Pääkirjoitukset

Kisa kiristyy kiriviikolla

Pääkirjoitukset 22.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Presidentinvaalitaistelussa on käynnistynyt viimeinen kampanjaviikko. Ehdokkaiden kirivaihde on perinteisesti selkiyttänyt asetelmaa ja terästänyt ehdokkaiden sanomaa vaalikentillä. Suora kansanvaali on henkilövaali, jossa ehdokkaiden on kyettävä erottautumaan.

Pitkään ennalta selväksi luultu kisa on kovenemassa. Tuoreet mielipidemittaukset osoittavat, että kahdeksan ehdokkaan kannatuksessa olisi tapahtunut jopa yllättäviä liikahduksia.

Alma Median ja Helsingin Sanomien loppuviikosta julkaisemista kahdesta mielipidetiedustelusta voi päätellä, että vaalista olisi tulossa jännittävämpi kuin muutama viikko sitten uskottiin. Selviä taistelupareja on syntynyt.

Ei ole yllätys, että istuvan presidentin, kansanliikkeen ehdokkaan Sauli Niinistön ennätyksellinen kannatus on ruvennut hupenemaan sitä mukaa mitä lähemmäksi varsinaista vaalipäivää on tultu.

Sama ennakkosuosikin kannatuslasku on nähty presidentinvaalissa ennenkin, tosin aiemmin kuin nyt.

Joulukuussa Niinistölle mitattiin jopa yli 70 prosentin kannatus. Viimeisimmät kannatusarviot mittasivat Niinistön kannatukseksi 58 ja 68 prosenttia. Lukema on kutistunut, mutta tälläkin kannatuksella vaali ratkeaisi selvästi jo ensimmäisellä kierroksella ensi sunnuntaina.

Toisaalta tilanne elää. Siitä kertoo oman kansanliikkeensä ehdokkaan Paavo Väyrysen gallup-nousu. Alman mittauksessa Väyrynen sai seitsemän prosentin kannatuksen, HS:n mittauksessa kahdeksan. Näillä lukemilla Väyrynen olisi lähestymässä paikoillaan polkevaa Pekka Haavistoa (vihr.).

Keskustalle Väyrysen nousu on tuskallinen. Vahva asiaosaaja Matti Vanhanen tuntuu saavan heikosti taakseen edes keskustan omaa väkeä. Ääniä taitaa vuotaa myös mustalle lampaalle Väyryselle. Vanhasen kannatus matelee kaukana Väyrysen perässä, 3–5 prosentissa.

Päähallituspuolue keskusta on sisäisissä vaikeuksissa, mikäli Väyrynen selättää lopullisessa tuloslaskennassa Vanhasen.

Panokset ovat kovat, ja se sopii Väyryselle. Puheenjohtaja Juha Sipilä tuli sitoneeksi oman jatkonsa Vanhasen menestykseen. Voi olla, että Väyrynen on saanut tarvittavan virtapiikin nähdessään mahdollisuuden kaataa Sipilä.

Väyrynen riepottelee mielellään keskustan nykyjohtoa ja on valmis palaamaan Euroopan parlamentista eduskuntaan. Siellä hän olisi vaatimuksineen painajainen Sipilälle, joka on suoraan esittänyt Väyrysen eroa keskustasta.

Taistelu kakkossijasta voi olla näiden vaalien kiinnostavin yhteenotto. Se käytäneen edellisten vaalien tavoin Väyrysen ja Haaviston kesken. Kokeneesta Väyrysestä näyttää tulevan vaalin vaihtoehtoehdokas kokemattoman Laura Huhtasaaren (ps.) asemesta.

Haaviston ympärille ei ole puhjennut vastaavaa Pekka-ilmiötä kuin viime kerralla. SDP:n Tuula Haataiselle, vasemmistoliiton Merja Kyllöselle ja RKP:n Nils Thorvaldsille näyttäisi olevan tarjolla vain rippeitä. Tämä olisi noloa etenkin SDP:lle.

MAINOS

Kommentoi

Euro pois ja sitte hemmetin äkkiä! Suomi on taas pirunmoisessa talouden montussa tämän joustamattoman valuutan kanssa !!!
ON ollut jo niinkauan kun tämä EURO on ollut ajamassa Suomen vie tiiä ja taloutta SUOHON!
Muut pohjoismaat,Ruotsi,Norja ja Tanska pärjäävät loistavasti omilla valuutoillaan,katsokaa tilastoja jos osaatte!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs se suu nyt pannaan kun kalevankin pilkkaaman Väyrysen kannatus nousee kohisten Niinistön vahvimmaksi haastajaksi. Niinistön ja Haaviston suosimisesta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö ja Väyrynen ovat johtokaksikko ennakkoäänien pärähtäessä ruutuun sunnuntai-iltana 28.1. kun vaalipaikat ovat sulkeutuneet.
Vanhanen kirii varsinaisen vaalipäivän äänissä mutta Väyrynen on tavoittamattomissa ja menossa toiselle kierrokselle Niinistön kumppaniksi.
Keskustalle tämä tulos olisi kaikkein karvain kalkki nieltäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentinvaaien tenttejä ja vaaliväittelyä katsellessa ja kuunnellessa, ei voi kuin todeta, että elämme Suomessa pysähtyneisyyden ja uussuomettumisen aikaa. Miten tähän on päädytty, EU:n jäsenvaltiona. Presidenttiehdokkaat sanovat Suomen suurimmiksi uhkakuviksi ilmastomuutoksen ja maailman väestönkasvun. Hah, hah, nauraa tavallinen suomalainen. Molempiin asioihin ei Suomi voi vaikuttaa mitenkään, ei kerrassaan mitenkään. Suomi on kuin pieni tuhnu pieru nuotion vieressä ja eunukki haaremissa eli kummelimaisesti "artisti maksaa". Olemme nykyisin kuin ajopuu, ei mitään suuntaa elämässä. Hirveää puhetta presidenttiehdokkailta tulevaisuuden visiosta: pitää edetä Saksan ja Ranskan tahdissa, sieltä se pelastus tulee. Eiköhän parempi tulevaisuus tule, kun alamme ajattelemaan omilla aivoillamme, ainakin eduskunta, hallitus ja presidentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan kertoisivat miten se ilmasto muuttuu. Oliko 60-70% kansalaisista, jotka uskovat ilmastonmuutokseen, mutta minkälaiseen, sitä ei gallup kerro. Ilmasto on aina muuttunut ja luvun pitäisi olla 100%, mutta kun % on noinkin suuri pitää pelastajien eli politiikkojen rientää apuun. Aivan sama vaikka asia olisi Jeesuksen uusi tuleminen johon kansa vakaasti uskoisi, olisi asia myös politiikkojen kielellä. Miten me otamme hänet vastaan, mitä tarjoamme hänelle ja hän meille, miten tämä tupsahdus vaikuttaa maailmanpolitiikkaan, opettaako hän vettenpäällä kävelyn, jonka me suomalaiset muuten talvisaikaan osaamme-hesalaisia lukuunottamatta, kun siellä on se ilmastomuutos.
Niinistö on keskustellut nokiongelmista Trumpin kanssa-oliko Al Gore (miksi hänelle muuten myönnettiin Nobel)myös listalla? Kohta voi suomalaisten puulämmitteiset saunat olla pannassa, puhumattakaan savusaunojen käytöstä. Tiilikainen on sorvaamassa jo varmaan lakialoitetta. Täältähän se kaikki hyvä alkaa, Suomesta. Ja maailma pelastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
88
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
65
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
52
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
42
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
40
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image