Pääkirjoitukset

Komentajalle vaativa alku – jer­mu­mei­nin­gis­tä päästävä eroon samalla kun on varmistettava tärkeiden suur­hank­kei­den toteutus

Puolustusvoimien uutena komentajana aloittanut kenraali Timo Kivinen on luvannut vuoropuheluun uudenlaista säätöä, jotta äskettäin kyselyssä romahtanut maanpuolustustahto ja kansalaisten luottamus asevelvollisuuteen pysyy korkealla. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Pääkirjoitukset 3.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Puolustusvoimien uusi komentaja Timo Kivinen saa eteensä vaativan työmaan.

Jermumeiningin aiheuttamien mainehaittojen korjaamisen lisäksi edessä on vuosikymmeniin tärkeimpien suurhankkeiden toteutus.

Puolustusvoimien komentajana elokuun alussa aloittanut uunituore kenraali Timo Kivinen saa eteensä monin tavoin haasteellisen työmaan.

Uuden komentajan tehtävänä on korjata niin Puolustusvoimien viimeaikaisia mainehaittoja kuin viedä eteenpäin lähivuosikymmenien tärkeimpiä hankintoja.

Puolustusvoimien komentajan vaihtuminen ajankohtaistui vuodenvaihteessa, kun nyt väistynyt komentaja Jarmo Lindberg kertoi yllättäen, ettei hae jatkokautta.

Lindbergin päätös tuli pian sen jälkeen kun valtakunnansyyttäjän virasto oli pyytänyt keskusrikospoliisilta esiselvitystä komentajan menettelystä Lemmenjoen tapauksessa. Hän on tosin sanonut tehneensä lähtöpäätöksensä sitä ennen.

Lindbergin loppukautta himmensivät Ilmavoimien vapaaehtoiseen Lemmenjoen harjoitukseen liittyneet epäasiallisuudet, joista komentaja viime kädessä kantaa vastuun. Myös Ilmavoimien lentäjäkoulutuksessa esitettiin epäilyjä sukulaisten suosinnasta.

Uuden komentajan nimitys viivästyi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen erottua. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pääsi nimittämään Kivisen komentajan tehtävään vasta kesäkuussa.

Uudelta komentajalta kuultiin tuoreeltaan muutama linjanveto. Armeijassa paikoitellen elävälle jermumeiningille on luvassa loppu. Kivinen lupaa panostuksia esimieskoulutukseen ja ennakoivaan valvontaan, jotta Puolustusvoimien toimintaa varjostaneista väärinkäytösepäilyistä ja -tutkimuksista päästään eroon. Nykyaikaan sopiva puolustustahtoa lujittava koulutus on arvo, josta on syytä pitkää kiinni.

Puolustusvoimilla on käsissään myös kiusallinen tietovuotoskandaali, kun salaisia asiakirjoja päätyi Helsingin Sanomien käsiin.

Mielenkiintoinen oli Kivisen lausunto, jossa ennakoitiin aiempaa pidättyväisempää osallistumista kansainvälisiin sotaharjoituksiin. Näyttämisen halun sijaan harjoitustoiminnassa on siten tarkoitus keskittyä puolustusta ja kansainvälistä yhteensopivuutta parhaiten kehittäviin harjoituksiin, mitä se sitten tarkoittaakin.

Turvallisuuspolitiikassa Suomen toimintaympäristö vaatii jatkuvaa valppautta ja arviointia tilanteessa, jossa aggressiivisuuttaan lisännyt Venäjä näyttää sotilasvoimaansa. Uutena tekijänä on myös Venäjän ja Yhdysvaltain välisen, keskimatkan ohjukset kieltäneen sopimuksen raukeaminen.

Puolustusvoimien uskottavan toimintakyvyn kannalta merkittävin asia on Kivisen komentajakaudelle ajoittuva hävittäjähankinta. Vuoropuhelu päättäjien kanssa on tässä asiassa keskeistä. Myös Merivoimien kalustoa uusitaan Laivue 2020-hankinnalla.

Haasteita riittää, sillä maanpuolustustahdossa on koettu vuosikymmeniin suurin pudotus. Korkea maanpuolustustahto on puolustuksen kulmakivi. Kivinen lupaakin säilyttää kansalaisten luottamuksen asevelvollisuuteen. Vuorovaikutukseen on hyvä saada uudenlaista hienosäätöä, jotta suhtautuminen asevelvollisuuteen ei rapaudu.

MAINOS

Kommentoi

"Haasteita riittää, sillä maanpuolustustahdossa on koettu vuosikymmeniin suurin pudotus. "

Maanpuolustus on yhteinen asia, joka koskee jokaista kansalaista jo perustuslain mukaan.
Pelustuslki 127 §, Maanpuolustusvelvollisuus: Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään.

