Pääkirjoitukset

Kiina ei kehitysapua kaipaa

Kiina on ryhtynyt valloittamaan myös muotimaailmaa.
Pääkirjoitukset 13.12.2004 0:00
Unknown
Valtiontilintarkastajien huomautus Kiinan korkotukiluotoista on paikallaan. Kiina alkaa olla talouden jättiläinen, jonka ote kurottaa yhä laajemmalle.
Valtiontilintarkastajien perjantaina julkistama vuoden 2003 toimintakertomus sisältää arvostelua Suomen kehitysyhteistyön linjauksia kohtaan. Tuki kaikkein köyhimmille maille on kymmenessä vuodessa pudonnut suhteessa huomattavasti, mikä on vastoin YK:n suosituksia ja Suomen oman kehityspolitiikan keskeisintä tavoitetta, köyhyyden vähentämistä.

Erityistä huomiota tilintarkastajat kohdistavat Kiinaan. Vuonna 2002 sinne maksettiin korkotukiluottoja 3,7 miljoonalla eurolla, mikä on 70 prosenttia kaikista Suomen korkotukiluotoista. Nämä eivät sinänsä ole huomattavia summia edes Suomen niukoissa kehitysapurahoissa, mutta kyse onkin enemmän periaatteesta.

Tilintarkastajien raportin mukaan korkotukiluottojen vaikutus köyhyyden vähentämiseen on pieni ja kiistanalainen, eikä niiden keskittäminen Kiinaan ole sen paremmin Suomen tavoitteiden mukaista kuin tarkoituksenmukaista: luotot eivät mene maan köyhimmille alueille, ja sitä paitsi Kiinan talous kasvaa huimaa vauhtia ja maa sai viime vuonnakin yli 50 miljardia dollaria ulkomaisia investointeja.

Kiina on, kuten tunnetaan, sisäisesti jyrkästi eriarvoinen maa. Suuri osa etenkin sisäosien maaseutuväestöstä elää äärimmäisen niukoissa oloissa samaan aikaan kun rannikon suurkaupungit muuttuvat maailmanluokan metropoleiksi. Talouskasvu on kuitenkin levittäytymässä myös sisämaahan, ja ylipäätään kyseessä on valtio, joka on hyvää vauhtia matkalla maailman suurimpien talouksien joukkoon.

Kyse ei ole enää vain siitä, että Kiinan sisällä tapahtuu uudenlaisia asioita. Viime päivien uutiset kertovat, kuinka maan talous- ja teknologiamahti alkaa kurottaa otettaan kaikkialle. Esimerkiksi Huawei Technologies -niminen yhtiö teki torstaina Hollantiin sopimuksen kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon rakentamisesta sikäläiselle operaattorille. Aiemmin tällaiset sopimukset Euroopassa ovat olleet Nokian tai Ericssonin heiniä.

Kiinalainen Lenovo-yhtiö puolestaan osti keskiviikkona noin miljardilla eurolla aikoinaan amerikkalaisena unelmana pidetyn IBM:n henkilökohtaisten tietokoneiden tuotannon. Se nousi tällä tempulla maailman kolmanneksi suurimmaksi tietokonevalmistajaksi.

Tämäntapaiset uutiset vain yhdeltä viikolta eivät kerro enää mistään kehitysmaasta. Ne kertovat erittäin dynaamisesta taloudesta, joka alkaa olla valmis omin voimin valloittamaan maailmaa. Nyt on luultavasti nähty vasta esimakua tulevasta. Tähän asti Kiina-ilmiöllä on ymmärretty tuotannon siirtymistä sinne, mutta nyt myös kiinalaiset yhtiöt ilmestyvät kotikulmiltaan maailmalle yhä vahvempina ja taitavampina toimijoina.


Kauppa- ja
teollisuusministeriö, Finpro ja Tekes avaavat pian yhdessä innovaatiokeskuksen Shanghaihin. Tämäntapaisiin hankkeisiin Kiinassa on perusteltua käyttää julkisia varoja. Taloudelliset suhteet Kiinaan ovat yhä tärkeämpiä, ja maan luonteesta johtuen niiden edistämisessä tarvitaan valtiovallan selvää panosta.

Sen sijaan kehitysyhteistyövarojen käyttäminen Kiinassa on yhä kyseenalaisempaa. Kiinalla on aivan riittävä kyky auttaa itse itseään, ja maan resurssien suuntaamisessa on kyse sen omasta poliittisesta tahdosta. Jos Suomi pitää tarpeellisena kiillottaa omaa kuvaansa idän jättimaassa, se on parempi tehdä puhtaana vienninedistämisenä. Suomen niukkoja kehitysyhteistyörahoja tarvitaan eniten siellä, missä kehitys on kaukana Kiinan alapuolella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

nyt Kiina on ensimmäinen taloussuurvalta. ei enää U.S.A. (Kansainvälinen valuuttarahasto sanoo)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:23
Imatranajossa kuollut kuljettaja oli 42-vuotias sveitsiläinen Mathias Gnägi – menetti pyöränsä hallinnan sadekelissä
11:00
Hautajaishuoneistosta tuli Puistopuutarhurin talo – Oulun hautausmaan portin pielessä oleva juhlatalo sai uusvanhan ilmeen
10:45
Jari Sillanpää esiintyy Meri Oulun Kesäteatterissa heinäkuussa – liput myyntiin juhannusviikolla
10:28
Poroja, joogaa ja koskenlaskua - Oulanka Festiä juhlitaan heinäkuussa Oulangan luontokeskuksessa
9:45
Imatranajoa jatketaan tänään normaalin aikataulun mukaan – eilisen kuolonkolarin tutkinta käynnissä
9:19
Haapaveteläinen Ari-Pekka Ruha valittiin Mr. Gay Finlandin 1. perintöprinssiksi
9:00
Vanhat kuvat: Rumputusta jo yli 50 vuotta – Oulun Päivillä on vuosien varrella nähty esityksiä, kulkueita ja vihitty silta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Varsinais-Suomen ja Pohjois-Karjalan maakuntiin sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan ja Etelä-Savon maakunnissa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Allekirjoitan tuon hyvän kotikasvatuksen sairauksien pilkkaamisesta,kait siihen syyllistyvät vain PERSUT. Lue lisää...
kimmo45

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image