Pääkirjoitukset

Kokoomusjyrä nosti keskustaa

Pääkirjoitukset 30.12.2017 6:00
Pääkirjoitus

Kova jyrääminen valinnanvapaudessa notkahdutti kokoomuksen kannatusta.

Kehysriihen jälkeen hallitus voi lasketella kohti eduskuntavaaleja. Sitä ennen jännitetään, jatkaako Juha Sipilä keskustan puheenjohtajana.

Hallituspuolueista kokoomuksella menee lujaa. Kokoomus ministereineen porskuttaa mielipidemittausten kärjessä. Ylen perjantaina julkistaman joulukuun puolueiden kannatuskyselyn mukaan suosituin puolue on edelleen kokoomus 19,8 prosentin kannatuksella.

Kokoomus on kuitenkin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan menettänyt kannatustaan. Lasku on peräti 2,5 prosenttiyksikköä edelliseen mittaukseen nähden.

Pitkin syksyä hyvässä nousuvireessä olleen pääoppositiopuolue SDP:n suosio on rapissut alaspäin lähes kaksi pykälää samalla, kun keskusta on ottanut sen kiinni. Molempien puolueiden kannatus on nyt 17,8 prosenttia.

Kokoomuksen notkahduksen taustalla on nähtävissä keskustan kanssa käyty kova mittelö sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen tulevasta valinnanvapaudesta, jossa palvelusetelin takia kriisin partaalla käyneet hallituspuolueet löysivät lopulta joulun alla sovun.

Todennäköisesti juuri samasta syystä päähallituspuolue keskusta on hieman petrannut asemiaan, kun se valinnanvapauden suhteen ei tullut kokonaan kokoomuksen jyräämäksi. Sote-ulkoistusten ja investointien rajoitusten tiukentamisestakin vallitsee suloinen sopu Meri-Lapin karvaiden kokemusten jäljiltä.

Sote-maakuntauudistusta vielä hieman viivyttävä kasvupalvelulakiesitys saataneen kuntoon. Siinä vaiheessa hallituksen suurin rutistus alkaa olla takanapäin, vaikka eduskunnalla riittää keväällä ja vielä kesällä töitä, kun sote-maakuntauudistukseen kuuluvia laajoja lakiesityksiä käydään läpi.

Lainsäädäntö on saatava voimaan, perustetaanhan kesällä jo uudet maakunnat väliaikaisine hallintoelimineen. Sen jälkeen uudistusta on enää vaikea pysäyttää.

Suuria kriisejä ei ole näköpiirissä, joten on syytä uskoa, että hallitus jatkaa vaalikauden loppuun. Kriiseistä huolimatta hallitus on pysynyt toimintakykyisenä. Todellinen vaaran paikka oli viimeksi viime kesänä, kun siniset irtautuivat perussuomalaisista.

Ylen tuore mielipidemittaus antaa puolueeksi järjestäytyneille sinisille pienen valon tuikahduksen, kun viisari värähti 2,3 prosenttiin. Tuolla lukemalla voisi matalan äänikynnyksen vaalipiirissä ja hyvällä keskittämisellä saada jopa muutaman edustajan läpi.

Kannatuslukema on ensimmäistä kertaa sen kokoinen, että se ei ehkä huku virhemarginaaliin. Viisi ministeriä jää sinisillä epäilemättä ainutlaatuiseksi kokemukseksi.

Talouden vahva vire auttaa hallituspuolueita kevään kehysriihessä. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, on vaalivuodeksi äänestäjille luvassa muutakin kuin vyönkiristystä. Kevään jälkeen hallitus voi lasketella kohti ensi vuoden eduskuntavaaleja. Jo syksyllä mitataan maakuntavaaleissa, mihin suuntaan uusi väliportaan demokratia kehittyy.

Sitä ennen jännitetään, mitä keskustan puoluevaltuustossa huhtikuussa puhutaan pääministeri Juha Sipilän jatkoaikeista. Hallituskauden tulos juuri nyt ei viittaa ulos.

MAINOS

Kommentoi

Istuva hallitus ei ole saanut mitään sellaista aikaiseksi, joka olisi vaikuttanut positiivisesti talouden vireeseen.
Pikemminkin mahtailupolitiikka on saanut sekä työnantajapuolen, että työntekijätkin jännitteelliseen tilaan, eikä uusia investointeja uskalleta tehdä.
Yritysjohtajan tavoin pääministerin tehtäviä hoitava Juha Sipilä saa todellakin miettiä sitä, onko hän enää pääministerinä seuraavan puoluekokouksen jälkeen, sillä jopa puolueen vahvimmissa kannattajapiireissä alkaa olla kysymysmerkkejä ilmassa.
Mutta Sipilä haluaa yrittää jatkaa, sillä valta on hänelle makeata ja oman ideologisen visionsa toteuttaminen on vielä kesken.
Siihen ei alkiolainen ajatusmaailma pääse vaikuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavissa vaaleissa on häviäjiä ja voittajia. Ajattelin olla voittajien puolella tälläkin kertaa. Onneksi on eduskunta ja puolueet petranneet hyvät edut jäsenilleen, ei ole niin raju pudotus hävinneenä ja lyötynä. Kansanedustaja, ole aktiivinen ja osoita se kuten työtön, hah, hah ja hah. Joku nauraa vielä parhaiten vaalien jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On mielenkiintoista nähdä, kuinka työttömyysturvan muutos vaikuttaa puolueiden kannatukseen. Se on herättänyt ennätyksellisen keskustelun monilla palstoilla. Todennäköisesti työministeri Lindström pudotti sillä itsensä ulos seuraavasta eduskunnasta. Samoin kokoomuksella voi olla hieman vaikeaa markkinoida itseään työväen puolueena.

Työttömyys- ja sosiaaliturvaa on syytä kehittää ottaen huomioon työmarkkinoiden murroksen. Muutostarpeet tulee kuitenkin analysoida kunnolla ja pyrkien löytämään laaja poliittinen tuki niille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä on toiminut määrätietoisesti ja hyvin suomen kuntoon laittamisessa, vaikka kyllä tiedotusvalineet ja monet vihervasemmistolaiset toimittajat on tehny kaikensa mustamaalatakseen häntä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Suomen paikka on NATO:ssa! Se on ainut turva. Ilman jäsenyyttä, jos Venäjän ja NATO:n välille tulisi selkkaus, Venäjä mi... Lue lisää...
Murmur

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image