Pääkirjoitukset

Keskusta vajosi horrokseen – painekattila porisee, mutta hal­li­tus­vas­tuu hillitsee kielenkantoja

Keskustan puheenjohtajakisan yhteydessä pitäisi olla tilaisuus purkaa keskustaväen paineita, mutta hallitusvastuu saattaa panna kielenkannat kuriin. Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivät puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni pääsevät kenttäväen testiin, kunhan paneelikierros alkaa viikon päästä sunnuntaina. KUVA: COM.PIC MAURI RATILAINEN / LÄNNEN MEDIA Silja Viitala
Pääkirjoitukset 2.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Keskustan kenttäväki on kesän mittaan ilmaissut halunsa puhua puolueen tilasta ja tulevaisuudesta.

Rapsakkaa keskustelua tarvittaisiin juuri nyt, mutta hallitusvastuu voi hillitä pyykinpesua.

Keskustan puheenjohtajakisa polkee paikallaan, vaikka kenttäväki on toistuvasti toivonut lisää ehdokkaita ja linjakeskustelua puolueen tilasta ja tulevaisuudesta.

Suomen EU-puheenjohtajuuden vaatima työ, painavat ministeripestit ja kesäkausi ovat epäilemättä verottaneet elinkeinoministeri Katri Kulmunin ja puolustusministeri Antti Kaikkosen mahdollisuuksia käydä aktiivista kisaa. Keskustaväen painekattila kuitenkin porisee, kun on tarvetta puhua ja kertoa tunteista.

Muut ehdokkuutta harkinneet ovat kieltäytyneet, vaikka kokeneilla ja kokemattomillakin keskustalaisilla olisi ollut tilaisuus tarttua tilaisuuteen. Sen sijaan keskusta elää kuin horroksessa. Entinen puheenjohtaja ja kokenut pääministeri Matti Vanhanen on yrittänyt herättää keskustelua puheenjohtajaehdokkaille suunnatuilla havainnollisilla vaalikonekysymyksillään.

Kulmunin ja Kaikkosen välille on vaikea saada ratkaisevia eroja, sillä molemmat ovat uuden ajan moniarvoisia poliitikkoja ja edustavat keskustan liberaalisiiven arvomaailmaa. Juuri tästä saattaa kiikastaa. Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu Oulusta on kaivannut ehdokkaaksi selkeästi arvokonservatiivista vaihtoehtoa.

Tähän asti liberaali ja konservatiivinen siipi ovat mahtuneet keskustalaisen kansanliikkeen sisälle ilman suurempia ongelmia. Yhdistäviä tekijöitä on ollut enemmän kuin erottavia. Riittävä kannatus on taannut sen, että puolue on ollut vallankahvassa ja pääministerin paikalla 16 viime vuoden aikana peräti 12 vuotta. Riidat on voitu jättää vähemmälle, kun on nautittu vallasta.

Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin nyt soida, sillä puolueen kannatus on mielipidemittauksissa laskenut jopa kevään eduskuntavaalien 13,8 prosentin tappiolukemista.

Sekä Ylen että Helsingin Sanomien tuoreissa mittauksissa keskustan suosio on vajonnut historiallisen alas 12 prosentin tuntumaan.

Perinteiset puolueet ovat muutenkin vaikeuksissa, sillä niiden gallupkannatus kapenee. Polarisaatiosta hyötyvät perussuomalaisten ja vihreiden muodostama vastinpari. Toisaalta keskusta on tottunut yhteistyöhön ja voi heikentyneenäkin pysyä vallan syrjässä kiinni.

Tappiollisten vaalien jälkeen keskustassa on yleensä tuuletettu ja käyty reipas keskustelu. Tällä kertaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne onnistui maanittelemaan keskustan hallitukseen ennen kuin tupailloissa ehdittiin ruotia puheenjohtaja Juha Sipilän kautta, hallitustaivalta ja vaalitappioon johtaneita syitä. Puheenjohtajakamppailun alavireisyys johtuu osin tästä.

Hallituksessa istuvilta ministeri-puheenjohtajaehdokkailta on kuitenkaan turha odottaa repäiseviä kannanottoja puolueen uudistamistarpeista, jos he mielivät jatkaa hallituksessa.

