Pääkirjoitukset

Kohtuus on hyve valtiollakin – nyt johdon pal­kit­se­mi­ses­sa on monessa val­tio­nyh­tiös­sä menty yli kaiken kohtuuden

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen. KUVA: Silja Viitala
Pääkirjoitukset 4.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Jos työtehtävään kuuluu iso vastuu, sen pitää näkyä palkassa. Muutamassa valtion yrityksessä on kuitenkin menty ryskyen yli kohtuuden. Esimerkiksi työkiistan keskellä olevassa Postissa johdon palkitseminen on aiheellista käydä läpi.

Valtionyhtiö Postissa on kiperä työehtokiista, joka liittyy työntekijöiden siirtoon halvemman työehtosopimuksen piiriin. Työntekijäjärjestö syyttää Postia niin sanotusta työehtoshoppailusta.

Työntekijöiden mukaan työehtosopimuksen vaihto merkitsisi kymmenien prosenttien palkanalennuksia. Postin johdon mukaan kokonaisansio voisi jopa nousta.

Tilanne lakkoineen äityi jo hallituksenkin näkökulmasta niin kiusalliseksi, että valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Sirpa Paateron (sd.) oli puututtava peliin. Hän ilmoitti, että noin 700 työntekijän siirrossa uuteen työehtosopimukseen otetaan aikalisä. Näin lakkokin ainakin keskeytyi.

Posti on takavuosista joutunut uudenlaiseen kilpailutilanteeseen. Jaettavan postin määrä on pudonnut jyrkästi. Siksi toimintamalleja on ollut pakko uudistaa. Samalla monen palvelun hintaa on rajusti nostettu.

Ikävien päätösten läpivienti työpaikoilla sujuu yleensä sitä helpommin, mitä tasapuolisemmin muutokset kohtelevat työntekijöitä alimmalta portaalta ylimmälle. Postin johdossa ja sen hallituksessa on tässä ollut sokea piste.

Samaan aikaan kun sopeutuspaineet iskevät työntekijöihin, yhtiön ylin johto nauttii huomiota herättäviä palkkoja ja palkkioita. Posti Groupin toimitusjohtaja tienasi viime vuonna lähes 990 000 euroa eli yli 80 000 euroa kuukautta kohden. Varsinainen palkka on 46 000 euroa kuukaudessa.

Toimitusjohtaja Heikki Malinen on nyt ilmoittanut luopuvansa loppuvuoden aikana kahden kuukauden palkasta. Lupauksessa on jälkijättöisen hätäilyn maku. Katse on syytä kääntää yhtiön hallitukseen, joka päättää johdon palkitsemisista.

Hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan mukaan nykylinja noudattelee valtio-omisteisten yhtiöiden palkitsemisohjetta. Siinä Posti Group rinnastetaan pörssiyhtiöihin.
Postin hallitus ei kuitenkaan voi paeta tuon ohjeistuksen taakse. Lopullinen harkintavalta jää yhtiön hallitukselle.

Postin hallituksen pitää ymmärtää myös, miltä johdon palkitseminen näyttää työntekijän tasolta. Napinassa voi olla kyse myös kateudesta mutta epäilemättä vielä useammin epäoikeudenmukaisuuden tunteesta. Nyt palkitseminen käydään Paateron vaatimuksesta läpi.

On valtion etu, jos sen yhtiöiden johtoon saadaan osaavaa väkeä. Valtionyhtiöiden johdon vuositulolistauksia katsoessa vain herää epäilys, että kohtuullisemmillakin palkkioilla paikat kyllä täyttyisivät.

Esimerkiksi sähkökantaverkosta monopolina vastaavan Fingridin toimitusjohtajan tulot olivat viime vuonna 452 000 euroa ja vakaasta asemasta ainakin tähän asti nauttineen Veikkauksen toimitusjohtajan 437 000 euroa.

Valtionyhtiöiden palkkoja kannattaa verrata vaativimmista poliittisista tehtävistä maksettaviin palkkioihin. Tasavallan presidentin palkkio on ilman luontaisetuja 126 000 euroa vuodessa, tosin verottomana, ja pääministerin noin 170 000 euroa. Epäsuhta on ammottava.

MAINOS

Kommentoi

Yhtiöiden hallitus tekee päätökset, jotka johtaja sitten toteuttaa. Valitettavan monta esimerkkiä on jo valtionkin yhtiöissä, joissa johtaja on ilmiselvästi valittu tekemään ns likainen työ. Jonkun on kannettava vastuu ja toimittava käsikassarana ja siitä ollaan valmiita maksamaan hulvattomasti. Tätä tautia riittää niin kauan kuin johtajalle voi maksaa kohtuuttomia korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ajattelen niin, että yksityinen yritys voi maksaa johtajalleen niin kuin parhaaksi näkee. Hyvät tulot tarkoittavat myös hyvää verokertymää, joten kaikki hyötyvät. Julkishallinnossa pitää olla tolkku maksetuissa palkoissa koska kaikki palkat maksetaan kerätyillä veroilla. Lääkärien nousseet palkkiot herättävät suoranaista ärtymystä.

