Pääkirjoitukset

Kaupan esteet natisuttavat taloutta – pro­tek­tio­nis­mi aiheuttaa kierteen alaspäin

Eurooppalaiset yritykset ovat kärsineet kaupan esteistä ulkomaisilla markkinoilla. KUVA: OLIVIER HOSLET
Pääkirjoitukset 19.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Vapaan kaupan suosiminen on vaihtunut muutaman viime vuoden aikana kaupan rajoittamiseksi. Eurooppalaiset vientielinkeinot ovat kärsineet tilanteesta. EU-komissio on kuitenkin poistanut kaupan esteitä yllättävän rivakasti.

Eurooppalaiset yritykset tuntevat nahoissaan lisääntyneet kaupan esteet ulkomaisilla markkinoilla. Vapaata kauppaa estävä protektionismi on levinnyt EU:n ulkopuolisissa maissa yhä enemmän.

Euroopan komission tällä viikolla julkaisemassa raportissa on laskettu, että protektionismi aiheuttaa EU:n yrityksille joka vuosi miljardien eurojen ylimääräiset kustannukset.

Kun tullit ovat nousseet jopa 25 prosenttiin, se vaikuttaa kokonaisten vientielinkeinojen kannattavuuteen Euroopassa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tiukemmat, protektionismiin pyrkivät linjaukset kauppasäännöksissä ja muun muassa tullimaksujen korottamiset ovat johtaneet jännitteiseen tilanteeseen maailmankaupassa.

Moni EU:n kauppakumppani on päättänyt vastavuoroisesti suojata omaa tuotantoa ulkopuoliselta kilpailulta esimerkiksi suojatullein ja kiintiöin.

Komission raportissa mainitaan 59 valtiota, jotka ovat asettaneet yhteensä 425 kauppaa estävää toimenpidettä vuoden 2018 aikana. Määrä ja vauhti on ennätyksellisen suuri. Laajan kauppasodan uhka on todellinen.

EU:n vientiin suurin vaikutus on Kiinan, Yhdysvaltojen ja Intian käyttöönottamilla rajoitustoimenpiteillä. Eniten esteitä on asettanut Kiina, jolla on lähes 40 erilaista kauppaa hankaloittavaa sulkupykälää.

Pääasiassa näiden maiden asettamat uudet esteet koskevat teräksen ja alumiinin vientiä sekä tieto- ja viestintätekniikkaa.

Euroopan komissio on raportissaan syystäkin huolissaan. Kaupan esteiden poistaminen kuuluu komission keskeisiin tehtäviin, mutta työkenttä on muuttunut vapaata kauppaa suosivasta kauppaa rajoittavaksi.

Viime vuosina määrätyistä tulleista ja vastatulleista on muodostunut valtioiden välinen monimutkainen kierre, jota voi olla hankala ratkaista.

Myös EU on ilmoittanut valmiudestaan asettaa tuontitulleja vastavalkeaksi esimerkiksi Yhdysvaltain tullimaksujen korotuksille. Runsas vuosi sitten laaditulla kymmensivuisella listalla EU suunnittelee lisätulleja yhdysvaltalaisille tuotteille noin 2,8 miljardin euron arvosta. Tullit koskisivat muun muassa moottoripyöriä, huviveneitä ja viskejä.

Kaikesta protektionismin lisääntymisestä huolimatta EU on pyrkinyt purkamaan kaupan esteitä ja avaamaan vientimarkkinoita aivan kuten neljä vuotta sitten valmistuneessa Kaikkien kauppa -strategiassa on sovittu.

Työtään nykyisessä kokoonpanossaan lopetteleva komissio on saanut myös yllättävän paljon myönteistä aikaan. Viime vuonna viennin lisäystä tuli yli kuuden miljardin euron arvosta. Komissio on laskenut poistaneensa runsaat sata vientiestettä, joista yksittäiset yritykset ovat sopimuksia tehdessään raportoineet. Uusia kauppasopimuksia on tehty.

Suomalaisille vientiyrityksille on ehdottoman tärkeää, että taustavoimana etuja puolustamassa on EU:n kaltainen toimija.

MAINOS

Kommentoi

Pitäisi Euroopassa tehdä täydellinen pesäero Yhdysvaltoihin. Oppisivat kunnioittamaan muutakin maailmaa kun joutuisivat täydelliseen eristykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietitäänpä hieman: Onko edullisempaa tukea oman maan kapitalisteja vai valtameren takaisen maan kapitalisteja? Niin ja sitten vielä... jos aikaväliä venytetään kauemmas tulevaisuuteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksa EU:n johtajana laittoi jo vuosia sitten korkeat tullit kiinalaisille aurinkopaneeleille, koska halusi suojata eurooppalaista ja varsikin sasalaista aurinkopaneelituotantoa? Ihmiset olisivat innoissaan ostaneet kiinalaisia aurinkopaneeleita ja näin olisi ilmastokin kiittänyt. Tulli on muistaakseni luokkaa 40%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koittakaa nyt päättää muuttuuko se ilmasto vai ei! Nimittäin jos kauppa pienenee, kulutus vähenee, mutta tätähän ei haluta koska RAHA ratkaisee. Sama koskee ilmaston suojelua (ilmastomuutoksesta en niin perusta). Ilmaston suojelulla perustellaan mm suomalaisten törkeää rahastamista. Kyse ei ole suojeluhalusta vaan halusta ryöstää meidän rahat verukkeella. Tämän osoittaa itku talouden esteistä ja paikallisesta tuotannosta, joka olisi luonnolle ja ilmalle hyväksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen, miksi pitää rahdata tavaraa ympäri maailmaa, jos halutaan pysäyttää ilmastonmuutos. Ei ole mitään järkeä tuoda teräksiä, autoja, työkaluja ja elektroniikkaa Eurooppaan Kiinasta, kun näitä tuotteita voi tehdä Euroopassakin. Yhdysvaltoihin on turha rahdata roinaa Euroopasta ja Kiinasta, meriliikenne saastuttaa vesiä ja ilmakehää. Valikoivaa toimintaa ihmiskunnalla, kun pitäisi taistella ilmastonmuutosta vastaan. Suomesta pitäisi lyödä faktat pöytään: maailman suurten valtioiden Yhdysvaltojen, Saksan, Ranskan, Italian, Britannian, Etelä-Korean, Japanin, Kiinan, Intian ja Venäjän on vähennettävä maapallon luontoa saastuttavaa toimintaa. Kauppasota totuttelee näitä valtioita muutokseen, tuotetaan vähemmän roinaa ja luontoa säästäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman tuotannon suojeleminen on piilotukea kapitalisteille kansan kustannuksella.

Kansan hyväksi toimiva hallitus ja eduskunta vapauttavat kaiken kaupan vaikka yksipuolisesti, kunhan huolehtivat siitä, että elinkeinotoiminta ja työmarkkinat ovat riittävän joustavia ja uudistumiskykyisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image