Pääkirjoitukset

Kaunis talo avoimeksi – oululaisille tarjottava uutta käyttöä kau­pun­gin­ta­lol­la

Oulun kaupungintalo on menossa ensi keväänä remonttiin. Sitä ennen pitäisi kuitenkin keskustella kaupunkilaistan kanssa talon tulevasta käyttötarkoituksesta, vaikka kaupungintalon onkin syytä jatkaa myös arvoisensa mukaisena kuntalaisdemokratian keskuksena. KUVA: Annika Ollanketo
Pääkirjoitukset 8.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Oulun kaupungintalon käytöstä on korkea aika käydä keskustelu vielä ennen tulevaa remonttia.

Talon tulee jatkaa kuntalais- demokratian keskuksena, mutta sille on harkittava myös muuta arvoistaan käyttöä.

Oululaisten on korkea aika käydä kunnon kansalaiskeskustelu Oulun kaupungintalon tulevasta käytöstä ennen kuin siitä tehdään päätöksiä. Kauniin arvorakennuksen jatkokäyttöä on mietittävä huolellisesti jo yksin kulttuuripääkaupunkihankkeen takia.

Kaupungintalon ja sen ympäristön tulevaa käyttöä on syytä pohtia hyvissä ajoin ennen remontin alkua. Lopputuloksessa tulisi kuulua oululaisten ääni ja tahto. Uusrenessanssipalatsi on näillä näkymin menossa pari vuotta kestävään remonttiin ensi keväänä, mutta edes lopullisista kustannuksista ei ole tietoa.

Kaupungintalo remontoitiin perusteellisesti viimeksi kymmenen vuotta sitten, mutta tuolloin ei juuri puhuttu talon vaihtoehtoisesta käytöstä. Kaupungintalo on palvellut viime vuosikymmenet ylimpiä päätöksentekoelimiä kaupunginvaltuustoa, kaupunginhallitusta ja konsernihallintoa. Sitä ennen talo on ollut hyvinkin monenlaisessa käytössä.

Remontin jälkeenkin on hyvä, että talo jatkaa tehtäväänsä kuntalaisdemokratian keskuksena. Kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja myös osan lautakunnista on perusteltua kokoontua siellä.

Eri asia on, onko tarkoituksenmukaista kunnostaa arvotalon tiloja miljoonilla euroilla nykyiseen käyttöönsä varsinkin jos niitä on vaikea muuttaa nykyaikaisiksi toimitiloiksi.

Tavallisille oululaisille kaunis, keskeisellä paikalla oleva talo on jäänyt vieraaksi, vaikka valtuuston kokoukset ovat avoimia.

Oulun kaupunginvaltuutettujen keskuudessa tekemän kyselyn perusteella näyttäisi olevan varsin laajaa valmiutta siihen, että talon käyttötarkoitusta muutettaisiin osittain tai kokonaan (Kaleva 6.10.). Useiden valtuutettujen toiveissa on lisätä talossa kaupunkilaisille suunnattuja tapahtumia ja tilaisuuksia.

Kaupungintaloa ehdotetaan kulttuuri- ja taidetapahtumien pitopaikaksi, nuorten kohtauspaikaksi, järjestöjen kokoustiloiksi ja vuokrattaviksi juhlatiloiksi samoin kuin kahvio- ja lounasravintolaksi.

Talon edustustilat ovat nykyisellään ahkerassa käytössä kaupungin vastaanotoilla, vieraslounailla ja illallisilla. Kaupungintalo tarjoaa upeat puitteet valtiovierailujen järjestämiseen, joita niitäkin on viime vuosina ollut. Tiloja on vuokrattu harkitusti seminaareihin, konsertteihin ja juhlatilaisuuksiin.

Kaupungintalon remontin pohjaksi on kaupunginhallitukselle esitelty aiemmin hankeselvityksessä lähinnä kaksi mallia, mutta muodollisia päätöksiä ei ole tehty.

