Pääkirjoitukset

Ko­mis­saa­ri­ri­ma korkealla – parlamentti tyrmännyt jo kolme ehdokasta

Ranskan komissaariehdokas Sylvie Goulard oli jo kolmas ehdokas, jonka Euroopan parlamentti on torjunut. Jäsenmaiden pitäisi ryhdistäytyä ja tarjota komissioon ehdokkaita, jotka ovat taitavia, vastuullisia ja korruptoitumattomia. KUVA: OLIVIER HOSLET OLIVIER HOSLET
Pääkirjoitukset 12.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Euroopan parlamentti näytti voimaansa, kun antoi hylkäävän arvosanan Ranskan tarjoamalle komissaariehdokkaalle.

Uuden komission puheenjohtaja joutuu kuitenkin selvittämään sotkut ennen kuin EU:n toiminta ajautuu kriisiin.

Euroopan parlamentti näytti voimaansa ja antoi näyttävän näpäytyksen Ranskan presidentille Emmanuel Macronille pudottamalla Ranskan komissaariehdokkaan pelistä pois. Euroopan parlamentti on hyllyttänyt nyt jo kolme ehdokasta tulevasta komissiosta.

Tilanne on piinallinen myös Euroopan komission puheenjohtajaksi valitun saksalaisen Ursula van der Leyenin kannalta, sillä 26 komissaarin joukosta puuttuu parlamentin kuulemisten jälkeen kolme komissaaria. Kriisi uhkaa painaa päälle, sillä uusi komissio tuskin pääsee aloittamaan marraskuun alussa kuten on suunniteltu.

Vahvaan sisämarkkinoista vastaavan komissaarin pestiin tarjolla ollut Ranskan komissaariehdokas Sylvie Goulard sai torstaina tyrmäyksen Euroopan parlamentilta. Reputtaminen oli nöyryytys toistamiseen kuultavana olleelle Goulardille.

Ranskan tapaus osoittaa, että komissaariehdokkaiden on oltava puhtaita. Komerosta ei saa löytyä luurankoja. Goulardin rasitteena oli hänen europarlamenttiajoiltaan paljastunut epäily avustajan palkkaukseen liittyvästä väärinkäytöksestä. Samasta syystä hän joutui kesäkuussa 2017 vetäytymään Ranskan puolustusministerin tehtävästä.

Silti Macron ajoi jääräpäisesti suosikkiaan komissioon, jonka toimia EU:n petostentorjuntavirasto Olaf tutkii. Goulardin toimintaa ovat varjostaneet myös hänen meppikaudellaan amerikkalaiselta ajatuspajalta saamansa konsulttipalkkiot.

Hyvän ystävän reputtaminen on pettymys tulevan komission puheenjohtajalle. Ranskalaisesta olisi todennäköisesti tullut van der Leyenin luotettu ja läheinen liittolainen Brysselissä.

Goulardin hylkäämisen taustalla on nähty kalavelkojen makselua Macronille, jonka synniksi luetaan muun muassa kärkiehdokasmenettelyn romuttaminen. Arvostelu osuu myös van der Leyeniin, joka joutuu puntaroimaan, oliko järkevää tarjota Ranskalle niin painavaa salkkua.

Syystäkin voidaan kysyä, miten Ranska kuvitteli saavansa EU-tasolla läpi ehdokkaan, joka eettisten sääntöjen valossa oli epäkurantti oman maansa ministeriksi. Ranskalle on ennennäkemättömän nöyryyttävää löytää itsensä Romanian ja Unkarin rinnalla maana, jonka komissaariehdokas ei kelpaa parlamentille.

Romanian ja Unkarin ehdokkaat on jo aiemmin todettu epäkelvoiksi ilmeisten eturistiriitojen takia. Liikennekomissaariksi oli tarjolla Romanian Rovana Plumb, joka ei pystynyt selittämään, mistä lähteistä hän oli saanut 800 000 euron lainan. Laajentumiskomissaariksi oli ehdolla Unkarin László Trócsányi, joka oli oikeusministerinä säätämässä lakeja, joiden takia Unkaria vastaan on nostettu kanne EU-tuomioistuimessa.

Van der Leyeniltä odotetaan nyt johtajuutta ja kykyä selvittää sotku, joka on seurausta parlamentin aiheellisesti tiukasta seulasta. Ranskan, Romanian ja Unkarin on tarjottava tilalle ehdokkaita, jotka ovat taitavia, vastuullisia ja korruptoitumattomia. Komissaarien on pystyttävä elämään kuten EU opettaa, siitä ei ole kahta puhetta.

MAINOS

Kommentoi

"Ko­mis­saa­ri­ri­ma korkealla – parlamentti tyrmännyt jo kolme ehdokasta." Voiko asia olla niin, että ehdokkaiden taso on niin heikko ja rima edelleenkin erittäin matalalla? Onko jostakin komissaarista -nykyisestä tai entisestä- loistanut erityinen valo, ja kertovatko tulokset ja saavutukset sen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image