Pääkirjoitukset

Kansan kuuluu tietää, mikä kaikki oli vaalikikkaa

Pääkirjoitukset 14.12.2011 0:00
Pääkirjoitus
Turun yliopiston tutkimushankkeessa selvitetään, miten eri puolueita käsiteltiin viime eduskuntavaalien kampanjan aikana tiedotusvälineissä. Hankkeen ensimmäisten tulosten julkistustilaisuudessa maanantaina pohdittiin muun muassa perussuomalaisten vaalivoiton taustoja.

Tilaisuuden häkellyttävimmän lausunnon laukaisi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Hän kertoi Helsingin Sanomien mukaan, että puolueen vaaliohjelman kohuttu maininta "postmodernista tekotaiteesta" oli tarkoituksellinen provokaatio, jolla haluttiin ärsyttää tosikoita.

Soinin mukaan taiteen suitsimiseen ei tähdätty. "Kysymys ei hetkeäkään ollut siitä, saako postmodernia tekotaidetta olla ja onko se hyvää ja huonoa", hän selitti.

Vaaliohjelman mukaan puolue oli kuitenkin valmis viemään valtion tuen "postmoderneilta tekotaiteellisilta kokeiluilta". Puolue myös piti ensisijaisena "suomalaisen kulttuuriperinnön" säilyttämistä nykytaiteeseen verrattuna.

Nyt ilmeneekin, ettei tuota mustalla valkoiselle painettua tekstiä ollut tarkoitus ottaakaan tosissaan.

Mitä Soinin paljastuksesta sanoo se kansalainen, joka äänesti perussuomalaisia, koska oli samaa mieltä vaaliohjelman taidepoliittisen linjauksen kanssa? Sanotaanko puolueesta, että "vitsi, vitsi"?

Entä mikä muu puolueen vaaliohjelmassa oli "provoa", vain ärsyttämistarkoituksessa ohjelmaan pantua tekstiä, jota ei ollut tarkoituskaan ottaa totisena lupauksena?

"Sotaveteraanit ovat kunniakansalaisiamme"? "Eläkeläisten köyhdyttämisen loputtava"? "Rikoksen uhrin asemaa parannettava"? Vai ehkä "Kyllä kuntalainen tietää"?

