Pääkirjoitukset

Kemin jättihanke muljautti monta kuvioita uusiksi – tutkijoiden näkemykset bio­tuo­te­teh­taan il­mas­to­vai­ku­tuk­sis­ta ovat taas hämmentävän ris­ti­rii­tai­sia

Metsä Fibren Kemin tehdas. KUVA: Metsä Group
Pääkirjoitukset 30.4.2019 9:27
Pääkirjoitus

Metsä Groupin investointiaie heilautti kerralla näkymiä uuteen asentoon niin suomalaisessa metsä-, ilmasto- kuin hallituspolitiikassakin.

Kemin jättihankkeelle kannattaa toivottaa onnea. Tehtaan ilmasto-vaikutukset eivät ole yksioikoinen asia.

Investoinnin arvo 1,5 miljardia, tuotanto 1,5 miljoonaa tonnia sellua vuodessa. Rakentamisvaiheen henkilötyövuosien määrä lähes 10 000, valmiin tehtaan luoma työpaikkojen määrä laitoksessa ja sen ulkopuolella yhteensä 2 500 henkeä.

Jos Metsä Groupin viime perjantaina kertoma suunnitelma uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin muuttuu todeksi, kyseessä on järisyttävä alueellinen kehitysruiske. Vahvimmillaan investoinnin vaikutukset tuntuvat tietenkin Kemissä ja naapurikunnissa mutta heijastuvat paljon laajemmalle Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen, jopa Pohjois-Karjalaan. Tehdas antaisi nostetta myös koko Suomen vientilukuihin.

Käytännössä Kemissä on kyse vanhan sellutehtaan korvaamisesta uudella biotuotetehtaalla. Sen päätuote olisi vastakin sellu, mutta tuotepalettiin sisältyisi myös muita biotuotteita.

Uusi tehdas olisi yhtiön mukaan pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos, suurempi kuin vuonna 2017 käynnistetty Äänekosken-tehdas.

Lopullisen investointipäätöksen yhtiö lupaa tehdä aikaisintaan ensi kesänä. Jo ilmoitus pelkästä suunnitelmasta on kuitenkin pannut uusiin puihin muitakin asioita kuin Kemin kaupungin tulevaisuuden näkymät.

Tämä koskee esimerkiksi Suomen muita sellutehdashankkeita.

Isoimmat muut suunnitelmat ovat Finnpulpin sellutehdas Kuopioon, Boreal Biorefin Kemijärvelle, Kaicell Fiberin Paltamoon ja Kaidin biojalostamo Kemiin.

Nyt on selvää, että lista ei tällaisenaan voi mitenkään toteutua. Esteeksi nousee jo kuitupuun saatavuus. Ja jos puusta tulee pula, sen hinta nousee, ja jalostuksen kannattavuus heikkenee.

Esimerkiksi Boreal Bioref ilmoitti jo, ettei Kemin suunnitelma vaikuta mitenkään Kemijärven suunnitelmaan. Samoin Kuopiossa luottamus oman, hetken jo maailman suurimpana havusellutehtaana markkinoidun laitoksen syntyyn on vahva.

Perjantaisella uutisella Kemin Pajusaaren biotuotejättiläisestä oli saman tien vaikutuksia jopa Suomen uuden hallituksen muodostamiseen. Tuleva pääministeri Antti Rinne (sd.) näytti kirkasta vihreää valoa sekä tehtaalle että sen todennäköisesti vaatimille infraratkaisuille. Ainakin Kemin väylän syventäminen otettaneen pöydälle.

Vaikeaan rakoon uutinen painoi vihreät, jonka pääsy hallitukseen näytti jo lähes ilmoitusasialta. Puoluetta karvastelevat tehdashankkeessa rajusti kasvavan puun käytön vaikutukset metsien hiilensidontakykyyn.

Uuden tehtaan ympäristövaikutukset ovat kuitenkin monitahoinen asia. Esimerkiksi ympäristönsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi iloitsi sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että uusien tehtaiden modernit tuotteet ottavat tilaa markkinoilta vanhanaikaisilta ja saastuttaviin tehtaisiin perustuvalta tuotannolta. Ilma on toki jälleen hämmentävästi sakeana myös toisensuuntaisia tutkijanäkemyksiä.

Vihreiden hallitustielle ainakaan tehtaasta tuskin tulee ylittämätöntä estettä.

