Pääkirjoitukset

Kemin jättihanke muljautti monta kuvioita uusiksi – tutkijoiden näkemykset bio­tuo­te­teh­taan il­mas­to­vai­ku­tuk­sis­ta ovat taas hämmentävän ris­ti­rii­tai­sia

Metsä Fibren Kemin tehdas. KUVA: Metsä Group
Pääkirjoitukset 30.4.2019 9:27
Pääkirjoitus

Metsä Groupin investointiaie heilautti kerralla näkymiä uuteen asentoon niin suomalaisessa metsä-, ilmasto- kuin hallituspolitiikassakin.

Kemin jättihankkeelle kannattaa toivottaa onnea. Tehtaan ilmasto-vaikutukset eivät ole yksioikoinen asia.

Investoinnin arvo 1,5 miljardia, tuotanto 1,5 miljoonaa tonnia sellua vuodessa. Rakentamisvaiheen henkilötyövuosien määrä lähes 10 000, valmiin tehtaan luoma työpaikkojen määrä laitoksessa ja sen ulkopuolella yhteensä 2 500 henkeä.

Jos Metsä Groupin viime perjantaina kertoma suunnitelma uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin muuttuu todeksi, kyseessä on järisyttävä alueellinen kehitysruiske. Vahvimmillaan investoinnin vaikutukset tuntuvat tietenkin Kemissä ja naapurikunnissa mutta heijastuvat paljon laajemmalle Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen, jopa Pohjois-Karjalaan. Tehdas antaisi nostetta myös koko Suomen vientilukuihin.

Käytännössä Kemissä on kyse vanhan sellutehtaan korvaamisesta uudella biotuotetehtaalla. Sen päätuote olisi vastakin sellu, mutta tuotepalettiin sisältyisi myös muita biotuotteita.

Uusi tehdas olisi yhtiön mukaan pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos, suurempi kuin vuonna 2017 käynnistetty Äänekosken-tehdas.

Lopullisen investointipäätöksen yhtiö lupaa tehdä aikaisintaan ensi kesänä. Jo ilmoitus pelkästä suunnitelmasta on kuitenkin pannut uusiin puihin muitakin asioita kuin Kemin kaupungin tulevaisuuden näkymät.

Tämä koskee esimerkiksi Suomen muita sellutehdashankkeita.

Isoimmat muut suunnitelmat ovat Finnpulpin sellutehdas Kuopioon, Boreal Biorefin Kemijärvelle, Kaicell Fiberin Paltamoon ja Kaidin biojalostamo Kemiin.

Nyt on selvää, että lista ei tällaisenaan voi mitenkään toteutua. Esteeksi nousee jo kuitupuun saatavuus. Ja jos puusta tulee pula, sen hinta nousee, ja jalostuksen kannattavuus heikkenee.

Esimerkiksi Boreal Bioref ilmoitti jo, ettei Kemin suunnitelma vaikuta mitenkään Kemijärven suunnitelmaan. Samoin Kuopiossa luottamus oman, hetken jo maailman suurimpana havusellutehtaana markkinoidun laitoksen syntyyn on vahva.

Perjantaisella uutisella Kemin Pajusaaren biotuotejättiläisestä oli saman tien vaikutuksia jopa Suomen uuden hallituksen muodostamiseen. Tuleva pääministeri Antti Rinne (sd.) näytti kirkasta vihreää valoa sekä tehtaalle että sen todennäköisesti vaatimille infraratkaisuille. Ainakin Kemin väylän syventäminen otettaneen pöydälle.

Vaikeaan rakoon uutinen painoi vihreät, jonka pääsy hallitukseen näytti jo lähes ilmoitusasialta. Puoluetta karvastelevat tehdashankkeessa rajusti kasvavan puun käytön vaikutukset metsien hiilensidontakykyyn.

Uuden tehtaan ympäristövaikutukset ovat kuitenkin monitahoinen asia. Esimerkiksi ympäristönsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi iloitsi sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että uusien tehtaiden modernit tuotteet ottavat tilaa markkinoilta vanhanaikaisilta ja saastuttaviin tehtaisiin perustuvalta tuotannolta. Ilma on toki jälleen hämmentävästi sakeana myös toisensuuntaisia tutkijanäkemyksiä.

