Pääkirjoitukset

Kemin jättihanke muljautti monta kuvioita uusiksi – tutkijoiden näkemykset bio­tuo­te­teh­taan il­mas­to­vai­ku­tuk­sis­ta ovat taas hämmentävän ris­ti­rii­tai­sia

Metsä Fibren Kemin tehdas. KUVA: Metsä Group
Pääkirjoitukset 30.4.2019 9:27
Pääkirjoitus

Metsä Groupin investointiaie heilautti kerralla näkymiä uuteen asentoon niin suomalaisessa metsä-, ilmasto- kuin hallituspolitiikassakin.

Kemin jättihankkeelle kannattaa toivottaa onnea. Tehtaan ilmasto-vaikutukset eivät ole yksioikoinen asia.

Investoinnin arvo 1,5 miljardia, tuotanto 1,5 miljoonaa tonnia sellua vuodessa. Rakentamisvaiheen henkilötyövuosien määrä lähes 10 000, valmiin tehtaan luoma työpaikkojen määrä laitoksessa ja sen ulkopuolella yhteensä 2 500 henkeä.

Jos Metsä Groupin viime perjantaina kertoma suunnitelma uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin muuttuu todeksi, kyseessä on järisyttävä alueellinen kehitysruiske. Vahvimmillaan investoinnin vaikutukset tuntuvat tietenkin Kemissä ja naapurikunnissa mutta heijastuvat paljon laajemmalle Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen, jopa Pohjois-Karjalaan. Tehdas antaisi nostetta myös koko Suomen vientilukuihin.

Käytännössä Kemissä on kyse vanhan sellutehtaan korvaamisesta uudella biotuotetehtaalla. Sen päätuote olisi vastakin sellu, mutta tuotepalettiin sisältyisi myös muita biotuotteita.

Uusi tehdas olisi yhtiön mukaan pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos, suurempi kuin vuonna 2017 käynnistetty Äänekosken-tehdas.

Lopullisen investointipäätöksen yhtiö lupaa tehdä aikaisintaan ensi kesänä. Jo ilmoitus pelkästä suunnitelmasta on kuitenkin pannut uusiin puihin muitakin asioita kuin Kemin kaupungin tulevaisuuden näkymät.

Tämä koskee esimerkiksi Suomen muita sellutehdashankkeita.

Isoimmat muut suunnitelmat ovat Finnpulpin sellutehdas Kuopioon, Boreal Biorefin Kemijärvelle, Kaicell Fiberin Paltamoon ja Kaidin biojalostamo Kemiin.

Nyt on selvää, että lista ei tällaisenaan voi mitenkään toteutua. Esteeksi nousee jo kuitupuun saatavuus. Ja jos puusta tulee pula, sen hinta nousee, ja jalostuksen kannattavuus heikkenee.

Esimerkiksi Boreal Bioref ilmoitti jo, ettei Kemin suunnitelma vaikuta mitenkään Kemijärven suunnitelmaan. Samoin Kuopiossa luottamus oman, hetken jo maailman suurimpana havusellutehtaana markkinoidun laitoksen syntyyn on vahva.

Perjantaisella uutisella Kemin Pajusaaren biotuotejättiläisestä oli saman tien vaikutuksia jopa Suomen uuden hallituksen muodostamiseen. Tuleva pääministeri Antti Rinne (sd.) näytti kirkasta vihreää valoa sekä tehtaalle että sen todennäköisesti vaatimille infraratkaisuille. Ainakin Kemin väylän syventäminen otettaneen pöydälle.

Vaikeaan rakoon uutinen painoi vihreät, jonka pääsy hallitukseen näytti jo lähes ilmoitusasialta. Puoluetta karvastelevat tehdashankkeessa rajusti kasvavan puun käytön vaikutukset metsien hiilensidontakykyyn.

Uuden tehtaan ympäristövaikutukset ovat kuitenkin monitahoinen asia. Esimerkiksi ympäristönsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi iloitsi sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että uusien tehtaiden modernit tuotteet ottavat tilaa markkinoilta vanhanaikaisilta ja saastuttaviin tehtaisiin perustuvalta tuotannolta. Ilma on toki jälleen hämmentävästi sakeana myös toisensuuntaisia tutkijanäkemyksiä.

Vihreiden hallitustielle ainakaan tehtaasta tuskin tulee ylittämätöntä estettä.

