Pääkirjoitukset

Kaupungin ilmapiiri ratkaisee

Pääkirjoitukset 26.1.2019 6:00 | Päivitetty 26.1.2019 9:29
Pääkirjoitus

Oulu kaipaa kipeästi uutta nostetta. Monet muut kaupungit ovat vetovoimaisuudessaan porhaltaneet jo Oulun ohi.

Uudessa sivistysohjelmassa tukeudutaan olemassa oleviin vahvuuksiin, joita toki Oulussa riittää.

Oululla on kova tarve muuttaa kaupungin teknologista ilmettä ja imagoa ihmisläheisemmäksi, kun tavoitellaan Euroopan kulttuuripääkaupungin asemaa 2026. Oulun kaupungin suuntaviivoissa puhutaan elinvoimasta, vetovoimasta ja pitovoimasta, jotka yhdessä muodostavat toimivan kokonaisuuden. Jo yhden osion nilkuttaminen horjuttaa muitakin.

Oulu kaipaa kipeästi uutta nostetta, sillä muut suuret kaupungit, mutta myös monet pienet maakuntakeskukset, ovat myönteisillä ominaisuuksillaan porhaltaneet Oulun ohi. Kaupunkistrategian vaatimuksiin siitä, että Oulu tarvitsee korkeaa osaamista, kulttuuria, kasvua ja kansainvälisyyttä, on helppo yhtyä.

Kasvuun perustuvien kovien vetovoimatekijöiden rinnalle tarvitaan pehmeitä vetovoimatekijöitä, joissa korostuvat kaupungin ilmapiiri, tapahtumat ja elämykset.

Pehmeitä vetovoimatekijöitä Oulussa on useita, mutta ne ovat hajallaan siellä täällä. Kulttuuripääkaupunkihanke ja uusi sivistysohjelma ovat pehmeiden ja luovien vetovoimatekijöiden korostamisessa hyviä työkaluja. Pehmeiden vetovoimatekijöiden profiilin nostamiseksi tarvitaan koordinointia ja fokusointia.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnassa torstaina hyväksytyn uuden sivistysohjelman tavoitteet on viritetty paikoitellen korkealle. Aina pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, vaan ilmiselvät vahvuudet pohjautuvat olemassa oleviin ilmiöihin ja asioihin, joita halutaan korostaa, vahvistaa ja kehittää. Tällainen on esimerkiksi luovien alojen kaksoisura huippu-urheilijoiden tapaan.

Periaatteessa Oulun lähtökohdat ovat hyvät. Kaupungissa on nuori väestörakenne ja korkean koulutustason luomaa osaamista. Huolta aiheuttaa kuitenkin kaupungin kasvuvauhdin hidastuminen ja vetovoimaisuuden heikkeneminen. Oulu on hyvä koulutuskaupunki, mutta mitä jää käteen, jos alueen työpaikkapohja ei riitä pitämään kiinni valmistuneista nuorista.

Oulua vaivaa muita suuria kaupunkeja korkeampi työttömyys. Nuorten ihmisten kaupungissa erityisesti nuorisotyöttömyys ja lapsiperheiden pahoinvointi ovat riskitekijöitä, jotka voivat muuttua pysyviksi pahoinvoinnin lähteiksi.

Vaakakupin toisella puolella ikääntyvä väestönosa tarvitsee aiempaa enemmän palveluja. Voi olla, että näiden ongelmien selättämiseen tarvitaan muutakin kuin liikuntaa.

Uusi sivistysohjelma kirjaa pitkän listan tavoitteita ja toimenpiteitä koulutuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorten oululaisten osalta. Oululaisessa lennokkuudessa ammutaan välillä yli.

Tavoitteena on vuonna 2026 olla maailman lapsiystävällisin kunta. Käytännössä riittävän hyvä lopputulos olisi, jos yllettäisiin Suomen tai Pohjois-Pohjanmaan lapsiystävällisimmäksi kunnaksi.

Uuden sivistysohjelman toteuttamisessa ensimmäiseksi työtä saa mainostoimisto, joka tuottaa Sivistys-Oulun markkinointikampanjan. Markkinointi on hyvä asia, mutta onko pelkona, että muussa tapauksessa tavallinen oululainen ei edes huomaisi uutta sivistysohjelmaa.

MAINOS

Kommentoi

Naurattaa lähinnä tuo kulttuuripääkaupunki hanke. Ouluhan oli vetovoimaisuututkimuksessa sijalla 112 siis Suomessa! Eu:n laajuudessa monesko tuhannes liekään. Oulun seudun vetovoimaisin oli Liminka sijalla 28.
Kannattais panna jäitä hattuun tuon kulttuuripääkaupunki hankkeen kanssa ennen kuin vähiä rahoja poltetaan turhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselin Euroopan kulttuuripääkaupunkeja, mitä niitä on ja miksi. Luulin, että ne ovat EU:n oman yhtenäisyyden lujittamista, mutta Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet myös Norjan Stavanger ja Bergen sekä Turkin Istanbul. Eihän nämä maat ole EU:n jäseniä, kuitenkin ne ovat kuin Euroopan yhteisön ytimessä. Hyvin ovat asiansa hoitaneet, varsinkin Norja. Öljy- ja kaasuvarat ovat Norjan valtion valvonnassa, Eurooppa maksaa itsensä kipeäksi norjalaisesta öljystä ja maakaasusta. Iso-Britannian eroamisen EU:sta nyt ymmärtää, kun Norja porskuttaa EU:n mukana kuin jäsenvaltio. Suomenkin olisi pitänyt neuvotella parempi sopimus EU:n kanssa, nyt olemme kuin "orpolapsi kiurun", pitää jopa anoa kulttuuripääkaupunkia maahamme. Hiljentykäämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
102
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
65
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
48
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
48
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
37
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image