Pääkirjoitukset

Kemin jättihanke muljautti monta kuvioita uusiksi – tutkijoiden näkemykset bio­tuo­te­teh­taan il­mas­to­vai­ku­tuk­sis­ta ovat taas hämmentävän ris­ti­rii­tai­sia

Metsä Fibren Kemin tehdas. KUVA: Metsä Group
Pääkirjoitukset 30.4.2019 9:27
Pääkirjoitus

Metsä Groupin investointiaie heilautti kerralla näkymiä uuteen asentoon niin suomalaisessa metsä-, ilmasto- kuin hallituspolitiikassakin.

Kemin jättihankkeelle kannattaa toivottaa onnea. Tehtaan ilmasto-vaikutukset eivät ole yksioikoinen asia.

Investoinnin arvo 1,5 miljardia, tuotanto 1,5 miljoonaa tonnia sellua vuodessa. Rakentamisvaiheen henkilötyövuosien määrä lähes 10 000, valmiin tehtaan luoma työpaikkojen määrä laitoksessa ja sen ulkopuolella yhteensä 2 500 henkeä.

Jos Metsä Groupin viime perjantaina kertoma suunnitelma uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin muuttuu todeksi, kyseessä on järisyttävä alueellinen kehitysruiske. Vahvimmillaan investoinnin vaikutukset tuntuvat tietenkin Kemissä ja naapurikunnissa mutta heijastuvat paljon laajemmalle Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen, jopa Pohjois-Karjalaan. Tehdas antaisi nostetta myös koko Suomen vientilukuihin.

Käytännössä Kemissä on kyse vanhan sellutehtaan korvaamisesta uudella biotuotetehtaalla. Sen päätuote olisi vastakin sellu, mutta tuotepalettiin sisältyisi myös muita biotuotteita.

Uusi tehdas olisi yhtiön mukaan pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos, suurempi kuin vuonna 2017 käynnistetty Äänekosken-tehdas.

Lopullisen investointipäätöksen yhtiö lupaa tehdä aikaisintaan ensi kesänä. Jo ilmoitus pelkästä suunnitelmasta on kuitenkin pannut uusiin puihin muitakin asioita kuin Kemin kaupungin tulevaisuuden näkymät.

Tämä koskee esimerkiksi Suomen muita sellutehdashankkeita.

Isoimmat muut suunnitelmat ovat Finnpulpin sellutehdas Kuopioon, Boreal Biorefin Kemijärvelle, Kaicell Fiberin Paltamoon ja Kaidin biojalostamo Kemiin.

Nyt on selvää, että lista ei tällaisenaan voi mitenkään toteutua. Esteeksi nousee jo kuitupuun saatavuus. Ja jos puusta tulee pula, sen hinta nousee, ja jalostuksen kannattavuus heikkenee.

Esimerkiksi Boreal Bioref ilmoitti jo, ettei Kemin suunnitelma vaikuta mitenkään Kemijärven suunnitelmaan. Samoin Kuopiossa luottamus oman, hetken jo maailman suurimpana havusellutehtaana markkinoidun laitoksen syntyyn on vahva.

Perjantaisella uutisella Kemin Pajusaaren biotuotejättiläisestä oli saman tien vaikutuksia jopa Suomen uuden hallituksen muodostamiseen. Tuleva pääministeri Antti Rinne (sd.) näytti kirkasta vihreää valoa sekä tehtaalle että sen todennäköisesti vaatimille infraratkaisuille. Ainakin Kemin väylän syventäminen otettaneen pöydälle.

Vaikeaan rakoon uutinen painoi vihreät, jonka pääsy hallitukseen näytti jo lähes ilmoitusasialta. Puoluetta karvastelevat tehdashankkeessa rajusti kasvavan puun käytön vaikutukset metsien hiilensidontakykyyn.

Uuden tehtaan ympäristövaikutukset ovat kuitenkin monitahoinen asia. Esimerkiksi ympäristönsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi iloitsi sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että uusien tehtaiden modernit tuotteet ottavat tilaa markkinoilta vanhanaikaisilta ja saastuttaviin tehtaisiin perustuvalta tuotannolta. Ilma on toki jälleen hämmentävästi sakeana myös toisensuuntaisia tutkijanäkemyksiä.

Vihreiden hallitustielle ainakaan tehtaasta tuskin tulee ylittämätöntä estettä.