Pian alkava paneelikierros näyttää, loppuuko kesäuneliaisuus. Jos yllätyksiä ei satu, syyskuun jälkeen puheenjohtaja on Kulmuni tai Kaikkonen, ei silti välttämättä kuin vain seuraavaan varsinaiseen puoluekokoukseen ensi kesäkuussa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Paljon puhetta, vähän tekoja, poliitikot tunnistaa siitä. Poliitikot puhuvat ristiin, ajavat omia etujaan erityisesti Vasemmiston kansanedustajat ovat esimerkkinä. Aktiivimalli piti purkaa, nyt sitä ei pureta, siitä Andersson lässytti vaalien alla päivittäin useita kertoja.
Keskustalta SDP:n hallituskumppanina odotetaan paljon, pitää olla uskottavaa politiikantekoa. Odotetaan syyskuun puoluekokousta ja sitä ennen keskitytään sato-odotuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisin, että kansanedustajat median, erityisesti Ylen, avustuksella keskittyisivät hoitamaan maan asioita. Se on valtava tuntimäärä, mikä kansalaisillakin menee aikaa netissä kommentointiin - ja on vielä marja-aika! Olen kurkkuani myöten tätä jauhamista. Olisi tärkeämpiäkin asioita, kuten valistaa Ay-johtajia ja ministereitä. Voisiko Kaleva kirjoittaa aiheesta?

OAJ:n Olli Luukkainen ja ministeri Annika Saarikko ovat huolissaan luokanopettajiksi opiskelevien hakijamäärän vähenemisestä ja luokanopettajien jaksamisesta. Viime keväänä koulutukseen haki 4700 ja 900 hyväksyttiin. Pitkät ovat olleet listat Oulun yliopistosta valmistuneista kasvatustieteilijöistä ja heitähän valmistetaan kaikiissa yliopistoissa.

Yhtä hyvä tilanne ei ole matemaattisissa aineissa. Pitkän matematiikan kirjoittaneita on viime vuosina ollut noin 10000, mikä on vähemmän kuin tekniikan opintojen aloituspaikkojen määrä. Heitä tarvitaan moneen muuhun paikkaan. Niinpä matemaattisten aineiden opettajakoulutukseen Oulun yliopistossa oli vuonna 2018 vain 15 ensisijaista hakijaa ja hyväksyttiin 25. Vastaavat luvut vuonna 2019 ovat 23 ja 24. Vähäiset opiskelijamäärät ovat johtaneet siihen, että Pohjois-Suomessa on jo matemaattisten aineiden opettajapula. Tästä oli juttu Maaseudun Tulevaisuudessa 30.7.

Terveiset opetusministeri Li Anderssonille: laittakaa matematiikan perusopetus kuntoon, jotta opiskelijat pärjäävät lukiossa ja ammattiopinnoissa! On hölmöläisten peitonjatkamista laittaa resursseja oppivelvollisuusiän nostamiseen, jos perustaidot eivät ole hallinnassa. Suurimpia syitä opintojen keskeyttämiseen toisella asteella ovat heikot perustaidot, erityisesti matematiikassa. Tästä keskusteltiin täällä Kalevan nettisivulla alkukesästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä mitään maanitteluja tarvittu, sippilä halusi täydentää edellisen hallituksen tuhotyön ajamalla uuteen ohjelmaan edelleen älyttömän maakuntamallinsa maakuntaveroineen, ja lisättyine yritystukimiljardeineen. Valtion omaisuuden kenkkäämiset kaveripiirille etc. Näiden toimenpiteiden neutralisoinnissa ja keskustan kannatuslukujen kääntämisessä syöksykerteestä on uudella johdolla "lähes mahdoton tehtävä". Se saattaisi onnistua JOS aito linjanmuutos ja edellämainittujen surkeiden ohjelmakohtien korjaaminen aloitettaisiin. Riittääkm uusien puheenjohtajien rohkeus edellisen diktaattorimaisten linjausten purkamiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan jees että Keskustan Jari Leppä,
Mika Lintilä, Antti Kaikkonen, Annika Saarikko ja Katri Kulmuni ovat nytten ministereinä Rinteen hallituksessa.