Ensimmäisessä mallissa kaupungintalon käyttö jatkuisi nykymuodossa, mutta kokous- ja edustustiloja vuokrattaisiin ulkopuolisille. Uudessa mallissa talon muita kuin päätöksentekoon varattuja tiloja avattaisiin laajasti tapahtumille ja näyttelyille. Kaupungintalo olisi siten avoin kohtaamispaikka ja vuorovaikutusalusta eri toimijoille.

Kaupungintaloa ei ole syytä muuttaa hollituvaksi tai halvaksi baariksi. Suojellun talon avaaminen kaupunkilaisille sen kulttuurihistoriallista arvoa kunnioittavalla tavalla ja keskustan elävyyttä lisäten on kuitenkin paikallaan.

MAINOS

Kommentoi

Kun meillä on tällainen hieno ainutlaatuinen rakennus niin mielestäni siitä pitäisi saada nauttia muidenkin kuin kaupunkilaisten. Ehdottaisinkin että siitä tehtäisiin sellainen etnisesti värisevä monikulttuurinen kohtaamispaikka, jossa esim. voisimme tutustua kanssaihmisiin ilman rasismin ja vihapuheen pelkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungintalo huokuu historiaa. Oman sukuni vaiheisiin se on kuulunut aina. Kulttuurihistoriallisesti arvokas kaupungintalo on aikanaan toiminut herrasväen seurahuoneena mutta nykyisin se ei tule kysymykseenkään. Kaupungin "sydämenä" toimivan rakennuksen arvokkuus täytyy ottaa huomioon sen tilojen käyttöä suunniteltaessa. Kaupungissa yleisesti kannatetaan kaupungin arvokiinteistön käyttöä sen arvoa kunnioittaviin tapahtumiin mutta kaupungintalona virastokäytössä sen on oltava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on mahtavin idea Oululta vuosikymmeniin- ilman muuta kaupungintalo asukkaidenkin käyttöön. Tapahtumia ja kahviloita jne.
Onpa hyvä idea!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritykset karttavat rahojen sitomista toimistotilojen seiniin ja kattoihin, miksi sama ei päde valtion ja kuntien hallintoon. Eduskuntatalokin voitaisiin myydä sijoittajille, eduskunta vuokraisi tilat käyttöönsä, tämä idea esitettiin Ylen Kansanradiossa. Valtion omaisuutta kaavaillaan taas myytäväksi hallituksen toimesta, ei myydäkään tuottamatonta omaisuutta eli kiinteistöjä sekä valtion edustustiloja vaan valtiolle tuloja tuottavia osakkeita. Kiinassa tehdään pilvenpiirtäjä muutamassa viikossa, Suomessa remontoidaan mätöjä ja rappeutuneita rakennuksia vuositolkulla verorahoilla virkamiehille, tuottamattomalle työlle eli byrokratialle. Ei ollakaan enää köyhiä ja kipeitä, hah, hah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nuita remonttaamaan jos kerta katot on kunnosa! Säästöön sekin raha! Köyhille kuponkia vastaan kahvipaketteja.
Pilataan vaan vanhaa silikooneilla, muoveilla ja pursottimilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voishan tuolla häät pittää, jos vuokra on kohillaan. Ei tarttis kirkossa erikseen käyvä papin eessä vaan kuttuis papin ite juhlapaikalle vihkasemmaan ja kahvelle. Kaikki niinkun samassa paketissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai saa ne virkamiehet/naiset uuden hulppean edustustilat. Vanhassa hometta tai mitä lie kuulemma.pitäskö nykyinen kaupungintalo purkaa rakentaa tilalle tornitalo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluun tarvitaan matkailua edistäviä hankkeita. Rakennetaan siirrettävä, kelluva virastotalo Oulun kaupungille ja sijoitetaan se Kauppatorin rantaan rakennettavan uima-altaan viereen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan, että tähän tulisi taidemuseo , arvokkaassa talossa arvotaidetta ! Pysyvää näyttelyä , sekä vaihtuvaa. Oulun historiaa , sekä klassillista musiikkia eri muodoissa , tanssitaidetta , sekä teatteria .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppatori, siirretään se nykyiselle Rantakadulle kun ensin katu on saatu suljettua liikenteeltä kokonaan. Torinranta muuttuu sitten uuma-ahtaaksi tai pulahtamisammeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image