?
Se tulee varmasti kalliiksi.

Yleensä ihmiset, jotka vaativat rajojen sulkemista ja ulkomaalaisten pakkopalautusta eivät ole valmiita maksamaan senttiäkään ulkomaille pakolais- ja käännytysleirien ylläpidosta vaan haluaisivat pakottaa vieraat maat noudattamaan omaa tahtoaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrysen jo aikoja sitten esittämä malli tämä koontileirien perustaminen. Jospa nyt asia otetaan vakavammin kun jo Kalevan pääkirjoittajakin kirjoittaa samasta asiasta. Mediahan se on suurin vaikuttaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image