Pääkirjoitukset

Kas­vat­ti­lap­set eivät saa olla kauppatavaraa

Pääkirjoitukset 31.8.2010 0:00
Pääkirjoitus
Suomessa asuvat somalialaiset tekevät poikkeuksellisen paljon kasvattilapsihakemuksia. Jopa niin paljon, että sisäministeriössä epäillään, että osa perheenyhdistämishakemuksista on perättömiä. Lähes jokaisessa suomalaisessa somaliperheessä on kasvattilapsia.

Vaarana on, että kasvattilapsilla käydään ihmiskauppaa. Ongelmallista on, jos kasvattilapsiksi otetut somalitytöt joutuvat lapsivaimoiksi tai somaliperheiden palvelijoiksi. Suurin osa kasvattilapsista on nimenomaan tyttöjä. Epäilystä lisää se, että somalialaisten Suomessa tekemien kasvattilapsihakemusten määrä poikkeaa muista Euroopan maista. Muualla kasvattilapsia ei haeta yhtä paljon.

Kasvattilapset sinänsä eivät ole ihmeellinen asia maissa, joissa levottomuudet ja sodat runtelevat yhteisöjä ja perheitä. Näissä maissa on paljon turvaa tarvitsevia orpoja. Perhekäsitys on monissa muissa maissa myös huomattavasti laveampi kuin meillä ja sukulaislapsia otetaan kasvattilapsiksi.

Maahanmuuttovirastossa on korkea aika selkeyttää sääntöjä väärinkäytösten estämiseksi. Myös vähemmistövaltuutettu vaatii selvitystä tilanteista, joissa on syntynyt epäilys ihmiskaupasta. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors suhtautuu asiaan vakavasti ja hän on valmis kiristämään perheenyhdistämisen kriteerejä.

Perheidenyhdistäminen on muutenkin kriittisen tarkastelun kohteena. Yksi perheenkokoaja saattaa hakea jopa 20 perheenjäsenen saamista Suomeen.

Tärkeää on, että perheenyhdistämismenettelyt ovat yhtenäisiä koko EU:n alueella. Porsaanreiät on tukittava, varsinkin, jos näytetään toteen, että perheenyhdistämisen varjolla harjoitetaan nais- ja lapsikauppaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

89
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
56
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
45
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
39
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
22
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
19
Porvoon ampujat ovat vaarallisia, mutta poliisin mukaan konkreettista uhkaa sivullisille ei ole – Tekijät ovat yhä karkuteillä, Keskusrikospoliisi tutkii asiaa murhan yrityksinä
13
Oulussa työllistetään EU:n rahoilla – leijonaosan EU:n rakennerahastomiljoonista saa Pohjois-Pohjanmaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image