Jäljelle jäävät nämä vapailla markinoilla toimivat valtio-omisteiset yhtiöt, joiden palkanmaksupolitiikka on haastavaa. Miljoonan ansituloista tulee verokertymää sivukuluineen noin 600 000 euroa. Toki jäljelle jäävällä 400 000 eurolla elää aika leveästi. Kohtuutontä Postin tapauksessa ei ehkä ole palkkion suuruus vaan se että sitä on nostettu ja bonukset ovat lauenneet vaikka Posti ei todellakaan ole suoriutunut hyvin viimevuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa oli ennen Postipankki, Posti, TVH ja Tele eli ennen oli valtion julkisia palvelulaitoksia. Valtion järjestämät palvelut olivat hyvät ja luotettavat. Nykyisin ei ole valtiolla muuta kuin isopalkkaisia johtajia, jotka huonontavat julkisia palveluja ja kyykyttävät sekä nöyryyttävät työntekijöitään. Vieläpä Suomen eduskunnan siunauksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoitus on oikeassa, luulisi tehtävään löytyvän ihmisiä, jotka tekisivät homman halvemmallakin; pitäisi siis halpuuttaa johtajia, koska monellehan se on kutsumusammatti, joten korkea palkka ei ole edes vaatimus.

Kun samat ihmiset istuvat toimitusjohtajina omassa firmassaan ja hallituksessa toisissaan, niin onhan se selvä juttu, että siinä annetaan kaverille ja kaveri antaa takaisin. Selkeämmin ilmaistuna; "rinki-itsensäsaastuttamista" johtajien kesken. Ihme, jos ei mitään holttia hommassa olekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työtehtäviin kuuluu iso vastuu, sen pitää näkyä palkassa", aivan, mutta eikö vastuuseen kuulu myös työntekijöiden huomioiminen ja hyvinvointi?
Postin johdolla tämä ilmeisesti on jäänyt täysin hämärän peittoon, kun oman "massin" täyttäminen suuremmaksi vienyt täysin huomion muusta, niinhän?
Valitettavasti tälläinen toiminta näkyy myös yksityisellä puolella, jossa johto keskittynyt lukuihin, jota kasvatetaan työntekijöitä vaihtamalla eli halpuuttamalla työt tai työntekijöiden työmäärän lisääminen, kun poispotkittuiden tai irtisanoutuneiden tai määräaikaisten tilalle ei oteta ketään.
Korneita lienee tapaukset, kuinka työntekijä ei voi pitää taukoja tai ruokatunnin parin minuutin ylityksestä merkitään listalle, mutta esim. 20 - 30 min:n ylitöitä ei huomion arvoinen asia työnantajalle, oikeinko?
Kyllä tälläisella menolla työnantaja potkaisee omaan nilkkaan, sillä huonon työnantajan maine ja ikävät toimintatavat kantauvat kaus ja kaikkien tietoon, aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haloo! Onko tosiaankin vielä yrityksiä, valtion omistamia, joissa ei huomioida työntekijöiden bonuksia? Kyllähän tuloksen tekemisessä vaikuttaa paljon myös työntekijät, heidän motivaationsa tehdä yritykselle työtä ratkaisee, miten asiat toimii käytännössä. Bonus kuuluu kaikille! Tähän totuin itse silloin, kun olin vielä työelämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuullista olisi sekin, että se vappuastanen viimeinkin tulisi kaikkein köyhimmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

työntekijän selkänahasta revittyä rahaa.johtajille maksetaan maltaita,työntekijät mahdollisemman pienellä palkalla,hyvä päivä tätä ahneutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tuota ahnetta johtajaa on palkittu? Siitäkö, että yrittää viedä työntekijöiltä viimeisetkin "siemenperunat"?
Kertakaikkiaan on menty liian pitkälle. Ennestäänkin alipalkkaa saavilta työntekijöiltä otetaan se vähäkin ja palkitaan jotain kravattiherraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi ihmisen perus synneistä on ahneus.
Toinen on kateus.
Kuinkahan moni ajattelee mitään konkreettista esim.
tässä Postin jutussa, kuin vaan Johtajan 82000 korvausta kuukaudessa.
En puolustele korkeaa palkkiota, mutta seitsemän kuolenmansyntiä
on oiva mittari mitattaessa ihmisluontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä valtion kuppaaminen tuntuu menevän nyt yli. Syynä ovat poliitikot, ja vieläpä se pienempi sisäpiiri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkakaa vain samaan tahtiin, niin saatte Suomeen kolme uutta pienpuoluetta: Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue, Suomen Keskusta ja Kansallinen Kokoomus. Suomi taisteli yhtenä kansana Neuvostoliittoa vastaan ja nousi tuhkasta sekä sotakorvauksien ikeestä jaloilleen, nykyisin pieni "herrakerho" jakaa Suomen valtion omaisuutta ulkomaille ja jakaa toisilleen virkoja sekä "palkkioita". Haukutaan vielä suomalaisia huonoiksi työntekijöinä, kun nämä haluavat palkan työstään. Suomi on nykyisin ahneiden ja röyhkeiden ihmisten tasavalta, Suomen eduskunnan johdolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmästyttävää kuinka korvaamaton jonkun työpanos on olevinaan. Kyseessä ollessa yrityksen perustaja asian ymmärtää, nyt ei. Kyllä tuoho löytyisi osaava tekijä 1/4 osallakin tuosta palkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden isojen pomojen vastuu on kyllä nähty. Jos epäonnistuu ja saa firman konkurssin partaalle, saa potkut ja muutaman miljoonan mielipaha-rahan.
Kurjan pomon seuraukset kantavat duunarit, jotka maksavat sen menetettyinä työpaikkoina.
Kyllä pienemmälläkin rahalla saa johtajia Suomessa, näiden kotimaisetn huippujohtajien osaamista ei tunnuta kauheeesti arvostettavan muualla. Vai montako finskiä isoa pomoa on menestynyt ulkomailla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image