MAINOS

Kommentoi

Maapallon ilmaston kannalta on se ja sama mitä täällä perähikiällä muutama miljoona ihmistä tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän 5miljoonaa kiinalaistakaan vaikuta mihinkään. Jos suomalaisia olisi pari miljardia se vastaisi kolmea Kiinaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avainsana on bio,
Kyllä Oulu oy tuotti aikoinaan mäntyöljyä ja saippuaa, tärpättiä ja lipeää pölynsidontaan. Sanan bio avulla saadaan vihreät hiljaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomi nostetaan aina saastuttaja maaksi,ilmaston pilaajaksi?Meillä on muihin maihin verrattuna vähemmän päästöjä ja tehdasteollisuutta ja liikennettä.Ilman teollisuutta olisi työttömyys huipussaan.Kumpi on pahempi päästöt vai työttömyys?EU:n pitäisi lopettaa auto teollisuus,sota-ja aseteollisuus jne.Nielut tukkeutuvat päästöistä suuressa maailmassa,ei Suomessa ensimmäisenä. Suomen teollisuutta ja omaa tuotantoa,maanviljelystä halutaan,on haluttu ajaa alas jo vuosikymmeniä ja joka hyödyntää muita maita.Omavaraisuus olisi joka alalla maassamme tärkein sekä toimeentulo ja omillaan pärjääminen. Omavarainen maatalous,teollisuus,yritykset,sähkö,vesi,oma raha jne.Nyt roikutaan EU:ssa ja ruinataan isoja virkoja sekä tukirahoja rukoillaan. Suomi ei pelastu hiilinieluja lopettamalla tai ilmasto-ja ympäristö parane vaikka tekisimme mitä. Olenkohan väärässä? Suomi on kuin kärpäsenpas*a maailman kartalla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olennainen kysymys: "Kumpi on pahempi päästöt vai työttömyys?" Nykyhallituksessa linja menee jossain kepu+rkp+sosdem ja vihr+vas välissä. Tämä lienee niitä arvokysymyksiä.
Mielestäni liityimme EUn jäseneksi osin myös siitä syystä, että kaikkea ei tarvi itse tehdä ja omavaraisuutta voidaan tarkastella myös EUn laajuisesti. Jos omavaraisuusvaatimus viedää kovin lähelle kansalaisia, niin pian puhutaan Kainuun omavaraisuudesta ja Pohjois-Pohjanmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vieläkin sitä mieltä,että hanke ei vaikuta ilmastonmuutokseen mitenkään. Uusi tehdas uudet ratkaisut.
Suomi on saastuttajien maiden joukossa tuntematon !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää kai niiden tutkijoittenkin päästä julkisuuteen, jos ei muutoin, niin vaikka kepulitutkimuksilla, joilla ei lisäksi ole kovinkaan merkittävää tieteellistä pohjaa. Tai sitten kyse on tutkijan poliittisesta suuntautumisesta, sitä kun ei tarvitse tuoda julki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heh..ja toisaalla taas joku hoksii että ei vaikuta, toisaalla taas joku että vaikuttaa.
Kun ei vaikuta yhtään mihinkään.
Vihertävät voi ihan ajella ja lennellä pitkin maita ja mantuja kuten tähänkin asti.
Sekään ei vaikuta yhtään mihinkään.
Ainoastaan siihen että ihmisiä koetetaan sitouttaa olemaan lyhyen matkan päässä ja ns. holhottavana helpommin..
Sähkö auton rotteloilla kun ei ajella kovin pitkiä matkoja. Siksi se kiima niitä kohtaan on melkonen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin suomessa voitaisiin valvoa toimintaa paljon paremmin mitä muualla maailmas. Sillä jo perustelut suomeen rakentamiselle. Epäilen vahvasti että Venäjällä tai Kiinassa tai Brasiliassa ympäristöasiat ei olisi mikään este. Ja ketään ei siellä asiasta olisi huolissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikutus riippuu pitkälti siitä, että mitä entisiä ja tulevia investointeja se korvaa, kotimaassa ja ulkomailla.
Suomen saldo voi kasvaa, vaikka maailman saldo pienenee tai päinvastoin.
Siinä mielessä on hyvin monitahoinen juttu ympäristö kannalta ja tarvittaisiin kovien asiantuntijoiden laskelmia.

Paljon tärkeämpää olisi panostaa tukkipuuhun rakennuspuuna, koska se sitoo hiiltä. Puuta voi käyttää taloihin, siltoihin, paaluihin, tolppiin, pölkkyihin ja muuhun.

Suot, suometsät ja suopellot muodostavat vielä oman kokonaisuutensa, jota pitäisi kokonaisvaltaisesti harkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hiili ja hiili... lopettakaa jo to typerä hiilen laskeminen. Ei vaikutusta mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Lapin puuvarat on jalostettava Lapissa eli Kemijärvellä. Turha monopolisoida ja pantata Lapin puuvaroja yhdelle yritykselle. Kemijärvi ja Itä-Lappi tarvitsee teollisia investointeja eli vakituisia työpaikkoja. Sitten on Kemijoen lohi, sille on tehtävä vaellusreitti Ounasjoen ja Kemijoen latvoille asti. Hanskat kouriin kansanedustajat ja heidän puolueet, isänmaamme ei ole vielä valmis. Pitää myös Lapin ihmisille olla mahdollisuus yrittää tai tehdä palkkatyötä sekä tietysti saada hyvä palkka tehdystä työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:17
Viisi valtuutettua perusti uuden ryhmän Haapavedellä, puhetta johtaa Jarmo Viinala
21:13
Oulu hyllytti jälleen pormestarimallin – näin siitä huolimatta, että mallilla on yllättävän laaja kannatus valtuustoryhmissä
20:57
EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Humanitaarinen kriisi on käsillä"
20:16
Charles Michel Kesärannassa: Konkreettiset keinot hiilineutraalin EU:n saavuttamiseksi on tuotava esille
19:53
Asutusta lähestyvät sudet huolestuttavat Limingassa – normaalisti yöllä liikkuva eläin on nähty jopa bussia odottavien koululaisten lähellä Tilaajille
19:52
Vain Teemu Pukin kuorsaus voi viedä Huuhkajien maalivahdin yöunet: Paineet ovat etuoikeus, Lukas Hradecký sanoo
18:46
Raahelaisperheen tragedian karuja taustoja käytiin läpi oikeudessa – ”Sen jälkeen hän ei ollut enää veli meille” Tilaajille
69
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
41
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
32
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
32
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
27
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
24
Maailmanmestari Tero Pitkämäki lopettaa uransa, paluu huipulle jäi kiinni jaloista – ”Nyt on tyhjä olo”
21
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu yöllä paikoin huonoksi maan eteläosassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image