Vihreiden hallitustielle ainakaan tehtaasta tuskin tulee ylittämätöntä estettä.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Hyvä, Kemin projekti on kotimainen investointi.
Muut jutussa mainitut haaveet taitavat perustua kiinalaiseen jne ulkomaiseen pääomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistohallitus kyllä kaataa tämän hankkeen, joten ei huolta. Ette joudu töihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykysuomessa ei tehdä sellua, papria puutavaraa, vaan biotuotteita. Se kun kuulostaa niin hienolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallon ilmaston kannalta on se ja sama mitä täällä perähikiällä muutama miljoona ihmistä tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän 5miljoonaa kiinalaistakaan vaikuta mihinkään. Jos suomalaisia olisi pari miljardia se vastaisi kolmea Kiinaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avainsana on bio,
Kyllä Oulu oy tuotti aikoinaan mäntyöljyä ja saippuaa, tärpättiä ja lipeää pölynsidontaan. Sanan bio avulla saadaan vihreät hiljaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomi nostetaan aina saastuttaja maaksi,ilmaston pilaajaksi?Meillä on muihin maihin verrattuna vähemmän päästöjä ja tehdasteollisuutta ja liikennettä.Ilman teollisuutta olisi työttömyys huipussaan.Kumpi on pahempi päästöt vai työttömyys?EU:n pitäisi lopettaa auto teollisuus,sota-ja aseteollisuus jne.Nielut tukkeutuvat päästöistä suuressa maailmassa,ei Suomessa ensimmäisenä. Suomen teollisuutta ja omaa tuotantoa,maanviljelystä halutaan,on haluttu ajaa alas jo vuosikymmeniä ja joka hyödyntää muita maita.Omavaraisuus olisi joka alalla maassamme tärkein sekä toimeentulo ja omillaan pärjääminen. Omavarainen maatalous,teollisuus,yritykset,sähkö,vesi,oma raha jne.Nyt roikutaan EU:ssa ja ruinataan isoja virkoja sekä tukirahoja rukoillaan. Suomi ei pelastu hiilinieluja lopettamalla tai ilmasto-ja ympäristö parane vaikka tekisimme mitä. Olenkohan väärässä? Suomi on kuin kärpäsenpas*a maailman kartalla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olennainen kysymys: "Kumpi on pahempi päästöt vai työttömyys?" Nykyhallituksessa linja menee jossain kepu+rkp+sosdem ja vihr+vas välissä. Tämä lienee niitä arvokysymyksiä.
Mielestäni liityimme EUn jäseneksi osin myös siitä syystä, että kaikkea ei tarvi itse tehdä ja omavaraisuutta voidaan tarkastella myös EUn laajuisesti. Jos omavaraisuusvaatimus viedää kovin lähelle kansalaisia, niin pian puhutaan Kainuun omavaraisuudesta ja Pohjois-Pohjanmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vieläkin sitä mieltä,että hanke ei vaikuta ilmastonmuutokseen mitenkään. Uusi tehdas uudet ratkaisut.
Suomi on saastuttajien maiden joukossa tuntematon !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää kai niiden tutkijoittenkin päästä julkisuuteen, jos ei muutoin, niin vaikka kepulitutkimuksilla, joilla ei lisäksi ole kovinkaan merkittävää tieteellistä pohjaa. Tai sitten kyse on tutkijan poliittisesta suuntautumisesta, sitä kun ei tarvitse tuoda julki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heh..ja toisaalla taas joku hoksii että ei vaikuta, toisaalla taas joku että vaikuttaa.
Kun ei vaikuta yhtään mihinkään.
Vihertävät voi ihan ajella ja lennellä pitkin maita ja mantuja kuten tähänkin asti.
Sekään ei vaikuta yhtään mihinkään.
Ainoastaan siihen että ihmisiä koetetaan sitouttaa olemaan lyhyen matkan päässä ja ns. holhottavana helpommin..
Sähkö auton rotteloilla kun ei ajella kovin pitkiä matkoja. Siksi se kiima niitä kohtaan on melkonen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin suomessa voitaisiin valvoa toimintaa paljon paremmin mitä muualla maailmas. Sillä jo perustelut suomeen rakentamiselle. Epäilen vahvasti että Venäjällä tai Kiinassa tai Brasiliassa ympäristöasiat ei olisi mikään este. Ja ketään ei siellä asiasta olisi huolissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tehdään. Metsälle kestää sata vuotta palautua entiselleen avohakkuun jäljiltä. Istutettu metsä ei kasva kuten sen pitäisi, koska maan pinnan alla on näkymätöntä elämää, joka elää symbioosissa puuston kanssa. Siihen tarvitaan molemmat osapuolet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikutus riippuu pitkälti siitä, että mitä entisiä ja tulevia investointeja se korvaa, kotimaassa ja ulkomailla.
Suomen saldo voi kasvaa, vaikka maailman saldo pienenee tai päinvastoin.
Siinä mielessä on hyvin monitahoinen juttu ympäristö kannalta ja tarvittaisiin kovien asiantuntijoiden laskelmia.

