Pääkirjoitukset

Kiusallinen tapaus selvitettävä – ministeri Leppä joutuu selvittämään edeltäjänsä keittämää soppaa

Metsähallituksen entisen pääjohtajan Pentti Hyttisen eroon liittyy aineksia, jotka kaipaavat selvitystä. Keskeinen kysymys on, oliko johtajasopimus ja erotilanne sellainen, että se oikeutti avokätiseen erokorvaukseen vai ylittikö Metsähallitus harkintavaltansa. Jälkipyykki jatkuu, sillä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä odottaa selvitystä. Kanteluja on tullut myös oikeuskanslerin virastoon. KUVA: Anssi Jokiranta
Pääkirjoitukset 27.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Metsähallituksen pääjohtajasoppa kaipaa selvitystä siitä, miten johtajasopimusta ja johtajaselvitystä olisi pitänyt tulkita.

Tapaus on kiusallinen keskustalle, kun ministeri Leppä joutuu pesemään edeltäjänsä likapyykkiä.

Jälkipyykki Metsähallituksen entisen pääjohtajan Pentti Hyttisen erosopimuksesta ja hänen johtamistavoistaan tehdystä selvityksestä jatkuu vilkkaana. Metsähallituksen kannalta kiusallinen soppa kaipaa perinpohjaista selvitystä siitä, miten johtajasopimusta ja selvitystä olisi erotilanteessa pitänyt tulkita.

Tapahtumat herättävät kysymyksiä. Hyttinen kertoi elokuussa eroavansa tehtävistään läheisensä sairastumisen takia. Eroilmoitus tuli juuri ennen kuin valtion liikelaitoksen hallituksen oli määrä käsitellä selvitystä pääjohtajan arvostelua herättäneistä johtamistavoista. Eroilmoituksen takia selvitystä ei otettu käsittelyyn.

Myöhemminpaljastui, että Hyttinen saa läksiäisiksi irtisanomisajan palkan kuudelta kuukaudelta ja kuuden kuukauden palkkaa vastaavan erokorvauksen. Kyse on yli 200 000 euron korvauksesta. Pääjohtajan työvelvoite on loppunut, ja tehtävä on pantu jo hakuun.

Kultaiset kädenpuristukset ovat yritysmaailmassa tavallisia. Johtajat saavat korvauksia, kun potkut yllättävät. Yksityiset työnantajat voivat palkita lähtijät avokätisesti riippumatta siitä, missä olosuhteissa ero tapahtuu. Julkisin varoin toimivissa laitoksissa ei voida toimia yhtä riippumattomasti.

Metsähallituksen hallituksen puheenjohtaja Timo Laitisen keskiviikkoinen tiedote lisää hämmennystä. Laitisen mukaan Hyttisen johtamisselvitys otettiin sittenkin hallituksen käsittelyyn.

Selvityksen nojalla Hyttinen ei olisi jatkossa nauttinut hallituksen luottamusta. Hyttisen johtaminen koettiin puutteelliseksi ja osin epäasialliseksi. Hyttisellä oli siis näköpiirissään ilmeiset potkut.

Laitisen mukaan pääjohtajan toimitusjohtajasopimuksen päättämisestä ja kuuden kuukauden erorahasta sovittiin Hyttisen kanssa yhteisesti. Metsähallitus katsoo toimineensa tavanomaisen käytännön ja hyvän hallintotavan mukaisesti.

Mikä siis lopulta johti pääjohtajan eroon, mitä oli sovittu ja kenen kanssa? Olivatko johtajasopimus ja erotilanne sellaisia, että ne oikeuttivat avokätiseen erokorvaukseen vai ylittikö Metsähallitus harkintavaltansa? Varsinkin, kun taustalla leijui pääjohtajan johtamistapoja arvosteleva selvitys.

Onkin aiheellista, että Metsähallitus antaa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) selvityksen Hyttisen erokorvauksen perusteista. Myös oikeuskanslerin virastoon on tullut asiasta kanteluja.

Jupakka on kiusallinen keskustalle. Leppä joutuu pesemään edeltäjänsä likapyykkiä. Varoitusvalot vilkkuivat punaista jo siinä vaiheessa, kun Hyttinen nimitettiin pääjohtajaksi 2016.

Silloinen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ajoi Hyttisen väkisin Metsähallituksen johtoon, vastoin keskustan eduskuntaryhmän tahtoa. Tiilikainen sai eduskuntaryhmältään asiasta harvinaisen kirjallisen varoituksen.

Metsähallituksen tapausta ei pidä painaa villaisella vaan selvittää, mikä meni vikaan, ylitettiinkö harkintavalta ja onko aihetta tarkentaa omistajapoliittisia linjauksia.

MAINOS

Kommentoi

Erorahalla tukitaan lähtijän suu eikä Metsähallituksen lakiasian johdon tarvi murehtia, että ” ikäviä” asioita tulee jossain vaiheessa päivänvaloon. Tästä on kysymys erorahasta eikä mitkään selvitykset tule sitä muuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot puhuvat kauniisti, että hallinnon pitää olla avointa, läpinäkyvää ja oikeudenmukaista.

