Pääkirjoitukset

Kokoomus perinteinen voittaja – Pohjois-Suomen jääminen ilman omaa meppiä iso pettymys

Kokoomus on jo kahdenkymmenen vuoden ajan ollut Suomen ykköspuolue EU-vaaleissa. Kokoomuksen mepit Henna Virkkunen (vas.), Petri Sarvamaa ja Sirpa Pietikäinen uusivat paikkansa. Pohjois-Suomen kannalta Euroopan parlamentin vaalit ovat pettymys, sillä varapaikalta mepiksi siirtynyt keskustan Mirja Vehkaperä menetti paikkansa ja SDP:n Liisa Jaakonsaari ei enää asettunut ehdolle pitkän EU- ja kansanedustajauran jälkeen.
Pääkirjoitukset 27.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Pohjois-Suomen kannalta EU-vaalit olivat pettymys, sillä alue ei saanut yhtään meppiä. Kansalaiset koko EU:ssa äänestivät aiempaa vilkkaammin. Samalla laaja oikeistopopulistinen jytky torjuttiin.

Euroopan unionin parlamenttivaalit käytiin jännittävissä tunnelmissa. Suomessa kansalaiset antoivat vahvan valtakirjan EU-myönteisille unionin yhtenäisyyttä ja vakautta rakentaville puolueille.

Suurin protestihenki toteutui jo eduskuntavaaleissa, joten tunnelmat eurovaaleihin tultaessa olivat jo laantuneet. Kokonaisuudessaan Euroopassa oikeistopopulistien jytky jäi tulematta niin suurena kuin odoteltiin.

Alueellisuuden kannalta Pohjois-Suomen tulos oli pettymys. Varapaikalta parlamenttiin viime kesänä noussut oululainen Mirja Vehkaperä (kesk.) jäi nyt rannalle. Toinen oululainen meppi, SDP:n Liisa Jaakonsaari ei enää ollut ehdolla.

Europarlamentin vaalit kiinnostivat tällä kertaa kuitenkin aiempaa enemmän. Kotimaan äänestysaktiivisuus nousi 42,7 prosenttiin. Lukema ei vielä yllä EU:n keskiarvoon, mutta jo se on myönteistä, että äänestysaktiivisuus nousi.

Äänestysaktiivisuuden kasvu Suomessa ja koko Euroopassa viestii siitä, että kansalaiset ovat sisäistäneet sen, että tulevista haasteista ei selvitä ilman EU:n laajuista yhteistyötä.

Suomessa eurovaalien ykköseksi nousi kokoomus kolmella euroedustajalla. Kokoomus on jo 20 vuoden ajan ollut EU-vaalien suurin puolue. Kokoomuslaiset ovat muita EU-myönteisempiä, ja puolueen kannattajat käyvät ahkerasti uurnilla.

Kokoomuksen ykköspaikan perässä vihreät, SDP, perussuomalaiset ja keskusta saivat kukin kaksi meppiä.

Ilmastoteemaa vahvasti esillä pitäneiden vihreiden nousu toiseksi suurimmaksi puolueeksi EU-vaaleissa ja kahteen meppipaikkaan heijasteli muuallakin Euroopassa puhaltanutta vihreää tuulta. Vihreät ovat myös kiinni brexitin jälkeen Suomelle mahdollisesti tulevassa 14. meppipaikassa.

SDP:n nousu kolmanneksi on merkittävää, sillä puoleen kannatus on yleensä jäänyt melko kauas kansallisesta tuloksesta. SDP:n Eero Heinäluoma on lisäksi vaalien äänikuningas.

Perussuomalaisten sanoma puri varsin hyvin, sillä puolue sai historiansa parhaan EU-vaalituloksen. Keskusta sen sijaan menetti roimasti ääniä ja myös yhden europarlamentaarikon paikan viiden vuoden takaiseen verrattuna. Myös vasemmistoliitto kärsi tappiota, mutta onnistui pitämään yhden paikkansa samoin kuin RKP.

Eduskuntavaalien ja EU-vaalien läheisyys aiheutti tällä kertaa puolueissa harmaita hiuksia. Kaksoisehdokkuudet hämmensivät kansalaisia.

Etukäteen Suomessakin herätti huolta, minkälaisen aseman oikeistopopulistiset puolueet saavat Euroopan parlamentissa. Vaikka ne etenivät, menestys ei ollut niin ennakoidun suuri.

Enemmistökoalition yleensä muodostaneet keskustaoikeistolainen EPP ja sosialidemokraatit kärsivät sen verran tappiota, etteivät ne enää yhdessä muodosta enemmistöä. Europarlamentti on jatkossa aiempaa hajanaisempi, mikä vaikuttaa parlamentin toimintakykyyn.

MAINOS

Kommentoi

Siina vaiheessa kun Jaakonsaari ilmestyi illalla kvaruudulle suljin vastaanottimen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaakonsaari on osoitus, kuinka se pohjois-suomalainen meppi ei tarkoita suinkaan pohjoisen etujen ajamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuntelin radiosta vaalivalvojaisia. Mieleen jäi Teuvo Hakkaraisen kommentti valinnastaan euroedustajaksi: "Kuin menisi Pirun luolaan". Aikoi puolustaa Suomen maaseutua ja metsätaloutta europarlamentissa. Tässä mietin, miten voi puolustaa Suomen syrjäseutujen elinvoimaisuutta, jos se ei onnistu edes Suomessa. Jäi mieleen myös Ylen Brysselin toimittajan toteamus, että EU on "laitos", jonka europarlamentissa kokeillaan uudenlaista "järjestelmää", eli ei ole puolueita vaan poliittisia valtaryhmittymiä. Suomi on antanut päätäntävallan "laitokselle", jonka "parlamentissa" on 13 etelä-suomalaista "hakkaraista", eikä oikaisu- ja valitusoikeutta ole Suomen kansalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mirjalle tekee vaan hyvää mennä 8v jälkeen oikeisiin töihin. No, nyt ei ole edes kansanedustaja paikkaa tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
26
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
14
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
12
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
9
Googlen jätti-investointien toinenkin tuulivoimakohde selvisi: Sijoittuu Kalajoelle, Kannukseen ja Kokkolaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image