Se on hyvä että Juha Sipilä ja Petteri Orpo pysyvät poissa tällä hallituskaudella ministerin pestistä.

Kaiken paras on kun Sosialidemokraatit ovat nytten Eduskunnan suurin puolue
pitkästä aikaa taasen, eikä vaikkapa Kokoomus taikka Perussuomalaiset, vaikka Perussuomalaiset pokkasivat eduskuntavaaleissa 2. sijan ja Kokoomus 3. sijan.

Keskusta-oikeisto hallitus ei ole kansan syvän rivin etujen ajaja, vaikka Keskusta onkin nytten edelleen hallitusvastuussa. Toivoa saapi, saako nytten istuva punavihreä hallitus aikaan hyvää Suomeen, ainakaan ei minulla ole antipatioita Antti Rinnettä kohtaan.

Kapitalisti-, kommunisti- ja fasisti-
hallitukset ovat hyi hyi, mutta punavihreä hallitus ei ollenkaan paha juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvokonservatiivista vaihtoehtoa kaivataan Keskusta puolueen puheenjohtajakisaan. Perinteiset arvot eivät ole kadonneet mihinkään, niitä me puolustamme, ruoka tulee edelleenkin maalta. Maailman tyhmät villitykset saavat leijua ilmassa, meidän tulevaisuutemme on maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Molemmat puheenjohtajaehdokkaat ovat ulkona kepun äänestäjien linjasta kuin puliukot. Kepu hajoaa marginaalipuolueeksi, jos ei löydy sateentekijää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu elää täysin viime vuosituhannen aikaisessa ihannemaailmassa. Ketä se kiinnostaa, ei ketään alle 50v. Ihmisillä arvot muuttuvat aikakausien mukaan. Elämä on yhtä muutosprosessia, ei sitä voi sitoa menneisiin arvoihin. Nykyiset arvot ovat yhtä hyvät kuin menneet. Nuoret ja keski-ikäiset haluavat mennä eteen päin elämässä, eivät sitoutua vanhoihin arvokahleisiin. Niin kauan kuin kepulaiset edustavat pääasiassa maaseutua , tulee poliittinen kannatus laskemaan lehmän hännän lailla. Olisiko löydettävä realistinen uusi poliittinen suuntaus, jossa korostuisi myös muut yhteiskunnalliset seikat ja kaikille yhteiset kansalliset haasteet ilman äärilaidoilla toimimisen tarvetta mm ilmastonmuutoksessa, koulutuksessa, vanhustenhoidossa ja sote-uudistuksessa (ei maakuntia).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ei ymmärtänyt että pikkumiljoona säästöillä ei korjata valtion taloutta vaan aiheutetaan ainoastaan Keskusta puolueen kannatuksen laskua. Sakkojen mielivaltainen korottaminen, Talvivaaran tukeminen sadoilla miljoonilla , Bernerin sekoilut ja kyykytyspolitiikka aiheutti Keskustan kannatukselle todellista hallaa. Heti hallituskauden alussa nähtiin Keskustan Fennovoima farssi jolle ei voinut kuin nauraa. Sipilältä oli myös surkuhupaisaa komiikkaa kun otti Siniset hallitukseen ja jätti PS:n ulos hallituksesta. Koko hallituskausi oli yhtä pelleilyä.

Keskusta puolue varmasti nousee jos muut puolueet sekoilevat enemmän kuin Keskusta. Toistaiseksi tilanne näyttää Keskustan kannalta hyvältä koska Rinteen hallitus on aloittanut valtion talouden konkurssin. Pelkästään se että Rinne ottaa lapsille miljardien edestä lisää velkaa tulee aiheuttamaan Keskusta puolueen kannatuksen nousua. Nähtäväksi jää tuleeko Keskusta puolueesta löytymään viisasta talous osaamista jolla Keskusta voisi nousta taas hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta alensi itse itsensä korruptioon Sipilän hovin mädättämänä.