Äänestäjä ei nyt oikein tiedä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kun kuulin persujen taidelinjauksesta tuli itsellenikin heti mieleen jonkin sortin vitsailu. Toisaalta saman poulueen muutkin poliittiset linjaukset muistuttavat huonoja vitsejä, joten hankalahan se on tietää milloin ovat tosissaan. Jos keksisivät jossain vaiheessa jotain mikä ei välittömästi ääneen naurattaisi, niin saattaisin jopa äänestääkin puoluetta. Harmi että puolue on, ehkä tarkoituksellisesti ehkä ei, leimannut itsensä idioottimaiseksi juntiksi joka ei ymmärrä maailman menosta hölkäsen pöläystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä väliä postmodernilla taiteella on, kun toiset puolueet velkauttaa Suomen konkurssiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiväthän edes kaikki persujen edustajat tienneet, että kyseessä onkin vitsi. Eikös se eräskin naisedustaja saanut kehotuksen erota puolueesta, kun ääneen piti persujen taidelinjausta huonona. No varmaan nyt jälkikäteen naurattaa häntäkin, vai? Se vaahtoaminen, jota persukannattajien taholta ennen vaaleja tuli liittyen tähän taideasiaan kertoo karua kieltään siitä, miten "vitsi" upposi ihan täysin lähes kaikkiin. Ja miksei olisi uponnut, kyllä kai puolueohjelmaan sentään on lupa luottaa? Paitsi siis perussuomalaisten kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten lehti kirjoittaa,täytyy äänestäjän tietää puolueen kanta.Mikään pellehermannimainen mölähtely ja selittelyä myöhemmmin ei käy.Se on äänestäjän halveeraamista ja ala- arvoista suhtautumista itse asiaan.Seliseli- Soini on huseeraamisellaan alittanut siedettävyyden rajat jo turhan usein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolueiden ulkopuolisina kylläkin toivoi suhteellisuudentajun tässäkin asiassa säilyvän. Katsottaisiinko muiden puolueiden vaalilupauksia ja ilmiselviä mainostoimistokikkoja? Seuratessani eilen välikysymyskeskustelua tuli taaskin mieli kovin surulliseksi: tv-lähetyksessä edustajat sentään olivat paikoillaan, mutta sen jälkeen Areena näytti lähinnä tyhjää salia. Ryhmäpuheenvuorotkin koostuivat pääosin tyhjästä poliittisesta jargonista mikä vain todistaa sen, että poliitikot ovat kriisin edessä avuttomia. Ennenkin on tosin kylmännyt, kun vertailee minkälaiset taustakoneistot esim. Ranskalla ja Saksalla on neuvottelijoiden tukena, meillä saisi liki koko tiedeyhteisön valjastaa poliitikkojemme tueksi, ja jäisimme siltikin kakkoseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Kalevan juttu sai viimeistään minut äänestämään seuraavalla kerralla perussuomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestäjä on toki tiennyt persujen kannan koko ajan ja tietää yhä. Toimittajilla asia tuntuu olevan hakusessa - yhä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että perussuomalaisilla "postmodernia tekotaidetta"-ajatusta pidettiin alkuun vain mitättömänä suolaripauksena soppaan. Mutta siitä nousikin kohu, johon ei ehkä oltu varauduttu. Nyt Soini joutuu selittelemään asiaa, jota alunperin mahdollisesti pidettiin puolueen edustajien keskuudessa mitättömänä. Itse näkisin, että ajatus oli lähinnä mielipide eikä varsinaisesti mikään puoluelinjaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa presidenttipeliä Kaleva. Tällaisista pääkirjoituksista saa hyvän kuvan siitä minkä puolueen hallinnoima mikäkin lehti on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinin viimeinen välikysymys Eduskunnassa oli vaalikikka. Hän ei ollut edes kysynyt muun opposition mielipidettä asiaan eikä hänellä ole mitään oikeita vaihtoehtojakaan esitettavänä. Pelkkiä muutaman sanan iskulauseita ja etukäteen mietittyä teatraalista esiintymistä. Soini otti asiakseen työllistää koko Eduskuntaa, hallitusta, Yleisradiota ja lehdistöä omaan vaalikampanjaansa. Sallittuahan tuo tietysti on, mutta lehdistöltä toivoisi nyt hieman enemmän tarkkuutta kuin ennen viimeisiä vaaleja, jolloin Soinille tai muille persuille ei esitty juurikaan hankalia kysymyksiä esimerkiksi heidän vaaliohjelmastaan. Kuka muu puoluejohtaja olisi selvinnyt yhtä helpolla kuin Soini siitä, että hän sanoi tehneensä Brysselissä puolitoista vuotta jotakin, joka sitten paljastui pelkäksi kopioksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehdistön yhtenäinen vaino perussuomalaisia kohtaan on ihailtavaa. Toisaalta se voi tuoda puolueelle lisää äänestäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Äänestäjä ei nyt oikein tiedä" Ei kyllä, Katainen ja kumppanitkin väittää että Suomea tässä pelastetaan, ei me enää sinne (Kreikkaan) rahaa laiteta ynnä muita lentäviä lauseita. No nyt alkaa Suomi olla jo kohta menetetty kiitos juurikin tämän alituisen rahan, suomalaisten rahojen, lappamisen Kreikkaan ynnä muihin maihin jotka ovat hoitaneet asiansa päin hittoja. Eikä kansalta edes kysytty. Ja nyt Katainen, Stubb, ym ehtivät jo rikkoa Suomen perustuslakiakin, viimeksi tällä viikolla, eipä vaan ole juuri media siitä(kään) uutisoinut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva voisi myös samaan hengenvetoon tuoda SDP:n ja vasemmistoliiton kannat ennen vaaleja ja sen jälkeen esille. Herää kysymys, että kuinka monessa asiassa näillä puolueilla on "vitsi vitsi" bluffia lupauksissaan. Ainiin. Eihän kaleva voi tällaista ottaa esiin, kun sattuu olemaan kytköksiä hallituspuolueisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaisten mollaaminen on hyvin tiedossa. Siispä, ärsytetään tahallaan ja kas.. kuinka kaikki tarttuvatkin koukkuun. Hehheh.. Tuliko hölmö olo ? Joskus saa syödä samaa, mitä ensin on syöttänyt muille.. Suomi on ytimessä ja päättää.. just joo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image