MAINOS

Kommentoi

Avainsana on bio,
Kyllä Oulu oy tuotti aikoinaan mäntyöljyä ja saippuaa, tärpättiä ja lipeää pölynsidontaan. Sanan bio avulla saadaan vihreät hiljaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomi nostetaan aina saastuttaja maaksi,ilmaston pilaajaksi?Meillä on muihin maihin verrattuna vähemmän päästöjä ja tehdasteollisuutta ja liikennettä.Ilman teollisuutta olisi työttömyys huipussaan.Kumpi on pahempi päästöt vai työttömyys?EU:n pitäisi lopettaa auto teollisuus,sota-ja aseteollisuus jne.Nielut tukkeutuvat päästöistä suuressa maailmassa,ei Suomessa ensimmäisenä. Suomen teollisuutta ja omaa tuotantoa,maanviljelystä halutaan,on haluttu ajaa alas jo vuosikymmeniä ja joka hyödyntää muita maita.Omavaraisuus olisi joka alalla maassamme tärkein sekä toimeentulo ja omillaan pärjääminen. Omavarainen maatalous,teollisuus,yritykset,sähkö,vesi,oma raha jne.Nyt roikutaan EU:ssa ja ruinataan isoja virkoja sekä tukirahoja rukoillaan. Suomi ei pelastu hiilinieluja lopettamalla tai ilmasto-ja ympäristö parane vaikka tekisimme mitä. Olenkohan väärässä? Suomi on kuin kärpäsenpas*a maailman kartalla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olennainen kysymys: "Kumpi on pahempi päästöt vai työttömyys?" Nykyhallituksessa linja menee jossain kepu+rkp+sosdem ja vihr+vas välissä. Tämä lienee niitä arvokysymyksiä.
Mielestäni liityimme EUn jäseneksi osin myös siitä syystä, että kaikkea ei tarvi itse tehdä ja omavaraisuutta voidaan tarkastella myös EUn laajuisesti. Jos omavaraisuusvaatimus viedää kovin lähelle kansalaisia, niin pian puhutaan Kainuun omavaraisuudesta ja Pohjois-Pohjanmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vieläkin sitä mieltä,että hanke ei vaikuta ilmastonmuutokseen mitenkään. Uusi tehdas uudet ratkaisut.
Suomi on saastuttajien maiden joukossa tuntematon !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää kai niiden tutkijoittenkin päästä julkisuuteen, jos ei muutoin, niin vaikka kepulitutkimuksilla, joilla ei lisäksi ole kovinkaan merkittävää tieteellistä pohjaa. Tai sitten kyse on tutkijan poliittisesta suuntautumisesta, sitä kun ei tarvitse tuoda julki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heh..ja toisaalla taas joku hoksii että ei vaikuta, toisaalla taas joku että vaikuttaa.
Kun ei vaikuta yhtään mihinkään.
Vihertävät voi ihan ajella ja lennellä pitkin maita ja mantuja kuten tähänkin asti.
Sekään ei vaikuta yhtään mihinkään.
Ainoastaan siihen että ihmisiä koetetaan sitouttaa olemaan lyhyen matkan päässä ja ns. holhottavana helpommin..
Sähkö auton rotteloilla kun ei ajella kovin pitkiä matkoja. Siksi se kiima niitä kohtaan on melkonen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin suomessa voitaisiin valvoa toimintaa paljon paremmin mitä muualla maailmas. Sillä jo perustelut suomeen rakentamiselle. Epäilen vahvasti että Venäjällä tai Kiinassa tai Brasiliassa ympäristöasiat ei olisi mikään este. Ja ketään ei siellä asiasta olisi huolissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikutus riippuu pitkälti siitä, että mitä entisiä ja tulevia investointeja se korvaa, kotimaassa ja ulkomailla.
Suomen saldo voi kasvaa, vaikka maailman saldo pienenee tai päinvastoin.
Siinä mielessä on hyvin monitahoinen juttu ympäristö kannalta ja tarvittaisiin kovien asiantuntijoiden laskelmia.

Paljon tärkeämpää olisi panostaa tukkipuuhun rakennuspuuna, koska se sitoo hiiltä. Puuta voi käyttää taloihin, siltoihin, paaluihin, tolppiin, pölkkyihin ja muuhun.

Suot, suometsät ja suopellot muodostavat vielä oman kokonaisuutensa, jota pitäisi kokonaisvaltaisesti harkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hiili ja hiili... lopettakaa jo to typerä hiilen laskeminen. Ei vaikutusta mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Lapin puuvarat on jalostettava Lapissa eli Kemijärvellä. Turha monopolisoida ja pantata Lapin puuvaroja yhdelle yritykselle. Kemijärvi ja Itä-Lappi tarvitsee teollisia investointeja eli vakituisia työpaikkoja. Sitten on Kemijoen lohi, sille on tehtävä vaellusreitti Ounasjoen ja Kemijoen latvoille asti. Hanskat kouriin kansanedustajat ja heidän puolueet, isänmaamme ei ole vielä valmis. Pitää myös Lapin ihmisille olla mahdollisuus yrittää tai tehdä palkkatyötä sekä tietysti saada hyvä palkka tehdystä työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:04
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke starttaa Rotuaarilla – tarkoituksena tarjota testialusta ympäristöystävällisille keksinnöille
18:00
Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle" Tilaajille
17:59
Putinin kehumasta kaasuputkihankkeesta vakuutetaan: kaasua virtaa heti vuodenvaihteessa – Itämeren pyöriäinen estää työt nyt Ruotsissa
17:48
Oululaissiskokset maistelivat Oulun kansainvälisillä suurmarkkinoilla kengurun- ja kamelinlihaa – "Tässä on ihan omanlainen jännä sävähdys, jota en ole maistanut missään muualla"
16:35
Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän henkihieverissä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään
16:15
Maakuntaliitot vaativat EU:n aluekehitysrahoja kokonaisuudessaan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"
16:09
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut kaksijakoinen vaikutus, mutta vain Ruotsiin vertaaminen "vajavaista"
101
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
81
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
55
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
49
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
47
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
44
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
29
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image