Pääkirjoitukset

Kerrankin menee hyvin

Pääkirjoitukset 12.10.2018 6:00 | Päivitetty 12.10.2018 6:13
Pääkirjoitus

Taloudellinen toimeliaisuus, elinkeinoelämä ja yritystoiminta ovat Pohjois-Pohjanmaalla nyt vahvalla kasvu-uralla.

Ainoita pilvenriekaleita taivaalla ovat huoli kansainvälisestä taloudesta ja osaavan työvoiman saatavuudesta.

Talous ja työllisyys ovat kasvussa koko Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön keskiviikkona julkaisema aluebarometri kertoo myönteisistä näkymistä myös Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoelämässä ja työmarkkinoilla.

Talous on Suomessa kasvanut yhtäjaksoisesti jo kolme vuotta, ja tänä vuonna siirrytään noususuhdanteesta korkeasuhdanteeseen. Kasvu jatkuu lähivuosinakin, mutta ei yhtä voimakkaana kuin nyt.

Ennakoitu hidastuva kasvu ei kuitenkaan heikennä näkymiä, vaan huolenaiheet liittyvät enemmän kansainvälisessä taloudessa tapahtuviin muutoksiin ja erityisesti osaavan työvoiman saantiin.

Myönteiset odotukset vahvistavat uskoa tulevaisuuteen, sillä merkittäviä kielteisiä tekijöitä ei ole näköpiirissä. Työttömyyden ei uskota kasvavan, vaikka Oulun kaltaisessa suuressa kaupungissa työttömyys ja erityisesti nuorisotyöttömyys ovat jatkuvan kipuilun aiheita.

Talouskasvu on Pohjois-Pohjanmaalla on ollut niin ripeää, että työntekijöitä on monille aloille jo vaikea löytää. Kysyntää riittää ict-alalla, metalli- ja konepajateollisuudessa, rakentamisessa, kuljetuksessa, myynnissä, ravitsemispalveluissa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen aloilla.

Uudet investoinnit tukevat maakunnan elinkeinoja ja työmarkkinoita. Menossa ja tulossa on suurhankkeita kuten ydinvoimala, tuulivoimahankkeet, tehdas-, kaivos- ja biolaitoshankkeet, matkailuinvestoinnit, sairaala- ja vankilainvestoinnit, satama- ja väylätyöt, matkailuinvestoinnit jne.

Erityisesti rakentaminen on vahvassa iskussa. Rakennusalan yritysten liikevaihto on Pohjois-Pohjanmaalla kasvanut humisten, eikä loppua näy. Digitalisointia puolestaan tapahtuu kaikilla aloilla, joten osaajia tarvitaan muuallakin kuin Oulussa ja varsinaisissa ict-alan yrityksissä.

Työttömien ylitarjonta on käytännössä sulanut useissa ammattiryhmissä. Myönteisenä on pidettävä suuntausta, jossa yrittäjät ovat valmiita kouluttamaan työntekijänsä. Taustalla heijastuvat epäilemättä leikkaukset ammattiopetuksessa.

Yksityisissä palveluissa vaikeuksia on erikoiskaupalla ja se näkyy tyhjinä liiketiloina. Kaupunkien ja maaseutukeskusten liikekeskustat kaipaavatkin uutta eloa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) epäili, että yritykset panttaavat investointipäätöksiä, koska haluavat nähdä ensin seuraavan hallitusohjelman (Kaleva 11.10.). Lintilän puheet voi panna vaalipuheiden joukkoon ja huoleen keskustan laskevasta kannatuksesta.

Pieni notkahdus investoinneissa on tosin totta. Äskettäisessä pk-yritysbarometrissa Pohjois-Pohjanmaan yrittäjistä viidennes aikoi vähentää investointeja, mutta saman verran aikoi myös lisätä, kun valtaosa aikoi pitää ne ennallaan.

Yritykset tekevät investointipäätökset markkinatilanteen ja kasvuhalujensa, eivät vaalipuheiden mukaan. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on tosin ollut yrittäjäystävällisin miesmuistiin, joten siinä suhteessa on vaikea panna paremmaksi.

MAINOS

Kommentoi

Siis menee hyvin. Miksi siltikin velkamäärät kaikilla sektoreilla yhä lisääntyy. Miksi vaihtotase on yhä pahasti miinuksella. Miksi asumistukimenot kasvaa ja hakijat lisääntyy. Miksi toimeentulon hakijamäärät ja menot yhä lisääntyy. Merkitseekö nämä kaikki että Suomi ja suomalaiset yhä vain köyhtyy. Tämä hyvinvoinnin hehkutus on pelkkää vaalipropagandaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on tosin ollut yrittäjäystävällisin miesmuistiin, joten siinä suhteessa on vaikea panna paremmaksi".
Totta joka sana.
Yrityksiä Sipilän hallitus on tukenut ennätyksellisen paljon.
Mutta keneltä se on pois jos joku saa lisää?
Näin Suomen pankki: "YLIVELKAANTUMINEN
Suomalaisten kotitalouksien velka on kasvanut Suomen Pankin mukaan ennätyksellisen suureksi".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peruskoulussa oli aikoinaan taloustietoa oppiaineena. Opettaja kertoi ja opetti hartaasti Suomen vaihtotaseesta, joka oli joko ylijäämäinen tai alijäämäinen. Ylijäämäinen vaihtotase tarkoitti, että Suomesta on viety kauppatavaraa enemmän kuin on tuotu ulkomailta ja muukin taloudellinen toiminta on tuonut rahaa Suomeen. Suomella meni hyvin kun vaihtotase oli ylijäämäinen, oli nousukausi parhaimmillaan. Nykyisin ei puhuta mielestäni Suomen vaihtotaseesta yhtään sanaa julkisuudessa, ainoastaan Ylen radiouutisessa lyhyenä toteamuksena. Uutisen mukaan Suomen vaihtotase on miinuksella 400 miljoonaa euroa tarkastelujaksolla kesäajalta. Vuoden mittaan vaihtotaseen alijäämää kertyy miljardeja euroja, päässälaskettuna. Ei ole ollut uutista positiivisesta vaihtotaseesta moneen vuoteen, oman havaintoni mukaan. Peruskoulun opilla voi todeta, että Suomi köyhtyy, raha virtaa ulkomaille. Suomeen tuodaan enemmän tavaraa kuin viemme ulkomaille, vaikka olemme EU:n markkinoilla "sisäpiiriläisiä". Tiedotusvälineiden mukaan Saksan talous on hyvällä mallilla ja elää vahvaa nousukautta, koska vaihtotase on positiivinen. Suomessakin on vahva talouden nousukausi, vaikka vaihtotase on vahvasti negatiivinen. Huvittavaa, Suomi velkaantuu vauhdilla ja silti menee hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Duunaritason työpaikkoja kyllä riittää. Kokeneella ammattimiehellä on nyt kissanpäivät.

Asiantuntijat taas ovat kortistossa, koska eivät kelpaa duunareiksi. Oulussa on keskitetty resurssit tuotannolliseen toimintaan ja johto-, kehitys-, tutkimus- ja suunnittelutyö on ulkoistettu ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image