'' Tuore tietokirja näyttää, millaisia verkostoja keskustan ympärille on muodostunut, ja katsoo eritoten Juha Sipilän suuntaan ''
Keskustan valtakunta: kertomus rahasta, vallasta ja korruptiosta. - HS , 9.6.2019

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on Sössöpuolue? Sössöpuolue on sellainen mikä rypee omassa läävässään. Sössöpuolueessa ei ole linjaa. Sössöpuolue sooloilee joka suuntaan. Sössöpuolue on epälooginen, eikä anna luotettavaa kuvaa kenellekään. Sössöpuolue on populistinen flirttailija mikä hyppää joka junaan. Sössöpuolua uskoo vasmistoon ja oikeistoon tosta vaan vihreää lippua heiluttaen. Sössöpuolue vie rahat siinä missä vasemmistokin. Sössöpuolue lisää tukien määrää. Kuka haluaa olla sössöttäjä sössö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä tiedä mitä keskustalaiset tekevät punavihreiden apulaisena hallituksessa? Oliko niin tärkeää saada se maakuntamalli läpi, että saadaan hyviä virkoja vielä omalle väelle ennen kuin puolue kuihtuu pois. Sitten voi vielä vuosia maakuntapomot palkkailla hyviä veljiä tuleviin virkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän vakuutuskuori jms. verovarkaat riistokapitalistit tuhosivat Suomen kansan elinolosuhteita aivan suhteettomasti leikkaamalla köyhimmiltä kansanosilta pois ja korruptoimalla kaikkein rikkaimmille niin kotimaisille kuin varsinkin ulkomaisille verottomia ''tuloja'' suomalaisen palkansaajan veroista pakko-otettuina ja vielä pahemmin entistä valtiohoitaja puoluetta Berneröimällä jopa taksiliikenteen lähelle talousrikollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kärnä vie jatkuvasti viimeisetkin uskottavuuden rippeet. En ymmärrä, miksi hänen annetaan huseerata keskustan nimissä, ilman mandaattia. Jos hänellä on mandaatti, niin se on "kutpai" koko keskusta!
Tärkein kysymys olisi siellä puolueen kokouksessa puheenjohtajakanditaateille "Miten aiot laittaa kärnän kuriin"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi nälvit kansanedustajaa, jota sinä et tunne? Kateuttasi? Kärnä on älykäs mies, sanansa mittainen toisin kuin moni muu. Kärnä sopii ehdokkaaksi Keskustan puheenjohtajakilpaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, kataeutta se ei voi olla, koska en tekisi missään tapauksessa hänenkaltaisiaan postauksia. Älykkyyttäkin on montaa lajia, joista osa lähentelee tyhmyyttä. Sanansa mittainen aina vuorokauden kerrallaan tai seuraavaan postaukseen saakka. Jalkapantaan itsensä hirttänyt tyyppi, vaikka muitakin tehokkaampia, nopeampia ja halvempiakin valvontamahdollisuuksia on olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ehkä kepun tuhossa muut syyt kuin mister Kärnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ideaalinen puolue olisi kaikkien rehellisten ihmisten mielestä keskustalainen. Nyt en tarkoita nykyistä keskustaa. Kokoomus on lähinnä työnantajapuolelta oman edun tavoittelua keinoja kaihtamatta. Vasemmisto taas ei yhtään tunnu tajuavan sitä, mitä yhteistä on palkalla ja yrityksen menestyksellä. Vihreät kulkee sellaisia latuja, joissa todellisen maailman kanssa ei tulla onnistumaan. Jos ihminen on suurin syy ilmastonmuutokseen, niin mikähän mahtaisi olla se paras ilmastoteko? Persuilla on rasitteena ääriryhmittymä, ja kyse ei ole siitä, että missä puolueessa se on, vaan että missä puolueessa se ei ole. Pidä vihollinen lähellä, jotta tiedät, mitä he puuhaavat. Ei keskusta sitä ryhmää halua, eikä kokoomus. Mutta kuka haluaa kuulua nykyiseen keskustaan? Helpompi aloittaa niistä, ketkä eivät halua. Maanviljelijät, taksikuskit, opettajat....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image