Onkin mietittävä, miten varsinkin nuorempi sukupolvi, saadaan ymmärtämään mikä maanpuolustuksen merkitys on kansakunnan olemassa ololle. Maanpuolustuksen merkityksen osoittaminen ei voi olla eikä saa olla vain Puolustusvoimien tehtävä. Kyllä maanpuolustuksen merkitys tulee nostaa esiin myös kouluissa ja oppilaitoksissa. Sisältyykö esimerkiksi peruskoulun opetusohjelmaan maanpuolustusta koskevia kursseja ? Puolustusvoimat ja vapaaehtoiset eri järjestöistä voivat tarvittaessa omalla asiantuntemuksellaan tukea kouluja maanpuolustusta koskevassa opetuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnitteluni uudelle Kenraalille!
Valitettavasti tie on varmasti kivinen, kun joutuu toisten, edellisten kenraaleitten takautuvia "jermu" virheitä ja vääristymiä oikomaan.
Liekö edes mahdollista?
Sitä vaan mietin, kun kaikki vanhat poikakaverit tulivat asepalveluksen jälkeen takaisin kotikylään hyväkuntoisina, mutta aivan kamalina vastuun laistajina.
Pelkkä kodin siivouskin muuttui vastuun vyörytys -taisteluksi ja toisilla teettämiseksi.
"Mitä ne oikein teille siellä intissä opetti?" ihmetteli äitinikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosituhannen alkupuolella emännän kanssa täräytettiin autolla Espoolaisen camping alueen parkkipaikalle, lomien aikaan.
Siinä oli täysperä rekka, trailerin ovet auki ja ketään ei näkynyt.
Kurkkasin sisään ja se oli täynnä laatikoita, jossa luki "Rakettiammuksia".
Hetken kuluttua kuski tuli ja kysyimme ihmetellen mistä on kyse?
"Reservin harjoitukset", sanoi kuski.
"Miksi tässä ei ole vartiota, kun on täysperärekka taynnä ammuksia?"
."On ne tuolla jossain....kahveella."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua vaivaa joka päivä, tekeekö Suomen armeijalla yhtään mitään. Kalustonäyttelyssä olikin pelkkiä ohjuksien ja pommien kuoria, Stinger-ohjus oli harjoittelulelu. Jäi epäselvyys, onko näillä Stingereillä ammuttu koskaan oikeaa laukausta Suomessa ja kuka niitä osaa käyttää. Varusmies esitteli kotimaista 155 mm tykkiä, epäili kovalla äänellä että ei taida toimia kovalla pakkasella. Ammattiupseeri naureskeli venäläisen ikivanhan rynnäkkövaunun muotoilua, kuitenkin oli tuotu näyttelyyn Suomen armeijan modernina kalustona. Hyviä työpaikkoja on puolustusvoimien piirissä, toivottavasti isänmaamme saa turvaa kun sitä tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi ottaa ensin asioita selvää ennenkuin tulee kommentoimaan. Keskimääräinenkiin puolustusasioita seuraava voi helposti kumota nuo kirjaamasi huolet vaikka seuraamalla puolustusvoimien tiedotusta. Stinger-puikoilla ammutaan useita kovia vuosittain ja osutaankin. Näyttelyyn on parempi tuoda maketteja ihan turvallisuussyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen puolustusvoimat ovat yhtä tyhjän kanssa ilman Natoa. On aivan vastuutonta touhua höpöttää muuta, kansanäänestys natojäsenyydestä Suomeen nyt ja heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen historian yksi rajapyykki on vuosi 1991.
Puolustusvoimat ajoi tankilla Hell's Angelsien, kansakielellä "Osuuskaupan poikain" päämajan seinästä läpi.
Heglund oli kenraalina ja toimi kuten sotilaita koulutetaan: "suojaa selusta"!
Gustav toimi ja osti käyttöönsä bulletproof mersun.
Puolustusvoimat harjoittelivat Espoon Kalajärvellä lennellen hornetilla siviiliasuntojen yllä paikka paikoin alta 20 metrin lentokorkeudessa.
Kaupunkiharjoittelussa, kun kääntyi Helsingin keskustassa kulman taakse niin siellä alokas osoitteli sarjatuliaseella siviiliä, "omia", keskivartaloon.
Kun näistä soitti Pääesikuntaan, niin puhelimesta kuului:
"Mikä tekee sinusta niin tärkeän."
Tässä on liian vähän tilaa kirjoittaa, koska voisin jatkaa tositarinaani, mutta sen lopuksi sanon:
Puolustusvoimilla on paljon kiinniotettavaa, mitä ihmisten yleiseen sivistykseen ja tietouteen tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tuollaisen toiminnan puute on syynä nykytilaan jossa armeija ei ome oikein mitään, ei hengitä, ei näy jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siviilin kirjoituksessa on vuodet väärin!
"Tankki" .episodi tapahtui Klenbergin aikaan
Hägglund aloitti vasta 1994.
Jos kirjoitus on ajallisesti läpilaikkaus vuodesta 1991 eteenpäin, niin silloin siitä puuttu mm. "kun" -sana.
"Kun Hägglund oli..."...
Kenraali Hägglund oli aina vuoteen 2004, jolloin Puolustusvoimat kyllä harjoittelivat Espoon alueella.
En epäile tapahtumia, joista "siviilin kannanotto" kertoo.
Kirjoittajan olisi syytä olla tarkka vuosista, koska "vastapuoli" tarttu varmasti kaikkeen epäolennaiseen vastikkeessaan.
Kyllä olisin itsekin soitellut päämäjaan, jos hävittäjä lentaisi kotini yli alta 20 metrin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image