Pääkirjoitukset

Kaupungin ilmapiiri ratkaisee

Pääkirjoitukset 26.1.2019 6:00 | Päivitetty 26.1.2019 9:29
Pääkirjoitus

Oulu kaipaa kipeästi uutta nostetta. Monet muut kaupungit ovat vetovoimaisuudessaan porhaltaneet jo Oulun ohi.

Uudessa sivistysohjelmassa tukeudutaan olemassa oleviin vahvuuksiin, joita toki Oulussa riittää.

Oululla on kova tarve muuttaa kaupungin teknologista ilmettä ja imagoa ihmisläheisemmäksi, kun tavoitellaan Euroopan kulttuuripääkaupungin asemaa 2026. Oulun kaupungin suuntaviivoissa puhutaan elinvoimasta, vetovoimasta ja pitovoimasta, jotka yhdessä muodostavat toimivan kokonaisuuden. Jo yhden osion nilkuttaminen horjuttaa muitakin.

Oulu kaipaa kipeästi uutta nostetta, sillä muut suuret kaupungit, mutta myös monet pienet maakuntakeskukset, ovat myönteisillä ominaisuuksillaan porhaltaneet Oulun ohi. Kaupunkistrategian vaatimuksiin siitä, että Oulu tarvitsee korkeaa osaamista, kulttuuria, kasvua ja kansainvälisyyttä, on helppo yhtyä.

Kasvuun perustuvien kovien vetovoimatekijöiden rinnalle tarvitaan pehmeitä vetovoimatekijöitä, joissa korostuvat kaupungin ilmapiiri, tapahtumat ja elämykset.

Pehmeitä vetovoimatekijöitä Oulussa on useita, mutta ne ovat hajallaan siellä täällä. Kulttuuripääkaupunkihanke ja uusi sivistysohjelma ovat pehmeiden ja luovien vetovoimatekijöiden korostamisessa hyviä työkaluja. Pehmeiden vetovoimatekijöiden profiilin nostamiseksi tarvitaan koordinointia ja fokusointia.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnassa torstaina hyväksytyn uuden sivistysohjelman tavoitteet on viritetty paikoitellen korkealle. Aina pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, vaan ilmiselvät vahvuudet pohjautuvat olemassa oleviin ilmiöihin ja asioihin, joita halutaan korostaa, vahvistaa ja kehittää. Tällainen on esimerkiksi luovien alojen kaksoisura huippu-urheilijoiden tapaan.

Periaatteessa Oulun lähtökohdat ovat hyvät. Kaupungissa on nuori väestörakenne ja korkean koulutustason luomaa osaamista. Huolta aiheuttaa kuitenkin kaupungin kasvuvauhdin hidastuminen ja vetovoimaisuuden heikkeneminen. Oulu on hyvä koulutuskaupunki, mutta mitä jää käteen, jos alueen työpaikkapohja ei riitä pitämään kiinni valmistuneista nuorista.

Oulua vaivaa muita suuria kaupunkeja korkeampi työttömyys. Nuorten ihmisten kaupungissa erityisesti nuorisotyöttömyys ja lapsiperheiden pahoinvointi ovat riskitekijöitä, jotka voivat muuttua pysyviksi pahoinvoinnin lähteiksi.

Vaakakupin toisella puolella ikääntyvä väestönosa tarvitsee aiempaa enemmän palveluja. Voi olla, että näiden ongelmien selättämiseen tarvitaan muutakin kuin liikuntaa.

Uusi sivistysohjelma kirjaa pitkän listan tavoitteita ja toimenpiteitä koulutuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorten oululaisten osalta. Oululaisessa lennokkuudessa ammutaan välillä yli.

Tavoitteena on vuonna 2026 olla maailman lapsiystävällisin kunta. Käytännössä riittävän hyvä lopputulos olisi, jos yllettäisiin Suomen tai Pohjois-Pohjanmaan lapsiystävällisimmäksi kunnaksi.

Uuden sivistysohjelman toteuttamisessa ensimmäiseksi työtä saa mainostoimisto, joka tuottaa Sivistys-Oulun markkinointikampanjan. Markkinointi on hyvä asia, mutta onko pelkona, että muussa tapauksessa tavallinen oululainen ei edes huomaisi uutta sivistysohjelmaa.

MAINOS

Kommentoi

Naurattaa lähinnä tuo kulttuuripääkaupunki hanke. Ouluhan oli vetovoimaisuututkimuksessa sijalla 112 siis Suomessa! Eu:n laajuudessa monesko tuhannes liekään. Oulun seudun vetovoimaisin oli Liminka sijalla 28.
Kannattais panna jäitä hattuun tuon kulttuuripääkaupunki hankkeen kanssa ennen kuin vähiä rahoja poltetaan turhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselin Euroopan kulttuuripääkaupunkeja, mitä niitä on ja miksi. Luulin, että ne ovat EU:n oman yhtenäisyyden lujittamista, mutta Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet myös Norjan Stavanger ja Bergen sekä Turkin Istanbul. Eihän nämä maat ole EU:n jäseniä, kuitenkin ne ovat kuin Euroopan yhteisön ytimessä. Hyvin ovat asiansa hoitaneet, varsinkin Norja. Öljy- ja kaasuvarat ovat Norjan valtion valvonnassa, Eurooppa maksaa itsensä kipeäksi norjalaisesta öljystä ja maakaasusta. Iso-Britannian eroamisen EU:sta nyt ymmärtää, kun Norja porskuttaa EU:n mukana kuin jäsenvaltio. Suomenkin olisi pitänyt neuvotella parempi sopimus EU:n kanssa, nyt olemme kuin "orpolapsi kiurun", pitää jopa anoa kulttuuripääkaupunkia maahamme. Hiljentykäämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image