Paljon tärkeämpää olisi panostaa tukkipuuhun rakennuspuuna, koska se sitoo hiiltä. Puuta voi käyttää taloihin, siltoihin, paaluihin, tolppiin, pölkkyihin ja muuhun.

Suot, suometsät ja suopellot muodostavat vielä oman kokonaisuutensa, jota pitäisi kokonaisvaltaisesti harkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hiili ja hiili... lopettakaa jo to typerä hiilen laskeminen. Ei vaikutusta mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

19:24
Kajaanilainen Jarno Karanto on keulinut järven jäällä yli kahtasataa, kesätöikseen hän ajaa moottoripyörällä surmanajoa – edes murtuneet kylkiluut eivät ole lopettaneet harrastusta Tilaajille
19:20
Auringon lämmittämä katto höyrysi Rovaniemen keskustassa – aiheutti hälytyksen tulipalosta
19:07
Miljardööri-oligarkin kanne etenee hovioikeuteen – USA:n pakotelistalla oleva Boris Rotenberg ei pysty maksamaan Suomessa laskujaan, pankit kieltäytyvät rahansiirroista
18:59
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka: Koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitetulla sovelluksella pitäisi olla Suomessa kolme miljoonaa käyttäjää
18:28
Venäjälle ennustetaan pahaa lamaa – korona ja öljyn hinnan lasku tekevät tuhojaan
17:53
Yle: Espoolaisessa hoivakodissa useita koronatartuntoja, kolme asukasta kuollut
17:37
Epi­de­mia alkoi jo Kit­ti­läs­sä, ta­pauk­sia myös Yl­läk­sel­lä – Lapissa on vii­kon­lo­pun aikana pal­jas­tu­nut yh­teen­sä 16 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa Tilaajille
75
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
63
THL:n pääjohtaja HS:n haastattelussa: Laaja testaus ja altistuneiden eristäminen voisi mahdollistaa koronarajoitusten asteittaisen purkamisen
61
Näkökulma: Joka suunnalta tulvii nyt uusia menoja miljardiluokan lisäbudjettiin – Hallituksen kehysriihi muuttui koronariiheksi
46
Katri Kulmuni sanoo HS:lle, että koronatesteihin voidaan laittaa vaikka miljardi euroa – kokoomuksen kansanedustajat tukevat ajatusta
44
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
33
Suomessa on nyt 1 927 varmennettua koronatartuntaa – OYSin erva-alueella koronapotilaiden määrä kasvanut, Pohjois-Pohjanmaan luvut ennallaan
28
Ruuhkat Oulun keskustan ikuinen riesa – lisääntyvä autoliikenne ei mitenkään toimi vanhassa hevosen mukaan mitoitetussa ruutukaavassa Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

299 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Näen pelkureita ja raukkamaisuutta

Minä näen ihmisten raadollisuutta, kateellisuutta ja suoranaista pahuutta kanssaihmisiä kohtaan! Sekö on sitä parasta su... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image