MAINOS

Kommentoi

Vasemmistohallitus kyllä kaataa tämän hankkeen, joten ei huolta. Ette joudu töihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykysuomessa ei tehdä sellua, papria puutavaraa, vaan biotuotteita. Se kun kuulostaa niin hienolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallon ilmaston kannalta on se ja sama mitä täällä perähikiällä muutama miljoona ihmistä tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän 5miljoonaa kiinalaistakaan vaikuta mihinkään. Jos suomalaisia olisi pari miljardia se vastaisi kolmea Kiinaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avainsana on bio,
Kyllä Oulu oy tuotti aikoinaan mäntyöljyä ja saippuaa, tärpättiä ja lipeää pölynsidontaan. Sanan bio avulla saadaan vihreät hiljaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomi nostetaan aina saastuttaja maaksi,ilmaston pilaajaksi?Meillä on muihin maihin verrattuna vähemmän päästöjä ja tehdasteollisuutta ja liikennettä.Ilman teollisuutta olisi työttömyys huipussaan.Kumpi on pahempi päästöt vai työttömyys?EU:n pitäisi lopettaa auto teollisuus,sota-ja aseteollisuus jne.Nielut tukkeutuvat päästöistä suuressa maailmassa,ei Suomessa ensimmäisenä. Suomen teollisuutta ja omaa tuotantoa,maanviljelystä halutaan,on haluttu ajaa alas jo vuosikymmeniä ja joka hyödyntää muita maita.Omavaraisuus olisi joka alalla maassamme tärkein sekä toimeentulo ja omillaan pärjääminen. Omavarainen maatalous,teollisuus,yritykset,sähkö,vesi,oma raha jne.Nyt roikutaan EU:ssa ja ruinataan isoja virkoja sekä tukirahoja rukoillaan. Suomi ei pelastu hiilinieluja lopettamalla tai ilmasto-ja ympäristö parane vaikka tekisimme mitä. Olenkohan väärässä? Suomi on kuin kärpäsenpas*a maailman kartalla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olennainen kysymys: "Kumpi on pahempi päästöt vai työttömyys?" Nykyhallituksessa linja menee jossain kepu+rkp+sosdem ja vihr+vas välissä. Tämä lienee niitä arvokysymyksiä.
Mielestäni liityimme EUn jäseneksi osin myös siitä syystä, että kaikkea ei tarvi itse tehdä ja omavaraisuutta voidaan tarkastella myös EUn laajuisesti. Jos omavaraisuusvaatimus viedää kovin lähelle kansalaisia, niin pian puhutaan Kainuun omavaraisuudesta ja Pohjois-Pohjanmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vieläkin sitä mieltä,että hanke ei vaikuta ilmastonmuutokseen mitenkään. Uusi tehdas uudet ratkaisut.
Suomi on saastuttajien maiden joukossa tuntematon !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää kai niiden tutkijoittenkin päästä julkisuuteen, jos ei muutoin, niin vaikka kepulitutkimuksilla, joilla ei lisäksi ole kovinkaan merkittävää tieteellistä pohjaa. Tai sitten kyse on tutkijan poliittisesta suuntautumisesta, sitä kun ei tarvitse tuoda julki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heh..ja toisaalla taas joku hoksii että ei vaikuta, toisaalla taas joku että vaikuttaa.
Kun ei vaikuta yhtään mihinkään.
Vihertävät voi ihan ajella ja lennellä pitkin maita ja mantuja kuten tähänkin asti.
Sekään ei vaikuta yhtään mihinkään.
Ainoastaan siihen että ihmisiä koetetaan sitouttaa olemaan lyhyen matkan päässä ja ns. holhottavana helpommin..
Sähkö auton rotteloilla kun ei ajella kovin pitkiä matkoja. Siksi se kiima niitä kohtaan on melkonen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin suomessa voitaisiin valvoa toimintaa paljon paremmin mitä muualla maailmas. Sillä jo perustelut suomeen rakentamiselle. Epäilen vahvasti että Venäjällä tai Kiinassa tai Brasiliassa ympäristöasiat ei olisi mikään este. Ja ketään ei siellä asiasta olisi huolissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tehdään. Metsälle kestää sata vuotta palautua entiselleen avohakkuun jäljiltä. Istutettu metsä ei kasva kuten sen pitäisi, koska maan pinnan alla on näkymätöntä elämää, joka elää symbioosissa puuston kanssa. Siihen tarvitaan molemmat osapuolet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikutus riippuu pitkälti siitä, että mitä entisiä ja tulevia investointeja se korvaa, kotimaassa ja ulkomailla.
Suomen saldo voi kasvaa, vaikka maailman saldo pienenee tai päinvastoin.
Siinä mielessä on hyvin monitahoinen juttu ympäristö kannalta ja tarvittaisiin kovien asiantuntijoiden laskelmia.

Paljon tärkeämpää olisi panostaa tukkipuuhun rakennuspuuna, koska se sitoo hiiltä. Puuta voi käyttää taloihin, siltoihin, paaluihin, tolppiin, pölkkyihin ja muuhun.

Suot, suometsät ja suopellot muodostavat vielä oman kokonaisuutensa, jota pitäisi kokonaisvaltaisesti harkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hiili ja hiili... lopettakaa jo to typerä hiilen laskeminen. Ei vaikutusta mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Lapin puuvarat on jalostettava Lapissa eli Kemijärvellä. Turha monopolisoida ja pantata Lapin puuvaroja yhdelle yritykselle. Kemijärvi ja Itä-Lappi tarvitsee teollisia investointeja eli vakituisia työpaikkoja. Sitten on Kemijoen lohi, sille on tehtävä vaellusreitti Ounasjoen ja Kemijoen latvoille asti. Hanskat kouriin kansanedustajat ja heidän puolueet, isänmaamme ei ole vielä valmis. Pitää myös Lapin ihmisille olla mahdollisuus yrittää tai tehdä palkkatyötä sekä tietysti saada hyvä palkka tehdystä työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:47
Kerro meille: Oletko kohdannut urheiluharrastuksissa valmentajien taholta epäasiallista käytöstä?
9:46
Labradorinnoutaja on yhä Suomen ykköskoira – katso lista kymmenestä suosituimmasta rodusta
9:38
Asiantuntijat: Nuoret brändäävät itseään, ovat määrätietoisia, itsevarmoja ja yksilökeskeisiä – jääkiekon nuorten MM-kisat herätti jälleen kysymyksen "ylikorostuneesta individualismista" Tilaajille
9:18
Uusi ryhmä ehdolla kirkolliskokousvaalissa Oulun hiippakunnassa
9:06
Metallirockin suurnimi Volbeat on Qstockin lauantain pääesiintyjä ensi heinäkuussa
8:59
Poliisi: Mies katosi Pallastunturilla – liikkui ilmeisesti laskettelusuksilla ja liitovarjolla
8:42
Yksi ihminen kuoli ja seitsemän loukkaantui ampumisessa pikaruokaravintolan edessä Seattlessa ruuhka-aikaan – kahta ampujaa etsitään
21
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
15
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
11
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
10
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
9
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille
8
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
7
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image