Pääkirjoitukset

Kolme juhlaa Forssassa

Puoluekokouksen osanottajia Forssassa 1903.
Pääkirjoitukset 17.8.2003 0:00
Unknown
Forssan kokous 100 vuotta sitten on suuresti muokannut suomalaista yhteiskuntaa. On hämmästyttävää, ettei vasemmisto kykene juhlimaan vuosipäivää yhdessä.

Etelähämäläisessä Forssan kaupungissa on näinä viikkoina kuhinaa. Tänä viikonloppuna sinne on kokoontunut vasemmistoliitto juhlimaan Forssan puoluekokouksen satavuotispäivää. Viikon kuluttua samalla asialla on SDP, ja vielä viikko senkin jälkeen juhlat jatkuvat. Vuorossa on silloin piskuinen SKP.

Kaikki Forssan puoluekokouksen perilliset siis vaeltavat vuoroviikoin synnyinsijoilleen. Tämä tekee tragikoomisen tapahtumaketjun merkkipäivästä, jonka olisi voinut kuvitella tarjoavan kaikki edellytykset suomalaisen vasemmistoliikkeen historialliseen yhteisesiintymiseen. Mutta näin ei ole haluttu, vaan mieluummin jopa tällaista juhlaa vietetään tiukasti omien raja-aitojen sisällä.

SDP:n ja vasemmistoliiton historian tajun puute tässä tilanteessa on hämmästyttävää.

Suomalainen työväenliike alkoi kunnolla järjestäytyä 1800-luvun lopulla. Vuoden 1903 puoluekokous oli alunperin määrä pitää Oulussa, mutta sopivien tilojen puutteen vuoksi tapahtuma siirtyi Forssaan. Paikallisen historiankirjoituksen kannalta voi vain harmitella, millaisen tilaisuuden oululaiset toverit tuolloin päästivät käsistään.

Forssassa perustettiin Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue, joka samalla hyväksyi silloisissa oloissa hyvin radikaalin tavoiteohjelman. Siihen kuului muun muassa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus miehille ja naisille, yleinen koulupakko ja maksuton opetus, kahdeksantuntinen työpäivä, täydellinen kokoontumis- ja painovapaus, julkinen terveydenhoito ja sukupuolten tasa-arvo.

1900-luvun alun luokkayhteiskunnassa nämä olivat käänteentekeviä vaatimuksia, mutta ilman niiden toteuttamista ja muuttumista itsestäänselvyyksiksi ei Suomen kehittyminen nykyiseksi hyvinvointivaltioksi olisi ollut mahdollista.

Itse asiassa Forssan kokouksen päävaatimuksista on toteuttamatta vain kirkon ja valtion ero, uskonnonopetuksen poistaminen kouluista ja kieltolaki - jota sitäkin ehdittiin kokeilla.

Toteuttamatta on myös asia, jota korostetaan ohjelman johdannossa: "Tuotannon välikappaleiden siirtymisen yksityisomaisuudesta kansan haltuun tulee olla sen päämäärä, valtiollisen vaikutusvallan valloittaminen keinona sen taistelussa työväenluokan vapauttamiseksi."

Näihin lauseisiin kätkeytyy samalla työväenliikkeen hajaannuksen siemen. 1900-luvun alussa luokkataistelu oli kirjaimellinen käsite, joka Suomessa kärjistyi vuoden 1918 kansalaissotaan. Sen jälkeen kysymys keinoista ja tavoitteista hajotti puolueen, josta kommunistit irtaantuivat omaan vallankumoukselliseen suuntaansa. SDP sen sijaan pysytteli koko ajan parlamentarismin piirissä.

Syntynyt jako vaikuttaa yhä, vaikka yhteiskunta on tyystin muuttunut. SDP on jo nimeltäänkin Forssan puoluekokouksen suoranaisin perillinen, mutta vasemmistoliiton juuret ovat myös kiistatta sadan vuoden takaisessa aatemaailmassa. Sen vuoksi Forssan ohjelman vuosijuhla olisi tarjonnut erinomaisen tilaisuuden näille puolueille pohtia yhdessä suomalaisen vasemmiston tilaa ja tulevaisuutta.

Tällaiseen keskusteluun ei valmiutta kuitenkaan näytä olevan. Sata vuotta sitten järjestäytynyt liike näyttää matkan varrella keränneen itseensä aimo annoksen historian painolastia, vaikka on itse oleellisesti ollut mukana muokkaamassa tuota historiaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:18
Kuusamontiellä toinen ajokaista suljettu liikenteeltä Jäälissä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image