Pääkirjoitukset

Kaupungin ilmapiiri ratkaisee

Pääkirjoitukset 26.1.2019 6:00 | Päivitetty 26.1.2019 9:29
Pääkirjoitus

Oulu kaipaa kipeästi uutta nostetta. Monet muut kaupungit ovat vetovoimaisuudessaan porhaltaneet jo Oulun ohi.

Uudessa sivistysohjelmassa tukeudutaan olemassa oleviin vahvuuksiin, joita toki Oulussa riittää.

Oululla on kova tarve muuttaa kaupungin teknologista ilmettä ja imagoa ihmisläheisemmäksi, kun tavoitellaan Euroopan kulttuuripääkaupungin asemaa 2026. Oulun kaupungin suuntaviivoissa puhutaan elinvoimasta, vetovoimasta ja pitovoimasta, jotka yhdessä muodostavat toimivan kokonaisuuden. Jo yhden osion nilkuttaminen horjuttaa muitakin.

Oulu kaipaa kipeästi uutta nostetta, sillä muut suuret kaupungit, mutta myös monet pienet maakuntakeskukset, ovat myönteisillä ominaisuuksillaan porhaltaneet Oulun ohi. Kaupunkistrategian vaatimuksiin siitä, että Oulu tarvitsee korkeaa osaamista, kulttuuria, kasvua ja kansainvälisyyttä, on helppo yhtyä.

Kasvuun perustuvien kovien vetovoimatekijöiden rinnalle tarvitaan pehmeitä vetovoimatekijöitä, joissa korostuvat kaupungin ilmapiiri, tapahtumat ja elämykset.

Pehmeitä vetovoimatekijöitä Oulussa on useita, mutta ne ovat hajallaan siellä täällä. Kulttuuripääkaupunkihanke ja uusi sivistysohjelma ovat pehmeiden ja luovien vetovoimatekijöiden korostamisessa hyviä työkaluja. Pehmeiden vetovoimatekijöiden profiilin nostamiseksi tarvitaan koordinointia ja fokusointia.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnassa torstaina hyväksytyn uuden sivistysohjelman tavoitteet on viritetty paikoitellen korkealle. Aina pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, vaan ilmiselvät vahvuudet pohjautuvat olemassa oleviin ilmiöihin ja asioihin, joita halutaan korostaa, vahvistaa ja kehittää. Tällainen on esimerkiksi luovien alojen kaksoisura huippu-urheilijoiden tapaan.

Periaatteessa Oulun lähtökohdat ovat hyvät. Kaupungissa on nuori väestörakenne ja korkean koulutustason luomaa osaamista. Huolta aiheuttaa kuitenkin kaupungin kasvuvauhdin hidastuminen ja vetovoimaisuuden heikkeneminen. Oulu on hyvä koulutuskaupunki, mutta mitä jää käteen, jos alueen työpaikkapohja ei riitä pitämään kiinni valmistuneista nuorista.

Oulua vaivaa muita suuria kaupunkeja korkeampi työttömyys. Nuorten ihmisten kaupungissa erityisesti nuorisotyöttömyys ja lapsiperheiden pahoinvointi ovat riskitekijöitä, jotka voivat muuttua pysyviksi pahoinvoinnin lähteiksi.

Vaakakupin toisella puolella ikääntyvä väestönosa tarvitsee aiempaa enemmän palveluja. Voi olla, että näiden ongelmien selättämiseen tarvitaan muutakin kuin liikuntaa.

Uusi sivistysohjelma kirjaa pitkän listan tavoitteita ja toimenpiteitä koulutuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorten oululaisten osalta. Oululaisessa lennokkuudessa ammutaan välillä yli.

Tavoitteena on vuonna 2026 olla maailman lapsiystävällisin kunta. Käytännössä riittävän hyvä lopputulos olisi, jos yllettäisiin Suomen tai Pohjois-Pohjanmaan lapsiystävällisimmäksi kunnaksi.

Uuden sivistysohjelman toteuttamisessa ensimmäiseksi työtä saa mainostoimisto, joka tuottaa Sivistys-Oulun markkinointikampanjan. Markkinointi on hyvä asia, mutta onko pelkona, että muussa tapauksessa tavallinen oululainen ei edes huomaisi uutta sivistysohjelmaa.

MAINOS

Kommentoi

Naurattaa lähinnä tuo kulttuuripääkaupunki hanke. Ouluhan oli vetovoimaisuututkimuksessa sijalla 112 siis Suomessa! Eu:n laajuudessa monesko tuhannes liekään. Oulun seudun vetovoimaisin oli Liminka sijalla 28.
Kannattais panna jäitä hattuun tuon kulttuuripääkaupunki hankkeen kanssa ennen kuin vähiä rahoja poltetaan turhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselin Euroopan kulttuuripääkaupunkeja, mitä niitä on ja miksi. Luulin, että ne ovat EU:n oman yhtenäisyyden lujittamista, mutta Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet myös Norjan Stavanger ja Bergen sekä Turkin Istanbul. Eihän nämä maat ole EU:n jäseniä, kuitenkin ne ovat kuin Euroopan yhteisön ytimessä. Hyvin ovat asiansa hoitaneet, varsinkin Norja. Öljy- ja kaasuvarat ovat Norjan valtion valvonnassa, Eurooppa maksaa itsensä kipeäksi norjalaisesta öljystä ja maakaasusta. Iso-Britannian eroamisen EU:sta nyt ymmärtää, kun Norja porskuttaa EU:n mukana kuin jäsenvaltio. Suomenkin olisi pitänyt neuvotella parempi sopimus EU:n kanssa, nyt olemme kuin "orpolapsi kiurun", pitää jopa anoa kulttuuripääkaupunkia maahamme. Hiljentykäämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image