Pääkirjoitukset

Kokoomus perinteinen voittaja – Pohjois-Suomen jääminen ilman omaa meppiä iso pettymys

Kokoomus on jo kahdenkymmenen vuoden ajan ollut Suomen ykköspuolue EU-vaaleissa. Kokoomuksen mepit Henna Virkkunen (vas.), Petri Sarvamaa ja Sirpa Pietikäinen uusivat paikkansa. Pohjois-Suomen kannalta Euroopan parlamentin vaalit ovat pettymys, sillä varapaikalta mepiksi siirtynyt keskustan Mirja Vehkaperä menetti paikkansa ja SDP:n Liisa Jaakonsaari ei enää asettunut ehdolle pitkän EU- ja kansanedustajauran jälkeen.
Pääkirjoitukset 27.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Pohjois-Suomen kannalta EU-vaalit olivat pettymys, sillä alue ei saanut yhtään meppiä. Kansalaiset koko EU:ssa äänestivät aiempaa vilkkaammin. Samalla laaja oikeistopopulistinen jytky torjuttiin.

Euroopan unionin parlamenttivaalit käytiin jännittävissä tunnelmissa. Suomessa kansalaiset antoivat vahvan valtakirjan EU-myönteisille unionin yhtenäisyyttä ja vakautta rakentaville puolueille.

Suurin protestihenki toteutui jo eduskuntavaaleissa, joten tunnelmat eurovaaleihin tultaessa olivat jo laantuneet. Kokonaisuudessaan Euroopassa oikeistopopulistien jytky jäi tulematta niin suurena kuin odoteltiin.

Alueellisuuden kannalta Pohjois-Suomen tulos oli pettymys. Varapaikalta parlamenttiin viime kesänä noussut oululainen Mirja Vehkaperä (kesk.) jäi nyt rannalle. Toinen oululainen meppi, SDP:n Liisa Jaakonsaari ei enää ollut ehdolla.

Europarlamentin vaalit kiinnostivat tällä kertaa kuitenkin aiempaa enemmän. Kotimaan äänestysaktiivisuus nousi 42,7 prosenttiin. Lukema ei vielä yllä EU:n keskiarvoon, mutta jo se on myönteistä, että äänestysaktiivisuus nousi.

Äänestysaktiivisuuden kasvu Suomessa ja koko Euroopassa viestii siitä, että kansalaiset ovat sisäistäneet sen, että tulevista haasteista ei selvitä ilman EU:n laajuista yhteistyötä.

Suomessa eurovaalien ykköseksi nousi kokoomus kolmella euroedustajalla. Kokoomus on jo 20 vuoden ajan ollut EU-vaalien suurin puolue. Kokoomuslaiset ovat muita EU-myönteisempiä, ja puolueen kannattajat käyvät ahkerasti uurnilla.

Kokoomuksen ykköspaikan perässä vihreät, SDP, perussuomalaiset ja keskusta saivat kukin kaksi meppiä.

Ilmastoteemaa vahvasti esillä pitäneiden vihreiden nousu toiseksi suurimmaksi puolueeksi EU-vaaleissa ja kahteen meppipaikkaan heijasteli muuallakin Euroopassa puhaltanutta vihreää tuulta. Vihreät ovat myös kiinni brexitin jälkeen Suomelle mahdollisesti tulevassa 14. meppipaikassa.

SDP:n nousu kolmanneksi on merkittävää, sillä puoleen kannatus on yleensä jäänyt melko kauas kansallisesta tuloksesta. SDP:n Eero Heinäluoma on lisäksi vaalien äänikuningas.

Perussuomalaisten sanoma puri varsin hyvin, sillä puolue sai historiansa parhaan EU-vaalituloksen. Keskusta sen sijaan menetti roimasti ääniä ja myös yhden europarlamentaarikon paikan viiden vuoden takaiseen verrattuna. Myös vasemmistoliitto kärsi tappiota, mutta onnistui pitämään yhden paikkansa samoin kuin RKP.

Eduskuntavaalien ja EU-vaalien läheisyys aiheutti tällä kertaa puolueissa harmaita hiuksia. Kaksoisehdokkuudet hämmensivät kansalaisia.

Etukäteen Suomessakin herätti huolta, minkälaisen aseman oikeistopopulistiset puolueet saavat Euroopan parlamentissa. Vaikka ne etenivät, menestys ei ollut niin ennakoidun suuri.

Enemmistökoalition yleensä muodostaneet keskustaoikeistolainen EPP ja sosialidemokraatit kärsivät sen verran tappiota, etteivät ne enää yhdessä muodosta enemmistöä. Europarlamentti on jatkossa aiempaa hajanaisempi, mikä vaikuttaa parlamentin toimintakykyyn.

MAINOS

Kommentoi

Siina vaiheessa kun Jaakonsaari ilmestyi illalla kvaruudulle suljin vastaanottimen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaakonsaari on osoitus, kuinka se pohjois-suomalainen meppi ei tarkoita suinkaan pohjoisen etujen ajamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuntelin radiosta vaalivalvojaisia. Mieleen jäi Teuvo Hakkaraisen kommentti valinnastaan euroedustajaksi: "Kuin menisi Pirun luolaan". Aikoi puolustaa Suomen maaseutua ja metsätaloutta europarlamentissa. Tässä mietin, miten voi puolustaa Suomen syrjäseutujen elinvoimaisuutta, jos se ei onnistu edes Suomessa. Jäi mieleen myös Ylen Brysselin toimittajan toteamus, että EU on "laitos", jonka europarlamentissa kokeillaan uudenlaista "järjestelmää", eli ei ole puolueita vaan poliittisia valtaryhmittymiä. Suomi on antanut päätäntävallan "laitokselle", jonka "parlamentissa" on 13 etelä-suomalaista "hakkaraista", eikä oikaisu- ja valitusoikeutta ole Suomen kansalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mirjalle tekee vaan hyvää mennä 8v jälkeen oikeisiin töihin. No, nyt ei ole edes kansanedustaja paikkaa tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

55
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
13
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
10
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
6
Juhannusmyrskyn jälkiä siivotaan nyt Oulussa – kysyimme, korvaako vakuutus myrskytuhoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image