Pääkirjoitukset

Ki­lo­met­ri­kor­vaus on korvaus, ei palkan lisä

Pääkirjoitukset 9.8.2010 0:00
Unknown
Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki ja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sohaisivat isoa muurahaispesää ottaessaan pari päivää sitten kantaa verottomiin kilometrikorvauksiin.

Kietäväinen väläytti korvausten rajoittamista, jotta julkiselle liikenteelle kuten maakuntien lennoille saataisiin matkustajia. Kun asiasta nousi kohu, hän tarkensi: kun tarjolla on toimivat julkiset liikenneyhteydet, yksityisautolla tehtyjen pitkien matkojen korvaamista olisi harkittava ensisijaisesti organisaatioiden sisällä tai vaihtoehtoisesti verotusta kehitettäessä. Hän kiisti esittäneensä korvauksen leikkausta.

Sinnemäki näki tarpeelliseksi tarkastella sitäkin, ovatko kilometrikorvaukset liian korkeat. Korvausten olisi pitänyt tulla alaspäin sitä mukaa kuin autojen keskikulutus on pudonnut, hän järkeili Helsingin Sanomissa.

Kumpikin on osittain oikeassa. Kilometrikorvaus on luonteeltaan nimenomaan korvaus aiheutuvista kustannuksista kuten polttoaineesta ja muista autoon liittyvistä laskennallisista menoista. Korvaustaso on kuitenkin nyt niin hyvä, että siitä on tullut kuin palkan lisä. Siksi moni ajelee mielellään omalla autolla, vaikka saman matkan voisi kulkea helposti julkisilla välineillä. Ei kroonisessa rahapulassa sinnittelevän valtion tai yrityksen ole tällaista järkeä avokätisesti tukea.

Suuressa osassa Suomea julkinen liikenne ei kuitenkaan ole sillä tasolla, että se olisi työajoissa aito vaihtoehto henkilöautolle. Eikä maan harvaan asuttuun osaan saada luoduksi tiheää julkisen liikenteen verkkoa, vaikka kilometrikorvaukset lopetettaisiin kokonaan. Kilometrikorvaus on siksi syytä säilyttää tulevaisuudessakin. Mitään väärää ei sen sijaan ole siinä, jos korvaustaso on todellisten kustannusten mukainen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:18
Toinen ajokaista suljettu liikenteeltä Kuusamontiellä Jäälin kohdalla
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image