Suomeen pitäisi saada jämäkkä nainen oikeuskansleriksi, joka uskaltaisi puuttua tällaiseen härskiin touhuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kiusallinen asia, päinvastoin laiton ja kaikella tavalla kohtuuton 200 tuhatta peritään takaisin, sitten Tiilikaisen kohdalla rikostutkinta käyntiin, KGBR tutkikoon onko käyttänyt ministerin asemaa väärin ja mitä mahdollisia koplauksia tähän vyyhtiin voi vielä liittyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on karmeaa sekoilua valtion rahoilla,ei tarvi ihmetellä miksi kepun kannatus laskee.On sote sekoilua kikyä paikallista sopimista jankuttavat kepujohtajat.Yrittävät ajaa työntekijät nälkärajalle että jäis enemmän suhmuroitavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo erorahahan maksetaan siksi, että tulevaisuudessa Hyttisellä on pääsy kielletty julkisiin hommiin. Fudut on tullut jo maakuntaliitosta ja nyt metsähallituksesta. Jos kepu vielä ajaa Hyttistä julkisiin hommiin, niin siinä tapauksessa toteutuu monissa kunnissa ilmenevä kepun "yksinkertainen enemmistö" - tuttu valtuustoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne herrat eleleen edelleenkin tässä meidän kehittyneessä sivistysvaltiossa, jossa tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ovat kuulemma tärkeitä arvoja. Kun Taavi Tavallinen -työntekijä tekee työssään jotain väärin tai jättää työnsä tekemättä, ei ole mitään epäilystäkään, etteikö lennä kaaressa ulos alta aikayksikön, ja ilman minkäänlaisia irtisanomisaikoja saatikka irtisanomisajan palkkoja ja erokorvauksia. Herrat kun mokailevat, saavat rahasäkin matkaan lähtiessään sekä hyvän onnen toivotukset ja suositukset seuraavaa pestiä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa höpinää ja jälkiviisautta. Sopimuksen mukaan mennään ja pulinat pois.
Ei saa tästäkään kepulaiset irtopisteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähallitus elää omaa elämäänsä, mikään siinä laitoksessa ei ole "normaalia", oma näkemys. Pääjohtaja vaihdetaan aivan ihmeellisesti, aina kun taustalla on kiusallinen väärinkäytös, jota ei haluta kansan tietoon. Oma kokemus on edellisestä Metsähallituksen pääjohtajasta, josta tein kantelun. Kantelun syynä oli valtion maiden metsäteiden lukitut puomit, joiden takaa (eli puomi on lukittu jälkeen päin) ei päästetä tavallista kansalaista pois. Naureskellaan vain, ei auta hätäkeskus eikä tutki poliisi. Ilmoitin kantelussa, että virkamiehet tekevät valtion metsiin omia reviirejä, muut kansalaiset ajetaan pois ja estetään alueelle pääsy. Silloinen Metsähallituksen pääjohtaja ilmoitti kantelun vastauksessa, kirje on tallessa, että "kun Metsähallitus lukitse metsäautotiensä puomin, emme koskaan tarkista, onko joku jäänyt puomin taakse". Maatalousministeriön metsästysneuvoskin ilmoitti puhelimitse, että olen väärässä ja nauroi päin naamaa. Eipä siinä mitään naureskelusta ja kiusan teosta: Metsähallituksen pääjohtaja erosi silloinkin, myös Lapin hätäkeskus lopetettiin myöhemmin. Outoja yhteensattumuksia, mieltä kaivelee silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuohan on nyt päivän selvä että Tiilikainen ja keskustan täytyy korvata tuo metsähallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken lisäksi Sipilä vielä viime töikseen pelasti kevään vaaleissa pudonneen käsikassaransa Tiilikaisen valtiosihteeriksi, palkka 10000€/kk, veronmaksajat sen maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyväveli verkoston avulla turmellaan loputkin valtion yritykset. Postilaitos on jo tuhottu, Metsähallitus tuhon partaalla, VR on enää huono vitsi missä seuraava kupru odottaa esiin tuloaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähallitus on valtio valtiossa eli "metsävaltio" jolla on omat lakinsa ja jota ei edes oikeusasiamiehen antamat ohjeet koske tai eivät niistä piittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:41
Huumekuski ajoi taksi eteen Kemissä – törmäyksessä loukkaantui useita ihmisiä
9:32
Ministeri Matti Ahde siunataan haudan lepoon, eduskunnassa ja valtioneuvostossa suruliputus
8:59
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
8:10
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
8:00
Kokoomus hakee nyt pehmeämpää imagoa – puoluesihteeri on kypäräpäinen pappi vain, koska harrastaa ratsastusta Tilaajille
8:00
Vihreiden puoluesihteeri sai tulikasteensa lakkauttaessaan Vihreän Langan: "Lehdestä säästyneitä varoja ei laiteta someen" Tilaajille
8:00
Vasemmistoliiton uusi puoluesihteeri luuli pääsevänsä vetämään henkeä – joutuikin heti tositoimiin hallituskriisin takia Tilaajille
15
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
14
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
6
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maaliskuussa
4
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
4
Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia
4
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
3
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Koivut talvella
lukija

Uusin lukijakuva

Makuja

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puhutko avoimesti raha-asioistasi?

Vähävaraiset ja pienituloiset eivät halua keskustella rahaan liittyvistä asioista. Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image